jaki motul zalac Racing SAE 5W-30 ,300V COMPETITION 15W50
Moderator: Moderator
- somsiad511
- Stały gość

- Kontakt:
witam kaczy mi sie docieranie mojego ca wiec wymiana oleju musi byc, i teraz moje pytanie jaki olej zalac?? MOTUL 300V Power Racing SAE 5W-30 czy moze ten MOTUL 300V COMPETITION 15W50 autoko steojone bezie na 2 baraach oczywiscie wsystko bylo wyminiane hamowane itp jednym slowem lekko nie bezie , auto w drifcie niebedzie bralo udzialu
Ostatnio zmieniony ndz 04 gru, 2011 14:04 przez somsiad511, łącznie zmieniany 1 raz.
tel 511094691
- Artur1020
- Postojebca

- Kontakt:
5w30?
???? wydaje mi sie ze ten olej nie ma zaduzych wlasciowsci "smarnych" przy wysokaje temperaturze. Krotko mowiac pierwsza cyfra w tym przypadku 5 5w30 oznacza jego wlasciwosci smarujace czy jak to nazwac przy niskiej temperaturze (zimnym silniku,oleju,otoczenia) druga czyli 30 5w30 przy wysokiej temperaturze, przyjmijmy ze olej 5w30 przy temperaturze silnika np:(podkreslam np!!!!!!) 200'C juz nie smaruje a olej 10w60 nie ma z tym problem zaluzmy do 300'C, wiec jezeli silnik ma byc "palowany"....?
moze zdjecia tabel to odwzoruja
http://dieselsservice.eu.interia.pl/ser ... mage49.gif
p.s. temperatura ktora podalem jest tylko przykladowa zeby bylo do czego sie odniesc, jezeli bredze to prosze o naprostowanie.
moze zdjecia tabel to odwzoruja
http://dieselsservice.eu.interia.pl/ser ... mage49.gif
p.s. temperatura ktora podalem jest tylko przykladowa zeby bylo do czego sie odniesc, jezeli bredze to prosze o naprostowanie.
Ostatnio zmieniony ndz 04 gru, 2011 15:00 przez Artur1020, łącznie zmieniany 5 razy.
Niesz sztuka zabić muche przednia szyba tylko boczną =)))
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Artur ma rację, zalewaj valvo racing vr1 10w60. Na motulu 15w po pałowaniu w CA stukają szklanki na valvo 10w60 CISZA! Sprawdzone organoleptycznie 
Ostatnio zmieniony pn 05 gru, 2011 14:25 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
- Artur1020
- Postojebca

- Kontakt:
Że dotykales, sluchales i czules to rozumiem ale ze piles ???PiotrekŁDZ pisze:Artur ma rację, zalewaj valvo racing vr1 10w60. Na motulu 15w po pałowaniu w CA stukają szklanki na valvo 10w60 CISZA! Sprawdzone organoleptycznie
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
nie bądź taki mądry ;p
- Binio_
- Postojebca Nałogowy

