ca18det czy sr20det

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
szeni
Stały gość
Stały gość

to sie niezgadaj masz Swoje zdanie i tyle

mowimy o konkretnych mocach wszystkie profi driftoloty legitymuja sie moca zblizona do 400 hp i tak samo niwydala sr jak i ca
do ulicznego auta zdecydowanie wole ca i jest to uzasadnione tym ze nie musze wywalac 10 kawalkow na 30 koni i cieszyc sie z silnika który ma nalatane ponad 100kafli

sr tylko dlatego ze jest problem z szybkim zorganizowaniem czesci
a know how jest
wystarczy przejzec trohe stron z tamtad gdzie ten silnik jest popularny czyli australia

sr jest dupowaty i tyle :lol:

co do tego zeby pokazac to RAFI chyba pokazuje ;p juz od dosc dawna

mój silnik sie zklada i sklada zobaczymy co z tego wyjdzie plan jest na 1,4 bara z gt2876r :oops:

niemam zamiaru sie licytowac i opisze temat jak juz wszystko bedzie dograne

powiem tylko ze wracajac do tematu czyli auto do streetu to zrób remat wklada te graty co juz pozamawiales i turbinke jakas konkret mape i masz 270 kuca co mysle ze ci powinno wystarczyc jak narazie ; :)

SR JEST PRZEREKLAMOWANY :D
Awatar użytkownika
Lukasz
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

EnDrIu pisze:Skoro SR taki marny to czemu wszyscy go wkladaja co lataja bokiem(wydaja 10 kafli dodatkowo zamiast ladowac to w CA)?
Pewnie dlatego ze dostepnosc czesci do SR jest wieksza, nawet od reki. Poza tym SR jest bardziej popularnym silnikiem w PL, a CA malo kto ogarnia.
EnDrIu pisze: Gdyby tak CA byl zajebisty szybko japonce by go nie wywalili z 180SX, a tak ustapil miejsca SRowi.
Ustapil miejsca SR bo był tańszy w produkcji niz CA.

Do tamatu:

Moim zdaniem idz w CA. Porzadny remont na dobrych czesciach i u kogos kto ogarnia ten motor.
Awatar użytkownika
EnDrIu
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Lukasz pisze:
EnDrIu pisze:Skoro SR taki marny to czemu wszyscy go wkladaja co lataja bokiem(wydaja 10 kafli dodatkowo zamiast ladowac to w CA)?
Pewnie dlatego ze dostepnosc czesci do SR jest wieksza, nawet od reki. Poza tym SR jest bardziej popularnym silnikiem w PL, a CA malo kto ogarnia.
I dlatego mowisz, ze na dzien dobry wywalaja 10 kafli(za co mogliby kupic sporo gratow do CA) bo jest wiecej czesci? Gdyby faktycznie CA byl lepszy to i wiedza bylaby wieksza.

Kazdy ma swoje zdanie i tak nie dojdziemy do niczego konstruktywnego. PEACE
Było: 200sx s13 SR20DET
Jest: 200sx s13 CA18DET

Sprzedam s13
topics20/s-s13-18t-z-gt28rs-vt31839.htm#288454
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Wiec zadam pytanie dlaczego japonczyki zastapili w seryjnie produkowanej S13 silnik CA, SR`em?

Ja bede szukal jakiejs rozbitej S14 w angli z ktorego tak jak juz tutaj koledzy pisali zabiore silnik,dyfer,hamulce i piasty,reszte sie sprzeda na czesci.
Mysle ze na takiej operacji mozna naprawde dobrze wyjsc
Sputnik
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

szeni pisze:sr jest dupowaty i tyle :lol:
Chłopak SR jest tak samo dupowaty jak CA.
Ca ma świetną głowice ale o dole lepiej nie wspominać , i kwestia chłodzenia. Sr ma duzo lepszy dół ale czapke ma średnio znoszącą obroty. Generalnie uważam ,że do codziennej jazdy z 300 kucami SR jest lepszym wyjściem niż CA.
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

Widze ze temat się rozwinoł, no i szeni wkońcu się odedzwał :P

Mysle ze jeszcze kilka wypowiedzi starszych wyjadaczy odinn,jarkowy,gelo,rafi i duzo innych i bede miał jakieś porównanie.

