stukanie
Moderator: Moderator
to nie takie proste z ta micha 
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Ale jak już odkręce korbe to panewka do wymiany chyba? Można zakładać te same? I jak sprawdzę stan panewek głównych?
Przekopałem się przez manuala i z konstekstu wywniąskowałem, że można zakłądać panewki na wał bez szlifu jeśli tylko spełnia normy. Tylko że czytałem gdzieś że orginalne panewki są każda w innym wymiarze, to prawda? I tak pomierzę niedługo wal ale wolał bym wiedzieć.
Przekopałem się przez manuala i z konstekstu wywniąskowałem, że można zakłądać panewki na wał bez szlifu jeśli tylko spełnia normy. Tylko że czytałem gdzieś że orginalne panewki są każda w innym wymiarze, to prawda? I tak pomierzę niedługo wal ale wolał bym wiedzieć.
-
Tomek89
- Postojebca

- Kontakt:
Wywal silnik ze skrzynią, montaż i demontaż razem 200 zeta
chyba że sam go wywalisz a i tak będziesz musiał to zrobić
wyciągni, oceń, ogołoć odpowiednio i będziesz miał jak na talerzu,
jak będziesz go miał na wierzchu to spokojnie wytargasz michę (nie zapomń najpierw spuścić oleju na ciepłym motorze) i będziesz widział co i jak.
chyba że sam go wywalisz a i tak będziesz musiał to zrobić
wyciągni, oceń, ogołoć odpowiednio i będziesz miał jak na talerzu,
jak będziesz go miał na wierzchu to spokojnie wytargasz michę (nie zapomń najpierw spuścić oleju na ciepłym motorze) i będziesz widział co i jak.
Pojedź do jakiegoś dobrego warsztatu na kanał i niech mechanik posłucha z góry i z dołu - tylko nic mu nie sugeruj. Bo takie naprawianie przez internet to o kant d... 
Z tego filmu to trudno ocenić co to stuka.
Jeśli stuka panewka to najpewniej korbowodowa, one przenoszą największe obciążenia, panewki główne to w zasadzie tylko ruch obrotowy przenoszą, a na korbowodowe naciska tłok poprzez korbę i jeśli coś jest nie halo to właśnie one pierw się poddają.
Korbowodowe "spokojnie" wymienisz bez wyciągania silnika, ściąga się miche olejową i robisz od dołu, ale żeby miske ściągnąć musisz całą półkę zawieszenia odkręcić i silnik z poduszkami i coś pod niego podstawić, bo normalnie opiera się na tej półce właśnie. Pytanie tylko co z wałem. Opinie są różne co do szlifu. Ja widziałem mocne auto w którym panewka korbowodowa leciutko stukała a wał był tip top (trzymał wymiar), tylko panewka jedna trochę wyślizgana. Nowe panewki, bez szlifu wału i auto lata i lata.
Panewki to ACL albo oryginał, opinie różne. ACL dostaniesz w Hipolu i JC Auto. Pierw tam poszukaj, bo wszystkie sklepy "tuningowe" ostro kroją
Z tego filmu to trudno ocenić co to stuka.
Jeśli stuka panewka to najpewniej korbowodowa, one przenoszą największe obciążenia, panewki główne to w zasadzie tylko ruch obrotowy przenoszą, a na korbowodowe naciska tłok poprzez korbę i jeśli coś jest nie halo to właśnie one pierw się poddają.
Korbowodowe "spokojnie" wymienisz bez wyciągania silnika, ściąga się miche olejową i robisz od dołu, ale żeby miske ściągnąć musisz całą półkę zawieszenia odkręcić i silnik z poduszkami i coś pod niego podstawić, bo normalnie opiera się na tej półce właśnie. Pytanie tylko co z wałem. Opinie są różne co do szlifu. Ja widziałem mocne auto w którym panewka korbowodowa leciutko stukała a wał był tip top (trzymał wymiar), tylko panewka jedna trochę wyślizgana. Nowe panewki, bez szlifu wału i auto lata i lata.
Panewki to ACL albo oryginał, opinie różne. ACL dostaniesz w Hipolu i JC Auto. Pierw tam poszukaj, bo wszystkie sklepy "tuningowe" ostro kroją
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
A powiedźcie mi jeszcze jak ocenić stopień zużycia pompy oleju i jakie daje ciśnienie?
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Więc mili państwo, silnik wyjęty. Kosztowało to mnie i Daniela(daniopl, dzięki a lot of) dzień pracy, właściwie to jego pracy bo ja stałem i udawałem, że wiem co mam robić;)
Z poczynionych obserwacji dowiaduję się że: panewki miały powierzchnie papieru ściernego(właściwie wszystkie, ale żadna nie było obrócona), wał nie wyglądał lepiej(już wyszlifowany na 1 szlif, idą panewki l.l.e), cały silnik to jedno wielki błoto. Pod pokrywą zaworów znalazłem smoliste czopy o wielkości połowu palca(nie przesadzam:o), nagar jest tak przygrzany że nie idzie tego domyć detersilem:/ Zastanawiam się czy jakaś mądra głowa nie zalała doctora:/
Oczywiście napewno dostało się też pompie oleju. Stąd bardzo ważne dla mnie pytanie.
Czy ktoś regenerował pompę oleju, gdzie to robił(szczególnie woj.łódzkie), ile dał i jak to działa?
A, jeszcze czy można rozkręcic pompe w celu jej wyczyszczenia, następnie złożyć bez utraty szczelności?
Z poczynionych obserwacji dowiaduję się że: panewki miały powierzchnie papieru ściernego(właściwie wszystkie, ale żadna nie było obrócona), wał nie wyglądał lepiej(już wyszlifowany na 1 szlif, idą panewki l.l.e), cały silnik to jedno wielki błoto. Pod pokrywą zaworów znalazłem smoliste czopy o wielkości połowu palca(nie przesadzam:o), nagar jest tak przygrzany że nie idzie tego domyć detersilem:/ Zastanawiam się czy jakaś mądra głowa nie zalała doctora:/
Oczywiście napewno dostało się też pompie oleju. Stąd bardzo ważne dla mnie pytanie.
Czy ktoś regenerował pompę oleju, gdzie to robił(szczególnie woj.łódzkie), ile dał i jak to działa?
A, jeszcze czy można rozkręcic pompe w celu jej wyczyszczenia, następnie złożyć bez utraty szczelności?
ten syf to najprawdopodobniej bedzie motodoctor jakis koles wlal zeby sprzedac auto i ukryc wady
Wiec tak. Ten syf to nie koniecznie ten caly doctor. Poprostu gosc moze nie zmienial oleju przez 100tys szalonej jazdy przypalal go i dolewal nowego. A co do regeneracjii to ja juz nie regenerowal bym jak ci mowielem. Ja zregenerowalem raz i sie po 300 km wysrala.Najlepsza nowa.
Ale wiem ze masz kasy malo wiec moze znajdziesz jakas dobra uzywke. Napewno zaraz pojawi sie ktos kto mnie zjedzie o druciarstwo ale taka prawda. Nie ma co przeplacac.
"Biednego na tanie rzeczy niestać"

