stukanie

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
hemi02
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

to nie takie proste z ta micha :wink:
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Ale jak już odkręce korbe to panewka do wymiany chyba? Można zakładać te same? I jak sprawdzę stan panewek głównych?

Przekopałem się przez manuala i z konstekstu wywniąskowałem, że można zakłądać panewki na wał bez szlifu jeśli tylko spełnia normy. Tylko że czytałem gdzieś że orginalne panewki są każda w innym wymiarze, to prawda? I tak pomierzę niedługo wal ale wolał bym wiedzieć.
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Wywal silnik ze skrzynią, montaż i demontaż razem 200 zeta
chyba że sam go wywalisz a i tak będziesz musiał to zrobić

wyciągni, oceń, ogołoć odpowiednio i będziesz miał jak na talerzu,

jak będziesz go miał na wierzchu to spokojnie wytargasz michę (nie zapomń najpierw spuścić oleju na ciepłym motorze) i będziesz widział co i jak.
Rice is nice
Obrazek
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Pojedź do jakiegoś dobrego warsztatu na kanał i niech mechanik posłucha z góry i z dołu - tylko nic mu nie sugeruj. Bo takie naprawianie przez internet to o kant d... ;)
Z tego filmu to trudno ocenić co to stuka.
Jeśli stuka panewka to najpewniej korbowodowa, one przenoszą największe obciążenia, panewki główne to w zasadzie tylko ruch obrotowy przenoszą, a na korbowodowe naciska tłok poprzez korbę i jeśli coś jest nie halo to właśnie one pierw się poddają.

Korbowodowe "spokojnie" wymienisz bez wyciągania silnika, ściąga się miche olejową i robisz od dołu, ale żeby miske ściągnąć musisz całą półkę zawieszenia odkręcić i silnik z poduszkami i coś pod niego podstawić, bo normalnie opiera się na tej półce właśnie. Pytanie tylko co z wałem. Opinie są różne co do szlifu. Ja widziałem mocne auto w którym panewka korbowodowa leciutko stukała a wał był tip top (trzymał wymiar), tylko panewka jedna trochę wyślizgana. Nowe panewki, bez szlifu wału i auto lata i lata.

Panewki to ACL albo oryginał, opinie różne. ACL dostaniesz w Hipolu i JC Auto. Pierw tam poszukaj, bo wszystkie sklepy "tuningowe" ostro kroją ;)
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

A powiedźcie mi jeszcze jak ocenić stopień zużycia pompy oleju i jakie daje ciśnienie?
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Cisnienie zmierzyc a jakie powino byc pisze w serwisowce.
Generalnie pompy oliwy jako tako nie da sie sprawdzic w jakim jest stanie w sensie ze jak ma cisnienie ok to nie znaczy ze nie moze pasc 'od tak'
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Więc mili państwo, silnik wyjęty. Kosztowało to mnie i Daniela(daniopl, dzięki a lot of) dzień pracy, właściwie to jego pracy bo ja stałem i udawałem, że wiem co mam robić;)
Z poczynionych obserwacji dowiaduję się że: panewki miały powierzchnie papieru ściernego(właściwie wszystkie, ale żadna nie było obrócona), wał nie wyglądał lepiej(już wyszlifowany na 1 szlif, idą panewki l.l.e), cały silnik to jedno wielki błoto. Pod pokrywą zaworów znalazłem smoliste czopy o wielkości połowu palca(nie przesadzam:o), nagar jest tak przygrzany że nie idzie tego domyć detersilem:/ Zastanawiam się czy jakaś mądra głowa nie zalała doctora:/
Oczywiście napewno dostało się też pompie oleju. Stąd bardzo ważne dla mnie pytanie.

Czy ktoś regenerował pompę oleju, gdzie to robił(szczególnie woj.łódzkie), ile dał i jak to działa?

