stukanie

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
IceMan
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Delek pisze: Też mi coś stuka, takie już te samochody są ;)
Rozmawiałem z mechanikiem i powiedział,że kompensatory zaworów stukają w całym zakresie obrotów, podobnie panewki
że co ?? tzn ze to normalne ze panewki stukają ? :D stary zmień mechanika albo czegoś nie rozumiem w tej wypowiedzi

Delek pisze: najlepiej slychac na 2 biegu miedzy ok 2,5 - 5 tys obrotów. Jak sie silnik rozgrzeje to cichnie,ale też nie zawsze stuka. Stąd podejrzenie,że to spalanie stukowe.
wybaczcie specjaliści ;) ale stukanie popychacza a spalanie stukowe to WIELKA różnica i spalanie stukowe występuje pod obciazeniem a nie na luzie jak sobie ktoś gazuje - no chyba że w ogóle zapłon z komosu jest. jak można tego nie rozróżniać

jesli mial bys spalanie stukowe miedzy 2 i 5 to dziwne ze ten samochod w ogole jezdzi :D ze juz nie wspomne ze dawno silnik powinien sie zezłomować

poza tym spalanie stukowe na zimym silniku ? na ssaniu ? :D Delek proszę , zastanów się co piszesz, kolega napisał że na zimnym tylko, a po nagrzaniu nie ma tego

to jest na 95% popychacz

Wydaje mi się że naczytałeś się dużo teorii ale w praktyce nie słyszałeś ani stuku popychacza, ani panewy stukającej, ani spalania stukowego, więc może przestań mieszać innym w głowach
Strojenie CA18DET , SR20DET , RB25DET (Nistune , PowerFC) , Honda (Crome) , Subaru
driven2madness
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

dokladnie jak iceman pisze.panewka bedzie walic w pelnym zakresie jak jej juz niebedzie,tak to najlepiej jest slychac dodajac gwaltownie gazu oraz w obr okolo 4000rpm.a popychacz napierdziela dopoki olej jest gesty na wolnych obrotach
Awatar użytkownika
drummslayer
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Witam dzis nie mialem czasu w pracy zagladnac na forum lecz tak jak obiecalem filmik zrobilem tylko musze go wrzucic na youtube bo chyba na serwer nie bardzo mozna a co sadzicie czy moze to byc winna oleju jak tak to bede musial zmienic na cos rzadszego

[ Dodano: Wto 08 Sty, 2008 17:51 ]
Tak i jak i mowilem daje link wideo nie zbyt dobrej jakosci wylapalo roznego rodzaju szumy ale szczegolnie slychac jak dodam leciutko przepustnica gazu kiedy spada z obrotow te stuki nie sa one niewiadomo znow jak silne ale sa

Link: http://uk.youtube.com/watch?v=br18pJIPLo0
Awatar użytkownika
Delek
Coś już wiem
Coś już wiem

IceMan pisze:
Delek pisze: Też mi coś stuka, takie już te samochody są ;)
Rozmawiałem z mechanikiem i powiedział,że kompensatory zaworów stukają w całym zakresie obrotów, podobnie panewki
że co ?? tzn ze to normalne ze panewki stukają ? :D stary zmień mechanika albo czegoś nie rozumiem w tej wypowiedzi
nie nie. Pierwsze zdanie to żart...znaczek ;) powinien dać to do zrozumienia.
Poza tym nie widze błedu.

