Hej,wczoraj wkońcu po 300stu tys padła mi uszczelka pod głowicą,i przy okazji chce wymienic pierścienie na Ori Nissanowskie...i tu moje pytanie:czy spotkał sie kiedyś ktoś z takim rozwiązaniem by po wyjęciu tłoków z bloku wziąć jakiś taki sprzęt na trzech nóżkach(NIE WIEM JAK TO SIE FACHOWO NAZYWA) i szlifowac tym gładzie cylindra w celu zmniejszenia etc. wyeliminowania zużycia oleju??Dodam ze po tym szlifowaniu robi się jakaś siatka na gładzi cylindra która po zetknięciu z pierścieniami w trakcie pracy silnika powoduje lepsze ułozenie, dotarcie sie pierścieni i zmniejszenie lub całkowite uniknięcie zużycia oleju.Ponoć robi sie to ręcznie tzn.kręci sie korbą czy coś takiego,a te szorstkie w jakimś stopniu elementy tworzą tą siatkę na gładzi.Jak to jest w rzeczywistości??Mój kuzyn chyba 2 lata temu robił takie coś w swoim s13,tyle ze on miał tulejowany blok.
A ja chce zasiegnąć Waszej rady bo chce to zrobic dobrze,i czy taki zabieg ma sens w nietulejowanym bloku???Dodam ze po padnieciu uszczelki,zmierzyłem cisnienie na tłokach i jest tak: licze od przodu...:1 cylinder 10. 2 cylinder 10. 3 cylinder 7. 4 cylinder 9.
Uszczelka poszła między 3 a 4 cylindrem. Wychodzi na to,że ciśnienie mam mysle w miare ok. 10 to mysle jest dobrze ale mimo to silnik brał olej ale może w dużej cześci poprzez uszczelniacze troche cieknące pokrywy wałków...a i może turbo,więc czy taki zabieg z tym szlifowaniem jest potrzebny??Prosze o pomoc i dziękuje z góry:) Zbieram informacje bo od poniedziałku działamy z kuzynem i nie chce miec niepotrzebnych przestojów.Chce sie wziąć i zrobic wszystko za jednym razem bez przerw.Od początku do końca,nie robie tego w swoim garazu więc tez zależy mi na czasie,ale chce wszystko dobrze zrobic.Pomóżcie koledzy.
Szlifowanie g?adzi cylindra??Wa?ne pytanie...
Moderator: Moderator
to jest takzwane "nacinanie cylindrów" ja to miałem robione jakieś 2 lata temu jest to po to aby olej od razu nie spływał do misy, jest to robione seryjnie w autach BMW , KATEGORYCZNIE 0 pośpiechu powoli , dobrze i z pasją
na 3 cylindrze to chyba wada fabryczna ja miałem upalony tłok i pęknięta głowice w sumie to nie tylko ja 
Ostatnio zmieniony sob 08 sty, 2011 19:14 przez BUGALUS, łącznie zmieniany 1 raz.
najpierw rozkrec ten silnik i pomierz czy tuleje nie sa za bardzo zjechane, czy nie ma progow, ten zabieg zwie sie honowaniem i robia to raczej przy kazdym szlifie tulei. Co bylo objawem puszczenia uszczelki?
Najlepsza opcja jest zrobienie nadwymiaru, tj zakup tlokow o 0.5mm wiekszej srednicy i rozwiert tulei z honowaniem, sama zmiana pierscieni moze nie pomoc
Najlepsza opcja jest zrobienie nadwymiaru, tj zakup tlokow o 0.5mm wiekszej srednicy i rozwiert tulei z honowaniem, sama zmiana pierscieni moze nie pomoc
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv
S13 2JZ / 730HP 820NM
S13 2JZ / 730HP 820NM
Z tego co mi wiadomo to szlif cylindra robi się co 0.25 mm. Jest on nie potrzebny jeżeli masz tuleje ok tzn czy nie ma progów i czy trzymają tuleja wymiar na całej swej długości. Jeżeli są ok to wymień tylko pierścienie. Ta siatka o której wspominasz pomaga podczas docierania się pierścieni.
Tak jak chłopaki piszą najpierw rozbierz i zobacz czy nie masz rys ani innych uszkodzeń na cylindrach i tłokach.

Pomierz czy z tulei nie zrobiły się jajowate, zazwyczaj trzy pomiary na trzech różnych wysokościach.
Jak są rysy to szlif cylindrów i dopiero po szlifie będzie wiadomo jakie nowe tłoki kupić.
Rysy mogą nie zejść całkowicie przy pierwszym szlifie.
jak są znaczne progi po pierścieniach to też trzeba wyrównać u szlifierza bo może połamać nowe pierścienie.
