stukanie
Moderator: Moderator
- clicker200sx
- Stały gość

- Kontakt:
Przy jakich kolwiek stukach w silniku nie powinno sie jezdzic, powinienes dokladnie zdiagnazowac co sie dzieje,jarekrk pisze:a czy z tym sie jakies konsekwencje wiążą? czy narazie jezdzic?
konsekwencje zwiazane z urwaniem sworznia nie sa zbyt przyjemne bo korbowod moze wyjsc przez sciane bloku a wtedy to tylko silnik do wymiany.
A kiedy wymieniales paneki korbowe?? i czy wal byl szlifowany???
Witam co do dzwiękow moze tobie stukac popychacz hydrauliczny, jego dzwiek jest bardziej miekki ,jezeli jest słabo wyrobiony to na rozgrzanym silniku bedziesz słyszał delikatne szeleszczenie na całym zakresie obrotow ja tak miałem w 240sx s13
Panewka to jest druga strona medalu, dzwiek tak napierdala ze to szok a na wolnych obrotach bedzie tobie swieciła kontrolka oleju
Jak przykreciłes troche nissanowi na trzecim szlifie wału to mogła panewa puscic, trzeci szlif to jest moim zdaniem koniec z wałem.On nie wytrzyma takich przeciazen.
Apropo na rozgrzanym silniku mu wstawiałes?? czy na zimnym?? jezeli na zimnym to odpowiedz juz masz tzn szukaj wału.
[ Dodano: Nie Lis 18, 07 21:13 ]
Dwa tygodnie temu wymieniłes panewki i juz go katowałes, zajechałes wał panewki pusciły.
A czytałes jak dociera sie silnik po wymianie panewek 2.5 tys obr maks przez 1000 km
Teraz to mozesz jak juz napisałem w poprzednim poscie i tak samo poprzednik szukaj silnika lub wału nominał.
[shadow=darkred]za głupote masz kare[/shadow]
Panewka to jest druga strona medalu, dzwiek tak napierdala ze to szok a na wolnych obrotach bedzie tobie swieciła kontrolka oleju
Jak przykreciłes troche nissanowi na trzecim szlifie wału to mogła panewa puscic, trzeci szlif to jest moim zdaniem koniec z wałem.On nie wytrzyma takich przeciazen.
Apropo na rozgrzanym silniku mu wstawiałes?? czy na zimnym?? jezeli na zimnym to odpowiedz juz masz tzn szukaj wału.
[ Dodano: Nie Lis 18, 07 21:13 ]
Dwa tygodnie temu wymieniłes panewki i juz go katowałes, zajechałes wał panewki pusciły.
A czytałes jak dociera sie silnik po wymianie panewek 2.5 tys obr maks przez 1000 km
Teraz to mozesz jak juz napisałem w poprzednim poscie i tak samo poprzednik szukaj silnika lub wału nominał.
[shadow=darkred]za głupote masz kare[/shadow]
dandi
ALE co wstawailem?
nie cisne mu teraz wogule,
bo wiem ze wał na 3 szlifie to dramat,i to napewno nie panewka,
panewki były w dobrym stanie, jak rozebralismy miske, ,
i to ten sam dzwiek jest co byl przed rozebraniem,
wiem ze sie dociera po wymiane panewek i dlatego teraz mu nie cisne,
na 100% to nie stukaja teraz panewki,
z tym popychaczem wlasnie tez była opcja,
no nic trzeba rozebrac i zobaczyc co to moze byc,
a pytanko czy jak np to jest sworzen to co pisales CLicker to sie rozpozna okiem >?
bo mam opcje kupic 1 tłoka z korbom w b.dobrym stanie tanio, tylko mechanik nie byl pewny czy pozna który to ewentualnie tłkok jest do zmiany jezeli to tłok wogule;)
i wogule ile mniej wiecej kosztują nówki normalne ?
nie cisne mu teraz wogule,
bo wiem ze wał na 3 szlifie to dramat,i to napewno nie panewka,
panewki były w dobrym stanie, jak rozebralismy miske, ,
i to ten sam dzwiek jest co byl przed rozebraniem,
wiem ze sie dociera po wymiane panewek i dlatego teraz mu nie cisne,
na 100% to nie stukaja teraz panewki,
z tym popychaczem wlasnie tez była opcja,
no nic trzeba rozebrac i zobaczyc co to moze byc,
a pytanko czy jak np to jest sworzen to co pisales CLicker to sie rozpozna okiem >?
