5 tys km po wymianie T25 na T28,dymi na czarno i niebiesko:(

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

wiszene
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Witam,w styczniu podjołem sie wymiany T25 na T28,miałem problemy z ustawieniem odpowiedniego ciśnienia doładowania(wskażnik pokazywał rózne wartości)czasem było tak ze dochodziło do 1bar i odcinało mi paliwo...ostatnoi przed zbliżającą sie wymianą oleju przed 5tys zaczeły pojawiac sie niebieskie kłęby dymu w momentach gdy puszczałem noge z gazu i jechałem tak przez jakąś chwile,i gdy znów dodałem(bez redukcji)to właśnie wtedy zaczeły sie wydobywac:(.Gdy przyspieszam to powyzej 3,5 tys sadzi na czarno ale tak było na t25 i po wymianie na t28 tez choc teraz moze intensywniej i wiecej ubywa oleju:(Czy to mogą byc pierścienie??Bo na moje rozumowanie gdy sie wkreca olej sie szybciej spala i dymi na czarno,a gdy puszcze noge z gazu to olej gromadzi sie w komorze i nie jest spalany do końca i gdy dodam to wypuszcza wtedy niebieskie bąki...moze sie myle,prosze o pomoc,dodam ze przebieg to 224tys,góra nigdy nie robiona,moze czas wymienic pierścienie i uszczelniacze??Jaką dac uszczelke??A czy przyczyną mogło być zwiekszone doładowanie=szybsza eksploatacja pierścieni??Pomózcie,z góry dziekuje :wink:
S13 1JZ
Awatar użytkownika
f_zukowski
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

w jakim stanie było t28 jak zakładałes , z jakim przebiegiem było , czy dobrze pompowało we wczesniejszym aucie , jak pompuje teraz... ???

troche wiecej info to pomożemy :D
(...) aaa , oprócz słodyczy , drogi św. Mikołaju , prosze tak na marginesie jeszcze o Mustanga '68 GT500 ..........
wiszene
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

T28 było w super stanie,ledwo wyczuwalne luzy,ponoc wczesniej nie uzywane,przywiezione z włoch,teraz niedawno wkońcu udało mi sie ustawic ciśnienie no 0,8 ale im bliżej odcinki to ciśnienie spada noi zarazem moc,ale juz przynajmniej nie idzie do 1 bar i nie tnie paliwa,wiec co to moze byc??Ma buta ładnie sie wkreca i wyrywa,ale na początku a tak powyzej 5tys obr spada ciąnienie=moze za duzo powietrza a mało paliwa??i komp to wyrównuje??
S13 1JZ
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

A muszla nie jest popekana w okolicach WG?
wiszene
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Raczej muszla jest okey,bo przy wymianie oleju 1000km temu oglądałem sobie cały silnik od spodu i turbo tez,ale jutro wpadne jeszcze na kanał i sprawdze.Ale czy to moze byc przyczyna kopcenia na niebiesko??Ja bym obstawiał pierscienie,ale moge sie mylic,byłbym wdzieczny gdyby fachowcy sie wypowiedzieli na ten temat:)Na t25 dymił tylko na czarno jak sie mu przycisneło,i tak gdzies 4 tys km na t28 było okey,no niby okey bo dalej kopcił na czarno a na niebiesko nic,dopiero od niedawna tak sie dzieje:(pomózcie:(
S13 1JZ
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Na czarno to za dużo paliwa - jeśli dużo za dużo to może dać po dupie pierścieniom, ewentualnie sporo za późny zapłon a to może dać po dupie turbinie (mocy nie ma a temp. w kolektorze idzie w kosmos)
Na niebiesko - albo pierścienie mają dość, albo poszedł uszczelniacz na turbinie od strony wydechowej

Pęknięcia na muszli nie mają nic do rzeczy - od tego auto nie dymi

Sprawdź czy masz zapłon na 15*,
sprawdź kompresję na cylindrach - jak będą rozjazdy to zrób próbę olejową,
zdejmij rurę dolotu ze sprężarki i sprawdź luz podłużny
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
bak3ns
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

jeśli kopci na czarno to znaczy, że masz za bogatą mieszankę/leją wtryski. Niebieskie bąki oznaczają, że pali olej. Teraz pytanie, czy to pierścienie puszczają czy turbo ciągnie olej? Zmierz kompresję to wiele wyjaśni. Jeśli kompresja wyjdzie w normie to pozostaje już tylko turbo. Można podejrzewać, że było regenerowane, a teraz jak dałeś kilka razy w palnik to cięgnie olej.
RS13 ka24de in progress...

