jaki motul zalac Racing SAE 5W-30 ,300V COMPETITION 15W50

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
somsiad511
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

witam kaczy mi sie docieranie mojego ca wiec wymiana oleju musi byc, i teraz moje pytanie jaki olej zalac?? MOTUL 300V Power Racing SAE 5W-30 czy moze ten MOTUL 300V COMPETITION 15W50 autoko steojone bezie na 2 baraach oczywiscie wsystko bylo wyminiane hamowane itp jednym slowem lekko nie bezie , auto w drifcie niebedzie bralo udzialu
Ostatnio zmieniony ndz 04 gru, 2011 14:04 przez somsiad511, łącznie zmieniany 1 raz.
tel 511094691
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

5w30? :shock: ???? wydaje mi sie ze ten olej nie ma zaduzych wlasciowsci "smarnych" przy wysokaje temperaturze. Krotko mowiac pierwsza cyfra w tym przypadku 5 5w30 oznacza jego wlasciwosci smarujace czy jak to nazwac przy niskiej temperaturze (zimnym silniku,oleju,otoczenia) druga czyli 30 5w30 przy wysokiej temperaturze, przyjmijmy ze olej 5w30 przy temperaturze silnika np:(podkreslam np!!!!!!) 200'C juz nie smaruje a olej 10w60 nie ma z tym problem zaluzmy do 300'C, wiec jezeli silnik ma byc "palowany"....? :roll:

moze zdjecia tabel to odwzoruja

http://dieselsservice.eu.interia.pl/ser ... mage49.gif

p.s. temperatura ktora podalem jest tylko przykladowa zeby bylo do czego sie odniesc, jezeli bredze to prosze o naprostowanie.
Załączniki
mh1125d.jpg
Ostatnio zmieniony ndz 04 gru, 2011 15:00 przez Artur1020, łącznie zmieniany 5 razy.
Niesz sztuka zabić muche przednia szyba tylko boczną =)))
kamil 240
Stały gość
Stały gość

chyba ze przeznaczenie bedzie samochodu jazda tylko sportowa w zime ;] (30)

15w50 ;] i's goot ;]
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

czemu nie 10w60???? z racji tego iz to polsyntetyk a nie pelen?
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Artur ma rację, zalewaj valvo racing vr1 10w60. Na motulu 15w po pałowaniu w CA stukają szklanki na valvo 10w60 CISZA! Sprawdzone organoleptycznie ;)
Ostatnio zmieniony pn 05 gru, 2011 14:25 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

PiotrekŁDZ pisze:Artur ma rację, zalewaj valvo racing vr1 10w60. Na motulu 15w po pałowaniu w CA stukają szklanki na valvo 10w60 CISZA! Sprawdzone organoleptycznie ;)
Że dotykales, sluchales i czules to rozumiem ale ze piles ??? :roll: :lol:
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

nie bądź taki mądry ;p
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Zalej minerała z doktorem i tez nie będą szklanki stukać :lol: :lol:

Teorii wiele , nikt z nas nie dokonał testów labotatoryjnych ani miarodajnych na przynajmniej 2 takich samych silnikach pracujacych w takich samych warunkach wiec dalej będa to tylko teorie ;)

Dla mnie ważne jest to iż wskażnik ciśnienia oleju pokazuje więcej na motulu przy tej samej temp niz na valvo ;)
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

PiotrekŁDZ pisze:nie bądź taki mądry ;p

nie tłone? ;D
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Binio na różnych silnikach...

pamiętasz jak w zimie jak lataliśmy na skarbówce podjechałem do Ciebie okno w okno i mówię Ci "stary panew ci klepie", a potem się pokazało że to moje szklanki tak napierdalały że aż się odbijało od twojego auta :lol:

Na valvo cisza jak bym na upalał i to w gorący dzień na toruniu i ta sama głowica z tymi samymi szklankami. Dla mnie sprawa jest jasna. Valvo do ca lepsze. Do tego tańsze i ma lepszy pojemnik ;)

Artur nie kapie
? O.o
Ostatnio zmieniony pn 05 gru, 2011 17:16 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
180SX
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ja zalewam motulem 300v fl, ma lepsze właściwości jak 300v competition a kosztuje jakieś 20-30zł więcej na 4l butelce. Na rozgrzynam czy przegrzynam kultura pracy taka sama, olej przy temp ok 110 trzymał ~1,3b przy ok 600rpm ( silnik mocno przelewało i praktycznie nie dało się ustawić fabrycznych obrotów dla tego podaję taką wartość) przy ok 90 stopniach ciśnienie ok 1,8-1,9b to są wartości na oleju o przebiegu ok 7k km więc sporo już przeżył. Na zimnym nie wiem jakie ciśnienie bo brakowało mi skali, po ok 5 min jazdy jak stawałem na światłach to wskazówka schodziła w skalę. Długo się nagrzewa, na grzybowie spod hotelu na tor olej rozgrzał się do ok 60 stopni a nie mam chłodnicy oleju czy dużej miski olejowej, w silniku było ok 4,3l oleju (tyle leję i nie trzeba komentować tego) Olej polecam. Pozdro
Ostatnio zmieniony pn 05 gru, 2011 17:35 przez 180SX, łącznie zmieniany 1 raz.
From 0 to bitch in 2,5 seconds

Tel: 507838951
Milion części do s13, nadwozia i inne
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

PiotrekŁDZ pisze:Binio na różnych silnikach...

pamiętasz jak w zimie jak lataliśmy na skarbówce podjechałem do Ciebie okno w okno i mówię Ci "stary panew ci klepie", a potem się pokazało że to moje szklanki tak napierdalały że aż się odbijało od twojego auta :lol:

Na valvo cisza jak bym na upalał i to w gorący dzień na toruniu i ta sama głowica z tymi samymi szklankami. Dla mnie sprawa jest jasna. Valvo do ca lepsze. Do tego tańsze i ma lepszy pojemnik ;)

Artur nie kapie
? O.o
nie tłone? = nie słone? co do smaku oleju ;D

za to znajomemu m3 na valvo klepie jak zle a na motulu ni <font class="red">nie znam ortografii brzydkiego słowa określającego męskie przyrodzenie</font>
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Artur1020 pisze: za to znajomemu m3 na valvo klepie jak zle a na motulu ni PIP
Ale do Piotrka to nie przemówi :lol: :roll:
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Przecież napisałem że do CA lepszy. Nie wiem jak z innymi silnikami.

Jest takie powiedzenie że nei ma złych olejów-sa tylko źle dobrane... ;)

Zresztą motul tez jes bardzo dobry i tu nie ma co dyskutować, ale mi sie wydaje że do przechodzonego CA jest... nie wiem... za rzadki? :? Trochę to nie ma sensu ale Binia głowica tez mocno stuka...

Czytałem też kiedyś na RF że komuś jakiś francuz stukał głowicą na motulu i po zmianie na inny olej przeszło...

no i ostatnio była jakaś afera ze podrabiają motula więc warto uważać!

Artur masz bardzo mocno wyrafinowane poczucie humoru stary :D
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

lepiej sie smiac niz plakac ;)

....kazdy silnik ma inna specyfike inne "zuzycie" i tak to bedzie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”