bo mam opcje kupic 1 tłoka z korbom w b.dobrym stanie tanio, tylko mechanik nie byl pewny czy pozna który to ewentualnie tłkok jest do zmiany jezeli to tłok wogule;)
i wogule ile mniej wiecej kosztują nówki normalne ?
awatara zostawiam jako pamiątke po s13...
powiedz mi stukanie kiedy jest wieksze na zimnym silniku czy rozgrzanym??
Jak wyrabiał mi sie popychacz to nawet było go słychac w dolnej czesci silnika i bardziej wydechu dziwnie.
Na rozgrzanym silniku wszystko ucichało,wymieniłem go i było si
Jak wyrabiał mi sie popychacz to nawet było go słychac w dolnej czesci silnika i bardziej wydechu dziwnie.
Na rozgrzanym silniku wszystko ucichało,wymieniłem go i było si
dandi
na rozgrzanym zaczyna stukac,
tak od 2400 obr w góre,
z tym ze czasami dzwiek jest bardzo glosny , wlasnie jak panewki, ale to jest raz na nie wiem 3 dni jazdy ,
a tak to ciagle tak delikatnie,
nie wiem nie jestem mechanikiem,
ale wlasnie wiele osob mowi ze to bedzie ten sworzeń,
bo chodzi o to ze ten dzwiek byl jak kupowalem auto i byl po wymianie panewek, i jest teraz,
tak od 2400 obr w góre,
z tym ze czasami dzwiek jest bardzo glosny , wlasnie jak panewki, ale to jest raz na nie wiem 3 dni jazdy ,
ale wlasnie wiele osob mowi ze to bedzie ten sworzeń,
bo chodzi o to ze ten dzwiek byl jak kupowalem auto i byl po wymianie panewek, i jest teraz,
awatara zostawiam jako pamiątke po s13...
Ja nie jestem tez mechanikiem ale mam staruszka mechanika naszczescie, jakie miałem obiawy w silniku przy uszkodzonym popychaczu to opisałem i jeszcze dodamjarekrk pisze:na rozgrzanym zaczyna stukac,
tak od 2400 obr w góre,
ale wlasnie wiele osob mowi ze to bedzie ten sworzeń
Popychacz głosniej mi chodził jak zwiekszałem obroty, jak spokojnie jezdziłem to dzwiek zanikał, na wolnych obrotach kiedy silnik pochodził przez 2 min zanikły dzwieki ale z czasem wszystko sie nasilało druga sprawa dostac czesci do 240 s13 ka24e jest tragedia a mam te cudenko ponad 4 lata
dandi
Hej.. co do tego stukania to panewka korbowodowa napier...ala przy zwiekszeniu obrotów.. ale takze metaliczny stuk w górnej czesci silnika moze pochodzić od sworzni tłokowych bez dokładnego osłuchania i rozebrania silnika ciezko to stwierdzić.. pozdrawiam
- Deephouser
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Witam, ja mam to samo słychać stukanie od 2000 obrotów w dół na jałowym. Zaczęło sie to dziać niedługo po zmianie oleju, był podobno Shell, a ja zalałem Mobilem S półsyntetyk. Mam nadzieje ze to popychacz nie dostaje smarowania tylko
. Moze być tak że sie kanalik olejowy przytkał. No nic zmienię olej i zobaczymy...Wszystkie te pomysły wyczytałem na forum;)
200sx S13 t25 94'- seria+MBC
- Deephouser
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Niestety nie pomyślałem żeby wąchać olej:(. Człowiek całe życie się uczy...
200sx S13 t25 94'- seria+MBC
- faon
- Coś już wiem

- Kontakt:
Silnik nadal w proszku
zbieranie kasy (rodzine też trzeba nakarmić) nie otwieram nowego tematu, bo mam jeszcze jedno pytanie. Szukałem w szukajce ale nie znalazłem konkretów. Czym, jak wyczyścić kanały wodne w bloku i głowicy? Kakaś kąpiel w kwasie? Tylko w jakim? Jak Wy to robicie?