Ja dziś zauważyłem niepokojące objawy, stukania i klekokotania, które raz są w całym zakresie obrotów a innym razem znikaja. I miałem się nawet pytać, ale wygląda, że to to.. kurcze.
A jak są kiepskie szklanki to jakie są oznaki?
stukanie
Moderator: Moderator
-
huskyy1
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Co do turbiny to tłoczy dobrze tak mi przynajmniej powiedzieli jak wyjechałem z regulacji i z komputera a moje własne odczucia to są takie ze po 4 tys. czuć ze idzie szybciej ale myśle że to jednak nie to. Nie mam odnośnika żadnego bo inną nyską nie jechałem. Jedynym autem co pędziłem z turbo to fiat coupe i tam naprawde czułem. Jechałem jeszcze przez chwile taką niebieską nyską ale w niej jak sie turbo włączyło to obróciło go 2 razy i wylądowało auto na latarni może widzieliście takiego na allegro niebieskiego po małych przeróbkach. Jeszce pytanko jeżeli to panewki jaki to jest koszt?
huskyy
Jesli jechales niebieska nyska ktora trafila w latarnie to pewnie bylo to auto Marcina, wiec jestes z wroclawia, wiec zapraszam do dlugoleki albo na Psie Pole.huskyy1 pisze:Co do turbiny to tłoczy dobrze tak mi przynajmniej powiedzieli jak wyjechałem z regulacji i z komputera a moje własne odczucia to są takie ze po 4 tys. czuć ze idzie szybciej ale myśle że to jednak nie to. Nie mam odnośnika żadnego bo inną nyską nie jechałem. Jedynym autem co pędziłem z turbo to fiat coupe i tam naprawde czułem. Jechałem jeszcze przez chwile taką niebieską nyską ale w niej jak sie turbo włączyło to obróciło go 2 razy i wylądowało auto na latarni może widzieliście takiego na allegro niebieskiego po małych przeróbkach. Jeszce pytanko jeżeli to panewki jaki to jest koszt?
Na psiaku kumpel ma juz opanowane do prefekcji wyjezdzanie panewek po tym jak zaoszczedzil na oleju !!
Koszt panewek ze szlifem walu 480zl. Szlifiernia HOŁOWATY ul Kamieńskiego 2
Panewki ACL i TDC.
Pozdrawiam
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
(chyba srebrna) nyska kolo OPEKa?huskyy1 pisze:Gdzie na psiaku ja pracuje na zakrzowie i codziennie jestem tam nyską.
Psie pole kolo bylego kina/sklepu meblowego-ulica na psiaku w kierunku centrum wro 1 zakret w prawo na przeciwko koscioła.
Artur: 500020114. powiedz ze z klubu TK i wszystko bedzie jasne.
szykuje sie mile spotkanie na wiecej nissanow
-
TOMALA
witajcie. taki problem:
SR20det
stukają zaworki (przynajmniej taki dźwięk)
rozłożyłem , wyjąłem wałki i dźwigienki "Y" - były mocno wytarte - dałem do regeneracji
złożyłem - stuka dalej. i tu rodzi się pytanie: co to może jeszcze być?
jak miałem rozłożone wałki to sprawdzałem czy któraś ze szklanek nie puszcza (domowym sposobem , naciskając prasą) i wszystkie stawiały podobny opór.
nie wykluczam , że mimo to szklanki są winne ale słyszałem też , że czasem bywa , że wariator rozrządu szwankuje i zasyanawiam się jak mozna to zdiagnozować?
oprócz denerwującego dźwięku jakbym dieslem jeździł innych negatywnych
skutków nie widzę. moc jest , silnik chodzi równo (w miarę
)
czy ktoś wie jak to ugryźć dalej?
SR20det
rozłożyłem , wyjąłem wałki i dźwigienki "Y" - były mocno wytarte - dałem do regeneracji
jak miałem rozłożone wałki to sprawdzałem czy któraś ze szklanek nie puszcza (domowym sposobem , naciskając prasą) i wszystkie stawiały podobny opór.
nie wykluczam , że mimo to szklanki są winne ale słyszałem też , że czasem bywa , że wariator rozrządu szwankuje i zasyanawiam się jak mozna to zdiagnozować?
skutków nie widzę. moc jest , silnik chodzi równo (w miarę
Ostatnio zmieniony sob 30 gru, 2006 12:09 przez TOMALA, łącznie zmieniany 1 raz.