Delek pisze: najlepiej slychac na 2 biegu miedzy ok 2,5 - 5 tys obrotów. Jak sie silnik rozgrzeje to cichnie,ale też nie zawsze stuka. Stąd podejrzenie,że to spalanie stukowe.
IceMan pisze: wybaczcie specjaliści ;) ale stukanie popychacza a spalanie stukowe to WIELKA różnica i spalanie stukowe występuje pod obciazeniem a nie na luzie jak sobie ktoś gazuje - no chyba że w ogóle zapłon z komosu jest. jak można tego nie rozróżniać
Nie słyszałem spalania stukowego,ale mechanik z pewnością tak. Czemu spalanie stukowe występuje pod obciążeniem?
IceMan pisze: jesli mial bys spalanie stukowe miedzy 2 i 5 to dziwne ze ten samochod w ogole jezdzi :D ze juz nie wspomne ze dawno silnik powinien sie zezłomować
czemu? jeśli spalanie stukowe ma małą skalę to silnik może pracować. Tak jak pompa pracująca z kawitacją. Oczywiście następuje zniszczenie,ale nie musi być bardzo gwałtowne.
IceMan pisze:[
poza tym spalanie stukowe na zimym silniku ? na ssaniu ? :D Delek proszę , zastanów się co piszesz, kolega napisał że na zimnym tylko, a po nagrzaniu nie ma tego

to jest na 95% popychacz

Wydaje mi się że naczytałeś się dużo teorii ale w praktyce nie słyszałeś ani stuku popychacza, ani panewy stukającej, ani spalania stukowego, więc może przestań mieszać innym w głowach
Tak jak pisałem praktykiem nie jestem, chciałem tylko przekazać wiedzę zdobytą od uznanego przez wielu forumowiczów mechanika.

Poza tym, o wiele przyjemniej by było gdyby nikt z nikogo sie nie naśmiewał tylko podał merytoryczne wyjasnienie błędnego myślenia...
Awatar użytkownika
jarekrk
Stały gość
Stały gość

czesc, mam do was pytanko co sadzicie o panewkach ACL?
warto je kupowac http://www.tomson.com.pl/x_C_I__P_20234264.html dokladnie o te mi chodzi?
Bo widze ze duzo osob je stosuje

pozdro
awatara zostawiam jako pamiątke po s13...
Awatar użytkownika
Bobekk
Stały gość
Stały gość

Na pewno warto. Robie własne remont silnika i zastanawiam się które panewki brać ACL race czy ACL calico coated. Gadałem wczoraj z jarkowym i mówił że są porównywalne. Z tego co sie do tej pory dowiedziałem z serii Race są wzmocnione a z serii Calico Coated pozwalaja na awaryjną jazdę np po stracie całego oleju i smarowania (info od ODINNa).
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

tak zwane, "byle do mety..." :mrgreen:

cena niestety nie jest juz porownywalna :mrgreen: (edit: ale to juz zalezy gdzie kto kupuje...)

i nalezy pamietac, ze jazda awaryjna to nie palowanie na 7k rpm :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
borys1986
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam. Pewnie temat panewek byl tu czesto przerabiany ale jestem tu nowy wiec pytam. Obecnie jezdze CRXem i zastanawiam sie nad zmienieniem go na 200sx. Dzis gadalem z moim zaprzyjaznionym mechanikiem i mowil ze sx jest ok poza panewkami ktore siadaja nawet przy seryjnym silniku i seryjnej mocy. Czy macie na to jakis patent? Gdzie i za ile mozna kupic wzmocnione panweki ogarniajace ciezka noge i brak wyobrazni;) ?Z gory dzieki za odp i pzdr.
pawelYZF
Coś już wiem
Coś już wiem

niema raczej zadnej panewki ktora przetrwa dlugo brak wyobrazni i zachamowan.najlepsze dostepne panewki w pl to acl koszt do s13 komplet korb/glowne kolo 700zl.panewki nie sa bolaczka 200setki ale nie odpowiednie jej traktowanie powoduje iz panewki siadaja.jezeli zamierzasz tak traktowac to autko to pomysl nad innym poniewaz jest to wymierajacy model i szkoda aby kolejna 200setka zakonczyla zycie w jakims rowie.w pl 3/4 egzemplarzy to dno zdrutowane a 1/4 posiadaja kolekcjonerzy tak jak np ja autko mam 1.5roku i zrobilem nim 2tys km nie dlatego ze sie psuje a dlatego iz kocham ten samochod i caly czas cos do niego dokupuje
ppp
Stały gość
Stały gość

