Witam, proszę o ocenę tego czegoś, na moje oko to szklanka, stuka tak na zimnym oleju przy spadających obrotach, na ciepłym trzeba się mocno wsłuchać żeby to usłyszeć. Można z tym jeździć? Czy lepiej ściągać wałek i czyścić szklanki itd?
http://www.youtube.com/watch?v=Q6kwhxYD ... e=youtu.be
Szklanka ?
Moderator: Moderator
o polerka auta
to raczej nie szklanka ale tak to możemy sobie zgadywać. Trzeba podmienić szklanki i wtedy posłuchać.
to raczej nie szklanka ale tak to możemy sobie zgadywać. Trzeba podmienić szklanki i wtedy posłuchać.
dokładnie - niestety panewa wali a nie szklanki 
Przedszkole Montessori FaSolLa
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
- BarTeX5575
- Stały gość

- Kontakt:
Przestańcie z tymi panewkami...
Kiedy Ci się to stało, jak leciałeś bokiem, jakić zakręt przy dużej prędkości, czy poprostu jechałeś do przodu?
Zmierz ciśnienie oleju, tak będzie najlepiej.
Zrób próbę z ręcznym. Zaciągnij ręczny i próbuj ruszyć powoli, jak będzie mocno stukać to może być ta panewka.
Mi stukało fest, cały czas na zimnym czy ciepłym. Też myślałem o panewce, ale ciśnienie było dobre więc postanowiłem zdjąć wałki. Wybrałem 3 najniższe szklanki (nie trzymające ciśnienie), podmieniłem, pompowały się 3 minuty po odpaleniu i nic nie stuka.
Nawet jeśli okaże się u kolegi, że to panewka to nie doradzajcie mu Swapa na SR, bo nie mogę już tego czytać. Silniki CA są naprawde dobre i części są tanie.
Kiedy Ci się to stało, jak leciałeś bokiem, jakić zakręt przy dużej prędkości, czy poprostu jechałeś do przodu?
Zmierz ciśnienie oleju, tak będzie najlepiej.
Zrób próbę z ręcznym. Zaciągnij ręczny i próbuj ruszyć powoli, jak będzie mocno stukać to może być ta panewka.
Mi stukało fest, cały czas na zimnym czy ciepłym. Też myślałem o panewce, ale ciśnienie było dobre więc postanowiłem zdjąć wałki. Wybrałem 3 najniższe szklanki (nie trzymające ciśnienie), podmieniłem, pompowały się 3 minuty po odpaleniu i nic nie stuka.
Nawet jeśli okaże się u kolegi, że to panewka to nie doradzajcie mu Swapa na SR, bo nie mogę już tego czytać. Silniki CA są naprawde dobre i części są tanie.
Powoli powoli, bo się rozp.....li
Nic się nie stało, tak ma po prostu.. pod obciążeniem nie stuknie ani nic, tylko na wolnych na zimnym przy schodzeniu z obr, w filmiku to mocno słychać a na ucho dużo ciszej,
Panewe by było słychać tak u góry? dając ucho pod miskę tego nie słychać tylko na ostatnim garze u góry
Panewe by było słychać tak u góry? dając ucho pod miskę tego nie słychać tylko na ostatnim garze u góry
Ostatnio zmieniony sob 14 lip, 2012 16:15 przez Wiwix, łącznie zmieniany 1 raz.
- BarTeX5575
- Stały gość

- Kontakt:
Jak pod obciążeniem nic nie słychać to na 90% nie panewka. Jeśli w rzeczywistości jest jeszcze ciszej to tym bardziej eliminuje panewkę.
Jak mi padły szklanki to słyszałem je w środku przy zamkniętych szybach.
Jak chcesz mieć pewność, że nie panewka zmierz ciśnienie oleju.
Sprawdź czy masz dokręcone wszystkie osłony paska rozrządu i czy niema jakiś luźnych śrubek na silniku.
Raz myslałem, że głowica mi się rozpada, a jak się poprzyglądałem okazała się niedokręcona dolna pokrywa paska rozrządu
Wyjmij wałki, popatrz na popychacze, jak któreś wydadzą ci się za niskie to dorwij jakieś używki i je podmień. Jak masz stetoskop możesz zlokalizować z dokładnością do gara, które stukają
Jak mi padły szklanki to słyszałem je w środku przy zamkniętych szybach.
Jak chcesz mieć pewność, że nie panewka zmierz ciśnienie oleju.
Sprawdź czy masz dokręcone wszystkie osłony paska rozrządu i czy niema jakiś luźnych śrubek na silniku.
Raz myslałem, że głowica mi się rozpada, a jak się poprzyglądałem okazała się niedokręcona dolna pokrywa paska rozrządu
Wyjmij wałki, popatrz na popychacze, jak któreś wydadzą ci się za niskie to dorwij jakieś używki i je podmień. Jak masz stetoskop możesz zlokalizować z dokładnością do gara, które stukają
Powoli powoli, bo się rozp.....li
99,999999999% panewka. Jestem po remoncie silnika i znam ten dzwiek dokladnie (sni sie po nocach). Ciezko go pomylic z czyms innym. Szklanki zmieniaja tylko czestotliwosc pukania, a panewka przy odpuszczaniu gazu sie odzywa.... Okazja by zrobic remont
ja bym był przychylny do wypowiedzi odnośnie szklanki, dźwięk na filmiku ma równą częstotliwość... co i nie przypomina to stukającej panewy...
http://www.youtube.com/watch?v=CyMM9nn8acg
tutaj słychać ładnie jak panewka stuka.... całkiem inny dźwięk
http://www.youtube.com/watch?v=CyMM9nn8acg
tutaj słychać ładnie jak panewka stuka.... całkiem inny dźwięk
Poszukuję...
A popychacze czy coś w tym stylu? nie znam dokładnej budowy tego silnika ale nie sądzę, że panew skoro jej na dole nie słychać, tylko u góry na ostatnim garze gdzie z reguły tamta okolica jest narażona na największe temperatury, tak mnie się zdaje 
-
tenchi_masaki
- Coś już wiem

Wiwix, mam u siebie to smao.
Sciagnalem miske, okazalo sie ze panewki juz maja koniec swojego zywotu.
Sciagnalem miske, okazalo sie ze panewki juz maja koniec swojego zywotu.
a skąd wiesz, że jej na dole nie słychać? leżałeś pod autem? słyszałem u siebie ten dźwięk i żadne nadzieje, że to coś innego nie pomogły - dokładnie w ten sposób słychać panew.Wiwix pisze:A popychacze czy coś w tym stylu? nie znam dokładnej budowy tego silnika ale nie sądzę, że panew skoro jej na dole nie słychać, tylko u góry na ostatnim garze gdzie z reguły tamta okolica jest narażona na największe temperatury, tak mnie się zdaje
mielnik skoro jest świeżo po remoncie też Ci to potwierdzi. Lepiej zacznij zbierać kasę - dobrze Ci radzimy
Przedszkole Montessori FaSolLa
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski

[/center]