Pajak2444 pisze:
I to jest właśnie odpowiedź na jaką czekałem.
Więc problem nie sprowadza się do CA18 tylko do rozwiązania również w SR, a to, że ś nie pada jest tu zaletą kontrolowania stanu.
Potwierdza się reguła !!
Twoje podniecenie jest troszke przedwczesne.
Ta regula sprawdza sie w kazdym nissanie, owszem. Ale tylko ca18 oraz czesciowo rb26 maja jeszcze duzo wiecej innych bolaczek ktore szybko doprowadzaja do zgonu.
wytlumacze ci to lopatologicznie.
Jak w sr20 pilnujesz oleju i trzymasz na max albo ponad - da sobie rade
Jak w Ca18 pilnujesz oleju i trzymasz na max albo ponad - spierdoli sie tyle ze pozniej
Pajak2444 pisze:
Co do missshifta to prędziej poddadzą się korby niż pasek rozrządu, wkoncu wałki kręca się 2x wolniej niż wał, a prędzej by padła skrzynia biegów niż pasek zerwało.
Nie takie obciążenia są przenoszone paskiem zębatym, a mimo to się nie zrywają.
To wiedza teoretyczna czy praktyczna? Bo moja praktyczna.
Pajak2444 pisze:
Co do luzu bocznego na szklankach,bo o nim pisałeś, to powody są zawsze te same, przebieg i jakość oleju/lub jego brak.
Jesli szklanka sama wypada z gniazda to jest cos mocno nie halo,ale nie pisz mi proszę,że niewiem jak to sprawdzić/jak poznać że szklanka ma luz.
Widocznie nie wiesz jak to sprawdzic albo naprawiales jeden albo gora dwa silniki skoro nie spotkales sie z tym problemem. dyskusja bezsensu
Pajak2444 pisze:
Proszę o wyjaśnienie czym sprowadziłem rozmowę na niższy "LEVEL" (bardzo polskie słowo- gratuluje doboru)
Pisałęm tylko o stukach wywołanych brakiem prawodłowego tłumienia, bo jeszcze nie widziałęm głowicy która stukała bo miała luz BOCZNY.
Przeczytaj swojego posta jak bardzo jest merytoryczny a jak bardzo zaczepny to bedziesz wiedzial.
Pajak2444 pisze:
Gratuluje doboru chłodnicy pod zwiększone wymagania termiczne silnika.
Jeśli dmuchało uszczelke to znaczy, że było za gorąco, więc właściwym posunięciem byłoby poprawić chłodzenie, problem prawdopodobnie by minął.....
Dziekuje ci bardzo za twoje cenne rady! Kasy nie mialem to chlodzenia tez nie mialem, trudno, takie czasy.
A uszczelki cometic dmuchalo wszystkim, nawet tym co mieli super chlodzenie. Tak wiec pudlo.
Pajak2444 pisze:
Panewki w twoich SRa lux bo dobrze wiesz,że od oleju zależy życie tego silnika.
Tak samo będzie żył CA18, tym bardziej,że u ciebie była chyba większa dolna miska z pługiem.
Znow wracamy do tego tematu, widze ze nie mozesz tego zrozumiec ze CA18 nawet jak kontrolujesz poziom oleju to i tak polegnie. trudno.
A wieszka miske oleju mialem dopiero w ostatnim silniku ktory mam do dzis.
Pajak2444 pisze:
LS1, miales EGT?
Skoro stuki to przez temp, a to można było wyłapać,
to taki sam błąd jaki popełnia wielu użytkowników CA zapominając o oleju.
Nie mialem EGT bo jest niepotrzebne. Mistrzu nie wiem czy wiesz ale temperatura spalin nie ma nic do spalania stukowego. Ba, mozesz miec 600 egt i stuk. Przestan takie glupoty pisac.
Pajak2444 pisze:
Ty robisz silnik do sportu, więc musisz się nad nim koncentrować wielokrotnie mocniej niż normalny użytkownik nissana na co dzień i do weekendowego ścigania po mieście.
Roznica miedzy silnikiem na codzien a silnikiem do sportu jest taka ze czesciej zmieniam olej w tym do sportu. Koncentrowac i przykladac trzeba sie do nich dokladnie tak samo. Ba nawet koszty zrobienia podobnych silnikow np sr20 400hp na ulice i drugi sr20 400hp tor jest dokladnie taki sam.
Pajak2444 pisze:
Nie traktuj tego jako atak na Ciebie , bo zupełnie nie takie było moje zamierzenie pisząc tego i poprzedniego posta.
Każdy chce zrobić coś co poprawi silnik, a wypunktowanie Ciebie i Twoich silników stanowiło tylko wskazanie, iż nie tylko CA18 umierają.
Niestety w moich statystykach ca18 to bardzo fajny silnik ale cala reszta typu : wady, ceny, dostepnosc czesci zamiennych itp sprawia ze jest bezsensowny od chwili gdy sie wysypie. Po prostu szkoda kasy na ta padline i tyle.
Pajak2444 pisze:
Skoro kupujesz Y-greki, to z jakiego powodu?
Stare są powycierane, czy dla bezpieczeństwa wolisz wymienić na nowe?
Skoro ktos je kupuje co chwile, to znaczy, że występuje tam jakaś wada, która trzeba usunąć stosując nowe.
Ot takie malutkie pompki oleju. Albo stare, albo dla pewności.
Kupuje igreki jak robie komus silnik od podstaw, albo zakladam nowe walki a stare igreki sa troszke wytarte. Albo jak ktos do mnie wstawi swoj samochod w ktorym juz stracil igreka
Pajak2444 pisze:
Edit 1.0:
Cały 1000km przejechalem obydwoma moimi nissanami,
Od czasu dzwona czerwonego jestem na etapiie budowy/pracy/budowy.
Gdyby nie swap na RB auto juz dawno by jeżdziło, gdyby nie poszerzanie auta, na ca i rb też już by jeździło.
Moje auto stoi, ale silniki CA co jakiś czas do mnie wracały, w żadnym nie skończyła się panewka.
No to powiem ci ze jak przez 1000 km nie wypadla panew to juz jakis sukces! a upalaes czy jezdziles normalnie?
Pajak2444 pisze:
Części do V8 są śmiesznie tanie w stosunku do aut japońskich, więc nie pisz mi, że niema chińskich części do LSa, bo polowa kutych AMERYKAŃSKICH wałów jest produkowana w chinach, jak inaczej wytłumaczyć cenę za nowy kuty wał 800$

