Do sedna :
Wstyd sie przyznać ale jeszcze nie wymieniłem zimerów które kupowałem dawno temu wraz z MBC , więc poprawiam sie i zabieram sie zato.
O co mi chodzi ?
Więc tak będe wyciągał silnik , Michu już w sobote na naszym spotkanku , wyjaśnił mi na co uważać i co robić by było łatwiej wyciągająć sam silnik z s13.- zdaje sie mi to dosyć proste (mam już na koncie wyjmowanie z 126p i Micry
Ponieważ silnik będzie lerzał na stole to co mam sprawdzić/zrobić i jak zanim go wsadze spowrotem.
- Sprawdzam kompresia puki jest w środku
- Wyciągam silnik tak jak ksiąszka pisze.
- Rozbieram dół i robie zimery
A teraz pytania:
1. Jak sprawdzić czy panewki pożyją , jak sprawdzić głuwne - niemówie tu o luzie , bo to jasne , ale jak sprawdzić tak dogłebnie - czy mierzyć , jak mierzyć itd.
2.Naco uważać bawiąc sie dołem , co moge ewentualnie popsuć czego bym niechciał.
3.A co z górą ? skoro silnik lerzy to może by tak zdjąć i zrobić głowice i ile takie zrobienie powinno mnie kosztować - to już zrobi fachowiec
4.Czy może skoro to lerzy, to można byc zrobić coś z kolektorami , jakieś polerowanie itp. może komuś z was wysłać głowe by ją zrobił i pod tuningował lekko
5.Podpowiedzcie co jeszcze powinienem zdziałac/sprawdzić/wymienić , mając silnik na stole.
Dla dopełnienia info napisze , silnik chodzi dobrze i równo , nie mam efektu szarpania , lecz są 2 mankamęty , I strasznie żyga z zimerów i uszczelki pod klawiatórą , i II miałem problem że zanim dotarł olej na b.zimnym to stukał popycacz, po wymianie oleju jest ot samo, z tym że silnik (góra) chodzi głośniej , tak grzechocze troche jak diesel , ale tylko góra i tylko jak sie dobrze przysłuchać - tak na 1500 Obr najlepiej - słychać na I cylindrze przy części wydechowej - ciut bardziej jak sie mocno nagrzeje lub przyciśnie.
Będe wdzięczny za helpa pod dowolną postacią.
Pozdro