Widze ze w opcje wchodzą dwie zeczy albo sr albo remont ca - bo jeszcze nikt nic nie napisał o gotowym ca np. ściągniętym z japoni.
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558

Lista części: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=14275251

My project s13 http://forum.turbokillers.com/tematy23/ ... vt9286.htm
Awatar użytkownika
ziperr
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

CA raczej rzadko robia JP.. no przynajmniej ja sie rzadko spotykam :roll:

zabrzmialo jakbym chociaz raz w JP byl :lol:
'Nigdy nie jest źle, ale zawsze może być lepiej' ;]
Awatar użytkownika
szeni
Stały gość
Stały gość

produkcje ca zaprzestano z tych samych powodow co zaprzestano produkcji 2JZ I RB , SR
ekonomia i ograniczenia w emisji( co do konkretni ca czesto sie slyszy ze jego produkcja byla zbyt droga).

niestety czasy minely kiedy silniki byly produkowane przez 25 bez jakiej kolwiek zmiany

masz racje sr ma lepszy dol przy srednich mocach zato kuleje na górze

nie napisalem ze czesci sa drozsze poprostu jest ich mniej . a kiedy budujemy samochód do sportu to jedna z podstawowych rzeczy która sie bierze pod uwage na czesci od sr nie musimy czekac bi jest ich w <font class="red">nie znam ortografii brzydkiego słowa określającego męskie przyrodzenie</font> a do ca slabiej bo byly dostepne przez krutszy czas i w mniejszej ilosci modeli

moim zdaniem jezeli kolega chce budowac silniczek do tych 280hp lepiej bedzie jak zostanie w ca zwarzywszys ze musi go tylko wyrematowac
bo czesci juz ma do stejdz 2;]

tym sposobem wyda 10000 mniej i bedzie mial to samo pod warunkiem ze ktos z glowa mu remacik strzeli i nie bedzie mial silnika zajachanego jak dupa cwela... co terz niestaty sie zdarza :!:

co do sr powtarzam to nie jest diesel który wytrzymuje 500 tys bez rematu w nim tez obracaja sie panewki i bal bym sie wlozyc silnik bez otwarcia go
silniki s 14 tez maja łądnie najechane po 100-140 k niezapomnijmy ze to ponad 10cio letni silniczek

no i co w tedy gdy wstawimy super silnik wydamy 10 kółek i dale mamy seryjny silnik
który potrzebuje dokladnie tyle samo jak nie wiecej siana by osiagnac 270-300hp co ca
tylko dodatkowo mamy zapore w postaci ecu które cierzko sie programuje , bez swini ;]

dokladnie tak jak kolega wyzej napisal PEACE bez awantur ;p
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

szeni pisze:produkcje ca zaprzestano z tych samych powodow co zaprzestano produkcji 2JZ I RB , SR
ekonomia i ograniczenia w emisji( co do konkretni ca czesto sie slyszy ze jego produkcja byla zbyt droga).

niestety czasy minely kiedy silniki byly produkowane przez 25 bez jakiej kolwiek zmiany

masz racje sr ma lepszy dol przy srednich mocach zato kuleje na górze

nie napisalem ze czesci sa drozsze poprostu jest ich mniej . a kiedy budujemy samochód do sportu to jedna z podstawowych rzeczy która sie bierze pod uwage na czesci od sr nie musimy czekac bi jest ich w <font class="red">nie znam ortografii brzydkiego słowa określającego męskie przyrodzenie</font> a do ca slabiej bo byly dostepne przez krutszy czas i w mniejszej ilosci modeli

moim zdaniem jezeli kolega chce budowac silniczek do tych 280hp lepiej bedzie jak zostanie w ca zwarzywszys ze musi go tylko wyrematowac
bo czesci juz ma do stejdz 2;]

tym sposobem wyda 10000 mniej i bedzie mial to samo pod warunkiem ze ktos z glowa mu remacik strzeli i nie bedzie mial silnika zajachanego jak dupa cwela... co terz niestaty sie zdarza :!:

co do sr powtarzam to nie jest diesel który wytrzymuje 500 tys bez rematu w nim tez obracaja sie panewki i bal bym sie wlozyc silnik bez otwarcia go
silniki s 14 tez maja łądnie najechane po 100-140 k niezapomnijmy ze to ponad 10cio letni silniczek

no i co w tedy gdy wstawimy super silnik wydamy 10 kółek i dale mamy seryjny silnik
który potrzebuje dokladnie tyle samo jak nie wiecej siana by osiagnac 270-300hp co ca
tylko dodatkowo mamy zapore w postaci ecu które cierzko sie programuje , bez swini ;]

dokladnie tak jak kolega wyzej napisal PEACE bez awantur ;p

Wydech i IC (od odinna) da rade przerobić pod sr'a

Jezeli miał by juz naprawde iść sr pod maske to z nie większym przebiegiem niz 80 tys z roku 98 lub 99 gdzie m<font class="red">u</font>gł bym przyjechać i silnik jako tako sprawdzić.

W remont włoze 6 tysi bo jak robic to naprawde wszystko pod wieksze moce. i bedzie 170 hp w serii

turbo - 1500
IC z orurowaniem - 900 (od odina)
Wydech - 1100 (od odina)
Walbro 255 - 330
Wałek od 16de,18de - ???
MBC i doładowanie na 1 bar - 200
Jakiś czip - ???

włozenie sr'a (załuzmy ze trafi się naprawde zadbany) to 9 tysięcy (bez turbo) i mamy 200hp na początek

turbo - 1500
IC z orurowaniem 900
Wydech - 1100
MBC i doładowanie 1 bar - 200
Walbro 255 - 300
Jakiś czip - ???