'cos there's no replacement for displacement.
wiszene
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

heh,kurcze po zmianie turbiny jak wcześniej wspomniałem miałem problem z róznymi wartosciami doładowania,i wtedy ktoś z forum tez polecił mi sprawdzenie zapłonu,wiec pojechałem do warsztatu..jak sie okazało był ustawiony na 18 stopni,wiec kazałem ustawic na 15,w drodze do domu to nie było to samo auto:(odcinało mi co troche paliwo i słabo ciągneło wiec nie wiem co u mnie z tym zapłonem jest??ale z tego co pamietam od zawsze tak było bo mój poprzednik tez miał tak ustawiony,wiec zmieniłem znów na 18 i jezdze tak do tej pory.W przyszłym tyg zmierze kompresje to zobaczymy co wyjdzie.A jaka powinna byc przy aucie z przebiegiem 224 tys??Wydaje mi sie ze bedzie duza bo spalany olej uszczelnia,ale to gdybam tylko,wiec jaka powinna ta kompresja byc??
Gdy go kupiłem miał 175tys i od samego początku brał olej,nie tyle co teraz ale brał i czarny dym leciał zawsze wiec moze to jednak wina tego zapłonu ze na 18 ustawiony jest???hmmm...

[ Dodano: Sob 13 Cze, 2009 01:07 ]
A własnie...czy za bogata mieszanka moze byc spowodowana zle ustawionym zapłonem???czy jest inny powód??Jesli tak to jak sobie z tym poradzic zeby była dobra mieszanka??
S13 1JZ
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

a jak ten zaplon ustawiali?? mi kiedys znajomy ustawial i na lampie z pokretlem, przekrecil na 15st, pozniej sam ustawialem jak w serwisowce i okazalo sie ze byll ustawiony na 5st
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

na lampie z pokretlem dajemy 0 i ustawiamy na druga kreske od prawej , to jest 15

jak kopci na czarno to za bogato , za duzo paliwa leje
przyczyna moze byc walnieta lambda badz slabo palace swiece badz zly zaplon badz lejący wtrysk badz badz ;-)

to ze bierze olej to musi miec jakas przyczyne , albo pierscienie padaja ( slaba kompresja oraz moze kopcic tez ) albo problemy z uszczelka badz uszczelniaczami w turbo

jesli przerywa to moglo to byc przepompowanie turbo do odciecia przez ECU albo problemy z ukladem paliwowo iskrowym ( jak odcinalo ? przy ilu obrotach ? )
mozliwe ze zle ustawili zaplon
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

CAS odpowiada nie tylko za zapłon ale i za momenty wtrysków

18* to wyprzedzony zapłon więc nie może być przyczyną dymienia na czarno, może za to powodować stuk na górze co może być przyczyną zajechania pierścieni

kompresja ma być taka jak w serwisówce - powyżej 10bar, różnice pomiędzy cylindrami nie większe niż 1bar

nie ma znaczenia ile silnik ma km, albo jest sprawny albo nie...
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Chyba, że masz grubą uszczelkę pod głową (np. ja mam Cometica 1,9 mm) to będziesz miał odpowiednio niższą kompresję. Ja mam u siebie ok. 8,5 bara, różnica pomiędzy cylindrami wynosi tylko ok.0,3-0,4 bara. Ale chyba masz serię, więc Ciebie taki przypadek nie dotyczy, ale piszę żebyś wiedział na przyszłość.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

wiszene pisze:T28 było w super stanie,ledwo wyczuwalne luzy,ponoc wczesniej nie uzywane,przywiezione z włoch...
Co to znaczy ze ponoć wcześniej nie uzywane? Czyli nikt od nowości nie uzywał t28? (niemozliwe) a moze to nówka t28 ale czajna? Zapodaj foto tej turbinki bo jak to chinol to masz odpowiedz ;)
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558

Lista części: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=14275251

My project s13 http://forum.turbokillers.com/tematy23/ ... vt9286.htm
wiszene
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Z tego co pamiętam to odcinało gdzies przy 5tys,ale nie jestem pewien,a moze przestawic ten zapłon na 15 stopni i pojezdzic troche zeby zobaczyc co sie bedzie działo??Co do mocy,to moc jest i to niezła-siedziec Audi s8 na tyłku to chyba nie jest tak zle:):)Ale olej ubywa:(i to sporo:(

[ Dodano: Sob 13 Cze, 2009 14:47 ]
No raczej na chinola mi ona nie wygląda,nawet w tomaracing mówili ze nówka albo zaje....dobrze zregenerowana,,,
S13 1JZ
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Odcina boost cut ecu bo fabrycznie jest ustawione w okolicach 1bar zalezy jeszcze od temperatury na dworze jaka jest i moze byc +/- mniej wiecej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”