K?opoty z CA - Dymienie i Obroty.

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Sykopson
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Witam was,

Mam parę kłopotów z moim CA. Jest ono świeżo po pełnym remoncie, przejechało może z 1000km, ma w tej chwili zalany olej "mineralny" Millers CRO 10W40 specjalny do docierania (na dniach będę zmieniał na docelowy). Remont był głowicy, i dołu, wszystkie uszczelki, uszelniacze nowe, nowy rozrząd i pompy oleju i wody, nowe pierścienie i cylindry po honowaniu. Turbo po regeneracji, pompuje jak trzeba.
No to zacznijmy:

- DYMIENIE - silnik dymi na niebiesko, nie zawsze, najbardziej jak jest zimny to bucha pojedynczymi kłębami dymu i to na wolnych raczej, potem się zazwyczaj uspokaja i jest jak być powinno. Zdarzy mu się przydymić jak cofam albo podjeżdżam na krawężnik na półsprzęgle. Jak go zostawie np. na parkingu na 10/20minut (czyli nie zdarzy ostygnąć) to też po odpaleniu podymi chwilę. Podczas normalnej jazdy żadnego dymu nie zauważyłem, albo po prostu jest go tak mało że nie zanotuje tego w lusterku.

- OBROTY - Czasem jak dojeżdżam do skrzyżowania i już go wrzucę na luz to obroty lubią spaść tak do 500/600 a potem wracają na miejsce. Czasem nie spadają wgl. i stoję jakby na ssaniu 1500/2000 obrotów i wgl. mam wrażenie że strasznie wolno schodzi z obrotów. Silniczek krokowy cały dokładnie wyczyszczony i nasmarowany - silnik po tym zaczął jakby równiej pracować na wolnych i przestał prychać, ale dalej występuje taki problem jak opisałem.

To chyba tyle. Dodam że pompa paliwa jest na wykończeniu, na 1 i 2 biegu podaje normalnie, ale na 3 już jej brakuje - będę to zmieniał na dniach.

Kompresja mierzona 2 dni temu, na średnio rozgrzanym silniku (jakieś 20/30minut po zgaszeniu) dała rezultat:
1 - 11
2 - 11
3 - 11
4 - 10
+/- ;)

Proszę was o pomoc! Człowieka szlag trafia jak wszystko powymieniał i zainwestował a tu taki rzeczy się dzieją. Podczas jazdy silniczek chodzi jak pszczółka - cichutko bez dymu, nie robi problemów i ma moc (dopóki nie wbiję 3 biegu, ale tam to już nie ciskam go za mocno żeby ta pompa nie dawała o sobie znać).
S13 CA18DET
JapanizeD
Awatar użytkownika
Sykopson
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Dobra dziś rozebrałem cały dolot - wszędzie jest olej...

Na turbie nie wyczuwam luzu osiowego, poprzeczny lekki (jaki jest normą?).
Odpaliłem auto bez dolotu i próbowałem złapać w białą szmatkę jakieś krople oleju z turba ale nic nie poszło.
Wydaje mi się że wali z odmy olejem... choć pewny nie jestem.
Co może być powodem?
Może to pogorszyć sprawę, w sensie rozwalić coś dodatkowo?
Nie zauważam ubytku oleju, ale w sumie to nie za wiele przejeździłem i mam lekki nadstan (to tez może być powodem?).
W przewodzie z dekla do stożka znalazłem małą tulejkę - tak ma być?
Kurde nie wiem - może to wina nadstanu, może jakiegoś zaworka... Catch tank by sprawy nie załatwił?
Da się wgl. jakoś sprawdzić czy to idzie z odmy, coś odpiąć i patrzyć albo co?

Pomóżcie bo mnie to mega denerwuje g:(\
Ostatnio zmieniony sob 04 lip, 2015 13:56 przez Sykopson, łącznie zmieniany 1 raz.
S13 CA18DET
JapanizeD
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

Wiec tak nadstan oleju wywali ci do dolotu, oil tank by to mogl wylapac, zaslep sobie zaworek zwrotny z tylu kolektora i zobqcz rezultat, ale podejrzewam ze regeneracja turbo to byla slaba opcja.
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Awatar użytkownika
Sykopson
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Wczoraj jeszcze szukałem.
Rozebrałem cały dolot, wyczyściłem w środku wszystko do sucha, złożyłem odpalam, mija dosłownie chwilka auto zaczyna kopcić, jadę się przejechać 2 km w jedną stronę, staje na parkingu nie kopci (albo ledwo ledwo że wręcz nie widać), gaszę auto, czekam 4/5minut odpalam znów puszcza bąki - tak jakby olej który się gdzieś odkłada kiedy silnik nie pracuje po odpaleniu nagle się wypalał, jade do domu z powrotem, staję, nie kopci (albo ledwo widocznie), gasze rozbieram dolot - sucho - odmy tez suche tak jak przed przejażdżką...

...więc to chyba nie ich wina, musiało wcześniej dodatkowo wywalić w dolot przez nadstan ale przyczyna kopcenia może być inna. Będę chyba w tygodniu ściągał turbo razem z kolektorem, popatrzę na nie i na uszczelniacze przy okazji. Powiem szczerze że jeśli to nie odma to modlę się żeby to było turbo, bo wolę odsyłać turbo niż rozbierać silnik...