Co do nagaru to faktycznie ktoś mógł tylko dolewać oleju i sie narobił syf.
Życze powodzenia w składaniu motoru, docieraniu i cieszenia się z jazdy
pozdro
Nie warto. Popytaj na PW daniopl co go spotkało po regeneracji pompyCzy ktoś regenerował pompę oleju, gdzie to robił(szczególnie woj.łódzkie), ile dał i jak to działa?
Co do nagaru to faktycznie ktoś mógł tylko dolewać oleju i sie narobił syf.
Życze powodzenia w składaniu motoru, docieraniu i cieszenia się z jazdy
pozdro

Jeszcze Cię Wskrzeszę !!!
Od wczoraj zaczęlo mi coś stukać w silniku. Na początku stukało przy samym odpalaniu, a teraz cały czas. co to może być???? link do filmiku:
http://www.youtube.com/watch?v=CyMM9nn8acg
http://www.youtube.com/watch?v=CyMM9nn8acg
(O O/ - - \O O)
--------------------
.oo
Dźwięk dobiega z dołu czy z góry ??
N/A-LPG KILLER 
Japan Auto
Japan Auto
- TiGRA
- Postojebca

- Kontakt:
Temat odblokowuję na prośbę forumowicza PiotrekŁDZ...
Skoro odgłos dochopdzi z góry...
Nadal skłaniam się ku szklankom... przy prawie zerowej ilości oleju mogą aż tak nawalać
Chyba, że masz luźny wałek ...
Pod autem byłeś sprawdzać czy aby na 100% jest to odgłos z góry?
Skoro odgłos dochopdzi z góry...
Nadal skłaniam się ku szklankom... przy prawie zerowej ilości oleju mogą aż tak nawalać
Chyba, że masz luźny wałek ...
Pod autem byłeś sprawdzać czy aby na 100% jest to odgłos z góry?
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Odświeżam temat. Więc wszystko już zrobione, silnik z nowiutkimi panewkami(jednak T.D.C) wsadzony, chodzi dużo zdrowiej niż przed czyszczeniem i remontem. Lepiej wkręca się na obroty, turbinka ładniej syczy, nic nie puka.
Teraz słów pare jak czyściłem silnik bo komuś może się to przydać. Najpierw trzeba go było wyjąć
Następnie po wyjęciu wału i odkręceniu pokryw zaworów zacząłem usuwać syf mechanicznie. Czyli poprostu co się dało to śrubokręcikiem wyoutować. Potem nalałem do pistoletu lakierniczego detersila (świetny środek do takich rzeczy) i na bogatej mieszance pod ciśnieniem wszystko ładnie wyczyściłem od góry i od dołu uprzednio zatykając przeróżne wyjścia na węze. Następnie postawiłem silnik tak jak jest w aucie i na wałki rozrządu wylałem dobre 3 l oleju napędowego żeby sobie przepłyną kanałami wypłukując syf i detersil, przelałem go jeszcze w ten sposób 1l taniego syntetyka orlena. Oczywiście cały czas należy zwracać uwagę na syf taki jak latający piach(
), pyłki i inne rzeczy które nie koniecznie chcemy miec w silniku. Teraz płucze wszystko na syntetyku orlena. Dzisiaj zaleje go valvolinem engin cleanerem czy coś takiego, spuszcze pozostały syf z orlenem i zalewam motulka:D Następnie należy cisnąć, cisnąć, cisnąć ile fabryka dała w celu wypalenia pozostałości;););) (nie robić mi tak na nowych panewach!)
Cała operacja nie miała by szans bez nieocenionej pomocy Daniopl, który to wyjął i włożył mi silnik na swoje miejsce, za co jestem mu dozgonnie wdzięczny
Teraz słów pare jak czyściłem silnik bo komuś może się to przydać. Najpierw trzeba go było wyjąć
Cała operacja nie miała by szans bez nieocenionej pomocy Daniopl, który to wyjął i włożył mi silnik na swoje miejsce, za co jestem mu dozgonnie wdzięczny