Jak będziesz miał gładzie cylindrów i tłoki w bardzo dobrym stanie to honuje się gładzie cylindrów aby pierścienie się lepiej ułożyły. Poza tym jeżeli progi od starych cylindrów będą znikome nie będzie potrzeby szlifu to gładzie cylindrów również się wyrównuje za pomocą honowania ale przy użyciu tego narzędzia

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=82OMO1Ar ... re=related[/youtube]
Jeżeli nie ma progów lub gładzie cylindrów po szlifie to można honować taka szczotą.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yCXpYpRPd_8[/youtube]
Pamiętaj że nowe pierścienie trzeba pomierzyć i przyciąć aby miały odpowiednią przerwę.
Jeżeli po przycięciu rogi pierścionka są bardzo ostre trzeba je zdegradować bardzo drobnym papierem ściernym. Aby nie robiły rys na gładziach cylindra jak również podczas zakładania na samych tłokach.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=moJB7lKd ... re=related[/youtube]
Po założeniu pierścieni przekręcić tak jak na rysunku.
Po zmontowani pierścienie powinny się dotrzeć w tym układzie.
Jest to poprawne ułożenie pierścieni.

Co dam nam minimalnie większa kompresje jak również zmniejszy przedostawanie się nadmiaru oleju do komory spalania.
Ale jak złożysz tak będzie dobrze. Powodzenia Wiszenie
Aha, zazwyczaj w mocno wysilonych silnikach nie wstawia się nowych tulei no chyba że sobie jakieś dobre sprowadzisz
bo te tuleje co mają są do zwykłych zastosowań.

Pomierz czy z tulei nie zrobiły się jajowate, zazwyczaj trzy pomiary na trzech różnych wysokościach.
Jak są rysy to szlif cylindrów i dopiero po szlifie będzie wiadomo jakie nowe tłoki kupić.
Rysy mogą nie zejść całkowicie przy pierwszym szlifie.
jak są znaczne progi po pierścieniach to też trzeba wyrównać u szlifierza bo może połamać nowe pierścienie.
Jak będziesz miał gładzie cylindrów i tłoki w bardzo dobrym stanie to honuje się gładzie cylindrów aby pierścienie się lepiej ułożyły. Poza tym jeżeli progi od starych cylindrów będą znikome nie będzie potrzeby szlifu to gładzie cylindrów również się wyrównuje za pomocą honowania ale przy użyciu tego narzędzia
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=82OMO1Ar ... re=related[/youtube]
Jeżeli nie ma progów lub gładzie cylindrów po szlifie to można honować taka szczotą.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=yCXpYpRPd_8[/youtube]
Pamiętaj że nowe pierścienie trzeba pomierzyć i przyciąć aby miały odpowiednią przerwę.
Jeżeli po przycięciu rogi pierścionka są bardzo ostre trzeba je zdegradować bardzo drobnym papierem ściernym. Aby nie robiły rys na gładziach cylindra jak również podczas zakładania na samych tłokach.
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=moJB7lKd ... re=related[/youtube]
Po założeniu pierścieni przekręcić tak jak na rysunku.
Po zmontowani pierścienie powinny się dotrzeć w tym układzie.
Jest to poprawne ułożenie pierścieni.

Co dam nam minimalnie większa kompresje jak również zmniejszy przedostawanie się nadmiaru oleju do komory spalania.
Ale jak złożysz tak będzie dobrze. Powodzenia Wiszenie
Aha, zazwyczaj w mocno wysilonych silnikach nie wstawia się nowych tulei no chyba że sobie jakieś dobre sprowadzisz
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Stary jeb szlifierzy. Tak jak erison pisze. Jak nie są za mocno poniszczone gładzie i nie ma progu to nowe pierścionki tylko. możesz tez zmierzyć szczelinę na pierścień w tłoku. mogła się rozbić i peirścień będzie latąl góra-dół. Ja wyznaje zasdae że czym mniej szlifowania tym lepiej. Japońce wiedzieli co robią i pan heniek tego nei poprawi napewno. Jaką uszczelke chcesz założyć?
