Duże spalanie CA18DET.

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
BarTeX5575
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Odgrzeje lekko temat.
Cały czas kombinuje z tym spalaniem.
Wyżej pisałem o termostancie i że palił 17.
Zagrzewa się dobrze, ale zaczął palić jeszcze więcej, około 22.
Sprawdzałem już chyba wszystko.
Jedynie przychodzi mi jeszcze do głowy układ paliwowy, a konkretnie regulator ciśnienia paliwa i wtryskiwacze.
Regulator spróbuję podmienić, ale bardziej prawdopodobne według mnie, to lejący wtrysk, lub kilka wtrysków.

Wie ktoś może jak sprawdzić, czy wtrysk nie leje, czy muszę z nimi podjechać do kogoś, kto je sprawdza?

Jutro zmierze rezystancje i napisze jaka jest.
Powoli powoli, bo się rozp.....li
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Sprawdzisz bez żadnego problemu, po prostu podepnij wtrysk bezpośrednio do filtra (musisz zakombinować odpowiedni wężyk) - możesz też wtryski pomęczyć, podpinasz 12V z aku (najlepiej przez bezpiecznik) i cykasz go masą żeby tryskał paliwem, po zamknięciu nie ma prawa nic lecieć.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
BarTeX5575
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jutro coś pokombinuje :)
Jeszcze takie pytanie mam, jak sprawdzałem jakoś tydzień temu czujnik przepustnicy, to miał 1.2kOhm na zamkniętej i około 9.5 na otwartej do końca.
Ustawiłem równo 1k na zamkniętej, to na otwartej wyszło coś koło 9.2k.
Od tamtego momentu zaczęło szarpać jak próbuję utrzymak przykładowo równą prędkość na 2 biegu i 2000 obrotów.
Serwisówka podaje około 1k na zamkniętej, więc może nie ma być równo, tylko te 1.2 było dobrze?

Tak w ogóle, to obroty falują od 850 do 1000. Ustawiałem już kilka razy według serwisówki i nic. To samo cały czas. Po odpięciu przepływki jest to samo. Możliwe jest, że przykładowo Air Regulator już pada? Może pali więcej przez lewe powietrze?
Właśnie po tym falowaniu też pomyślałem o wtryskach.
Można ten Air Regulator wywalić?

Co mogę jeszcze sprawdzić odnośnie tego spalania?
Jak jutro zacznę kombinować z tymi wtryskami, to przy okazji mogę posprawdzać pół silnika :D
Powoli powoli, bo się rozp.....li
Awatar użytkownika
Gargi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Sory, że odkopuje temat ale mam podobny problem. Mianowicie mam serie poza filtrem stożkowym ( na dniach zmieniam na seryjny filtr bo zasyfiony jakis jest ) ca18det s13, i problem polega na tym, że za 150zł ( 28L ) zrobiłem 160km. Jazda po miescie ( Warszawa ) czyli wychodzi cos około 20 L. Jak na moje wcale dużo nie upalałem, bo i z pompą sprzęgła mam jakies problemy. Silnik w miare szybko się nagrzewa i trzyma temperature mniej więcej w połowie. Czy takie spalanie jest normalne ? chciałbym chociaż na 15 zejść :mrgreen: co można ewentualnie sprawdzić ? sonde ? silnik pracuje równo jak szwajcarski zegarek.

Zalałem teraz za 100zl 98pb ( 19L ) i mam zamiar polatać do 3 tys. obr. i sprawdzić jaki będzie wynik.

p.s ile litrów ma rezerwa w s13 ?
Ostatnio zmieniony wt 02 sie, 2011 14:07 przez Gargi, łącznie zmieniany 1 raz.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Jeśli chcesz zejść ze spalania ot musisz jeździć faktycznie do 3 maks 4tys. Wtedy wyjdzie spalanie do ok 10-12l. Jesli nawet czasem pozwalasz turbinie dmuchnąć to spalanie ~20 l nie jest niczym dziwnym :(

Z osprzętu:
CZujnik temp ecu, lambda, zasyfiony przepływomierz i nieszczelny dolot-przez to może palić więcej niż powinnien. To ostatnie raczej nie skoro silnik pracuje równo. Czujnik temp mozesz zmieniać w ciemno(psiknij kostkę kontaktem do styków) i lambde w sumie też jeśli nie była ruszana. Przepływomierz też wyczyść. wykręcasz czarną kostke z obudowy i przemywasz ekstrakcyjną.

Może też być tak że masz nieszczelny wlew do baku i <font class="red">PIP</font> tamtędy paliwo przy neirównościach.
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

Gargi, czytales caly temat ?
jak sprawdziles te spalanie?
zalales do pelna, przejechales 160 km i zalales do pelna na tej samej stacji??
jezeli tak to duzo ci pali, jezeli oceniasz to w inny sposob to najprawdopodobniej jestes w bledzie ;)
a to ze napisales ze zalales za 150 wskazuje na druga opcje.
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Awatar użytkownika
BloodS
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Ja ostatnio miałem już prawie na pomarańczowej kresce wskazówkę, nawet się rezerwa nie zapaliła... a co najdziwniejsze zalałem do pełna 42 litry :shock: Więc przy tak położonej wskazówce okazuje się, że sobie tam jeszcze szczęśliwie pływa jakieś 15-18 litrów w baku...

