SPALANIE PO PODRASOWANIU SILNIKA

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

marek1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

roball pisze:
Ariel 200SX S13 pisze: widze że chcecie mnie odwieśc od pomysłu kupna 200SX ale nie da rady bo te autko jest cudowne :D
kup 240 - najlepiej zagazowaną - wygląd ten sam, silnik z gazem wychodzi ze 3x oszczędniej, mniejsza i bardziej przewidywalna moc ...
a laik i tak nie pozna różnicy, nawet będzie pod wrażenie że to aż 240sx a nie tylko 200 :alien:

na razie i tak cię nie stać na utrzymanie CA w rozsądnym stanie..
jak dorwiesz stałą pracę to opchniesz 240 i kupisz 200sx

pomyśl nad tym ;)
marek1 pisze:
roball pisze:seryjne wtryskiwacze podobno wystarczają do ~300KM więc nie ma potrzeby ich zmiany
napewno niestarczą do 300km
zależy jak wystroisz
na AFR 11 BSFC jest koło 0.65 i wtedy potrzeba 600cc
przy AFR 12 powinny wystarczyć 450cc

jak masz męski IC i "zimną" sprężarkę to można iść z AFR wyżej,
nie ryzykując stuku ani przekroczenia 900* EGT
wtedy seryjne 370cc wystarczą

amerykańce uturbiają hondy i latają z listwą paliwową na 5bar - jakoś im starczają wtryskiwacze 240cc na moce rzędu 200KM
wystrój najpierw sam a dopiero potem pisz,
wkurza mnie takie pisanie (podobno, słyszałem że..., kolega kolegi powiedział ze ma tak.. itp) nie sprawdziłeś to nie wprowadzaj w błąd
Awatar użytkownika
Leo
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

ps. LEO my tylko chcemu uświadomić koledze że nissan 200SX S13 to studnia bez dna... i naprawde 3ba mieć fundusze na utrzymanie tego auta na naprawy ubezpieczenie itd itp...
ja w pl miałem 1700 zł i to było mało !!!![/quote]

Kolego suchy071 powiedzmy że jesteśmy w tym samym wieku, ale jak miałeś 17 lat i coś sobie ubzdurałeś to byłeś w stanie wymazać to wszystko bo ktoś ci coś tam powiedział? Bo ja nie. Fakt ja w jego wieku miałem malucha, ale czas w miejscu nie stoi i każdy chce mieć coraz więcej i lepiej. Dzisiaj jest troche inna mentalność, ale to nie ma znaczenia. Najważniejsze jeśli już kupi nyse żeby ją szanował tak jak szanuje siebie (mam nadzieje) i żeby szanował zdrowie innych ludzi przez ostrożną jazde. A co do kosztów! No cóż! Za marzenia się płaci, ale niech sam się o tym przekona skoro się uparł. Wiem że ty i inni macie dobre intencje. Choćby zebrać wszystkich ludzi z forum to nic nie wskuramy. A przynajmniej ja nie będę bo chodzi o nysie.
Ariel 200SX S13
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

No uparłem sie :) te auto spodobało mi sie jakies 1,5 roku temu i juz tak zostało :D mówicie że lepiej 240SX i wogóle :P tylko trudno jest kupic go w takim średnim stanie za nieduże pieniądze :P

[ Dodano: Czw 23 Paź, 2008 21:44 ]
ile 240SX ma mocy ? 150 KM ? chyba tak co nie ? tylko z gazem ?! jakos tak nie bardzo ale wiem że przez to taniej będzie :P tylko niby sie silnik psuje i wogóle od gazu ? niewiem :P po protu tak słyszałem :P
NISSAN 200SX S13 - Moja PrzyszłośĆ
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ja mam podobnnie, napierw kupie, a później bede płakał, ze nie mam na nic bo wszystko wlozylem w Nyske. ale sie tym nie przejmuje, jak nie mialem kasy to nie wydawalem na nic. a teraz jak mam kase to tez nie wydaje bo zbieram na nismo :twisted:
trzymam sie reguły, ze zawsze lepiej sie przejechac raz na jakis czas niż wcale ;D

w miare mozliwosci doprowadze swój sprzęt do stanu lepszego niz w fabryce :airborne:

ale przede mną jeszcze długa droga. Prawda jednak boli. ten samochód lubi pochłaniać pieniądze... nasze pieniądze =D

edit - no i zawsze jak to w mlodym wieku mozna podlizac sie rodzicom nie =D
Ostatnio zmieniony czw 23 paź, 2008 21:10 przez m0rr1s, łącznie zmieniany 1 raz.
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Awatar użytkownika
EnDrIu
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

dobra niech Ci zostanie poza paliwem 400zl...rozumiem, ze na imprezy, do kina nie bedziesz chodzil, ale to malo. Policz sobie OC, przeglady, wymiany oleju(ponad 200zl 2x do roku), zapewne nie kupisz igly, wiec bedziesz dokupywal czesci...a Ty jeszcze chcesz tuningowac. Chlopaku po prostu nie stac Cie na takie auto. Na poczatek kup sobie cos na co Cie stac.
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET

Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Awatar użytkownika
Nurek200SX
Stały gość
Stały gość

Moris jak masz 2 samochody to inna sprawa że pojeździć od czasu do czasu a tu chodzi o jeździe codziennej szkoła dom, praca dom, lans po mieście. Gdyby miał 240SX by to go taniej wychodziło a powiem Ci ze 150koni to nie jest mało i do tego napęd tył. Samochody mające nawet po te 80-120koni są szybkie. Ariel zapytaj Endriergo czy jego były 100NX nie był szybki chociaż miał niecałe 100koni. Na sam początek w zupełności wystarczy Ci te 150koni które ma 240Sx.
...:::200SX S13:::...