A ten zawór z tyłu jak zaślepię to co z przewodem, tez zaślepić czy zostawić odpięty po prostu, jeśli to odma to powinno przestać kopcić wtedy?
S13 CA18DET
JapanizeD
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

zaworek zaslep wiec i przewod musi byc zaslepiony, u mnie po czyms takim dolot sie wysuszyl i w tanku nie zbiera sie juz nic teraz, albo duuuzo mniej niz wczesniej.
onepointeightT
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Awatar użytkownika
Sykopson
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

To po cholerę ten zaworek wgl.? :P
Ostatnio zmieniony pn 06 lip, 2015 20:14 przez Sykopson, łącznie zmieniany 1 raz.
S13 CA18DET
JapanizeD
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

jak dziala to pozwala zasysac opary z odm do kolektora dolotowego,
a jak leci w kulki to zamiast zamykakc gdy jest doladowanie, to popuszcza i ci dekle i odmy przedmuchuje powietrzem z dolotu.

mozesz poszukac nr czesci i zapytac w aso z ile jest nowka, bo to chyba jedyne rozsadne wyjscie poza zaslepieniem.
Ostatnio zmieniony pn 06 lip, 2015 20:18 przez szaman, łącznie zmieniany 1 raz.
onepointeightT
mgorski101.5
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam.

Mam podobny problem.

Kiedy odpalam samochód auto mocno dymi na niebiesko, po 5-10 minutach na jałowych praktycznie przestaje, lecz dalej dymi obficie gdy tylko dodam gazu.
Jak silnik mocno sie nagrzeje, i przejadę nim około 10km dymu praktycznie nie ma, może delikatnie.
Auto na zimnym silniku tez takjakby nie miało siły,nie chce sie wkręcać na obroty, gdy sie nagrzeje te objawy tez znikają.

Turbo wymieniłem jakiś czas temu(1500km), stare t28 było padnięte,dymil jak lokomotywa, teraz co prawda Jest chińskie t28 ale zaraz po wymianie przestał dymić i było dobrze.

Mogą to byc uszczelniacze zaworowe?? Gdzieś czytałem ze przy takich objawach, jeżeli świece sa czarne to padniete sa pierścienie, moje sa białe.
I Czy u mnie przyczyna tez może byc ten zaworek??szczerze mówiąc nie wiem gdzie sie on znajduje.

Z Góry dzięki za odpowiedz.
Awatar użytkownika
Sykopson
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Zaworek jest zaraz za kolektorem dolotowym - wychodzi z niego rurka od odmy.
Rozbierz dolot i sprawdź czy jest tam olej.

Jeśli będzie to możliwe są dwie przyczyny:
- odma (czyli może by ten zaworek - dlatego np. dymił SR DODowi w PS13 - a zanim to zdiagnozował rozebrał i wymienił pół silnika :P )
- turbo ma rąbnięte uszczelniacze i wali olejem w dolot, jak będzie sucho to jeszcze jest druga opcja z turbem że wali od razu w wydech olejem

Sprawdź ten zaworek tak jak szaman napisał.

U mnie raczej wyszło na to że to turbo bo jak wyczyściłem dolot z oleju to przestał dymić, ale stopniowo turbo wywala znów syf do dolotu i pewnie za jakiś czas znów zacznie kopcić - monitoruję sytuację i jak coś to będę turbo wyciągał i odsyłał do poprawki pewnie :/

EDIT:

O tu masz zaznaczony na schemacie ten zaworek jako PCV :P
Obrazek
Ostatnio zmieniony czw 09 lip, 2015 21:16 przez Sykopson, łącznie zmieniany 1 raz.
S13 CA18DET
JapanizeD
mgorski101.5
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Jutro to sprawdzę.. :)

Chciałbym aby to było to, bo wyjąc turbo z ca to dla mnie jest ogromna męczarnią. I oczywiście kwestia $$$.

A jakiś pomysł czym to zasklepić zeby było tak jak należy?

A można wiedzieć ile zapłaciłeś za regenerację?? I ciekawe czy Ci przyjmą...
Ostatnio zmieniony czw 09 lip, 2015 22:25 przez mgorski101.5, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sykopson
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Nie pamiętam dokładnie...
Coś ponad 1000zł z rozwierceniem pod większy wirnik, ale za regeneracje bez robienia hybrydy to chyba było z 800 albo 900zł.
S13 CA18DET
JapanizeD
mgorski101.5
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Niestety, moim zdaniem nic to nie pomogło. Co prawda nie czyścillem dolotu, ale oleju było tam niewiele, i tylko przy kolektorze. Zrobiłem troche km, po zatkaniu i nic.
Ale mimo wszystko postaram sie to zrobic w weekend.

Czy to napewno musi byc turbina?
Jakie sa objawy padniętych uszczelniaczy zaworowych?
Awatar użytkownika
rekin528
Stały gość
Stały gość

tez pojawil mi sie problem z duza ilosciaoleju w dolocie,dzisiaj,wyjalem turbo i zawiozlem do sprawdzenia,nic nie puszcza(mimo ze luz poprzeczny ma duzy) obstawiam PVC
mgorski101.5
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Podpowie ktoś czy podobne objawy występują przy padniętych uszczelniaczach??
wilczek_1986
Coś już wiem
Coś już wiem

Podpinam się pod temat, u mnie objawy są nastepujące:

Odkąd zmieniłem wydech na 3' to od pierwszego odpalenia silnik kopci,
Miałem mocno przelany stan oleju, ale jak spuściłem to tez kopci, oleju w dolocie trochę jest ale bez tragedii, turbo luzy ma w normie moim zdaniem i prompuje bardzo dobrze , auto nie kopci na wyższych obrotach, ale jak dojadę do świateł i stoję chwile na wolnych to wokół mnie siwo biała mgła! Jak tylko dodam gazu lub ruszę to przestaje kopcić.

Sam nie wiem proszę o podpowiedzi, może faktycznie te uszczelniacze, ale czemu na seryjnym wydechu było ok?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”