Ale najlepsze mam spalanie, przy zabitej już pompie i turbinie na 0.4 bara, spalił mi 8.9 litra, a w tym było sporo miasta nocą :mrgreen:
Awatar użytkownika
180SX
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

17 litrów na 100 to nie jest dużo, ja jak jeżdżę "normalnie" to pale ok 20l jak nie przekraczam 3k rpm to spala ok 13l, więc spalenie 28l/160km to normalnie spalanie dla zdrowego ca które jeździ na obrotach wyższych jak 3-4k rpm. Ja już się przyzwyczaiłem :) teraz kolej następnego XD
From 0 to bitch in 2,5 seconds

Tel: 507838951
Milion części do s13, nadwozia i inne
Awatar użytkownika
mattew
Coś już wiem
Coś już wiem

180SX pisze:jak nie przekraczam 3k rpm to spala ok 13l
Tylko ja spalam z 8 jak smigam spokojnie ?

Chyba musze jeszcze raz potestowac i policzyc :P
Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

CA18DET po modach - normalna jazda w miescie czy z klima czy bez podobnie 10-11l. W trasie cztery osoby na pokladzie, pelen bagaz, dystans ok 1000km, bez oszczedzania normalna jazda miejscami pod 160km\h + klima caly czas - ok 8l. Przy palowaniu to wiadomo - spali ile sie wleje.

SR20DET po wieluu modach - spokojnie nim nie jezdze ale tak na oko to przy normalenj jezdzie pali podobnie jak CA. Przy palowaniu jak wyzej. W trasie nie mam pojecia ale pewnie spokojnie w okolicach 8l.
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Awatar użytkownika
180SX
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Mattew, myślę że jak na t28rs, warblo, przelot i 0,9b to 13l to dobry wynik. Co do jazdy po trasie to udało mi się zejść poniżej 7l/100km ale wtedy to była jazda A4 i max 120-130km/h, w cyklu mieszanym da się ogarnąć 11-12l. Co do max spalania, udało mi się to zmierzyć kiedyś i chyba bardziej się już nie dało, po mieście pałowanie do odcinki max 3 bieg itp. ok 35-40l/100km O.o No i taka ciekawostka, jadąc w trasie np A4 z prędkościami 200-240km/h spalanie ok 14-15l oczywiście bez gwałtownych przyśpieszeń, sprawdzone na trasie katowice-wrocaław-katowice

Awatar użytkownika
ige
Postojebca
Postojebca

Nie ma czegos takiego jak t28rs.

Tak wogole to jezdzic ekonomicznie (nie znaczy po emerycku) to trzeba umiec.
Ostatnio zmieniony wt 02 sie, 2011 18:54 przez ige, łącznie zmieniany 1 raz.
BMW E60 M5 [507KM/520Nm] & BMW E60 545i M-Sport [333KM/450Nm] & JEEP GRAND CHEROKEE ZJ 5.9L V8 Limited LX - LA 5"/33" [242KM/468Nm].
Było: S13 CA@260KM, S13 USDM@SR, S13@SR20DET: GT2876R, Arias, Eagle, Tomei, Apexi, ISC, Work, Takata, Spal...@350KM
Awatar użytkownika
180SX
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

dobra błąd, g mi wcięło, gt28rs. Ale widać przynajmniej że że ktoś czuwa ;p

Awatar użytkownika
mattew
Coś już wiem
Coś już wiem

180SX pisze:Mattew, myślę że jak na t28rs, warblo, przelot i 0,9b to 13l to dobry wynik. Co do jazdy po trasie to udało mi się zejść poniżej 7l/100km ale wtedy to była jazda A4 i max 120-130km/h, w cyklu mieszanym da się ogarnąć 11-12l. Co do max spalania, udało mi się to zmierzyć kiedyś i chyba bardziej się już nie dało, po mieście pałowanie do odcinki max 3 bieg itp. ok 35-40l/100km O.o No i taka ciekawostka, jadąc w trasie np A4 z prędkościami 200-240km/h spalanie ok 14-15l oczywiście bez gwałtownych przyśpieszeń, sprawdzone na trasie katowice-wrocaław-katowice
No chyba ze tak :D
Awatar użytkownika
dredman
Stały gość
Stały gość

a ja juz sie balem ze u mnie cos nie tak ale z tego co widze wszytsko w normie z ca, t28 z s14a, fmic :) ostatnio zalalem 18 litrow :) i tez szybko zjechalo.. kilka razy do odcinki, a to brat chcial zobaczec jak auto jezdzi i tak mniej wiecej z tego co widze wyjdzie mi jakies 15 na 100km... a balem sie juz co sie powalilo ;) a tu widac ze to taka norma z tego co wyczytalem
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”