A kompletnego stroka wyłapiesz za 2 tys $ z 8 tłokami i 8 kutymi korbami.
Super ale za kontrole jakosci odpowada chinczyk a nie Amerykanin. Wyczuwasz roznice czy dla ciebie to niewazne?
Pajak2444 pisze:
Moc można przeskoczyć, ale nie charakterystykę, więc jeśli SR nie spełniał już wymagań to rozumiem wybór.
Pajak, czy ty jestes na etapie tuningu rodem z NFS gdzie kolejne stage zalatwia sie klikajac myszka? To nie takie proste jak ci sie wydaje albo wygooglowalo.
Po przekroczeniu 200 km/litra robi sie naprawde duzo trudniej, W gre wchodza przeplywy glowic, kolektorow, zaworow, dobor walkow i dodatkowa zabawa ze strojeniem. To naprawde nie jest takie proste ze jak cos to dmuchniesz bar wiecej i bedzie znow 100km wiecej.
Owszem, niepowem ze charakterystyka silnika V8 z kompresorem nie jest lepsza. Ona jest po prostu zajebista! To takze jest duzy plus ale tylko i wylacznie dlatego ze jezdzimy po kartingach i trzeba miec i duzy power i duzy NM z dolu.
Pajak2444 pisze:
Ty miąłeś SR20DET i go poprawiłeś do tego stopnia, że stał się praktycznie bezawaryjny.
To samo można zrobić z CA18,na którym się nie skupiałeś do tego stopnia jak na SR.
Zrozum ze SR20 jest po co poprawiac, CA18 niestety i tak sie zesra

Skupialem sie na jednym i drugim i uwazam ze szkoda czasu i pieniedzy na ca18.
Pajak2444 pisze:
Jeśli pompa podaje za mało ciśnienia, to należy ją ulepszyć-twardsza sprężyna może załatwić sprawę.
Trzeba tylko chcieć i trzeba się na tym skupić, żeby znane nam WADY wYELIMINOWAĆ.
Pajak czy ty wogole wiesz jak wyglada i jak dziala pompa oleju? jak niby sprezyna ma rozwiazac problem? Sprezna to zawor przelewowy, ktory ma ograniczyc MAKSYMALNE cisnienie.
Problemem jest raczej sama konstrukcja albo przelozenie pompy oleju. Suma sumarum pompa jest niewydajna a jak jej zalozysz twardsza sprezyne to zmieni to tylko tyle ze przy 6 czy 7 tys rpm bedziesz mial wieksze cisnienie. A tam gdzie wchodza najwieksze NM i potrzebne wieksze cisnienie oleju, bedzie dokladnie takie samo.
Pomysl bezsensowny.
Pajak2444 pisze:
Piłeś do Robala,że CA to dalej te same panewki i ten sam problem !! NIE !!!
Panewki przy kuciu są nowe i nowa jest pompa oliwy, którą można ulepszyć !!
I problem znika, a nieulepszana pompa wytrzyma itak swoje kilometry, ale bez zegara temperatury i ciśnnienia oleju niema co podchodzić do zwiększania mocy !!!
To wie KAZDY !!
Nie wystarczy napchać, powietrza i paliwa, trzeba monitorować wszystko co się da, ze spalaniem stukowym włącznie !!
STARY do odwaznych swiat nalezy, zrob takie CA18, Przez rok bedziesz pisal na forach ze sie udalo i jest ekstra, tylko mina ci zrzednie jak sie to wszstyko znow spierdoli.
Niestety twoje szanse oceniam raczej slabo skoro chcesz pompe oleju ulepszac sprezyna...
Rob Ca18! twoj cyrk twoje malpy!
Pajak2444 pisze:
Edit 2.0: na filmiku jest chłosta jak każda inna, myślisz , że CA kumpla dostaje słabiej ??
Tak samo !!!
Tak tylko ze twoj kolega nie lata na 255 kapciu, nie ma nitro i ma pewnie ze 2 razy mniej mocy

No i nie sadze zeby robil tak jak na filmie przez bite 2 dni okolo 15 razy w sezonie
Zejdz na ziemie.