Masz racje ale jest jeszcze jeden czynnik który tu występuje a zapomniałeś wspomnieć tu o nim. Trochę maślanie opisałeś toHolybreath pisze:A jakie ciśnienie wytwarza pompa oleju?
Bo slyszalem ze pompuje ze stalym cisnieniem a za cisnienie w kanalach na wale takze tych smarujacych panewki jest odpowiedzialna sila odsrodkowa wytwarzana przez krecacy sie wal. W sensie ze cisnienie na panewkach jest wprost proporcjonalne do predkosci z jaka obraca sie wal. I wlasnie od tego zalezy a nie od sily z jaka pompuje pompa oleju.
Jak poprawic smarowanie-lista
Moderator: Moderator
Ostatnio zmieniony pn 20 wrz, 2010 22:47 przez geniula1, łącznie zmieniany 2 razy.
N/A-LPG KILLER 
Japan Auto
Japan Auto
jak ktoś mądrzejszy to czyta to musi mieć z nas niezły ubaw
po co tu mieszać jakieś siły odśrodkowe do smarowania silnika,
przecież pompa współgra bezpośrednio z wałem i jak wał się się obróci 2 razy to uzębienie pompy oliwy też się obróci 2 razy i żadna siła odśrodkowa dośrodkowa boczno-środkowa zachoddnio-środkowa tego nie zmieni.
ciśnienie oliwy jest też zależne też a zwłaszcza zależne też od rodzaju oleju mineralny, półsyntetyczny-syntetyczny, jego rzadkości ciepłoty. i od tego czy smok tą oliwe w ogóle złapię jak ktoś chcę poćwiczyć króla driftu na rondzie
po co tu mieszać jakieś siły odśrodkowe do smarowania silnika,
przecież pompa współgra bezpośrednio z wałem i jak wał się się obróci 2 razy to uzębienie pompy oliwy też się obróci 2 razy i żadna siła odśrodkowa dośrodkowa boczno-środkowa zachoddnio-środkowa tego nie zmieni.
ciśnienie oliwy jest też zależne też a zwłaszcza zależne też od rodzaju oleju mineralny, półsyntetyczny-syntetyczny, jego rzadkości ciepłoty. i od tego czy smok tą oliwe w ogóle złapię jak ktoś chcę poćwiczyć króla driftu na rondzie
kto rano wstaje, temu browar wieczorem się przydaje 
-
Holybreath
- Proszę nie bić nowego

Czyli według Was pompa oleju wytwarza cisnienie rzedu 6 barów?
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
Ciśnienie mierzysz między pompą a wałem więc musi. Pozdrawiam
-
Holybreath
- Proszę nie bić nowego

" Z pompą olejową zintegrowany jest zawór przelewowy którego zadaniem jest utrzymywanie stałego ciśnienia , niezależnie od gęstości oleju i stopnia zużycia łożysk. Sprężyna zaworu jest wyregulowana na ciśnienie od 0,3 – 0,5 MPa tj. na takie jakie panuje w magistrali olejowej".
0,1 MPa to 1 bar
Wiec faktycznie pompa oleju wytwarza tak duze ciśnienie. Kolega po silnikoznastwie wprowadzil mnie w blad
Jestem na etapie kupowania nowej pompy oleju i chcialem jakos logicznie uzasadnic wydatek kilku stów.
pozdrawiam
0,1 MPa to 1 bar
Wiec faktycznie pompa oleju wytwarza tak duze ciśnienie. Kolega po silnikoznastwie wprowadzil mnie w blad
Jestem na etapie kupowania nowej pompy oleju i chcialem jakos logicznie uzasadnic wydatek kilku stów.
- roball
- Postojebca Nałogowy

To pytaj precyzyjnie o co ci chodzi - będzie łatwiej 
Pompa oleju wytwarza ciśnienie proporcjonalne do obrotów - od ok. 1.5 bara przy 850obr. do kilkunastu barów przy 7000obr. ~5.5 bara to ciśnienie robocze optymalne do przenoszenia obciążeń do których jest zaprojektowany CA, spadek poniżej tej wartości powoduje wiadome efekty - dlatego warto kupić nową pompę, nawet jeśli stara działa. Po kilkunastu latach na pewno mechanizm jest w "używanym" stanie, do tego osady z oleju etc. Nowa pompa to eliminacja potencjalnych problemów, więc jeżeli planujesz wpakować w samochód kilka tysięcy to te kilka stów traktuj jak rodzaj ubezpieczenia inwestycji.
Logiczne uzasadnienie?
Pompa oleju wytwarza ciśnienie proporcjonalne do obrotów - od ok. 1.5 bara przy 850obr. do kilkunastu barów przy 7000obr. ~5.5 bara to ciśnienie robocze optymalne do przenoszenia obciążeń do których jest zaprojektowany CA, spadek poniżej tej wartości powoduje wiadome efekty - dlatego warto kupić nową pompę, nawet jeśli stara działa. Po kilkunastu latach na pewno mechanizm jest w "używanym" stanie, do tego osady z oleju etc. Nowa pompa to eliminacja potencjalnych problemów, więc jeżeli planujesz wpakować w samochód kilka tysięcy to te kilka stów traktuj jak rodzaj ubezpieczenia inwestycji.
Logiczne uzasadnienie?
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
a zombie zombie zombie...
-
Holybreath
- Proszę nie bić nowego

Tak
Wlasnie tak do tego podchodze.
W najblizszych planach dopoki nie znajde kaski na RB'ka chcialbym wyciagnac jakies 240km z CA. I pierwsze co chce zrobic to jak najbardziej poprawic smarowanie.
Wiec jak narazie nowa pompa oleju, smok z sr'a i poszerzona miska. + oczywiscie valvoline 10w60. Przetestuje czy taki zestaw jest w stanie uchronic CA przed zatarciem przy takiej mocy
. Oby
Wlasnie tak do tego podchodze.
W najblizszych planach dopoki nie znajde kaski na RB'ka chcialbym wyciagnac jakies 240km z CA. I pierwsze co chce zrobic to jak najbardziej poprawic smarowanie.
Wiec jak narazie nowa pompa oleju, smok z sr'a i poszerzona miska. + oczywiscie valvoline 10w60. Przetestuje czy taki zestaw jest w stanie uchronic CA przed zatarciem przy takiej mocy
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
jest...