-
wiszene
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
Wielkie dzięki chłopaki za pomoc:)Mam nadzieje ze jeszcze mi dopiszecie co jeszcze i jak mozna zrobic.A z tą uszczelką to chyba zaczoł sie juz problem na zlocie TK w Wyrazowie bo jadąc tam podmieniłem sobie korek od chłodnicy z mojego drugiego nismo.Ale jak sie okazało on nie bardzo trzymał i zaczeło mi wywalac płyn do zbiorniczka a z czasem i ubywac.Kilka dni temu jak zmieniałem poduszke pod skrzynia wpadł kolega i powiedziałem mu ze mi płyn gdzies ucieka i ze pewnie mam gdzies dziure w wężu,a on owiedział ze miał podobnie w swoim aucie,powymieniał wszystko a problem był dalej...wymienił wszystko oprócz korka.Gdy porównałem te moje dwa korki okazało sie ze ten co na nim jezdze jest kitowy,więc załozyłem tamten.Na drugi dzień jechałem do miasta i troszke dałem mu w piec bo jakis tam sie podstawiał koleś zza granicy no to go wsiąknołem.Zjeżdzam z trasy do miasta patrze na temperature silnika a tu kreske wyzej niz zawsze
Popusciłem gaz a ten chodzi tak jakby na 3 tłoki,zjechałem,zgasiłem otwieram maske patrze a tam zbiorniczek full pełny.Chce odkręcic korek a tu jedna para,zapaliłem go jeszcze na chwile i strasznie dymił na biało.Zostawiłem go i poszedłem na miasto załatwic sprawy.Wróciłem patrze a zbiorniczek pusty,otwieram korek a tam wszystko ok.Zapalam dalej chodzi na 3,ale za chwile na 4 i po chwili znów na 3.Zgasiłemchce otworzyc korek a tu znowu psssssssssst.Pomierzyłem cisnienie no i stwierdzilismy ze poszła uszczelka.....I dlatego podejrzewam ze przeciek w uszczelce był juz na wyrazowie,korek nie trzymał jak trzeba i dawało płyn w zbiorniczek,a ze załozyłm lepszy korek,płyn nie miał juz ujscia więc szczelina w uszczelce sie powiększyła...i w końcu "poszła"
A uszczelke chce dac VICTOR REINZ. Ale tak mysle ze skoro mam na 2 pierwszych cylindrach cisnienie po 10 to mysle ze nie bedzie takm jakichś progów czy coś bo kompresja w miare chyba dobra czy sie myle??
Aha a pierscienie chce dac z DRIFTSHOPU
A uszczelke chce dac VICTOR REINZ. Ale tak mysle ze skoro mam na 2 pierwszych cylindrach cisnienie po 10 to mysle ze nie bedzie takm jakichś progów czy coś bo kompresja w miare chyba dobra czy sie myle??
Aha a pierscienie chce dac z DRIFTSHOPU
Ostatnio zmieniony ndz 09 sty, 2011 12:34 przez wiszene, łącznie zmieniany 1 raz.
S13 1JZ
To się wszystko okaże jak zdejmiesz głowicę.
Obawiam się że trzeci tłok najbardziej oberwał i puki sam nie zobaczysz to możemy sobie gdybać. Najgorsze że trochę na tym jeździłeś.
Chłopaki tu pytają jaką chcesz założyć nową uszczelkę bo nie chcą żebyś miał za jakiś czas powtórkę z rozrywki.
Mam wielką prośbę zrób dużo fotek w dobrej jakości jak możesz
Przyda się do dalszej dyskusji i podpowiedzi co ? jak ? dlaczego ?
Thx
Obawiam się że trzeci tłok najbardziej oberwał i puki sam nie zobaczysz to możemy sobie gdybać. Najgorsze że trochę na tym jeździłeś.
Chłopaki tu pytają jaką chcesz założyć nową uszczelkę bo nie chcą żebyś miał za jakiś czas powtórkę z rozrywki.
Jaka była do tej pory uszczelka pod głowicą ?wiszene pisze: A uszczelke chce dac VICTOR REINZ.
Mam wielką prośbę zrób dużo fotek w dobrej jakości jak możesz
Thx
-
wiszene
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
Uszczelka nie była wymieniana od nowości,bo kuzyn pracował w germanii chyba z 7 lat u jednego kolesia co miał mojego nissanka, niemiec kupił go nowego,Kuzyn kupił go od niego jak miał 115 tys,jeżdził nim 6 lat nie robił przy nim nic tylko zregenerował T25,ja wziołem go jak miał około 175 tys.Teraz mam prawie 300 tys przejechane i robiłem tylko panewki przy 180-ciu tysiącach,od tamtej pory nic,a to było prawie 5 lat temu.Tyle co zmieniłem IC,Turbo,Chip a w silnik nic nie ingerowałem. Porobie fotki jakimś dobrym aparatem.Mam nadzieje ze ta głowica bedzie ok,jesli nie to mam drugą na samochodzie.Mój drugi nissan ani dymka nie pusci,głowica jest w super stanie,nie słychac popychaczów ani zadnych niepokojących dzwięków z głowicy,tyle ze ruszona jest delikatnie panewka,ale silnik ponoć niminał.
Odnośnie uszczelki to moze byc VICTOR REINZ??
[ Dodano: Nie 09 Sty, 2011 13:43 ]
Odnośnie uszczelki to moze byc VICTOR REINZ??
[ Dodano: Nie 09 Sty, 2011 13:43 ]
No troche jezdziłem,ale ani razu sie nie przegrzał a to chyba wazne.Tak teraz mysle ze ten korek przedłuzył mi jazde nissanem do samej zimy,ale zeby tylko nie kosztem pękniętej głowicy...erison pisze:To się wszystko okaże jak zdejmiesz głowicę.
