stukanie

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
drv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jeszcze sobie nie poradziłem, a Masz na oku jakiś dobry warsztat :?:
Od razu zmienił bym olejek na motulka bo czeka biednie w grażu :)
200SX RS13 CA18DET T25 + 2 cale przelot
Wywalony ABS
Wywalony środek:)
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

mam taki warsztat, znajomy :)
jakos sie na PW ugadamy, co do motula to miales dac znac :/
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Ustawcie zapłon porządnie - dokładnie na 15 stopni jeśli nic nie było grzebane w silniku

przed ustawianiem zapłonu warto też sprawdzić GZ - najprościej przez wykręcenie świecy I cylindra i włożenie np. ołówka - turlając auto na 4 biegu można dość precyzyjnie określić górne położenie tłoka - jeżeli nie wypada idealnie na 2 znaku od lewej to przy ustawianiu zapłonu trzeba wziąć poprawkę -
a jak się okaże że rozjazd GZ jest duży w stosunku do znaku to będziesz miał winnego ;)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

dzieki za precyzyjne info, jak tylko sie wybiore na ustawianie i to bedzie to to sie pochwaly posypia :) nawiasem mowiac mam nadzieje ze to tylko to

A teraz dodatkowe pytanie ... co robi ECU i jak to sie objawia w momencie wykrycia spalania stukowego ?
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Nie wiele osób wie ale nieprecyzyjne ustawienie zapłonu w ca18 = zabicie panewek !!! LUDZIE WY TAK SOBIE BAGATELIZUJECIE USTAWIENIE CASA ?? POWODZENIA !!! ZAPRASZAM JUZ DO DZIAŁU GIEŁDA SPRZEDAM 200SX LUB KUPIE WAŁ DO CA18DET
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Nie wiem jak to się dokładnie odbywa w naszych ECU - może Jarek się wypowie, przed nim ECU nie ma tajemnic :)

ja znam podstawy fizyczne ...

Spalanie stukowe występuje przy przekroczeniu temperatury lub ciśnienia mieszanki
- ciśnienie jest za duże wtedy gdy zapłon jest za późny (cylinder za bardzo spręży mieszankę) lub gdy powietrze wpadające do cylindrów jest za gorące

- inny powód spalania stukowego to zbyt uboga mieszanka - taka jest specyfika spalania benzyny że przy nadmiarze powietrza spala się detonacyjnie - dlatego dość często stroi się silniki turbo "na bogato"

sęk w tym że optymalny sposób spalania paliwa to granica spalania stukowego

co może ECU..
- jak czujnik spalania detonacyjnego wykryje że cuś jest nie tak to modyfikuje zapłon (w pewnym stosunkowo wąskim zakresie)
- na podstawie wskazań sondy modyfikuje czasy wtrysku (startując od bazowych map) - brzmi prosto ale wszystko to dzieje się w funkcji czasu i obciążenia silnika... do czegoś służy te kilkanaście czujników :)

dlatego tak istotny jest dla ECU punkt odniesienia do którego ustawia zapłon - czyli położenie wału - a do tego służy CAS
dlatego tak ważne jest żeby zapłon był ustawiony jak najdokładniej na 15*

sprawa wygląda inaczej jak się ma zmieniony wałek ssący, podniesione sprężania albo zmienione mapy wtrysku - ale to inna bajka :)

[ Dodano: Nie Paź 08, 06 19:34 ]
Rafi pisze:Nie wiele osób wie ale nieprecyzyjne ustawienie zapłonu w ca18 = zabicie panewek !!! LUDZIE WY TAK SOBIE BAGATELIZUJECIE USTAWIENIE CASA ?? POWODZENIA !!! ZAPRASZAM JUZ DO DZIAŁU GIEŁDA SPRZEDAM 200SX LUB KUPIE WAŁ DO CA18DET
weź to wytłumacz mechanikom którzy się podejmują wymiany rozrządu ...
zaznaczą sobie na obudowie położenie a potem sie obrażają jak się ich zmusi do sprawdzenia zapłonu
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Rafi pisze:Nie wiele osób wie ale nieprecyzyjne ustawienie zapłonu w ca18 = zabicie panewek !!! LUDZIE WY TAK SOBIE BAGATELIZUJECIE USTAWIENIE CASA ?? POWODZENIA !!! ZAPRASZAM JUZ DO DZIAŁU GIEŁDA SPRZEDAM 200SX LUB KUPIE WAŁ DO CA18DET
Rafi, ja wiem ze ty juz jestes prof.dr.hab ca18 i wogole wiesz najlepiej wszystko o wszystkim a na dodatek czytasz w myslach i trafnie stwierdzasz ze bagatelizuje problem .... na dodatek tez trafnie stwierdziles ze dopiero co kupilem 200sx i zamierzam go sprzedac a juz podziwiam za wyczytanie w myslach ze kupuje wal ...
Naprawde gratuluje wszechwiedzy i zdolnosci paranormalnych.

