Sprawdzanie silnika CA18DET

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Dominik
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

IceMan pisze:
Dominik pisze:Troszkę dziwne bo w instrukcji obsługi jest napisane że s13 bierze około 1,5 litra oleju na 1000 km i to jest normalne
to jest podane maxymalne zuzycie oleju ktore moze silnik wziasc (i np. cos takiego nie moze byc podstawą reklamacji).
a ze moj nic nie bierze ? co mam zrobic ? :D z autem obchodzę sie jak z jajkiem, rzadko mocno go krece, wiec i oleju nie zuzywa
to chybamoje 3 auto ktore nic nie lyka oleju
ale to chyba dobrze ? :)
Jasne że dobrze :D Bardzo się ciesze że masz wszystko w porządku.
Tylko że ja nie spotkałem się z samochodem z turbiną (obojętnie diesel czy benzyna) żeby turbina nie przepuszczała choć troszeczkę oleju. Wydaje mi się że to byłoby zbyt ciasne pasowanie i turbo po proprostu zostanie zatarte.
Oby asfalt zawsze był suchy, gładki i lśniący. Amen
cziko

Rafi pisze: Z TA ROZNICA ZE JA ODPALILEM I ZARAZ ZGASILEM ILE 10 SEC. CHODZIL BEZ CISNIENIA ?
heheh no to ja dluzej niz 10sec nie jechalem na bank a pozatym w tym czasie mój silnik wypompowywał oliwe a nie ładował non stop na sucho!!spoko wiem ze jest git!!na goracym oleju mam cisnienie 1,1 bara przy 850rpm wiec napewno jest gites
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

no to gites :mrgreen:
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
ChEsTeR

Nie chce cie zasmucac cziko ale ja mam 2 bary na wolnych przy temp. oliwy 95 stopni. :mrgreen:
cziko

ChEsTeR pisze:Nie chce cie zasmucac cziko ale ja mam 2 bary na wolnych przy temp. oliwy 95 stopni. :mrgreen:
hehe tylko szkoda ze nie miałes tak fabrycznie :lol: ja na usunietej orginalnej chłodnicy oleju i na dwóch filtrach mam podobny wynik 1,8 :twisted: i czy 1,1 bara podaje servisówka ??bo nie moge tego znalesc :( ile ma miec normalnie??
cziko

ChEsTeR pisze:Nie chce cie zasmucac cziko ale ja mam 2 bary na wolnych przy temp. oliwy 95 stopni. :mrgreen:
no to moze podzielisz sie jak to uczynic zebym i ja tak miał co??bo miło by było zeby proporcjonalnie do kucy te cisnienie rosło :D czy to wielka tajemnica?? 8)
ChEsTeR

Założyłem wydajniejsza pompe oliwy. Moja orginalna nie była jakas taka fest wiec wziolem od 200sxa który ma lepsza bo musi zasilic jeszcze spryskiwacze tłoków których u mnie nie ma.
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

tak cziko ma wymienic pompe z 200 sx na taka z 200 sx bo on ma spryskiwacze. :lol:
ja juz zrobilem rozeznanie jakie powinno być ciśnienie oliwy na wolnych 1-1,3 bara ludzie majo po remontach !!!
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Cziko,
film olejowy (złaszcza wysokogatunkowych, nieprzepracowanych olejów) utrzymuje się bez ciśnienia przez jakiś czas
jeżeli obroty były poniżej 3000 to i sprężarka nie dostała po dupie
więc wszystko musi być ok :)

co do zużycia oleju, każde auto pali olej - w końcu żadne pierścienie nie zbiorą całego oleju z cylindra - coś zostaje i to własnie się spala
co wcale nie znaczy że oleju będzie ubywać,
zwrócie uwage że olej wraz z przebiegiem zmienia swój kolor
jest to wynikiem zbierania resztek tego co się spaliło,
te resztki mają swoją objetość - a więc oleju jest tyle samo - ma tylko coraz gorsze własciwości smarne
Awatar użytkownika
jarekrk
Stały gość
Stały gość

witam podłanczam sie troche pod temat,
zaniedlugo planuje zakup silnika,
ponoc ideał i nominał i 80 tys przebieg.
mozna jakos na 1000% to sprawdzic?
bo wiem ze rozebrac miske i cos tam luknac ale oprocz tego są jakies fajne metody?

czy lepiej wyjdzie remont robić?
do wymiany napewno wał, tłoki z korbami, turbina, no i głowice z blokiem trzeba przejżeć,
cenowo pewnie wyjdzie podobnie ale.. ?
awatara zostawiam jako pamiątke po s13...
Awatar użytkownika
tomibi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Pewnie że lepiej remont robić będziesz wiedzieć że masz wszystko cacy 8) a nie kupisz silnik i po kilku lub kilkunastu tysiącach ci sie wysra bo na 100% nie wiesz jak go poprzednik exploatował
Awatar użytkownika
jarekrk
Stały gość
Stały gość

no ale jednak wychodzi drozej,
ogolnie sytuacja wyglada tak ze mam na 3 szlifie wał...;/
i tłoki do wymiany napewno +turbo,

i mysle co robic.bo wiadomo remont pewniejszy ale drozszy o ok 1500zł, ( a przy moim dochodzie to jest bardzo duzo)

ps.
jezeli to w awatarze to twoje auto to gratki ,bardzo ładnie sie prezentuje
awatara zostawiam jako pamiątke po s13...
Przeor
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Koszta remontu moga dojsc nawet do 6-7 albo nawet wiecej.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”