Jaka uszczelka pod g?owice??

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

ODINN, zestaw ARP dla mnie tez :)
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

blurek pisze:ODINN, zestaw ARP dla mnie tez :)
pamietam pamietam :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

dzisiaj albo jutro kupuje uszczelki/ARP, jak ktos chce to sie zglaszac.

a jak nie to nie :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
.wildcat.
Stały gość
Stały gość

Jak kupicie ARP-a do głowicy CA18DET to mogę tanio wam wynająć nasadkę do ich dokręcenia. :mrgreen: Żadna standardowa nie podchodzi. :twisted:
|oo|__|oo|

Wildcat

O=O---O=O
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

.wildcat. pisze:Jak kupicie ARP-a do głowicy CA18DET to mogę tanio wam wynająć nasadkę do ich dokręcenia. :mrgreen: Żadna standardowa nie podchodzi. :twisted:
co znaczy standardowa?
TORX calowy i jedziemy, bo znajac amerykancow zrobili na calowym a nie na metrycznym systemie.
EDIT 1.0:
juz widze ze torx musi byc 12 ząbkowy.
niema to jak katalog arp'a pod ręką.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
.wildcat.
Stały gość
Stały gość

Żadna standardowa tzn żadna którą możesz dostać w sklepie.
Pomijając fakt, że 12 ząbkowy torx w rozmiarze calowym jest trudny do znalezienia, to pozostaje jeszcze większy problem, polegający na tym, że nie daje się go włożyć w otwór głowicy (za duża średnica zewnętrzna). Dlatego między innymi seryjnie są śruby z wew. gniazdem sześciokątnym, a nie nakrętki.
Także jakby ktoś potrzebował to kontakt na PW. :mrgreen:
|oo|__|oo|

Wildcat

O=O---O=O
esiks
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Odkopuje temat, bo nowego nie chce zakladac. Chyba musze wymienic uszczelke pod glowica, bo caly blok od strony grodzi mam w oleju. Znalazlem oryginalna uszczelke w ASO za mniej niz 300 zl, wiec cena wydaje sie ok, ale sruby w ASO kosztuje wiecej niz sama uszczelka. Czy ori uszczelka i sruby ERLING to dobre rozwiazanie? Mam s13 z CA18DET z turbo gt28rs i jezdze z doladowaniem 0.8-0.9 bara ( i nie chce wiecej). Czy lepiej zainwestowac od razu z cometica? Jest drozszy o 300zł od ori. Co sadzicie o tych srubach?
Awatar użytkownika
kolosezw
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

esiks pisze:caly blok od strony grodzi mam w oleju
to grubo. moze byc, ze blok i glowica okaza sie za mocno pogiete do planowania. ja mialem wydmuchana uszczelke w innym samochodzie dwa razy i takich oznak nie mialem, a jedynie kopcenie na bialo. ale niech sie lepiej wypowiedza ludzie co mieli tak wywalone uszczelki, zanim zaczniemy panikowac :)

w zimie nasze samochody sa szczegolnie predysponowane do problemow silnikowych z uwagi na bardzo szybkie nagrzewanie sie silnika, w stosunku do temperatury zewnetrznej (w poprzednim aucie musialem ponad 2x tak dlugo jechac jak w 200sx aby mi sie nagrzal samochod). szukam tylko potwierdzenia tych informacji, w postaci wywalania uszczelek ludziom , ale nie mam takich danych. czy tylko dorabiam sobie jakas teorie? :lol: wiadomo, ze w bardzo upalne dni prawdopodobienstwo wywalenia uszczelki pod glowica tez sie znaczaco zwieksza.
Ostatnio zmieniony śr 29 sty, 2014 14:06 przez kolosezw, łącznie zmieniany 2 razy.
Obrazek
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

