Jak poprawic smarowanie-lista

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

bakster
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

A mam pytanie czy Wam też czasem jak auto przygasa zwłaszcza gdy hamuje silnikiem Ciśnienie oleju spada do 0 na sekunde??? bo pompa jest nowa a takie sztuczki się czasem dzieją :angered:
Wiscoo

Ja przy okazji mam pytanie, bo Chudy wspomniał, że rzadko zdarza mu się mieć temperaturę powyżej 80*C - to chyba niezdrowe dla silnika, żeby pracował cały czas poniżej temperatury nominalnej/roboczej?
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

PiotrekŁDZ pisze:Głównie turbo dostaje po pupie.
Ojciec kolegi opowiadał mi jak kiedyś zawór przelewowy się zablokował w jakimś niemcu i w zimie na zimnym rozwinęło filtr oleju :D
Miejskie legendy, uszczelniacze turbo owszem - dostaną po dupie, ale w pierwszej kolejności polecą simeringi na wale.

@banoff
też tak miałem, kwestia styku na czujniku - trzeba przeczyścić, ewentualnie trochę podnieść solidność konstrukcji przez np. zlutowanie połączenia ;) Warto też sprawdzić czy nie ma przetarć na izolacji i czy gdzieś nie jest łapana lewa masa

@bakster
ciśnienie oleju zależy od obrotów, jak obroty spadają do 0 to i ciśnienie osiągnie tę wartość,
zdejmij wtyczkę od silniczka krokowego , ustaw śrubą obroty na 800, zapnij krokowaca i powinno być dobrze
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Wiscoo pisze:Ja przy okazji mam pytanie, bo Chudy wspomniał, że rzadko zdarza mu się mieć temperaturę powyżej 80*C - to chyba niezdrowe dla silnika, żeby pracował cały czas poniżej temperatury nominalnej/roboczej?
temperaturę czego?
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Roball co ma ciśnienie do simeringów na wale?
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Ciśnienie oleju je wywali.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ja myslalem ze zbyt wysokie cisnienie w skrzyni korbowej potrafi wywalic uszczelniacze ale cisnienie oleju? :shock:
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
chudy_wlkp
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Wiscoo pisze:Ja przy okazji mam pytanie, bo Chudy wspomniał, że rzadko zdarza mu się mieć temperaturę powyżej 80*C - to chyba niezdrowe dla silnika, żeby pracował cały czas poniżej temperatury nominalnej/roboczej?
to ze olej ma 80* nie znaczy ze silnik jest nie rozgrzany... g:(\
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

ja myslalem ze zbyt wysokie cisnienie w skrzyni korbowej potrafi wywalic uszczelniacze ale cisnienie oleju? :shock:
Dokładnie. jak będą duże przedmuchy na pierscieniach/zatkana odma skrzyni korbowej wtedy poleca uszczelniacze na wale.
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Ban0ff pisze:ja myslalem ze zbyt wysokie cisnienie w skrzyni korbowej potrafi wywalic uszczelniacze ale cisnienie oleju? :shock:
elementem "wykonawczym" jest ciśnienie w misce, za dużo oleju w kanałach powrotnych zmniejsza wietrzenie i albo wywali olej przez odmę albo przez uszczelniacze wału - zależy gdzie mniejszy opór...
Holybreath
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

A jakie ciśnienie wytwarza pompa oleju?

Bo slyszalem ze pompuje ze stalym cisnieniem a za cisnienie w kanalach na wale takze tych smarujacych panewki jest odpowiedzialna sila odsrodkowa wytwarzana przez krecacy sie wal. W sensie ze cisnienie na panewkach jest wprost proporcjonalne do predkosci z jaka obraca sie wal. I wlasnie od tego zalezy a nie od sily z jaka pompuje pompa oleju.
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Ciekawe czy to prawdziwe informacje?
Awatar użytkownika
vibe
Coś już wiem
Coś już wiem

Holybreath pisze:A jakie ciśnienie wytwarza pompa oleju?

Bo slyszalem ze pompuje ze stalym cisnieniem a za cisnienie w kanalach na wale takze tych smarujacych panewki jest odpowiedzialna sila odsrodkowa wytwarzana przez krecacy sie wal. W sensie ze cisnienie na panewkach jest wprost proporcjonalne do predkosci z jaka obraca sie wal. I wlasnie od tego zalezy a nie od sily z jaka pompuje pompa oleju.
ja proponuje się wziąść za książkę ogółem masło maślane.

powiedz mi jakie inne kanały w wale są odpowiedzialne za smarowanie czego kolwiek innego, może kanapek do pracy ?
kto rano wstaje, temu browar wieczorem się przydaje ;)
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

@Holybreath,
ciekawa koncepcja - zwłaszcza na panewkach korbowodowych, filtrze, szklankach i wałkach rozrządu, tudzież w turbosprężarce :D

Pompa wytwarza ciśnienie proporcjonalne do obrotów, za to żeby nie przekraczało ustalonego, maksymalnego poziomu odpowiada zaworek na pompie - dzięki temu od mniej więcej 3500 obr w silniku utrzymuje się stałe ciśnienie oleju
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”