A, jeszcze czy można rozkręcic pompe w celu jej wyczyszczenia, następnie złożyć bez utraty szczelności?
Awatar użytkownika
hemi02
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

ten syf to najprawdopodobniej bedzie motodoctor jakis koles wlal zeby sprzedac auto i ukryc wady
Awatar użytkownika
daniopl
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Wiec tak. Ten syf to nie koniecznie ten caly doctor. Poprostu gosc moze nie zmienial oleju przez 100tys szalonej jazdy przypalal go i dolewal nowego. A co do regeneracjii to ja juz nie regenerowal bym jak ci mowielem. Ja zregenerowalem raz i sie po 300 km wysrala.Najlepsza nowa. :D Ale wiem ze masz kasy malo wiec moze znajdziesz jakas dobra uzywke. Napewno zaraz pojawi sie ktos kto mnie zjedzie o druciarstwo ale taka prawda. Nie ma co przeplacac.
rtuber
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

"Biednego na tanie rzeczy niestać"

Czy ktoś regenerował pompę oleju, gdzie to robił(szczególnie woj.łódzkie), ile dał i jak to działa?
Nie warto. Popytaj na PW daniopl co go spotkało po regeneracji pompy :(

Co do nagaru to faktycznie ktoś mógł tylko dolewać oleju i sie narobił syf.
Życze powodzenia w składaniu motoru, docieraniu i cieszenia się z jazdy :)
pozdro
Obrazek
Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
Awatar użytkownika
dapper
Stały gość
Stały gość

Od wczoraj zaczęlo mi coś stukać w silniku. Na początku stukało przy samym odpalaniu, a teraz cały czas. co to może być???? link do filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=CyMM9nn8acg
Awatar użytkownika
geniula1
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Dźwięk dobiega z dołu czy z góry ??
N/A-LPG KILLER ;)

Japan Auto
Awatar użytkownika
dapper
Stały gość
Stały gość

dzwiek dobiega z góry.
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Temat odblokowuję na prośbę forumowicza PiotrekŁDZ...

Skoro odgłos dochopdzi z góry...
Nadal skłaniam się ku szklankom... przy prawie zerowej ilości oleju mogą aż tak nawalać
Chyba, że masz luźny wałek ...

Pod autem byłeś sprawdzać czy aby na 100% jest to odgłos z góry?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Odświeżam temat. Więc wszystko już zrobione, silnik z nowiutkimi panewkami(jednak T.D.C) wsadzony, chodzi dużo zdrowiej niż przed czyszczeniem i remontem. Lepiej wkręca się na obroty, turbinka ładniej syczy, nic nie puka.
Teraz słów pare jak czyściłem silnik bo komuś może się to przydać. Najpierw trzeba go było wyjąć :mrgreen: Następnie po wyjęciu wału i odkręceniu pokryw zaworów zacząłem usuwać syf mechanicznie. Czyli poprostu co się dało to śrubokręcikiem wyoutować. Potem nalałem do pistoletu lakierniczego detersila (świetny środek do takich rzeczy) i na bogatej mieszance pod ciśnieniem wszystko ładnie wyczyściłem od góry i od dołu uprzednio zatykając przeróżne wyjścia na węze. Następnie postawiłem silnik tak jak jest w aucie i na wałki rozrządu wylałem dobre 3 l oleju napędowego żeby sobie przepłyną kanałami wypłukując syf i detersil, przelałem go jeszcze w ten sposób 1l taniego syntetyka orlena. Oczywiście cały czas należy zwracać uwagę na syf taki jak latający piach( :mrgreen: ), pyłki i inne rzeczy które nie koniecznie chcemy miec w silniku. Teraz płucze wszystko na syntetyku orlena. Dzisiaj zaleje go valvolinem engin cleanerem czy coś takiego, spuszcze pozostały syf z orlenem i zalewam motulka:D Następnie należy cisnąć, cisnąć, cisnąć ile fabryka dała w celu wypalenia pozostałości;););) (nie robić mi tak na nowych panewach!)

Cała operacja nie miała by szans bez nieocenionej pomocy Daniopl, który to wyjął i włożył mi silnik na swoje miejsce, za co jestem mu dozgonnie wdzięczny :D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”