Nie sztuką jest mieć nowego 200SX-a, sztuką jest wsadzić całe serce w starego, by wyglądał jak nowy ;D
Ariel 200SX S13
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Tez tak myśle :D kupic 200SX A potemk sie zastanawiac co dalej :P Moris będziemy przez jeden miesiąc zbierac kase na paliwo żeby w następnym sobie pojeździc hehe :P nie nożartuje :p najpierw trzeba kupic :P a 240SX jest cięzko kupic
Awatar użytkownika
domino
-#Administrator
-#Administrator

ale wy go przestrzegacie ... no i po co??? niech kupi jak mu kasy zabraknie to tanio sprzeda ale zawsze bedzie mogł powiedziec ze miał!!! jak to juz gdzies scooter napisał ze to jest bezcenne
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.

www.oknadomino.pl
Ariel 200SX S13
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Kupimy , zobaczymy , jak będzie brak kasy to nie pojeździmy :P proste :D a z rodzicami własnie to nie będzie problem :D hehe zrobi sie kilka rzeczy i kase sie dostanie :P
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jesli chodzi o mnie to 3 lata temu zaczalem sie zastanawiac co by tu kupic.

mój mały plan sporządzony 3(prawie 4) lata temu:
ze stereotypów wynikło, ze napęd musi być na tył (a nawet mi to pasowało bo od małego grając w cokolwiek starałem sie slizgac bokiem :twisted: )
z funduszu jaki bylbym w stanie uzbierac postawiłem sobie za kwotę 10 tys.
swoją moc tez musiałoby to mieć (wstępnie myślałem chociaż 100+ koni)
zeby nie paliło absurdalnych ilości paliwa (nie szukałem nic wyżej niż 2.0)

wyszukiwarka allegro znalazła kilkadziesiąt stron samochodów, po obejrzeniu pierwszej z nich przypomniał mi się najważniejszy (według mnie oczywiście) punkt w planie wyszukiwania... TO NIE MOŻE BYĆ BMW. wtedy wprowadziłem małą korektę w planie. i co? wyników brak. Załamka.

grałem sobie w need for speeda underground 2 wtedy. tak z ciekawosci przyszło mi na mysl sprawdzić co to za samochodzik jest ktorym fruwam w grze (240sx)

no to sobie sprawdziłem, nie było żadnego 240sxa, ale było coś podobne - 200sx. Ciekawość kazała sprawdzić, włączam i widze ten sam samochodzik. mysle sobie, fajnie, zobaczymy co to potrafi. czytam>

moc: 169km o_O
pojemność 1.8 O_o
cena: 10,500 O_O
do tego bardzo ładny kształt sylwetki samochodu i około 10L/100km

od tamtej pory nie dopuszczam do siebie mysli, ze moglbym miec inny samochod, mniejwiecej od wtedy zaglądam na forum, a od 2 lat robie to regularnie.

moznaby powiedziec, ze pomarzyć sobie można, ale to marzenie jest prawie na wyciągnięcie ręki i napewno nie przepuszcze okazji, w której będę mógł je spełnić =D
swojego rodzaju uczucie, jakim darze samochod, ktorym nawet nigdy nie jechałem xD
i moge przysiądz, ze jak juz go sobie kupie to nie oddam go za nic, włożę w niego dużo serca i pieniędzy (wszystko z głową) i pokażę go jeszcze swoim wnukom ;)

uuu ale sie rozpisalem xD
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Awatar użytkownika
domino
-#Administrator
-#Administrator

no i spełni sie to co założyłes bo mocno w to wierzysz
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.

www.oknadomino.pl
Awatar użytkownika
f_zukowski
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

spoko m0rr1s... pojezdzisz jeszcze przed zakupem swojej nysy... obiecałem to dotrzymam słowa :) może moja nie jest jeszcze taka jakbym chciał aby była , ale jakos tam lata :D będe nismo w toronto to od razu dam Ci znac... narazie jestem jeszcze w proszku... proszku składania jej do kupy :lol: pozdr.
(...) aaa , oprócz słodyczy , drogi św. Mikołaju , prosze tak na marginesie jeszcze o Mustanga '68 GT500 ..........
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

marek1 pisze:
wystrój najpierw sam a dopiero potem pisz,
wkurza mnie takie pisanie (podobno, słyszałem że..., kolega kolegi powiedział ze ma tak.. itp) nie sprawdziłeś to nie wprowadzaj w błąd
to co,
zakładamy się że wystroję CA na 300KM na seryjnych wtryskach bez stuku i z bezpiecznym EGT?
o jakąś konkretną sumkę, notarialnie żeby nie było niespodzianek..

przegrany płaci za mody..

no i przenieśmy się z tym do innego wątku - tutaj śmiecimy
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
marek1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

roball pisze: to co,
zakładamy się że wystroję CA na 300KM na seryjnych wtryskach bez stuku i z bezpiecznym EGT?
o jakąś konkretną sumkę, notarialnie żeby nie było niespodzianek..

przegrany płaci za mody..
dodaj do tego ze samochod ma jezdzic przez dluzszy czas, a nie kilka godzin
widzialem w twoim projekcie ze masz gt28rs wiec wkoncu moze sam sprawdzisz i bedziesz wiedział o nie opierał się na wiedzy typu "podobno"

mozemy sie zalozyc... kupię ci neon to sobie zrobisz podswietlenie albo używaną oponę od STARa :lol:
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

nie kupuj mi neonu, założymy się o twój :mrgreen:

jak nie ma stuku i EGT jest bezpieczne to co ma zniszczyć silnik - będziesz urok rzucał?
pogadamy jak skończę projekcik ;)
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”