Sonda lambda za ile?
Moderator: Moderator
-
Adam_Krakow
[shadow=orange][/shadow]Witam czy ktos moze mi powiedziec ile kosztuje sonda lambda i jaki ona ma numer ? Do 200sx s13 z 93 roku. Pozdraw
iam
Ja kupiłem w zeszłym miesiącu za równe 300 zł, oryginalną do naszego nissana robioną przez firmę bosch. Na fakturze mam podane takie określenie BOS-0 986 258 001.
Sprzedawca powiedział że normalna cena to 600 zł ale że ma ostatnią sztukę to sprzeda za 300 zł - ile w tym prawdy nie wiem, ale kupiłem i ... były tylko problemy z wykręceniem starej, ale udało się nic nie urwać
Sprzedawca powiedział że normalna cena to 600 zł ale że ma ostatnią sztukę to sprzeda za 300 zł - ile w tym prawdy nie wiem, ale kupiłem i ... były tylko problemy z wykręceniem starej, ale udało się nic nie urwać
- rysiul123
- Coś już wiem

- Kontakt:
Ja kupilem ostatnio na allegro uniwersalnom NTK 4przewodowom po małej przerubce kabelkow( połonczenie masy sygnalu do slimika) podłonczyłem, i działa spalanie mi spadło o jakieś 1,5 do 2L na 100km.
A zapłaciłem razem z przesyłkom 93zl. W kaltalogu boscha znałazłem za 1kzl.
Jak narazie sonda działa, fura smiga.
-
Adam_Krakow
rysiul123 pisze:Ja kupilem ostatnio na allegro uniwersalnom NTK 4przewodowom po małej przerubce kabelkow( połonczenie masy sygnalu do slimika) podłonczyłem, i działa spalanie mi spadło o jakieś 1,5 do 2L na 100km.
A miales do tego jakas instrukcje co i jak polaczyc? ktory kabelek gdzie? Pozdro
No niestety podlaczyc bezposrednio sie nie da, i potrzebne jest troche elektroniki i to niezbyt prostej w wykonaniu (zasilanie PWM grzalki itp.) - w sumie to podalem jedynie porownanie cenowe.A jak wygląda podłączenie szerokopasmowej? Zdaje się, ma ona inną, bardziej płaską, charakterystykę?
- rysiul123
- Coś już wiem

- Kontakt:
No ja polonczylem tak:
sonda s13< - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - >sonda NTK uniwersalna
CZARNY -masa (grzałki) < - - - - - - - - - - - - - - - - - - - >Biały (grzałka)
CZERWONY - zasilanie grzałki +12V < - - - - - - - - - - - - > Drugi biały (grzałka)
BIAŁY - sygnał< - - - - - - - - - - - - - >Czarny(sygnał)
dowolne miejsce na silniku (masa)< - - - - - - - - - - - - - - >Szary(masa sygnału)
Tak podłaczyłem i działa nyska idzie płynne nic się nie dzieje. Dodatkowo to jecze resetnołem kompa
Niema żadne filozoofji
Tylko nie lutuj kapelkoów bo cyna puści, ja zrobilem na skrentke i termo kurczliwki
sonda s13< - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - >sonda NTK uniwersalna
CZARNY -masa (grzałki) < - - - - - - - - - - - - - - - - - - - >Biały (grzałka)
CZERWONY - zasilanie grzałki +12V < - - - - - - - - - - - - > Drugi biały (grzałka)
BIAŁY - sygnał< - - - - - - - - - - - - - >Czarny(sygnał)
dowolne miejsce na silniku (masa)< - - - - - - - - - - - - - - >Szary(masa sygnału)
Tak podłaczyłem i działa nyska idzie płynne nic się nie dzieje. Dodatkowo to jecze resetnołem kompa
Niema żadne filozoofji
Tylko nie lutuj kapelkoów bo cyna puści, ja zrobilem na skrentke i termo kurczliwki
no stalowej skrętki tak prosto nie polutujesz mam jakąś sonde na stoku jak ktos chce to puszcze po taniości.
TEST sondy >>> 2-gi tryb serwisowy i przy około 2500 powinny diody migać jak nie migają to kibel trza wymienić (to tak w dużym uproszczeniu)
TEST sondy >>> 2-gi tryb serwisowy i przy około 2500 powinny diody migać jak nie migają to kibel trza wymienić (to tak w dużym uproszczeniu)
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
[/scroll]
- rysiul123
- Coś już wiem

- Kontakt:
Ja zdiagnozowałem sonde na drodze obserwacji, mianowice na starej sondzie palil mi ok 13l/100km przy jezdzie do 3k, poza tym mialem czarnerne okopcone świece(za bogata mieszanka), na odłączonej sondzie spalał mi ok 12,5 przy tej samej jezdze i swiece nadal byly okopcone.
Po wymianie salanie spodło jak juz pisałem, a świece nabrały ceglastego koloru(prawidłowa mieszanka) wiec sonda działa.
Jak zamontuje sobie wskaźnik AFR to bede wiedział co sie dzieje dokładnie z mieszankom
Po wymianie salanie spodło jak juz pisałem, a świece nabrały ceglastego koloru(prawidłowa mieszanka) wiec sonda działa.
Jak zamontuje sobie wskaźnik AFR to bede wiedział co sie dzieje dokładnie z mieszankom
Odgrzewam kotleta.
Szukam dobrej sondy do siebie i znalazlem bosch 0986258001 i w ic bez znizek cena mnie zabija 958zl! to chyba drozej niz w aso. Co wsadzacie do siebie? Co sie sprawdza bez zarzutu a co odradzacie? Uzywki odpadają.
Szukam dobrej sondy do siebie i znalazlem bosch 0986258001 i w ic bez znizek cena mnie zabija 958zl! to chyba drozej niz w aso. Co wsadzacie do siebie? Co sie sprawdza bez zarzutu a co odradzacie? Uzywki odpadają.
live fast, die sidewayz
- bak3ns
- Coś już wiem

- Kontakt:
W tarnowskich górach pytałem o sonde i oto jaką dostałem odpowiedź:Mate96 pisze:Odgrzewam kotleta.
- NGK 3-przewodowa, uniwersalna - 210-220 zł (nie pamietam dokładnie)
- bosch- 3 -przewodowa, uniwersalna - 180 zł
Brzmi zachęcająco
Nr sklepu (032) 285 33 31
Pozdrawiam
RS13 ka24de in progress...
'cos there's no replacement for displacement.
'cos there's no replacement for displacement.
masz jakies numery tych sond?
live fast, die sidewayz