Zakładam głowice, do dokręcenia używam śruby ARP. Wiadomo wkręcam szpilki, zakładam uszczelkę nakładam głowicę. NO i pierwszy problem niemogę nałożyć podkładek ARP bo zamało miejsca no to głowica delikatnie do góry i weszły. Niestety wydaje mi się że niewszystkie dobrze leżą. Dalej.. Nakładam nakrętki i jest tak ciasno że niemogę podejść żadnym kluczem nasadkowy.
PYTANIE:
1. Czy podkładki ARP są takie jak ori że z jednej strony zwężone.
2. Jak dokecić te śruby. Może ktoś wie gdzie kupić taki klucz. Może jakiś patent?? A może trzeba tam trochę "rozwiercić" dokoła nakrętek tak żeby nasadka weszła??
3. Końcowe dokręcić do 120 Nm czy tak jak ARP zalecają 110NM
Problem z dokręceniem głowicy (śruby ARP)
Moderator: Moderator
projekt "s13 CA18DET"....
topics34/s13-stock-project-m16-1-by-juris-vt19390.htm
co do nasadki to konrad pisal w swoim temacie zółtka ze szlifowal nasadke zeby sie mieścila o ile dobrze pamietam, co do reszty to nie pomoge.
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
co do klucza to kupilem zestaw nasadek calowych kingtona,
http://allegro.pl/klucze-nasadki-calowe ... 27152.html
podobny zestaw, gniazdo mocujace na 3/8", jak kupisz na 1/2" to jej nie wcisniesz w glowice, do tego i tak trzeba nasadke w srodku lekko rozwiercic wiertlem troszke grubszym niz szpilki zeby do konca dokrecic
dokrecalem na 120Nm cometica
http://allegro.pl/klucze-nasadki-calowe ... 27152.html
podobny zestaw, gniazdo mocujace na 3/8", jak kupisz na 1/2" to jej nie wcisniesz w glowice, do tego i tak trzeba nasadke w srodku lekko rozwiercic wiertlem troszke grubszym niz szpilki zeby do konca dokrecic
dokrecalem na 120Nm cometica
Ostatnio zmieniony śr 29 lut, 2012 23:09 przez Ban0ff, łącznie zmieniany 1 raz.
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv
S13 2JZ / 730HP 820NM
S13 2JZ / 730HP 820NM
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
A wogole to jaką masz uszczelkę? wszelkie "miękkie" typy mozna przykręcać tak na max 115NM(serwisówka: 103), ale jak masz metalową i grubą to na chłopski rozum lepeij mocniej... Ja na seryjnych, przechodzonych szpilkach dokręcałem cometica(używanego psikanego uszczelniaczem miedziowym xD ) na 130 czy nawet 140NM.
Auto śmiagało na 1.5 b i śmiga cały czas...
Mam cometica 1,9mm. Wczoraj obszlifowałem "trochę" sześciokątną 14 wchodzi i dokręca. Boję się jednak że przy dokręcaniu do tych 120NM pęknie bo się torszke chuda zrobiła.
Jeszcze jedno szpilki dokręcacie tylko ręką czy pomagacie kluczem torxem. Bo po dokręceniu szpilek ręką niewszystkie jednakowo wystają z bloku. Zastanawiam się czy to poto aby przy dokręcaniu nakrętką głowicy był luz delikatny aby gwintu w bloku niezerwać
Jeszcze jedno szpilki dokręcacie tylko ręką czy pomagacie kluczem torxem. Bo po dokręceniu szpilek ręką niewszystkie jednakowo wystają z bloku. Zastanawiam się czy to poto aby przy dokręcaniu nakrętką głowicy był luz delikatny aby gwintu w bloku niezerwać
klucz już dorobiłem jutro zobaczymy czy zda egzamin
Z dużymi problemami głowica dokręcona na 114-115 Nm. Oczywiście pierwszy klucz odrazu pękł a drugi spawałem 2 razy. Ogólnie w tej operacji zużyłem 2x nasadki wielokątne rozmiar 13 oraz 2x przejściówkę 1/4 na 1/2
Ostatnio zmieniony ndz 05 sie, 2012 00:24 przez juris, łącznie zmieniany 1 raz.
- Binio_
- Postojebca Nałogowy

- Kontakt:
Dziwne kombinowanie...
Ja kupiłem nasadkę długą stanleya ( nie pamiętam rozmiaru ) ale na klucz 1/2 odrazu , dałem do obtoczenia tyle ile trzeba i odrazu kluczem dyno 1/2 dokręcałem na 120Nm bez żadnego problemu...
Ja kupiłem nasadkę długą stanleya ( nie pamiętam rozmiaru ) ale na klucz 1/2 odrazu , dałem do obtoczenia tyle ile trzeba i odrazu kluczem dyno 1/2 dokręcałem na 120Nm bez żadnego problemu...
Ja byłem w 5 sklepach z niezłym asortymentem i niemieli małej 13 wielokątnej niemówiąc już o czymś dłuższym. Napisałem to co wiedziałem na podstawie własnych doświadczeń
dokladnieedek pisze:Chyba żartujesz z tym kluczem na zdjęciu? Nasadowa 13 12kąt potrzebna.
dla jasnosci zestaw ARP składa sie ze szpilek wkrecanych w blok oraz nakretek 12 katnych:

onepointeightT