Witam
Przykarciłem trochę moją s13, na pewno stan oleju był 100 %. I po kilku przejazdach usłyszałem głośne stukanie. Nadmienię że o stukaniu przeczytałem wszystkie tamaty na tym forum i żaden objaw nie odpowiada w pełni mojemu przypadkowi. Stukanie slychać na wolnych obrotach. Na biegu jałowym zaczyna się nasilać od 1500 obrotów i przy 1700 napierd... niemiłosiernie. Dodam że ciśnienie oleju na wolnych o,7 bara a przy 2,5 tyś obr 2,7 bara. Robiłem test na piątym biegu puszczałem powoli sprzęgło.. a kontolka oleju zapała sie dopiero przy 100 obrotach i silnik gasł. Dodam jeszcze że pukanie słychać podczas jazdy... ALE nie pod obciążeniem i nie podczas hamowania silnikiem. Stuka kiedy samochod jedzie i nie przyśpiesza.. lub nie zwalnia. Ten niemiły odgłos .. dodam że b głośny słychac weidentnie w górnej części głowicy. Nie są to czej szklanki... bo było by słychac cykanie.. a w moim przypadku napierdala jak złe.
A i nie wiem czy to istotne ale dziś w dzień jak dodałem gazu do końca to w piku miałem 0,9 bara - mowa o ciśnieniu turbo. Po chwili cisnienie spadało do 0,7 i tak trzymało do końca. Teraz jak słychac odgłosy pukania... nie pikuje ćinienie tylko powoli wzrasta wraz z obrotami... do zadanego 0,7 - Turbo T28.
Powiedzcie prosze że to nie jest panewka...
Będę wdzięczny za wszelkie wskazówki.
Pozdrawiam
stukanie
Moderator: Moderator
Na 99% stukają ci panewki korbowodowe, odkręc miskę i sprawdz może będziesz miał nominały i nie trzeba będzie szlifować wału.
Czerwone są szybsze... YZF600R thundercat + oval carbon laser exhaust onboard 
Nissan narazie sold ;(
Rover 75 - dupowóz
Nissan narazie sold ;(
Rover 75 - dupowóz
- clicker200sx
- Stały gość

- Kontakt:
A JAK TO SIE ZACHOWUJE PODCZAS JAZDY?
tez azczyna od 1500 obrotow stukac?
zazwyczaj panewka lubi stukac podczas jazdy przy lekko wcisnietym gazie.
a te stuki w gornej czesci glowidzy to tylko tak sie wydaje pod spodem wali jeszcze glosniej, poprostu ten halas tak sie niesie.
Wedlog mnie po tym co napisales jest to na 100% panewka niestety, ale zrob tak jak napisal kamil sciagnij miche (odrazu mowie ze w s13 nie jest latwo) zwal panewy zobacz w jakim stanie jest wal (bo panewka na bank sie przekrecila), najlepiej zmierz go mikrometrem jezeli bedzie ok i nie bedzie porysowany panewki mozesz zmienic sam.
koszt kompletu panewek korbowodowych to 70-80zl.
tez azczyna od 1500 obrotow stukac?
zazwyczaj panewka lubi stukac podczas jazdy przy lekko wcisnietym gazie.
a te stuki w gornej czesci glowidzy to tylko tak sie wydaje pod spodem wali jeszcze glosniej, poprostu ten halas tak sie niesie.
Wedlog mnie po tym co napisales jest to na 100% panewka niestety, ale zrob tak jak napisal kamil sciagnij miche (odrazu mowie ze w s13 nie jest latwo) zwal panewy zobacz w jakim stanie jest wal (bo panewka na bank sie przekrecila), najlepiej zmierz go mikrometrem jezeli bedzie ok i nie bedzie porysowany panewki mozesz zmienic sam.
koszt kompletu panewek korbowodowych to 70-80zl.
-
kurczak
- Proszę nie bić nowego

poratujcie bo nie mam już siły.przy dłuższym obciązeniu silnika ponad 4000 grają mi zawory i nie chcą sie uspokoic.dopiero po ok.20km zaczynają cichnąć.kiedy grają to silnik wydaje dzwięk jak by chodził na 3 gary a w rzeczywistości pracuje na 4 ale spada mu drastycznie moc.aha-chodzi o 240tke 12-zaworową.
-ciśnienie oleju-ok
-swiece-ok
-zapłon-sam do końca jeszcze nie wiem jak go idealnie z wałkiem zestroić bo po chwili...klops-silnik robi se ze mnie jaja
-wałek hks-sysunia-tylko czemu K...tak sie dzieje
:frustrated:
-ciśnienie oleju-ok
-swiece-ok
-zapłon-sam do końca jeszcze nie wiem jak go idealnie z wałkiem zestroić bo po chwili...klops-silnik robi se ze mnie jaja
-wałek hks-sysunia-tylko czemu K...tak sie dzieje
kurczak.drift !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
!TEMPERATURA!
masz spalanie stukowe co objawia sie wlasnie graniem zaworow
czy po wymianie walka stroiles autko ? zapewne domaga sie wiecej paliwa, pozatym koniecznie sprawdz zaplon
masz spalanie stukowe co objawia sie wlasnie graniem zaworow
czy po wymianie walka stroiles autko ? zapewne domaga sie wiecej paliwa, pozatym koniecznie sprawdz zaplon
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
-
kurczak
- Proszę nie bić nowego

