stukanie

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Możesz z tym jeździć, ale lepiej wymienić bo to wkurzające jest. Z wymianą tylko jednej tej która stuka jest często problem ponieważ nie zawsze można określić która jest do wymiany. Chyba ze kupisz jedną i będziesz przekładał po kolei ale to jest dużo roboty, może będziesz mieć szczęście i od razu trafisz na niesprawną szklankę.
Awatar użytkownika
Husar
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Tak jak w temacie.. Co może być przyczyną pukania w silniku gdzies z gory w glowicy? (metaliczny nieprzyjemny dzwiek) gdy silnik jest zimny puka, gdy tylko ruszy sie autem 5 metrow przestraje by pozniej gdy olej sie rozgrzeje zaczac walic znowu, ale tylko gdy sie zatrzymuije auto np. na skrzyzowaniu.. macie jakis pomysl? mam kilka opcji na ta usterke, ale moze ktos mial takie nie fajne przygody i bedzie lepiej sie orietowal..
GTSX S13
Awatar użytkownika
EnDrIu
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

moze to VTC lub "y"ki. Jak wymienisz olej powinno na jakis czas sie zamknac.
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET

Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Awatar użytkownika
Delek
Coś już wiem
Coś już wiem

Dziwek jak cykanie świerszczy?
Per aspera ad astra
Awatar użytkownika
SR20DET Powered
Coś już wiem
Coś już wiem

dolegliwość występuje w moim aucie, prosiłem Husara o zamieszczenie tego bo nie mialem dostepu do kompa.. nie przypomina to cykania świerszczy a raczej walenie małym młoteczkiem w głowice.. podobno mogą to być popychacze zaworowe.. a olej zmieniałem niedawno i gówno... dalej to samo.. :(
S14a Drift Spec.

........AAA Team........
Against All Authority
marcinp

może to być to, cytowane ze strony 200sx.org:

4.6 Something in my engine "rattles" when I take off sometimes.
Check the symptoms carefully. The issue referred to here is very specific:

The car needs to have been sitting, engine off for an extended period (30+ minutes). The first time you try and move off (or just put the car in gear, hold the clutch in and blip the throttle), you will hear a sharp "metallic" rattling sound from somewhere in the front of the engine.

Always consult your dealer, but we have found on several cars, there is a problem in the variable valve timing actuator and inlet cam sprocket, that causes this noise. Nissan have a fix for it, and the job is done within a day.

So what causes it? It's the variable valve timing actuator. This is a hydraulic piston which moves the inlet cam sprocket slightly. The problem is that when you start the engine, oil pressure does not come up fast enough to hold the actuator firmly in place, so it rattles. Because this assembly is mounted on the cylinder head, it seems to reverberate and amplify the noise.

We've only seen the problem on the S14 and S14a cars, but scanning newsgroups and talking to folks in Japan indicate it may also affect any Nissan engine with variable valve timing.

Any mechanical noise should be investigated. This is one possible cause that took a long time to track down with the help of a very persistent dealer.

pozdrawiam,
MP
Awatar użytkownika
mlynario
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

EnDrIu pisze:moze to VTC lub "y"ki. Jak wymienisz olej powinno na jakis czas sie zamknac.
Sprawdz najpierw to...
Awatar użytkownika
SR20DET Powered
Coś już wiem
Coś już wiem

ta diagnoza z 200sx.org jest chyba najbardziej trafna.. ja sam zdjalem pokrywe glowicy i szukałem luzów na "Y-rocker arms" i takowych nie było.. odpiąłem pompe paliwa i kręciłem silnikiem na zdjętej pokrywie głowicy.. pompa oleju dawała olej na wałki więc długo kręcić niemogłem bo castrol spływał mi po policzkach :mrgreen: po kilku próbach doszedłem d wniosku, że to popychacz(e) z przodu. Zamówiłem 8.. w nissanie chcą za to małe gówno 480 za sztuke.. :? na szczęście jest rynek wtórny.. Jak dojdą, wymienie, i zobaczymy. Napisze jakie rezultaty osiągnąłem.

Dzięki za pomoc!
S14a Drift Spec.

........AAA Team........
Against All Authority
Sysek
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Witam podłącze się do tematu,dolega mi to samo co koledze tylko,problem w tym że też myślałem że to popyczacze,ale wymieniłem wszystkie lecz też(urzywane) i to samo,najpierw było to delikante pukanie przy 3tyś\rpm a terat to głośne stukanie tak jak by młotkiem ale na sto procent wydobywa się to z poktywy rozrządu rence mi już opadają prosze o pomoc,jeszcze spróbuje wymienić olej i napisze jaka była reakcja.
Awatar użytkownika
piciu_s14
Coś już wiem
Coś już wiem

Jeśli w granicach 3000 obr/min to moze byc do wymiany VTC
Sysek
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Witam dzisiaj kolejny raz z koleji rozebrałem rozrząd i wymieniłem wszystkie popychacze wydmuchałem gniazda i umyłem,złożyłem i dalej pukanie pod porywą,okazało się że na drugim gaże mam pęknięty pierścień albo wypracowany swożeń,zanim wymienicie popychacze najpierw kolejno zaczynająć od pierwszego garu odłączajcie cewke od świecy i odpalajcie samochód i sprawdzajcie czy pukanie mija,jeżeli pukanie ustanie po odłączeniu świecy na jakimś gaże to znaczy że macie ten sam problem co ja.
Awatar użytkownika
SR20DET Powered
Coś już wiem
Coś już wiem

ooo.. :( no to żeś mnie kolego zmartwił.. swoją drogą może to nie to samo co u Ciebie bo u mnie wali jak sie odpali auto na zimnym, a powyżej tych 3 tysi przestaje więc może nie ma tragedii.. a poza tym dzięki za rade z tymi cewkami wykorzystam to u siebie... a tak przy okazji ile kosztuje VTC tak orientacyjnie?
S14a Drift Spec.

........AAA Team........
Against All Authority
Awatar użytkownika
SR20DET Powered
Coś już wiem
Coś już wiem

No i wyszło szydło z dupy... to nie popychacze.. Kupiłem nowe.. OEM Nissan.. i kupa. Wali dalej to chyba to VTC ale nie jestem pewien.. bo na zimnym wali rusze autem przestaje i jak sie rozgrzeje wali znowu.. No cóż tym samym moje popychacze są na sprzedarz (nowe)
S14a Drift Spec.

........AAA Team........
Against All Authority
Awatar użytkownika
zgooras
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

wg mnie to na bank vtc, zakup w aso to koszt 3500 :) chciales nissana to masz. uzywane ponoc sie nie sprawdzaja, poza tym vtc to szpej, ktory pada wraz z przebiegiem silnika, wiec zakup uzywanego pozbawiony jest sensu, ,bo nie wiadomo na co trafisz. Mozna to obejsc tanim kosztem
Awatar użytkownika
SR20DET Powered
Coś już wiem
Coś już wiem

obejść tanim kosztem? siadaj i opowiadaj :mrgreen:
S14a Drift Spec.

........AAA Team........
Against All Authority
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”