Powodow moze byc kilka.TOMALA pisze:witajcie. taki problem:
SR20det
skutków nie widzę. moc jest , silnik chodzi równo (w miarę)
Moze byc regulacja plytkami a moze byc takze wariator rozrzadu VTC ( na to stawiam )
Zadzwon do mnie to opiszesz mi dokladnie dzwieki i moment wystepowania tego stukania to Ci powiem co zrobic.
Pozdrawiam
504 008 238 - dzwonic w normalnych godzinach tylko!
TomaRacing
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno
S14a drift spec
ul. Nadarzynska 51 Piaseczno
S14a drift spec
-
TOMALA
1. Karloss: poszukałem i znalazłem.tyle , że jest tam niesamowita ilość informacji na tematy wielkości tolerancji , nierównoległości zaworów itp... i to mi się na pewno przyda pod warunkiem , ze bedę w stanie zdiagnozować czy to właśnie to jest winą. rozbieranie całej głowicy , szlifowanie itd... to dla mnie poważny wydatek i chciałbym byc pewny że pomoże
2. Bartek: z góry dziękuję i jutro na pewno skorzystam i zadzwonię
pozdrawiam wszystkich. jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to czekam
Tomek
2. Bartek: z góry dziękuję i jutro na pewno skorzystam i zadzwonię
pozdrawiam wszystkich. jak ktoś ma jeszcze jakiś pomysł to czekam
Tomek
Obstawiam VCT rattle. Na jednym z forum litewskich nawet temat jest "Diesel sound" - kilka osob ma to samo.
-
TOMALA
i co wtedy? to jest naprawialne? da się wymienić? da się kupić?
[ Dodano: Sob Gru 30, 06 12:07 ]
dziekuję Bartkowi za osłuch samochodu by ERA GSM
niestety muszę przyznać , że airbog : miałeś rację. umarło VTC. "diesel sound" oddaje w 100% to co się dzieje pod maską.
teraz trzeba wymienić...... ehhh... czy to się kiedyś skończy?
nawet z fiatem turbo nie miałem tyle "zabawy"
[ Dodano: Sob Gru 30, 06 12:07 ]
dziekuję Bartkowi za osłuch samochodu by ERA GSM
teraz trzeba wymienić...... ehhh... czy to się kiedyś skończy?
nawet z fiatem turbo nie miałem tyle "zabawy"
-
navidar
Witam:)
Mam maly problem w s13 r.93. Przy pewnych obrotach pojawia sie klekotanie gdzies w okolicach(trudno to wyczuc) wiatraka chlodnicy. Wystepuje ono raczej przy stalych obrotach, znika przy przyspieszaniu, pojawia sie znowu przy ustalonych obrotach. Raczej nie sa to konkretne obroty np. 3000, zjawisko to pojawia sie raczej przy roznych zakresach.
Czy ktos domysla sie co to moze byc? Zaznaczam, ze silnik jest w dobrym stanie ogolnym, nie ma problemow ze spalaniem, czasami pojawia sie mulowatosc jazdy przy zimnym silniku, lecz sa to zjawiska sporadyczne.
Z gory dziekuje za rady.
Mam maly problem w s13 r.93. Przy pewnych obrotach pojawia sie klekotanie gdzies w okolicach(trudno to wyczuc) wiatraka chlodnicy. Wystepuje ono raczej przy stalych obrotach, znika przy przyspieszaniu, pojawia sie znowu przy ustalonych obrotach. Raczej nie sa to konkretne obroty np. 3000, zjawisko to pojawia sie raczej przy roznych zakresach.
Czy ktos domysla sie co to moze byc? Zaznaczam, ze silnik jest w dobrym stanie ogolnym, nie ma problemow ze spalaniem, czasami pojawia sie mulowatosc jazdy przy zimnym silniku, lecz sa to zjawiska sporadyczne.
Z gory dziekuje za rady.
Kupujesz inny. Nowy kosztuje slono (cos 3000+) przynajmniej na Litwie. Moze tak lepiej zalozycz regulowane walki?
Z tego co wiem, stukania w zakresie 3 do 4 tysięcy obrotów są spowodowane niczym innym jak zjechanymi panewkami.
A to że u ciebie akurat te stukania są w rożnych momentach no to nie wiem, cholera wie. Ja bym sprawdził panewy
A to że u ciebie akurat te stukania są w rożnych momentach no to nie wiem, cholera wie. Ja bym sprawdził panewy
GTSX S13