Dziwne cykanie w silniku!

Wszystko na temat silników CA

Moderator: Moderator

caspi
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam od wczoraj mam dziwny problem, a mianowicie w silniku słychać dziwne cykanie, które jest proporcjonalne do obrotów silnika!Czyli jak wcisnę gaz to cykanie jest szybsze,dzieję się to tylko jak silnik jest już rozgrzany i czasami bez żadnej przyczyny ucicha!Szklanki??
Awatar użytkownika
Brutal
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Jeśli cykanie przypomina świerszcza to są to wtryskiwacze i nie ma się czego bać że je słychać :)
Awatar użytkownika
xmarv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Mogą to być szklanki, z biegiem lat tracą szczelność a olej po nagrzaniu robi sie rzadszy i tracą ciśnienie. Najlepiej postaraj się nagrać ten dźwięk i wrzuć na Youtube np.
= There is no easy way from the earth to the stars =
urbanxxx
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Witam, ja na twoim miejscu sprawdził bym poziom oleju(bardzo dokładnie) miałem identyczny przypadek, czasami cykało czasami nie, okazało się że było za mało oleju, jednak w moim przypadku dolewka nic nie pomogła bo panewa powiedziała już papa:/
caspi

Kurcze ciężko mi jest złapac ten dźwięk, bo dość rzadko sobie cyka, ale jest to dość głośne i równomierna do obrotów silnika!Sprawdzę poziom oleju!A jak to panewka tak sobie cyka to jaka rada :? ??
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Panewka stuka - nie cyka.
Przejrzyj tematy o panewkach w CA - gdzieś nawet był filmik na youtube wrzucony z odgłosem stukających panewek. Jeśli Twój jest podobny to odpowiedź prosta. A jak cyka to albo szklanki albo wtryski.
Rzadko cyka - co to znaczy? W konkretnym zakresie obrotów? Jeśli tak to w jakim?

Edit:
http://www.youtube.com/watch?v=CRa_Hbi9ayk&feature=related <- coś takiego?
Ostatnio zmieniony wt 28 lip, 2009 13:14 przez mysza, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
PiotrekŁDZ
Prime Druciarz

Panewka nie cyka tylko ewidentnie stuka. Gdyby to była panewka to głośniej ją słychać jak pochylisz się pod auto. Poza tym dobrą metodą jest zaciągnięcie ręcznego i popuszczanie sprzęgła tak żeby silnik zaczął się dławić. Wtedy panewki powinny się odezwać. Ja też stawiam że po prostu wtryski ci zaczęły głośniej cykać. Mi też od pewnego czasu głośniej cykają i zależy to od nagrzania silnika. http://www.youtube.com/watch?v=-x1dfDxii00 -to moja stukająca panewka, na szczęście już przeszłość:D
Awatar użytkownika
xmarv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

caspi pisze:Kurcze ciężko mi jest złapac ten dźwięk, bo dość rzadko sobie cyka, ale jest to dość głośne i równomierna do obrotów silnika!Sprawdzę poziom oleju!A jak to panewka tak sobie cyka to jaka rada :? ??
A ja nadal stawiam na szklanki. Panewka jak już zacznie klepać to już raczej nie przestanie (no chyba, że po remoncie :P ;) ) , a zmęczone szklanki tak mają, że sie raz tłucze raz nie.
= There is no easy way from the earth to the stars =
caspi

No dobra, dolałem oleju(250ml) i wszystko jak na razie jest dobrze!Trochę dziwne bo poziom oleju przed dolaniem niby też był OK!Cykanie wyraźnie dochodziło z prawej strony silnika patrząc na wprost!Dzięki wszystkim
krzaq

wbrew pozorom w początkowej fazie panewki też mogą cykać..U mnie tak było, i żeby było śmieszniej, cykanie ustępowało i pojawiało się bez większej reguły..jeśli te dźwięki zaczną się nasilać i przemieniać w stukanie (wtedy też mogą ustępować i pojawiać się) to pewnie panewka korbowodowa..dużo głosów że to popychacze i oby tak było bo to też możliwe.Wtryski jakby cykały to cały czas
Awatar użytkownika
witu16nsk
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

a sprawdź czy słychać jak wcisniesz sprzęgło, może byc tak ze masz dojechane łożysko oporowe, ja tak mam i brzęczy jak panewka nawet
"... gdyby Bóg preferował przedni napęd to chodzilibyśmy na rękach i jedli dupami..."
Awatar użytkownika
daniopl
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

A ja podam jeszcze inny przyklad.Kiedy zmieniales rozrzad razem z napinaczem i prowadnica?? Ja jak nie mialem zmienionego napinacza to mi wlasnie na rozgrzanym cykal i przestawal czasami wogole nie cykal a czasami caly czas. Denerwujace ale chyba nie grozne i dosc glosne tak ze az w srodku auta sluchac.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki CA”