Jaka była do tej pory uszczelka pod głowicą ?wiszene pisze: A uszczelke chce dac VICTOR REINZ.
Mam wielką prośbę zrób dużo fotek w dobrej jakości jak możesz Obrazek
Thx
S13 1JZ
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Ja nie znam tej firmy. Odkąd założyłem u siebie cometica to tylko tego doradzam. Nie była zmieniona w książkowy sposob a mimo to trzyma jak trza(z uszczelki z kompresji ciekło jak z pi***:/ ). Z tym że ja założyłem grubość 1.9 i teraz żałuje. Za mocno odprężyłem silnik i kiepsko mi moment z dołu buduje. Natomiast tobie radził bym 1.4, 1.6 sa tańsze i myśle że w sam raz pod stage 2. Ewentualnie najtańsza 1.2 zamiennik serii. Z tym że jak założysz taką to będziesz miał silnik doprężony względem serii(planowana głowica) Więc może być nie halo. A jeśli będziesz chciał tłoki nadwymiar to mam dostęp do tłoków arco. Już koledze Dreadman pomoglem w tej sprawie i chyba jest zadowolony:D Pierścienie tez są, a podobno jest problem z dostaniem tego zestawu zamienników serii. Co do kopcenia to mogą być jeszcze uszczelniacze zaworowe przy tym przebiegu. Szkoda żebyś dół rozbierał jak mówisz ze jest kompresja. Chociaż z drugiej strony pierścienie pewnie już mają dość po 300tyś... Pompe oleju zmieniałeś przy okazji panewek?
-
wiszene
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
Tez myslałem nad ori uszczelka tyle ze u mnie sporo chcą w serwisie za nia:(Ale widze ze u Binia jest taniej a u kolegi Dziubasa jeszcze taniej wiec pomysle nad tym.A uszczelki VICTORA z tego co słyszałem to sa bardzo dobre podobnie jak silicon tej firmy.Moze miał ktos stycznosc z tymi uszczelkami??Tez tak myslałem zeby zrobic głowice na TIP TOP...uszczelniacze zawory itd,a dołu nie ruszac bo kurcze troche szkoda tam grzebac jak jest wszystko OK. A co do pompy oleju to nie była wymieniana.Ja byłem wtedy zielony jak trawa na łące,a w serwisie tez pewnie o tym nie wiedzieli,ale mimo to dalej ma sie dobrze.Takze sam nie wiem co robic z ta wymianą pierścieni??Moze samo zrobienie głowicy wystarczy skoro cisnienie na tłokach jest 10.Nie wiem juz sam czy ruszac ten doł.Pomózcie koledzy i doradzcie co mam zrobic??
S13 1JZ
po pierwsze jak zdejmiesz glowice to wiecej dowiesz sie o dole,
po drugie wymien pompe oleju jak chcesz zeby ci nissan i ca sluzyly, ta pompa predzej czy pozniej lapie luzy i traci cisnienie a wszyscy wiem jak to sie konczy, wiec jezeli teraz pompujesz kase w silnik to zeby to mialo rece i nogi, to nowa pompa musi byc, takie moje zdanie.
co do uszczelek VR ja mam u siebie elringa i narazie daje rade, to podobna polka cenowa i jakosciowa, wczesniej zrobilem na takiej samej 1500 km (polowe tego na 1 barze) i bez problemow, niestety brak dluzszego doswiadczenia, ale jak ma byc pozniej wiekszy boost i wiecej mocy to lepiej isc w cos mocniejszego (np cometic)
po drugie wymien pompe oleju jak chcesz zeby ci nissan i ca sluzyly, ta pompa predzej czy pozniej lapie luzy i traci cisnienie a wszyscy wiem jak to sie konczy, wiec jezeli teraz pompujesz kase w silnik to zeby to mialo rece i nogi, to nowa pompa musi byc, takie moje zdanie.
co do uszczelek VR ja mam u siebie elringa i narazie daje rade, to podobna polka cenowa i jakosciowa, wczesniej zrobilem na takiej samej 1500 km (polowe tego na 1 barze) i bez problemow, niestety brak dluzszego doswiadczenia, ale jak ma byc pozniej wiekszy boost i wiecej mocy to lepiej isc w cos mocniejszego (np cometic)
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Jak zdejmiesz głowicę to się wszystkiego dowiesz
Czekamy na zdjęcia
bo bez zdjęć nic Ci nie powiemy.
A pompa swoją drogą wskaźnik ciśnienia oliwy masz ? (bo już nie pamiętam)
Czekamy na zdjęcia
A pompa swoją drogą wskaźnik ciśnienia oliwy masz ? (bo już nie pamiętam)

[/center]