A juz mniej ironizujac ... pojawil sie problem wiec sie zapytalem co z nim zrobic gdyz w archiwum nie bylo podobnego tematu ... czy to jest zle ? czy przypadkiem nie na tym polega forum ? nie na tym polega wymiana doswiadczen ?

No chyba ze zmieniaja sie zasady forum i teraz obowiazuje "wiem ale nie powiem, albo powiem za kase", ewentualnie bo przejechaniu 20 mechanikow, wywaleniu w kosmos 4 kompletow panewek, sprzedajemy sx'a i oglaszamy swiatu ze ca18 jest do dupy .... no fakt, tak wygodniej ....
Awatar użytkownika
yabcok
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

To może ktoś zrobi męskie FAQ jak precyzyjne ustawić zapłon w CA18DET
Krok po kroku uwzględniając potrzebne narzędzia
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Potrzebna jest lampa stroboskopowa, klucz 10, klucz do świec, krótki kabel wysokiego napięcia
jeżeli lampa jest indukcyjna (czyli słaba) - najlepiej robić całą operację w ciemby dzień albo pod wieczór

- przeczyścić znaki na kole pasowym
- jeżeli są słabo widoczne to dać po kropli białego lakieru w każdy znak i poczekać aż lakier wyschnie - krople mają być wielkości nacięć
- stanąć w płaskim miejscu tak żeby można było przetaczać samochód przód-tył
- ustawić znaki tak żeby było je widać przy strzałce na bloku
- odkręcić dekiel świec
- zdjąć cewkę nr 1
- odkręcić świecę
- wstawić do cylindra np. rurkę od długopisu - coś lekkiego, długiego, nie rysującego i nie robiącego syfu (co by nic w cylnidrze nie zostało)

UWAGA: Nie wkładać do cylindra plastiku jeśli silnik jest nagrzany!!!

- wrzucicić wysoki bieg i ruszając samochodem ustawić silnik tak żeby złapać górny zwrotny punkt cylindra (widać po po ruchu tego co wystaje)
- sprawdzić w jakim miejscu na znakach to wypada - powinno idealnie na znak drugi od strony LEWEJ - jeżeli wypada dalej lub bliżej - zapamiętać o ile i w którą stronę
- wyjąć to co było włożone do cylindra, zakręcić świecę i cewkę (dekla nie zakładać)
- nagrzać silnik do roboczej temperatury (najlepiej jeżdżąc a nie na postoju)
- poluzować śruby CAS tak żeby dało się nim kręcić
- podłączyć stroboskop na świecę nr 1 - jeżeli stroboskop trzeba zapiąć na kablu wyskokiego napięcia to podłączyć go pomiędzy cewkę a świecę
- na pracującym silniku tak ustawić CAS żeby zapłon wypadał na znak drugi od strony PRAWEJ (z ewentualną poprawką wyznaczoną przy badaniu GZ)
- dokręcić delikatnie CAS - nie ma potrzeby stosować dużej siły, jak są podkładki to się nie odkręci

przy odrobinie wprawy zajmie to 20 minut, z robieniem znaków lakierem +1h na wyschnięcie kropel[/b]
Awatar użytkownika
drv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

I to właśnie powinno byc na stronie głównej w technicznych. Thx.
200SX RS13 CA18DET T25 + 2 cale przelot
Wywalony ABS
Wywalony środek:)
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

No to zgodnie z zasadami forum - pochwała dla kolegi który wszystko objaśnił.
Nie będę Was wyręczał.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

W woli wyjaśnienia nie jestem DR Nismo i nigdy nie chciałem kasy za porady..
można zadzwonić i zapytać 889706892.
Serce mi pęka co "MECHANICY" wyrabiają z tymi silnikami
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Karllos, pochwala odpalona :)

Rafi, ok peace, ponioslo mnie, przepraszam.

[ Dodano: Czw Gru 14, 06 11:47 ]
odgrzeje kotleta ....

niestety ale problem nie zniknal, zaplon byl ustawiony, pozniej zaczalem nim krecic i na zadnym ustawieniu dzwonienie zaworow nie zniknelo ....

czy ma ktos pomysl co teraz sprawdzic ?
Awatar użytkownika
subek
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Witam.

Szukalem na forum ale znalazlem wielka klotnie. Wiec tak, ostatnio jakos po zmianie oleju zaczely mi sie stuki w glowicy. Atkualnie jak odpale auto chodzi jak dizel, nawet jak sie rozgrzeje. Stukanie dochodzi z glowicy, slychac je na wolnych obrotach oraz przy dodawaniu gazu robi sie caraz szybsze. Poprostu wyglada to tak, ze odpalam SR a slysze TDI. Zaczelo sie to wszystko nagle i wali coraz glosniej. Teraz pytanie, czy moge tak jezdzic? Chcialem odstawic auto do brt'a ale, bede mogl pogadac z nim dopiero w poniedzialek, a nie chce zeby mi sie cos rozpadlo. Moze da sie temu jakos zapobiec? Zmiana oleju na jakis konkretny? Co robic???

Pozdrawiam.
MaLaRz151

popychacze zaworów po mojemu:D
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”