stukanie
Moderator: Moderator
Jak w temacie. Wymieniałem rozrząd i przy okazji wymieniłem wałek ssący. Po wymianie silnik troszkę nierówno pracuje ale tego się spodziewałem. Po kilku przejazdach ( w miare spokojnych) pojechałem z kolegą sie pościgać. Po 3 przejazdach zaczeły sie stuki (turbina była czerwona). Znajomy mechanik powiedział że może sprężynki są zużyte i nie wytrzymują nowego wałka. Dodam że nie ruszałem zapłonu i nie zmieniałem nic w ECU. Może silnik dostaje za dużo powietrza w stosunku do paliwa? Jutro chyba wywale ten wałek i założe stary. Różnice zauważyłem. Przed wymianą dostawałem od znajomego 1/2 samochodu czasami więcej. Po wymianie do 200 jechaliśmy równo potem odpuściliśmy. Mam pytanie czy ktoś z Was wymienił wałek bez strojenia ECU i ruszania zapłonu?
silnik dostaje za malo paliwa, uwazaj bo sobie strzelisz w kolano tak jezdzac ... (moze wypalic uszczelke pod glowica, uszczelke pod kolektorek, turbina itd)
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
- Coobcio
- Stary Wyjadacz

- Kontakt:
jak zaczęło stukać to obawiam się że panew obróciło...
Nissan Primera 2.0 + Home Made Turbo [320KM/420Nm @ 1 bar] http://www.streetracing.pl/forum/viewto ... 88&start=0
Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]
Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
Almera GTi Dupowóz [145KM/168Nm>>167KM/197Nm]
Najnowsze dziecko 200SX S14'96 [335KM/468Nm @ 1 bar] REANIMACJA
co to może być słychać głośne stukanie z okolic przedniego prawego koła,
puka przy ruszaniu na skręconych kołach w czasie jazdy prawie nic nie słychać czasami tylko przy wolnym ciasnym łuku coś stuknie
puka przy ruszaniu na skręconych kołach w czasie jazdy prawie nic nie słychać czasami tylko przy wolnym ciasnym łuku coś stuknie
Doładowanie jest jak narkotyk za pierwszym razem najlepsze później wydaje sie tylko słabsze i słabsze ...więc musisz ładować więcej!
Obracają Ci się sprężyny na kielichach amortyzatorów. Na ostatni zwój sprężyny musi być założona gumowa rurka. Jeśli jej nie masz albo jest wytarta to będzie tak pukać (strzelać).
|oo|__|oo|
Wildcat
O=O---O=O
Wildcat
O=O---O=O
można to jakoś sprawdzić bez zdejmowania koła i amortyzatora
[ Dodano: Sro Mar 28, 07 13:06 ]
zdjęcie jest przykładowe z netu ale w prawym amorze niemam tego:
[ Dodano: Czw Mar 29, 07 11:54 ]
sprawdziłem w nissanie które kupiłem na części jest na dole na ostatnim zwoju taka nakładana gumowa rurka ale u mnie nie ma jej też po prawej stronie a tam nic nie puka więc myśle że to nie to
[ Dodano: Sro Mar 28, 07 13:06 ]
zdjęcie jest przykładowe z netu ale w prawym amorze niemam tego:
[ Dodano: Czw Mar 29, 07 11:54 ]
sprawdziłem w nissanie które kupiłem na części jest na dole na ostatnim zwoju taka nakładana gumowa rurka ale u mnie nie ma jej też po prawej stronie a tam nic nie puka więc myśle że to nie to
Doładowanie jest jak narkotyk za pierwszym razem najlepsze później wydaje sie tylko słabsze i słabsze ...więc musisz ładować więcej!
- nerka
- Coś już wiem

- Kontakt:
witam cos stuka niewiem co napewno nie panewki cisnienie na cylindrach to 10,5-10,5-11-11 moze jakies łozysko ale gdzie slychac wszedzie tak jakby na walku moze sie myle bo gdzie nie stane tam slychac turba obecnie niema wiec wykluczam ta morzliwosc moze ktos zwas mial taki przypadek moze zaplon w co watpie oby tylko nie musial bym rozbierac glowicy bo to koszty ogulnie silnik chodzil dobrze po remacie jakies 7tys
tu jest dzwiek- http://www.youtube.com/watch?v=zlea5JXaIvY
tu jest dzwiek- http://www.youtube.com/watch?v=zlea5JXaIvY
slychac jak nieszczelnosc wydechu, pewnie ktoras uszczelka pod kolektorem, albo dalej
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
a może któraś ze szklanek ?
- nerka
- Coś już wiem

- Kontakt:
wali jakby jakis bolec walil o obudowe wątpie zeby to bylo cos z nieszczelnoscia wydechu szklanki tez chyba nie a co powiecie na alternator moze to cos w nim jak jade sobie do 3tys obr to nic sie nie dzieje a jak powyrzej to zaczyna walic a raczej terkotac wiem ze to moze byc wszystko ale niechcial bym rozebrac silnika na darmo moze cos z gory sie poluzowalo na walku
sprawdź ustawienia zapłonu - dla mnie odgłos szklanki przy przestawionym zapłonie
- nerka
- Coś już wiem

- Kontakt:
a wiec tak jak ostro przygazuje na jalowym biegu to nie slychgac tych stukow no i minimalnie cos strzela w wydechu wiec moze to jednak zaplon sie przestawil jezeli tak to wystarczy przekrecic ta kopolke czy musze dac to specjaliscie? a jezeli sworzen to jak to sprawdzic umnie sa tacy mechanicy ze jak im sie nie powie dokladnie to mi caly silnik wymienia zanim znajda usterke prosze was o podjecie decyzji co do tych wypowiedzi zeby bylo zgodnie czy to zaplon czy sworzen czy moze cos innego bo jak mi turbo przywioza to niechce niepotrzebnie zaladac a i jak mialem turbo to przy gazowaniu i puszczaniu strzelalo mocno ale niebylo tych dzwiekow z gory dziekuje