Dziwne dźwięki "cyki" z silnika CA

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
PrezesGT
Stały gość
Stały gość

Hej mam taki problem w moim Nissanie ostatnio usłyszałem dziwnie dźwięki dochodzące z komory silnika to tak jak by coś tak cykało tak "cyk,cyk,cyk..." z tego co słuchałem to dźwięki dochodzą gdzieś od strony kierowcy. Najbardziej je słychać jak dodaję gazu na wszystkich zakresach obrotów. Nie mam pojecie co to może być . Z góry pisze to nie panewki.

Czekam na wsze opinie...
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

szklanki / wtryski
Wiscoo

Przychylam się do wypowiedzi przedmówcy, chociaż opis dość enigmatyczny. Kiedy wymieniałeś olej?
Awatar użytkownika
PrezesGT
Stały gość
Stały gość

Olej był wymieniany jakieś 2000km temu. Stan oleju na bieżąco jest monitorowany.
Awatar użytkownika
SnowBizz
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Na rozgrzanym i zimnym silniku efekt jest dokładnie taki sam?
SR13 na ukończeniu
Awatar użytkownika
PrezesGT
Stały gość
Stały gość

Zaraz jak będę jechał to sprawdzę.
Awatar użytkownika
PrezesGT
Stały gość
Stały gość

Zarówno na zimnym i ciepłym silniku jest ten dźwięk. Gdy auto stoi na wolnych obrotach nie ma tego dźwięku. Pojawia się dopiero gdy dodaję gazu.
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

a to aby nie bedzie wydmuchana jakas uszczelka: głowica-kolektor, kolektor-turbo, turbo-downpipe ???

pochyl sie nad silnikiem od strony turbo i dodaj sobie reka na przepustnicy gazu lekko,
a dwa poogladaj sobie te polaczenia wymienione wyzej czy nie widac czarnych przedmuchow na nich.
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
JARGUT
Stały gość
Stały gość

Od strony kierowcy jeszcze jest selonoid valv może tam masz wężyk przetarty bąć jakaś nieszcelnośc chyba że go masz wywalonego
elozord
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

uszczelka głowica-kolektor wydechowy wydmuchana, szykuj parenascie godzin na robote :D
Wiscoo

Jak ja miałem wypierdziane uszczelki - to właśnie pierdziało, nie cykało.
Ale jeśli to faktycznie uszczelka, to mi z kumplem (a raczej Jemu ze mną) zajęło to 11 godzin z przerwą na grilla.
Awatar użytkownika
PrezesGT
Stały gość
Stały gość

Coś mi się wydaje, że może to być ta uszczelka bo coraz bardziej to słychać ale muszę się tam dostać i sprawdzić czy to na 100% ta uszczelka.
Pawel_92
Coś już wiem
Coś już wiem

Dźwięk przy nieszczelności silnik - kolektor wydechowy objawia się właśnie cykaniem, słychać głośno szklaneczki, mam tak teraz u siebie bo szpilka mi się urwała w głowicy ;/
I tez nie może utrzymać boosta na 1 i 2 biegu jest max 0.8 a na 3 opada nawet na 0.3 bara.
a MBC było ustawione 1 bar i tak dmuchało jak było szczelne

Z doświadczenia wiem , że cewki potrafią też cykać, sprawdź je miernikiem, albo chociaż zobacz jak będzie ciemno czy pod deklem nie ma dyskoteki :p
prezespolski
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

witam kolegów :)
u mnie cykanie zależy od dnia i humoru silnika, raz jest głośne, czasami ledwo słyszalne. Dodam, że wymieniałem uszczelki przy kolektorze wydechowym. Jutro podrzucę link do filmiku, pozdrawiam.
Awatar użytkownika
BarTeX5575
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Mi zawsze cykało pod maską i jeździ :)

Cykania mogą wydawać cewki, wtryski, popychacze.

Jeśli od strony kolektora wydechowego, to stawiałbym na te uszczelki. Najczęściej pada kolektor-turbo. Wymiana jakieś 3 godziny roboty z małymi przerwami :D
Powoli powoli, bo się rozp.....li
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”