stukanie

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Koper
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

To ja może lekko odświeże temat. Mam podobny problem. Z tego co udało mi się wysłuchać, częstotliwość cykania zwiększa się wraz z obrotami, ale np. kiedy chamuje silnikiem, lub utrzymuje stałą prędkość na dowolnym biegu, cykanie znika... na luzie, kiedy bardzo powoli wciskam gaz cykania również nie ma nawet na wysokich obrotach. Pojawia się dopiero wtedy, gdy troszke mocniej przycisne. Dźwięk dochodzi raczej z góry komory, patrząc od przodu na auto, z prawej strony. Może ktoś już z takim czymś się spotkał... generalnie dźwięk bardzo irytujący.
It's not the car You ride... It's how You ride the car...
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Jak na moje doświadczenia to szklanki... ale mogę się mylić.
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
Koper
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

O ile sie dobrze orientuje szklanki cykałyby cały czas. A tu mam problem tylko w momencie dodawania gazu. Podczas schodzenia z obrotów na biegu cykanie znika...
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

szklanka niekoniecznie puka cały czas..
jak podkręcisz silnik na luzie i puścisz gaz, to stukanie nasila się między 2000obr a 1500obr?
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

wydmuchana uszczelka wydechu na jednym z cylindrów
dlatego pod obciążeniem słychać bo jest dużo spalin pod ciśnieniem, a przy stałej prędkości i na luzie tego nie słychać, bo jest małe ciśnienie spalin
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Koper
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

roball pisze:szklanka niekoniecznie puka cały czas..
jak podkręcisz silnik na luzie i puścisz gaz, to stukanie nasila się między 2000obr a 1500obr?
Roballu, jak zchodzi z obrotów wogole nie cyka :D

IceMan... Mam nadzieję, że masz racje, bo to chyba nie jest tak drogie... tylko gdzie to kupić...?? Ma ktoś jakiś pomysł? JC wystarczy?

Aha, no i w tym przypadku raczej nie musze sie bać o jakieś duże konsekwencje (??)
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

z JC jak masz idealną głowicę i kolektor to jest szansa że będą trzymać
ale równie dobrze może je wydmuchać przy pierwszym depnięciu...

chcesz mieć pewność to ASO, albo dorób metalowe z okuciami..
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

oryginał jest nie do zajeb... ;)
kolektor może być nawet leciutko przykręcony a uszczelka nie puszcza
więc polecam oryginał, ale pierw upewnij się że to jest to bo roboty z tym od cholery
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
Koper
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Raczej napewno to. Teraz jak się wsłuchałem, to przy manewrach gazem na luzie słychać lekkie strzały z kolektora :mrgreen: Dzięki wielkie za pomoc :)
Awatar użytkownika
daniopl
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Witam. Sorry za wznowienie tematu ale mam pytanie. Jak chodzila nysa po takim remonciku bo mam to samo a z kasa mi nie zabardzo idzie do przodu. :?:
Awatar użytkownika
p.g.
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

znam troche ten smaochod i znam rowniez szymona i powiem ci ze furka smigala tak jak przed padnieciem panewek szymon dotarl i bylo ok jednak znaczace jest tez to ze jak mu padly panewy to juz wiecej nim nie jezdzil zeby ich nie wykonczyc
Awatar użytkownika
daniopl
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

No ja wlozylem silnik , odpalilem , przejechalem sie wrocilem do domu i zaczelo mi walic cichutko. Jak wkrece na 3000 to jest glosniej. Nie jezdzilem nim juz wiecej dzisiaj. :cry:
Supri
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Witam ! Kupiłem nyskę, niestety stuka panewka. Powiedzcie mi gdzie mogę kupić nowe panewki ? może lepiej kupić używany wał razem z panewkami ? Z góry dzięki za radę.
Awatar użytkownika
f_zukowski
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

chcesz kupic panewki na pierwszy szlif ? może rozbierz mise i zobacz jak porysowały wał...

wtedy zdecydujesz , bo może sa "znikome" , czyli praktycznie niezauważalne rysy , to podejdą Ci nominalne (i powinny się dotrzec)... jesli nie , to pierwszy , badz drugi szlif...

jeśli nominał polecam:
http://www.tomson.com.pl/x_C_I__P_20234264.html

nie tanie , ale najlepsze możliwe dostepne na rynku Polskim panewki (chyba) do CA18DET...
(...) aaa , oprócz słodyczy , drogi św. Mikołaju , prosze tak na marginesie jeszcze o Mustanga '68 GT500 ..........
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Jeszcze lepsze masz calico coated. Pamietaj ze to co na tomsonie pokazales to tylko korbowe, czyli polowa.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”