Brak oleju na filtrze...

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
cieelak`
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam Wszystkich.

Mam problem a w zasadzie to może tylko brak wiedzy.....

Ca18det po remoncie, zakuty, wszystkie graty w środku nowiutkie poza pompa oliwy, ta ma przejechane 1200 km, pochodzi z mojego poprzedniego silnika.

Problem natomiast taki ze nie dochodzi mi olej do filtra olejowego jak kręcę rozrusznikiem, jest dosłownie suchy, świece wykręcone , silnik się kreci ładnie , oleju natomiast brak, nie wiem jak na zapalonym, w zasadzie to się boje teraz odpalić, Olej nalany troszkę ponad normę , smok oczywiście przykręcony , wszystkie uszczelniacze pozakładane.

Znajomy dal pomysł żeby spróbować wlać olej druga strona, tzn tam gdzie idzie filtr oleju, naciągnąłem wiec węża na gwint wlewam olej i powoli gdzieś sobie spływa a po tej operacji filtr nadal suchy.

Czy to normalne, czy pompa jest uwalona ? może przyciął się ten regulator ciśnienia w pompie, jest otworzony cały czas i olej wraca z powrotem do miski ?

Jakieś sugestie pomysły, bo wydaje mi się ze na rozruszniku powinien zaciągnąć olej do filtra.....

Z góry dziękuje za odp.
Ostatnio zmieniony śr 19 maja, 2010 23:56 przez cieelak`, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
geniula1
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

możesz kręcić tak długo ale bez iskry aż naciągnie. Myśmy tez mieli taki problem i założyliśmy na króciec od filtra szpryce do wlewania oleju do skrzyń i dyfra. Jedna osoba kręci silnikiem a druga zasysa olej szprycę. Nam zaciągło :D
N/A-LPG KILLER ;)

Japan Auto
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Ja z nowa pompą nie miałem takich problemów :| Może warto usunąć przyczyne a nie skutki bo silnik poskładasz a jak nie będzie ciśnienia oleju to lipa.
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

ja nie wiem czy mialem podobne problemy, zalozylem filtr zalany olejem i wszystko bangla, dlatego nie wiem czy mi podawalo olej do filtra czy nie przed odpaleniem,
a jak mi zmieniali filtr oleju w dupowozie to zalozyli suchy filtr i odpalali silnik - olej mrygal az nabil cisnienie i wypelnil filtr a pozniej dolewka do pelnego stanu.
Ale nie wiem czy tobie tam cos serio dolega czy to tylko nasze nissanowskie przewrazliwienie :P
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Awatar użytkownika
cieelak`
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

pompa trzymala cisnienie w poprzednim silniku. Po sciagnieciu umylem ja w nafcie i tak lezala sobie pare miesiecy. Na zagranicznym forum wyczytalem ze ktos mial podobny problem, krecil do skutku az pompa zaciagnela olej. Ja krecilem nie dluzej niz 10 sek. moze faktycznie za krotko. podladuje jeszcze akumulator i zobacze wieczorem co sie bedzie dzialo
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

10 sek to za krotko, po takim czasie napewno nie zlapie cisnienia, przy zmianie oleju gdzie pompa jest caly czas zalana trzeba dluzej krecic, pokrec tak z minute to zassie spokojnie, jak zgasnie kontrolka to tez chwile krec az olej dotrze do glowicy
Ostatnio zmieniony czw 20 maja, 2010 09:04 przez Ban0ff, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

o stary... po WYMIANE oleju i filtra czasem z 30 sekund trzeba pokrecic.....
przykrecaj filtr i krec (odpiety cas) az kontrolka cisnienia oleju zgasnie
wtedy wykrec filtr dla pewnosci i zobacz czy ma oliwke....
wtedy wkrec, pokrec jeszcze chwile, podepnij cas i pal ;)
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Awatar użytkownika
Pajak2444
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ja bym zalał filtr oleju do pełna i dopiero wtedy kręcił, żeby wał niepotrzebnie na sucho nie pracował do czasu wypełnienia filterka.
a po czujniku ciśnienia będziesz wiedział czy pompa pompuje.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Pajak, to tak samo jakby wlal strzykawa, ale nie w gwint tylko w "spływ" do wału.
do tego jak zaleje filtr to olej tez samoczynnie splynie ile bedzie mogl bo sam przez te wielkie dziurki sie chetnie nie przedostanie ; D aczkolwiek dmuchanie na zimne nikomu nie zaszkodziło...

tylko filtra do pełna nie zalewaj bo połowe rozlejesz :)
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Awatar użytkownika
geniula1
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Podczas kręcenia silnikiem wykręć świece. Jak jużci raz zaciągnie olej to już potem nie będzie problemu.
N/A-LPG KILLER ;)

Japan Auto
Awatar użytkownika
cieelak`
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Poszlo ;) ale nie bylo latwo, 3x po 1,5 min krecenia i dalej suchy, zalalem filtr kolejny strzal i dupa, dolalem jeszcze z litre oleju podnioslem go za dyfer do gory kolejna proba i po 30 sek kontrolka zgasla...Wiecie jaka to radosc...;) pozdrawiam i dziekuje za odp
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Stary ale raczej nie powinno być aż takich trudności, ja bym sie przyjrzal bardziej problemowi. Może oring spod smoka sie źle ułożył, on ma takie nieladne tendencje do uciekania ze swojego miejsca przy zakładaniu smoka?
Awatar użytkownika
cieelak`
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

PiotrekŁDZ pisze:Stary ale raczej nie powinno być aż takich trudności, ja bym sie przyjrzal bardziej problemowi. Może oring spod smoka sie źle ułożył, on ma takie nieladne tendencje do uciekania ze swojego miejsca przy zakładaniu smoka?
oring nowy, smok doszedl do pomy z kazdej strony, ale jajec sobie nie dam urwac ze siedzi dobrze...Chyba wiem jak to sprawdzic...Wyrownac poziom oleju , postawic na kolka i zakrecic silnikiem. Jak kontrolja zgasnie to znaczy ze jest ok , jesli nie to byc moze lapie powietrze miedzy smokiem a pompa. Co myslicie?
Ostatnio zmieniony pt 21 maja, 2010 10:34 przez cieelak`, łącznie zmieniany 1 raz.
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

a masz czym zmierzyc cisnienie?
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
cieelak`
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Ban0ff pisze:a masz czym zmierzyc cisnienie?
tak. mam czujnik cisnienia, ale nie dziala gdy kluczyk jest na 3 pozycji. tzn rozrusznika
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”