Panewki są raczej efektem usterki układu smarowania,niż usterką samą w sobie.Padają z powodu braku ciśnienia oleju które jest spowodowane padniętą pompą oleju lub jak sobie latasz bokiem i masz poziom oleju poniżej full,wtedy pompa oleju zasysa powietrze i jest niemiło dla panewek.Więc albo sobie szukaj igły albo najlepiej kup takiego do remontu silnika,tylko nie kompletna padaka silnik bo wtedy remont może wyjść sporo więcej niż byś się spodziewał.Pzdr
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jak sie drutuje albo zaklada dopasowane na oko to i pewnie ze w serii nawet padaja.
najlepsze acl w pl 700zl... O_o sporo.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
Chajel
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

borys1986 pisze:Witam. Pewnie temat panewek byl tu czesto przerabiany ale jestem tu nowy wiec pytam. Obecnie jezdze CRXem i zastanawiam sie nad zmienieniem go na 200sx. Dzis gadalem z moim zaprzyjaznionym mechanikiem i mowil ze sx jest ok poza panewkami ktore siadaja nawet przy seryjnym silniku i seryjnej mocy. Czy macie na to jakis patent? Gdzie i za ile mozna kupic wzmocnione panweki ogarniajace ciezka noge i brak wyobrazni;) ?Z gory dzieki za odp i pzdr.

heh skoro nie masz wyobrazni to odradzam ci 200sx bo skonczysz na pierwszym lepszym drzewie ...

i wtedy nawet nie bedzie wina panewek ...

szerokiej drogi
borys1986
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

widze ze moja wypowiedz wzbudzila sporo emocji. na szczescie prawda nie jest az tak tragiczna.kiedys (pierwszym samochodem) dachowalem i od wtedy juz tak nie szaleje. teraz latam crx'em ktory, musicie przyznac ze tez nie jest czeso spotykanym samochodem a i moc ma. po prostu chce zmienic na cos innego i wybor padl na 200sx wlasnie dlatego o czym piszecie. bardzo ciekawy samochod i nowe wyzwanie przez tylny naped. a jesli chodzi o brak wyobrazni bardziej chodzi mi o szalenstwa na parkingach niz na drogach. a temat zalozylem wlasnie dlatego zeby nie zabic fury tylko ja delikatnie przygotowac.no nic.dzieki za wszystkie odp i pzdr.
Awatar użytkownika
luki924
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Witam wszystkich, kurcze no w końcu musiało się coś stać bo nysa jeździła bezawaryjnie 8000 km :D dzisiaj pojechałem trochę potrenowac drifting no i silnik oczywiscie dostal po tyłku, lecz właśnie szalałem max 5 minut a później 10 minut stal na wolnych obrotach i jeszcze 20 minut na zgaszonym odpoczywał i tak 4 razy, za czwartym razem jak kończyłem zabawę coś zaczęło dziwnie stukotać/chrupać w silniku i jak puściłem gaz to silnik zgasł, niestety bardzo ciężko kręci rozrusznik i boję się tego ruszać dalej... coś na pewno jest nie tak, powiedzcie mi od czego mam zacząć sprawdzać silnik? rozebrać dół? aha, uszczelka pod glowa nie puscila płynu, olej jest czysty, jednakże trochę silnik puścił oleju spod głowicy czego wcześniej nie było, kurcze no nie wiem za co sie brać i co robić, czy szukać odrazu innego silnika... mam oczywiście CA18DET, doradźcie i nie załamcie mnie z kwotami g:(\
trabirider
Stały gość
Stały gość

luki924 pisze: jednakże trochę silnik puścił oleju spod głowicy czego wcześniej nie było
chyba sie sam na to odpowiedziałes ja bym targał głowice a potem miske olejową
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”