Drgania 2500-3000 tys obrotow szukamy dalej... <solved>

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
dredman
Stały gość
Stały gość

Witam
Problem polega na tym ze po remoncie silnika po zlozeniu wszystkiego pojawily sie drgania na karoserii, bardzo wyrazne drgania w zakresie 2500-3000 obrotow...Mysle sobie hmm stare poduszki silnika wiec kupilem poli od scootera nie powiem pomogly wszystko jakies takie bardziej sztywne, a drgania sie takjakby nasilily-staly bardziej wyraziste, a moze bedzie latwiej wylapac co to ?.. ja juz oszalalem chyba zdejme tlumik i bez niego sie przewjade zeby zobaczec czy w tym tkwi przyczyna .. jakies dziwne naprezenia sie robia czy cos takiego
Moze ktos mial podobny problem
Powiedziano mi jeszcze ze jest cos takiego jak walki balansowe i jezeli one sa zle ustawione to wlasnie to moze pwoodowac ze silnik sie caly trzesie w danym zakresie obrotow...
Jezeli tak to gdzie one sa i jak jest ustawic ? help help ;)

Pozdro
do admina... wrzucilem do dzialu silnik bo to po remoncie sie stalo jak cos prosze przeniesc
Ostatnio zmieniony wt 21 maja, 2013 17:38 przez dredman, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
BarTeX5575
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Mam dokładnie to samo.
Wyczywalne najbardziej na 4 i 5 biegu jak próbuje jechać ze stałą prędkością.
Może amortyzator drgań silnika założyć, może by pomogło? :)
Powoli powoli, bo się rozp.....li
Awatar użytkownika
180SX
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Z tego co wiem to w ca nie ma wałków balansujących, ale mogę być niedoinformowany.
Ja mam, a raczej miałem cos podobnego przy ok 3-3,5k rpm, po odetkaniu wydechu, został tylko środkowy tłumik i on rezonował do puki sie nie rozleciał w środku, wtedy przestało. Co do tego że na poli poduszkach jest to bardziej odczuwalne to chyba oczywiste, poduszki są twardsze i mniej drgań zostaje wytłumionych.
Najbardziej prawdopodobna opcja to wydech, prawdopodobnie to wina tego że rezystancja tłumików jakie masz jest niewłaściwie dobrana, np zostawiając środkowy tłumik i wymieniając końcowy na inny o innej rezystancji powstaje fala uderzeniowa która niszczy jeden z tłumików, przeważnie ten który ma większą rezystancje niszczy ten o mniejszej rezystancji, dodatkową wadą takiego zjawiska jest mniejsza moc, gdyż fala uderzeniowa ma wpływ na spaliny i może je hamować.
From 0 to bitch in 2,5 seconds

Tel: 507838951
Milion części do s13, nadwozia i inne
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Poduszki na poli są twardze i bardziej przenoszą drgania.
Wydech seryjnie jest montowany do skrzyni również i tam tez jest poduszka i moze cos wpada w dziwne drgania.
Ogolnie to nie napisaleś czy podczas jazdy czy na postoju , bo jak podczas jazdy to moze podpora wału ? Lub mocowanie tylnego mostu.
Awatar użytkownika
matthew
Stały gość
Stały gość

Po zamontowaniu poduszki skrzyni poli od razu ją wymontowałem i założyłem seryjną :wink: - drgania budy niesamowite.
Awatar użytkownika
dredman
Stały gość
Stały gość

Najciekawsze jest to ze przed remontem silnika drgan nie bylo , silnik byl wyjety.. wlozony po remoncie i sie drgania pojawily na seryjnym tlumiku... poduszke skrzyni wymienilem na poli hmm no pomoglo troche... ale nadal drgania sa wiec pomyslalem poduszki silnika maja ponad 100tys km wiec jakby nie bylo wymienic trzeba wiec tak tez zrobilem... drgania nadal sa.
O dziwo na malo rozgrzanym silniku drgan nie ma wszytsko ladnie na tym zakresie... dopiero jak olej zlapie jakies 80-90 stopni zaczyna sie fun heheh, poza tymi drganiami wszytsko fajnie poli sie sprawuja wzorowo... tylko co tak drzy... kata nie mam, srodkowy tlumik wyciety, zostaje przedostatni i backbox nismo , no ale przed remontem bylo ok po remoncie nie jest wiec hmm tez mi sie wydaje ze jakies naprezenia sie pojawily na calej linii tlumika bo na postoju tak tez troszke telepie silnikiem, jedna z rzeczy jaka tez zauwazylem po zalozeniu poduszek pod silnik na poli to ze wolone obroty lekko mi spadly z 1000 do 700 jakos, ale to chyba normalne bo silnik w gore lekko poszedl i linke trzeba podciagnac czy cos ;).
Ale hmm okaze sie zdejme tlumik i sie okaze skad te drgania...
Awatar użytkownika
180SX
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Sprawdź czy zapłon ci się nie przestawił, bądź czy w ogóle był dobrze ustawiony. Jak jest źle ustawiony zapłon może telepać silnikiem i mogą się dziać dziwne rzeczy.

Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

ale telepie silnikiem czy tylko autem?
co remontowałes? moze jest zle wywarzony uklad korbowy albo zamach?
dobrze skreciles zamacz i docisk? sprezynki w tarczy sprzegla nie mialy luzu?

jak spadly obroty o tyle to cos nie halo, cos niedomaga...
cinn
Stały gość
Stały gość

wałków balansowych w CA nie ma
sprawdż jeszcze poduszki pod skrzynią biegów może się któraś skończyła, sprawdż wydech czy lużno na wieszakach leży,
ewentualnie może być tak że koło zamachowe żle siadło, coś mogło pod niego wpaść, syf czy coś takiego.
a to że silnik poszedł w górę i obroty spadły to nie jest normalne :wink:
dym z opon leczy astme ;D
Awatar użytkownika
dredman
Stały gość
Stały gość

no wlasnie dziwnei cos z tymi obrotami ze tak spadly, ale z tego co sie przygladalem dzis to raz 900 raz 800 w jakims sensie sie to normuje ,ale jak hamuje zauwazam jakis drastyczny spadek obrotow i za chwile podskakuja do 900.
Poduszke pod skrzynia mam poli, a co do ludzika co mi skladal silnik jestem pewny 100%.
Tak mysle ze poduszke skrzyni wymienilem pierwsza dopiero pozniej poduszki silnika, a skrzynia poszla mi ladnie w gore z nowymi poduszkami wiec moze poluzuzje wszystko bo serio jakies naprezenie sie zrobilo, a z tlumikiem i tak sprawdze :)
Awatar użytkownika
180SX
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

a jak go przegazujesz to obroty opadają poniżej jałowych? np w okolice 500rpm?

Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

najlepiej nagraj filmik z pracy silnika,
co do telepania silnikiem to:
- tak jak wyzej pisane, co byl robione podczas remontu??
- sprawdzales kompresje??
- zaplon dobrze ustawiony??
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Awatar użytkownika
dredman
Stały gość
Stały gość

no wlasnie nie nie spadaja trzymaja sie w tym gornym zakresie, w pon to rozwale sie okaze wszystko gdzie jakie naprezenia etc dam znac co wyszlo thx

I JUZ WIEM ;)
ok .. zdjalem tlumik przy tej zlaczce za katem , przejechalem kawalek.. fajnie glosno... ale drgania zniknely ... okazalo sie ze tlumik na szybko chyba byl skrecony czy cos.. wiec tak banalnie po prostu... a tu wymiana jeden poduszki drugiej... coz nie zmarnuja sie :D:D ... jeszzce jakies 400 km i w koncu docieranie na pelnym bucie :D::D

Dzieki za sugestie co sprawdzac panowie :)
Ostatnio zmieniony wt 23 sie, 2011 21:55 przez dredman, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Krystian
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

dzis odebrałem auto z remontu i taka sama sytuacja ......jutro sprawdze u siebie co z wydechem...
Awatar użytkownika
dredman
Stały gość
Stały gość

haha.... i znow drgania... niestety tlumik nie rozwiazal sprawy... po rozgrzaniu jest paranoja az mi trzesie lusterkiem w aucie, majowka sie skonczy i sprawdzam wszystsko ponownie...moze to i poli na calym aucie powoduje ze si etak dziwnei all trzesie... fakto pomoglo poprawienei mocowania tlumika przy skrzyni biegow ;) a i wiadomo polo robi swoje :D
Ostatnio zmieniony pt 10 sie, 2012 00:56 przez dredman, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”