- Kontakt:
Zalej minerała z doktorem i tez nie będą szklanki stukać
Teorii wiele , nikt z nas nie dokonał testów labotatoryjnych ani miarodajnych na przynajmniej 2 takich samych silnikach pracujacych w takich samych warunkach wiec dalej będa to tylko teorie
Dla mnie ważne jest to iż wskażnik ciśnienia oleju pokazuje więcej na motulu przy tej samej temp niz na valvo
Teorii wiele , nikt z nas nie dokonał testów labotatoryjnych ani miarodajnych na przynajmniej 2 takich samych silnikach pracujacych w takich samych warunkach wiec dalej będa to tylko teorie
Dla mnie ważne jest to iż wskażnik ciśnienia oleju pokazuje więcej na motulu przy tej samej temp niz na valvo
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Binio na różnych silnikach...
pamiętasz jak w zimie jak lataliśmy na skarbówce podjechałem do Ciebie okno w okno i mówię Ci "stary panew ci klepie", a potem się pokazało że to moje szklanki tak napierdalały że aż się odbijało od twojego auta
Na valvo cisza jak bym na upalał i to w gorący dzień na toruniu i ta sama głowica z tymi samymi szklankami. Dla mnie sprawa jest jasna. Valvo do ca lepsze. Do tego tańsze i ma lepszy pojemnik
Artur nie kapie
? O.o
pamiętasz jak w zimie jak lataliśmy na skarbówce podjechałem do Ciebie okno w okno i mówię Ci "stary panew ci klepie", a potem się pokazało że to moje szklanki tak napierdalały że aż się odbijało od twojego auta
Na valvo cisza jak bym na upalał i to w gorący dzień na toruniu i ta sama głowica z tymi samymi szklankami. Dla mnie sprawa jest jasna. Valvo do ca lepsze. Do tego tańsze i ma lepszy pojemnik
Artur nie kapie
? O.o
Ostatnio zmieniony pn 05 gru, 2011 17:16 przez PiotrekŁDZ, łącznie zmieniany 1 raz.
Ja zalewam motulem 300v fl, ma lepsze właściwości jak 300v competition a kosztuje jakieś 20-30zł więcej na 4l butelce. Na rozgrzynam czy przegrzynam kultura pracy taka sama, olej przy temp ok 110 trzymał ~1,3b przy ok 600rpm ( silnik mocno przelewało i praktycznie nie dało się ustawić fabrycznych obrotów dla tego podaję taką wartość) przy ok 90 stopniach ciśnienie ok 1,8-1,9b to są wartości na oleju o przebiegu ok 7k km więc sporo już przeżył. Na zimnym nie wiem jakie ciśnienie bo brakowało mi skali, po ok 5 min jazdy jak stawałem na światłach to wskazówka schodziła w skalę. Długo się nagrzewa, na grzybowie spod hotelu na tor olej rozgrzał się do ok 60 stopni a nie mam chłodnicy oleju czy dużej miski olejowej, w silniku było ok 4,3l oleju (tyle leję i nie trzeba komentować tego) Olej polecam. Pozdro
Ostatnio zmieniony pn 05 gru, 2011 17:35 przez 180SX, łącznie zmieniany 1 raz.
From 0 to bitch in 2,5 seconds
Tel: 507838951
Milion części do s13, nadwozia i inne
Tel: 507838951
Milion części do s13, nadwozia i inne
- Artur1020
- Postojebca

- Kontakt:
nie tłone? = nie słone? co do smaku oleju ;DPiotrekŁDZ pisze:Binio na różnych silnikach...
pamiętasz jak w zimie jak lataliśmy na skarbówce podjechałem do Ciebie okno w okno i mówię Ci "stary panew ci klepie", a potem się pokazało że to moje szklanki tak napierdalały że aż się odbijało od twojego auta![]()
Artur nie kapie
? O.o
za to znajomemu m3 na valvo klepie jak zle a na motulu ni <font class="red">nie znam ortografii brzydkiego słowa określającego męskie przyrodzenie</font>
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Przecież napisałem że do CA lepszy. Nie wiem jak z innymi silnikami.
Jest takie powiedzenie że nei ma złych olejów-sa tylko źle dobrane...
Zresztą motul tez jes bardzo dobry i tu nie ma co dyskutować, ale mi sie wydaje że do przechodzonego CA jest... nie wiem... za rzadki?
Trochę to nie ma sensu ale Binia głowica tez mocno stuka...
Czytałem też kiedyś na RF że komuś jakiś francuz stukał głowicą na motulu i po zmianie na inny olej przeszło...
no i ostatnio była jakaś afera ze podrabiają motula więc warto uważać!
Artur masz bardzo mocno wyrafinowane poczucie humoru stary
Jest takie powiedzenie że nei ma złych olejów-sa tylko źle dobrane...
Zresztą motul tez jes bardzo dobry i tu nie ma co dyskutować, ale mi sie wydaje że do przechodzonego CA jest... nie wiem... za rzadki?
Czytałem też kiedyś na RF że komuś jakiś francuz stukał głowicą na motulu i po zmianie na inny olej przeszło...
no i ostatnio była jakaś afera ze podrabiają motula więc warto uważać!
Artur masz bardzo mocno wyrafinowane poczucie humoru stary