esiks, momencik, czy poza zapackanym blokiem sa jeszcze jakies objawy??
np. mleczny nalot w oleju, olej w chlodnicy, ubywajacy plyn chlodniczy ??
bo jesli nie, to jest duza szansa ze to wycieki oleju spod dekla walkow rozrzadu, z tylu od strony grodzi sa takie dwa pol ksiezyce wmontowane w glowice pod deklem, one czesto kamienieja i potrafia przepuszczac olej,

zaczalbym od wyczyszczenia tylu silnika na blysk i sprawdzenia czy tam gdzies nie ma wycieku, najtanszy i najprostszy sposob, oczywiscie pod warunkiem ze syf na tyle silnika to jedyny objaw, ale o innych nie piszesz.

ps. w przypadku problemow z uszczelka - prostym rozwiazaniem jest planowanie glowicy, uszczelka elringa za jakies 70zl i nowe szpilki, to najtaniej,
jak jest szansa na pozniejsze podnoszenie mocy to lepiej zastanowic sie dwa razy, zeby pozniej znowu nie trzeba bylo rozbierac silnika, jak cometic to planowanie glowicy i bloku, plus szpilki ARP,
koszta i robocizna ida w gore znacznie ;)
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
esiks
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Zadnego innego efektu, nie dymi, olej jest czarny, plyn chlodniczy jest bez oleju, nie dymi, ale polksiezyce i uszczelke pod deklem wymienilem i jest to samo. Rece opadaja...blok jest umyty i za pare dni pojade obejrzec jak to wyglada. Czy oprocz polksiezycy, uszczelki pod glowicy jeszcze skadś moze wydobywac sie olej z tylu silnika?
Podczas normalnej jazdy nic sie nie dzieje, ale na torze juz wciaga straszne ilosci.
Raczej jestem przekonany do seryjnej uszczelki z ASO, ale nie wiem jak z tymi srubami elringa czy dadza rade, bo nie chce dwa razy tego robic ( a roznica jest znaczna, bo elring kosztuje kolo 100zl a seryjne w aso 370).
Ostatnio zmieniony śr 29 sty, 2014 21:48 przez esiks, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

blisko tylu silnika od strony pasazera jest odma laczaca skrzynie korbowa z deklem glowicy,
czasem tam uszkodzony/zatkany jest gumowy przewod elastyczny,
co do wymiany polksiezycow i uszczelki to pozniej dociagales dekle?
bo one z czasem sie luzuja.
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
esiks
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

szaman wielkie dzieki za odpowiedz. Dekle nie byly dociagane pozniej. I sprawdze ta odme, mam nadzieje, ze to nie uszczelka :)
orbital
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Ja zamiast seryjnej uszczelki założyłem metalową kutą wielowarstwową z...
http://kompresja.com.pl/

uszczelka u nich do ca18det to koszt 150 zł .
Mogę polecić , niektórzy mowią że z uszczelki robi się naleśnik ale to wg mnie kwestia montazu i odpowiedniego poskładania głowicy.
Mnie przez rok nie zawiodła - można panu powiedzieć żeby zakuł z jakiegoś bardziej pancernego materiału.

pozdr.
esiks
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

orbital pisze:Ja zamiast seryjnej uszczelki założyłem metalową kutą wielowarstwową z...
http://kompresja.com.pl/

uszczelka u nich do ca18det to koszt 150 zł .
Mogę polecić , niektórzy mowią że z uszczelki robi się naleśnik ale to wg mnie kwestia montazu i odpowiedniego poskładania głowicy.
Mnie przez rok nie zawiodła - można panu powiedzieć żeby zakuł z jakiegoś bardziej pancernego materiału.

pozdr.
hmm...trochę przeszukalem to forum i raczej każdy narzekał na tą uszczelkę. Jakie śruby zastosowales?
wodzu
Coś już wiem
Coś już wiem

a tak wyglądała uszczelka z kompresji na 4 garze po upalaniu na doładowaniu 1 bara i chip stage 2 :D

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”