Dobrze gada dac mudziubas pisze:Normalnie panewa ci wali i czeka cie remoncik albo lepsze wyjście zmiana silnika na sr bo wydasz tylko kasę i pojezdzisz z rok max
stukanie
Moderator: Moderator
Jazda Bardziej Bokiem ... www.jbbforum.yoyo.pl
Straszycie chlopaka. Ja tez bylem na poczatku zalamany. Ale jak wyjolem silnik i zobaczylem co jest to sie za glowe zlapalem. Z ktorej czesci lodzi jestes dokladnie. Ja tez mam duze problemy ze swoim. Jesli chcesz i masz chec to dawaj do mnie. Silnik sie wywali i obczaimy temat. W sobote jestem wolny w niedziele tez.
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Steq, jak to jest z tym wałem, wyjdzie przez michę czy nie? Dzięki za pomoc dzisiaj bo bym silnik w dach wcisnął a miska by nie zeszła:D
Najlepiej wycagnac caly engine.
http://www.youtube.com/watch?v=eh3WAkWv ... annel_page
Obejrzyj moja walaca niby panewke. To samo.
http://www.youtube.com/watch?v=eh3WAkWv ... annel_page
Obejrzyj moja walaca niby panewke. To samo.
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Danio, No jeśli podejmiesz się wyjmowania silnika ze mną to ja jestem na 100% na tak:) tylko że odpłatnie czy za do pracy paliwo, piwo?:) Wtedy nawet jbc, to wyjmujemy wał, do szlifu, i kupuje najbardziej wyj*bane panewy jakie dostane. Chociaż nie wiem za co, ale coś się wymysli:D
[ Dodano: Wto 21 Kwi, 2009 23:13 ]
No u ciebie to brzmi bardzo źle. U mnie słychać tylko średnio głośne stukanie tak, ża jak był by jakiś laik to by nawet nie posłyszął stojąc przy aucie. W kanale dopiero dobrze wali, ale i tak na filmiku dużo głośniej wyszło.
[ Dodano: Wto 21 Kwi, 2009 23:13 ]
No u ciebie to brzmi bardzo źle. U mnie słychać tylko średnio głośne stukanie tak, ża jak był by jakiś laik to by nawet nie posłyszął stojąc przy aucie. W kanale dopiero dobrze wali, ale i tak na filmiku dużo głośniej wyszło.
- borimichal
- -#Moderator

No ale skoro wiedziałes ze szlam w silniku to dlaczego go goniłes?
Przeciec dobry i czysty olej to podstawa!!!!!
Wału przez miske nie wyciagniesz a juz samo zrzucenie miski nie wyciagajac silnika moze byc problemem
.Chociaz moze gdyby wyrzucic miske i skrzynie to jakos by sie udało-tylko czy to ma sens ??
Najprosciej i najszybciej wyciagnac caly silnik-jak sie sprezycie to w godzine bedziecie miec silnik na gorze.
Po wyciagnieciu wału skocz gdzies do szlifierza zeby go przemierzył i dopiero wtedy kombinuj panewki.
Co do super drogich wypasionych panewek to mysle ze nie masz co sie po nie pchac-jak wysra Ci je drugi raz to sie wkurzysz ze wpizdu kasy poszlo w bloto.
Normalny komplet panewek wychodzi w granicach 200zł.
Przeciec dobry i czysty olej to podstawa!!!!!
Wału przez miske nie wyciagniesz a juz samo zrzucenie miski nie wyciagajac silnika moze byc problemem
Najprosciej i najszybciej wyciagnac caly silnik-jak sie sprezycie to w godzine bedziecie miec silnik na gorze.
Po wyciagnieciu wału skocz gdzies do szlifierza zeby go przemierzył i dopiero wtedy kombinuj panewki.
Co do super drogich wypasionych panewek to mysle ze nie masz co sie po nie pchac-jak wysra Ci je drugi raz to sie wkurzysz ze wpizdu kasy poszlo w bloto.
Normalny komplet panewek wychodzi w granicach 200zł.
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Nie cisnąłem go jakoś strasznie, pusta droga, 2 w nocy, silnik nagrzany to przy 5 tyś shift change i nagle mi się 160km\h zrobiło:D A jakiej firmy panewy polecacie żeby był dobry stosunek jakość-cena?
w inter cars sa ppanewki nawet dobre komplet panewek głównych i korbowych to cena okolo 400 za wszystko
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Czytałem na forum, że wypaśne panewki trzymające wymiar to L.L.E z hipol'a. Podobno tanie nawet.
Wiecie jeszcze gdzie w łódźkim najlepiej robić szlif wału? Czy przy 1 szlifie powinno się zrobić wywarzanie wału?
Dzwoniłem do hipolu: korbowe-64zł, główne-124zł. Nie za tanio cos jak na dobre panewki?
Wiecie jeszcze gdzie w łódźkim najlepiej robić szlif wału? Czy przy 1 szlifie powinno się zrobić wywarzanie wału?
Dzwoniłem do hipolu: korbowe-64zł, główne-124zł. Nie za tanio cos jak na dobre panewki?
a mi osobiscie nie wyglada to na panewke.
Co sie dzieje po wcisnieciu sprzegla? szkoda ze na filmie nie przygazowales troche auta bo po samych wolnych obrotach ciezko cos powiedziec.
Zauwazcie ze dzwiek wydobywa sie ze skrzyni nie z miski i jesli jeszcze mowisz ze na gorze tego prawie nie slychac to ja bym stawial na rozsypane lozysko w skrzyni albo tak jak ktos wczesniej napisal problem z kolem zamachowym.
Co sie dzieje po wcisnieciu sprzegla? szkoda ze na filmie nie przygazowales troche auta bo po samych wolnych obrotach ciezko cos powiedziec.
Zauwazcie ze dzwiek wydobywa sie ze skrzyni nie z miski i jesli jeszcze mowisz ze na gorze tego prawie nie slychac to ja bym stawial na rozsypane lozysko w skrzyni albo tak jak ktos wczesniej napisal problem z kolem zamachowym.
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Wciśnięcie sprzęgła nic nie zmienia. Jak wkręcam na obroty to tak jak pisałem, nie wali mocniej tylko się zwiększa czestotliwość. Stukanie słychać też dość wyraźnie z kabiny. Łożysko skrzyni? Przybliż temat. jak ocenić zużycie tego elementu? Bo wysram hajs na panewy a dalej będe miał disla;)
najlepiej wyciagnij silnik i wtedy sprawdzisz w jakim stanie sa panewki i czy kolo sie dobrze trzyma bo duzo moze byc przyczyn stukania ciezko jest to okreslic a jak wyjmiesz silnik to sobie wszystko dobrze sprawdzisz, a jaki pisal bori to wyciagniecie silnika to jest godz. roboty jak sie sprezysz i nie jest to jakos skomplikowane