Sonda lambda za ile?

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Adam_Krakow

[shadow=orange][/shadow]Witam czy ktos moze mi powiedziec ile kosztuje sonda lambda i jaki ona ma numer ? Do 200sx s13 z 93 roku. Pozdraw :wink: iam
Awatar użytkownika
Melchior
Coś już wiem
Coś już wiem

Ja kupiłem w zeszłym miesiącu za równe 300 zł, oryginalną do naszego nissana robioną przez firmę bosch. Na fakturze mam podane takie określenie BOS-0 986 258 001.
Sprzedawca powiedział że normalna cena to 600 zł ale że ma ostatnią sztukę to sprzeda za 300 zł - ile w tym prawdy nie wiem, ale kupiłem i ... były tylko problemy z wykręceniem starej, ale udało się nic nie urwać :D
Awatar użytkownika
rysiul123
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Ja kupilem ostatnio na allegro uniwersalnom NTK 4przewodowom po małej przerubce kabelkow( połonczenie masy sygnalu do slimika) podłonczyłem, i działa spalanie mi spadło o jakieś 1,5 do 2L na 100km.
A zapłaciłem razem z przesyłkom 93zl. W kaltalogu boscha znałazłem za 1kzl.
Jak narazie sonda działa, fura smiga.
Adam_Krakow

rysiul123 pisze:Ja kupilem ostatnio na allegro uniwersalnom NTK 4przewodowom po małej przerubce kabelkow( połonczenie masy sygnalu do slimika) podłonczyłem, i działa spalanie mi spadło o jakieś 1,5 do 2L na 100km.
A zapłaciłem razem z przesyłkom 93zl. W kaltalogu boscha znałazłem za 1kzl.
Jak narazie sonda działa, fura smiga.

A miales do tego jakas instrukcje co i jak polaczyc? ktory kabelek gdzie? Pozdro
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

podłączy ci to każdy kumaty diagnosta
sonda lambda to dość proste urządzenie
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Qrde co niektore ceny sa jakies kosmiczne :) gdzie wy to kupujecie.

0 258 007 085 - ladna szerokopasmowka :) za 150zl :)
Załączniki
0 258 007 085/086
0 258 007 085/086
Awatar użytkownika
.wildcat.
Stały gość
Stały gość

A jak wygląda podłączenie szerokopasmowej? Zdaje się, ma ona inną, bardziej płaską, charakterystykę? Wystarczy podpiąć w miejsce oryginalnej sondy i już?
|oo|__|oo|

Wildcat

O=O---O=O
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

A jak wygląda podłączenie szerokopasmowej? Zdaje się, ma ona inną, bardziej płaską, charakterystykę?
No niestety podlaczyc bezposrednio sie nie da, i potrzebne jest troche elektroniki i to niezbyt prostej w wykonaniu (zasilanie PWM grzalki itp.) - w sumie to podalem jedynie porownanie cenowe.
Awatar użytkownika
rysiul123
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

No ja polonczylem tak:

sonda s13< - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - >sonda NTK uniwersalna
CZARNY -masa (grzałki) < - - - - - - - - - - - - - - - - - - - >Biały (grzałka)
CZERWONY - zasilanie grzałki +12V < - - - - - - - - - - - - > Drugi biały (grzałka)
BIAŁY - sygnał< - - - - - - - - - - - - - >Czarny(sygnał)
dowolne miejsce na silniku (masa)< - - - - - - - - - - - - - - >Szary(masa sygnału)

Tak podłaczyłem i działa nyska idzie płynne nic się nie dzieje. Dodatkowo to jecze resetnołem kompa :mrgreen:
Niema żadne filozoofji

Tylko nie lutuj kapelkoów bo cyna puści, ja zrobilem na skrentke i termo kurczliwki
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

no stalowej skrętki tak prosto nie polutujesz mam jakąś sonde na stoku jak ktos chce to puszcze po taniości.
TEST sondy >>> 2-gi tryb serwisowy i przy około 2500 powinny diody migać jak nie migają to kibel trza wymienić (to tak w dużym uproszczeniu) :)
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
rysiul123
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Ja zdiagnozowałem sonde na drodze obserwacji, mianowice na starej sondzie palil mi ok 13l/100km przy jezdzie do 3k, poza tym mialem czarnerne okopcone świece(za bogata mieszanka), na odłączonej sondzie spalał mi ok 12,5 przy tej samej jezdze i swiece nadal byly okopcone.
Po wymianie salanie spodło jak juz pisałem, a świece nabrały ceglastego koloru(prawidłowa mieszanka) wiec sonda działa.
Jak zamontuje sobie wskaźnik AFR to bede wiedział co sie dzieje dokładnie z mieszankom :D
Awatar użytkownika
Mate96
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Odgrzewam kotleta.
Szukam dobrej sondy do siebie i znalazlem bosch 0986258001 i w ic bez znizek cena mnie zabija 958zl! to chyba drozej niz w aso. Co wsadzacie do siebie? Co sie sprawdza bez zarzutu a co odradzacie? Uzywki odpadają.
live fast, die sidewayz
Awatar użytkownika
bak3ns
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Mate96 pisze:Odgrzewam kotleta.
Szukam dobrej sondy do siebie i znalazlem bosch 0986258001 i w ic bez znizek cena mnie zabija 958zl! to chyba drozej niz w aso. Co wsadzacie do siebie? Co sie sprawdza bez zarzutu a co odradzacie? Uzywki odpadają.
W tarnowskich górach pytałem o sonde i oto jaką dostałem odpowiedź:
- NGK 3-przewodowa, uniwersalna - 210-220 zł (nie pamietam dokładnie)
- bosch- 3 -przewodowa, uniwersalna - 180 zł

Brzmi zachęcająco :D Dla porównania w IC powiedziano mi 210 zł za tą samą sonde Boscha (!!)

Nr sklepu (032) 285 33 31
Pozdrawiam
RS13 ka24de in progress...

'cos there's no replacement for displacement.
Awatar użytkownika
Mate96
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

masz jakies numery tych sond?
live fast, die sidewayz
Awatar użytkownika
bak3ns
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Niestety nie, ale proponuje zadzwonić do sklepu. Dziewczyny na pewno będą miały :) i wszystkiego się dowiesz. Pozdrawiam!
RS13 ka24de in progress...

'cos there's no replacement for displacement.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”