Problem z silnikiem 1.8 turbo 16v

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

szladziu
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

witam

kupiłem sobie nissana 200sx silnik chodził ale stał 3 m-c i nie chce palic tzn pali ale raz na jeden gar a pozniej na 3 ale nigdy nie pali na 4 gary i strasznie glosno chodzi turbo znaczy gwizdze glośno prosze o pomoc co zrobic z tym fantem i prosiłbym o zdjecie silnika z waszych samochodów zebym mogł zobaczyc czy w moim silniku jest wszystko na swoim miejscu bo z prawej strony kolo filtra powietrza sa trzy rurki ktore wiszą i nie sa do niczego wsadzone jutro dodam zdjecie to bedzie to widac

pozdrawiam
Awatar użytkownika
eax
Coś już wiem
Coś już wiem

moze swieca poprostu?
Sciagnij sobie pdf'a ze strony z serwisowka i zobacz czy "czegos" ci nie brakuje.
Wiszace przewody - eeee :/ a widziales kiedys zeby producent robil wiszace rurki do niczego??
Swiszczace turbo - sprawdz luzy na wirniku(sciagnij rure od filtra - ta duza od gory) .

A jak sie kompletnie na tym nie znasz to pojedz do mechanika jakiegos niech ci go przejzy.
szladziu
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

odpalil na 3 gary chodzili mysalem ju zbedzie ok ze 4 sie wlaczy i strzelil z rury i sie wylaczuyl i wogole juz nie dziala w cewkach mam tylko sprezynki a tylko w jednej weglik i wczesniej na tym choodzilo a postal 3 miesiace i ... swkiece yly cal z oleju czarne pozdrawiam
Awatar użytkownika
janeks13 200sx
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

no jak 3-miech stał to proponuje na początek zrobić pożądek z elektryką ( wilgoć ) to jest wróg :-x
-sprawdź świece
-cewki itd.

pozdrawiam Janek

a co do turbo to :( raczej będzie już ogromny luz na wirniku ( zdejmni rure z wlotu powietrza i sprawdź luzy - czym mniejszy czytaj znikomy to turbo w lepszej kondycji ) c
szladziu
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

a więc tak sprawdzałem turbo jak sciągnołem rurke to wylał sie z tamtąd olej co widac na zdjęciu poniżej

http://img245.imageshack.us/my.php?imag ... 001oz6.jpg

luzy na wirniku są tak ze w sumie gdześ z 2-3 mm moge nim poruszać w góre i w dół
Cewki nie wiem jak sie sprawdza bo pierwszy raz mam docznienia z cewkami ...
dodałem też zdjęcie tych rurek co wisszą i są one koło jakiegoś modułu mi sie wydaje czy cos tam zdjęcie poniżej

http://img245.imageshack.us/my.php?imag ... 003pu7.jpg

http://img80.imageshack.us/my.php?image ... 005pc1.jpg

i jeszcze dodaje zjecie przepustnicy bo też tam jest zaolejone wszystko nie wiem czemu a pozatym swiece za kazdym razem jak pokrece oche i je wyjme o sa mokre z oleju i strasznie glosno pompke paliwowa slychac.. no i to chyba na tyle wiecej mi sie nie udało dojżec prosze o odp pzdr
driven2madness
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

pierscienie i turbo do zmiany.sprawdz jeszcze jaki jest loz wzdlozny wirnika.rurki rurki wiec 1idzie do rury od filtra powietrza jest tam taka dziurka.2idzie wezyk idzie wraz z rura od odmy spod klawiatury do rury laczcej przeplywke z turbawka.3wezyk idzie do meralowej rurki cieniutkiej zagietej w luk ktora jest przykrecona do oslony termicznej turbiny.to tak na chlopski rozum
Awatar użytkownika
janeks13 200sx
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

no tos kupił pasztet :(

jak masz olej na świecach to tak jak napisał driven2madness pierscionki no i te Turbo tez kapa :( na śmietnik
ale sprawdź te cewki bo jeśli niebędzie prądu to go nogdy nie odpalisz nawet na zajechanych pierścieniach

powodzenia Janek
Awatar użytkownika
eax
Coś już wiem
Coś już wiem

nie wesolo to wyglada... trzeba bylo zabrac kogos ze soba kto sie zna na tych autach to by ci napewno odradzil zakup... ciekawe w jakim stanie sa panewki i cala reszta...

jaki on ma przebieg??

moj tez stal 3mies. ale jak do niego wsiadlem to odpalil na styk :P...
xree
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Ten olej na turbo to z odmy jest:) Bo w tą strone co zrobiłeś foto to raczej nie ma możliwości żeby żygał olejem z turbiny. To po raz:P Po dwa olej na świecach może też pojawić się od uszczelniaczy zaworowych, po trzecie sprawdź kompresję i będziesz wiedział na czym stoisz:P Możliwe też jest to że turbina też wali olejem i w końcu znajdzie się ten olej też w komorze spalania zdejmij gumę zaraz przed przepustnicą i zobacz co się tam dzieje w środku, a w środku możesz mieć nalot olejowy ale nie rzeke oleju:P A takie pytanie : pewny jesteś że to olej na świecach a nie np. benzyna ?? Bo to że kolor będzie czrny czy jakis inny to nie oznacza odrazu oleju. A co do turbo to cały czas świszczy nawet na wolnych ? Czy tylko przy jakiś obrotach??
szladziu
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

no wydaje mi sie ze to olej ale jeszcze zdjecie zrobie i rozkrecilem pol silnika przepustnice przeplywomierz wszystkie rurki poczyscilem skrzynke z bezbiecznikami tez wyczyscilem swiece wykrecilem cewki sprawdzal mechanik i sprawne sa jak sie sprawdza na wtyczce a jak wsadzil do tej dziurki gdzie sa sprezynki to nic ni ewykazalo i to na wszystkich 4...... dziej wieczorem dodam zdjcie poszczegolnych czesci i calego silnika a t przewody podcisniniowe dalej nie wiem gdzie maja byc prosilbym o jakies zdjecie bardzo by mi to pomoglo
Awatar użytkownika
mf
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

tu masz opisane jak te przewody najlepiej polaczyc:
http://forum.turbokillers.com/tematy11/ ... ight=prcsv
szladziu
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

no i tak wyczyscilem dzisiaj wszystko rozebralem wszystko zlozylem i wtrysnolem super starta i odpalil!!! tylko ze tak kopci jak sam skur..... czyli gumki na zaworach by trzeba ymienic i przy okazji uszczelke glowicy .... po drogie przerywa jak dodaje gazu strasznie przerywa... i jak raz dodalem gazu jak wypeir.... rure z turbo to caly silnik jest z oleju nie wiem dlaczego i na sam koniec sie zalał i walnolem tym wszystkim i poszedlem do domu .... macie jakiegos mechanika dbrego i tniego do ktorego bym mogl to zawiesc?? i co sie dzieje z tym turbo ze ten olej wywalilo ?

a ponizej zdjecia jak to rozebralem :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a to po zlozeniu i po wystrzeleniu oleju z turbo tylko ze juz jest toche wyczyszczone

Obrazek

[ Dodano: Sro 09 Sty, 2008 21:32 ]
i co to oznacza PR i PRCSV????
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”