domaga sie domaga a z tym zapłonem to kicha bo jak opóznie to nie chce sie zabardzo zbierać
może dołoże drugą listwe uruchamianą przepustnicami-leży gdzieś od sunny gti.brakuje jeszcze pompy
może dołoże drugą listwe uruchamianą przepustnicami-leży gdzieś od sunny gti.brakuje jeszcze pompy
kurczak.drift !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Witam. juz gdzies tam pisalem ze mam s14 z silnikiem 2.0 t i zaczelo cos stukac.odrazu udalem sie do firmy PXS w Krakowie w celu rozwiazania problemu... silnik byl wyciagniety i wciaz sie bada...ale chlopaki obstawiali panewki...wycigneli je i 3 sa jak nowe wyciagniete z pudelka zas jedna troszke poniszczona...ale nie jakos tragicznie. teraz zastanawiamy sie co zrobic zeby bylo dobrze??
Podaje opcje ktore narazie mamy:
1) wymiana panewek na nominaly orginaly(czas czekania na panewki w salonie nissana to 3 tygodnie:/) i tyle.
2) wymiana panewek na nowe i szlif wału ktory nie wyglada na uszkodzony i ze byl kiedykolwiek ruszany.
3) bardziej konkretny remont...
4) zalozenie tych panewek co byly i jezdzenie
prosze o rady bo auto stoi u chlopakow i nie wiemy w jakim kierunku isc...
bo jezeli zrobimy wal i panewki do tego plyny i olej a okaze sie ze dalej stuka to troszke pieniazkow pojdzie na marne...
pozdrawiam..
Podaje opcje ktore narazie mamy:
1) wymiana panewek na nominaly orginaly(czas czekania na panewki w salonie nissana to 3 tygodnie:/) i tyle.
2) wymiana panewek na nowe i szlif wału ktory nie wyglada na uszkodzony i ze byl kiedykolwiek ruszany.
3) bardziej konkretny remont...
4) zalozenie tych panewek co byly i jezdzenie
prosze o rady bo auto stoi u chlopakow i nie wiemy w jakim kierunku isc...
bo jezeli zrobimy wal i panewki do tego plyny i olej a okaze sie ze dalej stuka to troszke pieniazkow pojdzie na marne...
pozdrawiam..
Kup panewy ACL-a zrób szlif i bedziesz miał spokój
wlasnie mam wlozone teraz ACL-a i nie wiem cyz nie lepsze beda orginaly??
panowie wiec wal jest ok, panewki tez w bardzo ladnym stanie... dzisiaj odbieram auto bo dalej niewiadomo co moze byc przyczyna stukow... auto stuka ale tylko na zimnym silniku po rozgrzaniu poprostu przestaje,,,znaczy sie napewno stuka ale juz tego nie slychac...chlopaki w PXS mowia ze stuka przy skrzyni...gdzies kolo 4 cylindra...bo stuk napewno niesie sie na skrzynie...ale napewno to nie skrzynia...czy moze to byc np sworzen tloka?? pozdrawiam..
albo sworzen albo szklanki (skoro tylko na zimnym) ale to da sie rozpoznac ... chyba ze ktos nie do konca slucha ...
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
- faon
- Coś już wiem

- Kontakt:
Witam i mam problem tak jak w tytule, na wolnych obrotach słychać jest jeden zawór, ale po wkręceniu go na jakieś 3000-4000 obr. to mam takie wrażenie jakby tam grały wszystkie. Co to może być? Dodam że dzwięki wyraźnie słychać z głowicy (więc nie są to panewy ani sworznie tłokowe bo one inaczej grają) Hydro były wynienione na inne i ten sam efekt, paliwo na 95 i 100 (shell super racing) te same objawy, pompa paliwa daje 3 bary, ciśnienie na garach równo po 9 ( wiem troszke za mało), zapłon ustawiany na strobo, rozrząd ok ( punkty + liczenie zębów) klin na wale ok (nowy). Na kompie brak błędów. Mi już się pomysły skończyły, mam nadzieję że mi pomożecie. PS. szukajka nie działa.
- faon
- Coś już wiem

- Kontakt:
nerka panewke w s13 to już słyszałem (całe szczęście nie w mojej) panewke słychać na dole i ma bardziej przytłumiony dzwięk, a tu przy 3-4 tyś obr trzymając nawet równo gaz to napierdziela, nie ma znaczenia czy gazu dodaje czy ujmuje wali jednakowo, a panewka z tego co wiem z doświadczenia to uspokaja się po puszczeniu gazu.
Z tego co czytam to wielu z was obstawia prawie zawsze panewki jak są stuki w silniku. Ok jak je sprawdzić? Zdejmując dół i wyjmując panwie sprawdze tylko czy nie są porysowane, a jak sprawdzić czy mają luz bez demontażu ich?
Z tego co czytam to wielu z was obstawia prawie zawsze panewki jak są stuki w silniku. Ok jak je sprawdzić? Zdejmując dół i wyjmując panwie sprawdze tylko czy nie są porysowane, a jak sprawdzić czy mają luz bez demontażu ich?
- nerka
- Coś już wiem

- Kontakt:
jezeli gra jak tu to panewki sprawdz juz to przerabialem
http://www.youtube.com/watch?v=zlea5JXaIvY
http://www.youtube.com/watch?v=zlea5JXaIvY