Ceny sa za same cześci bez robory, ale w obu przypadkach robota wyjdzie mniej wiecej tyle samo.

Sami oceńcie lub cos do tego dodajcie.
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558

Awatar użytkownika
Nero
Stały gość
Stały gość

Podpinam sie pod temat bo mam taki sma problem gdyz moje CA umarlo... :(

Mam takie pytanie, ile jest w stanie wytrzymac zakuty CA?

Pozdro
Oo\_____/oO VS Oo\_____/oO
Awatar użytkownika
zell
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Ja się tylko zastanawiam kto dobrze zrobi remont CA na tych kutych gratach i weźmie za to 6k wliczając części ? Znam cenę za dobre złożenie SR'a i jakoś mi się nie wydaje żeby za CA było to tańsze ;) Chyba że namówicie BRT żeby zrobił to dla chwały CA :D
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

zell pisze:Ja się tylko zastanawiam kto dobrze zrobi remont CA na tych kutych gratach i weźmie za to 6k wliczając części ? Znam cenę za dobre złożenie SR'a i jakoś mi się nie wydaje żeby za CA było to tańsze ;) Chyba że namówicie BRT żeby zrobił to dla chwały CA :D
A kto powiedział ze ja chce robić remont na kutych gratach ??? :)
Mówie o kompleksowym remoncie silnika BEZ kucia za 6k.

Zakuty ca? 400-500 km ale tu jest kaszanka ze skrzynią od ca.

Awatar użytkownika
zell
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Czy to seria graty czy kute graty to remont wygląda tak samo... Ceny części tylko inne, choć nie zawsze.
A seria... hmmm... Piotrek chyba miał najmocniejszy, około 300 koni to miało, ale w końcu panew się poddała po paru miesiącach upalania. Co kto lubi, seria SR powinna do 350 koni dać radę i być tańsza od RB'ka w ogólnym rozrachunku, pozatym, dziwię się że nikt tu jeszcze nie wspomniał, że SR ma o 0,2 litra większą pojemność i nie jest cięższy od CA. Co kto lubi, ale jak masz tym jeździć a nie masz zacięcia do robienia tego silnika samemu/ nie masz miejsca/ skilla (niepotrzebne skreślić) to SR jest bardziej user friendly, choćby dlatego że jest nowszy.
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Nero pisze: Mam takie pytanie, ile jest w stanie wytrzymac zakuty CA?

Pozdro

tego nie wie nikt. rafi kuni pincet, noris designs kuni jeszcze wiecej, itd itp.

Co masz na mysli piszac, ile jest w stanie wytrzymac?
To nie tylko zalezy od czesci, ale tez uzytkowania, a to juz zalezy od uzytkownika i od tego jak jest silnik zlozony...

http://s13.pl/pliki/s13.pl_CA18DET_11.2 ... _cobra.wmv

tez jezdzi...

Co do silnikow user friendly, to sam nie wiem, dla jednych latwiejszy jest CA dla innych SR.

Ktos pisal o slabym dole w CA (yyy..?) Pytanie, czy to wynika z ladowania niewiadomo ile w nieremontowany silnik, i uzytkowania, czy z takiej po prostu budowy? ano...

Kucie CA, remont, w teorii rozwiazuje problem dolu, a i glowice masz wtedy niby ok.
Kujac SR, nadal masz niby "slaba glowice".

itd itp, kazdy ma swoje zdanie...

Jak widze, powstala pewna moda na swapowanie i wywalanie CA na smietnik (1jz w xs za 15k, rb u gelo, itd itp) - ja nie mam nic przeciwko, wg mnie swap na 6cyl rb to fajna rzecz, pozostaja finanse, i potem koszta jak cos sie wysra.

Nie ma co sie rozwodzic nad "lepsiejszowatoscia" kazdego z silnikow, dla kazdego, wybor jest osobista decyzja.
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
Nero
Stały gość
Stały gość

:shock: :shock: :shock:

zero pytan :shock:

Jesli chodzi o moje wczesniejsze pytanie... Chcialbym miec w nysce okolo 400KM, poprostu to mi sie marzy i tyle i wlasnie nie wiem w razie czego w co najlepiej inwestowac, kuc CA, a moze SR (chociaz nie bardzo bym go chcial) a moze zbierac od razu na RB? Stad moje pytanie... RB jest sporo ciezszy od CA ale za to potencjal wiekszy... chyba :) Jesli sie myle to przepraszam...
Oo\_____/oO VS Oo\_____/oO
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”