Głośniki HERTZ do s13

Porady i problemy związane z muzą

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
MKx
Stały gość
Stały gość

Witam
Co waszym zdaniem będzie lepiej brzmiało w s13 -
1.Hertz HCX 165 w wersji współosiowej (seria HiEnergy)
2.Hertz ESK 165 w wersji z osobnymi tweeterami i 'zwrotnicami' (seria Energy).

Czyli lepszy model ale dzwięk troche "z pod kolana", czy słabszy model ale scena na wysokości uszu (też nie do końca bo teoretycznie całość , czyli midbasy też, powinny być również na wysokości uszu, i w możliwie jak najmniejszej odległosci od tweeterów) ??

Zarówno jedne jak i drógie kupowałbym jako używane i są w bardzo podobnej cenie. Jeśli ma ktoś jeszcze inna alternatywe dla tych modeli to jestem bardzo otwarty, jednak mój budrzet na tą inwestycje to nie wiecej niż 200zł

Pozdrawiam

[ Dodano: Pon Sie 28, 06 12:44 ]
Aha zapomniałem o bardzo ważnym. Głośniczki będą grały pod wzmacniaczem Alpine MRV- F300s. Radyjko to też Alpine, modelu nie pamiętam ale dość podstawowy. Basy wspomagać bedzie subwoofer pracujacy po tym samym wzmacniaczem. Sub nie jest zbyt ambitny (magnat killbull coś tam, coś tam 280w rms) ale w przyszłości chce go również wymienić. JEśli chodzi o moje preferencje brzmieniowe to wole dzwiek możliwie naturalny, niezbyt ostry, ale wyraźny (jeśłi czaicie o co mi chodzi:P). Muza to wszytsko po troszke (również rock tehno house jazz ), z tym ze rap (dr dre ice cube itp) na pierwszym miejscu;]

z góry dzięki za wszelkie opinie o tych Hertz'ach
pozdro
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

hmm 200zl to troche malo i trudno bedzie cos zrobic. Jak juz z tych glosnikow to tylko Hertz ESK 165. Jednak pamietaj ze musisz zrobic panele i zabudowac twetery, tak samo bez wytlumienia drzwi jakie bys nie wpakowal to bedzie gralo kiepsko.

Jesli chodzi o naturalne brzmienie to w takim przedziale cenowym mozna zapomniec, tak samo ten wzmacniacz co masz napewno troche ingeruje w dzwiek. Co do Hertz-ow ESK jak i HSK trzeba je poprostu lubic, maja specyficzne brzmienie. Jak dla mnie troche za ostre... Warto przyciszyc troche tweter - bo kluje po uszach (ale to tylko moje zdanie i odczucia) ewentualnie kupic jakis inny. Jednak jak wpakujesz tr ESK 165 to bedziesz mial juz przygotowane miejsca (panele) pod cos innego (zawsze mozna sprzedac - dolozyc pare groszy i wpakowac inne).

Odnosnie wspolosiowych glosnikow to jaki by nie byl, nie zagra tak jak system odseperowany.
Ja juz przynajmniej odwyklem od takich glosnikow, jak i pakowania glosnikow w "półe", napewno troche meczarni przy panelach i wytlumieniu drzwi zwroci sie z nawiazka jak odpalisz radyjko :)
Awatar użytkownika
Gelo
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

podpisuje sie obiema rękami pod tym co Tom napisał. Głośniki współosiowe nie nadaja sie w drzwi tylko raczej w półke. Natomiast montowanie "głownych" głosnikow w tylnę półkę jest bez sensu bo nikt nie stoi tyłem do orkiestry !!!! Podstawa to porządny przód zamontowany na solidnym panelu i wytłumione drzwi. Tył tylko jako dopełnienie - żeby paseżorowie tezż mieli cos od życia albo dla takich co lubią wrażenie takiej niby przestronności dzwięku.
Za 200 zł to kup mat, wytłum dzwi i zrob sobie panele. I zbieraj na głosniki :-)
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

ahhh pomysl jeszcze nad Helix Blue 62mk2 - ciekawsze rozwiazanie niz te Hertz-a.
Podobno mozna kupisc za mniej niz 200zl - jakas promocja w sklepach "tylko dal idiotow ;) "
Awatar użytkownika
MKx
Stały gość
Stały gość

Oczywście za 200zł ciężkobedzie cokowiek znaleźć wsklepie, dlatego zainteresowały mnie te dwie używane opcje. Ceny takich nowych to około 320zł za esk i 400zł za hsk.
Jeśli chodzi o helixy to niestety 299zł w mediamarkt, ale faktycznie grają nieźle (śłyszałem u kumpla, grały przez wzmacniacz w radyjku).
Mam jednak inną ciekawą opcje (tylko sienie śmiać) - Słyszał ktoś Clarion SR-S 1726 ?
Miałem okazje porównać je bezpośrednio z ALpine type E , JBL GTO, i jeszcze kilkoma głośniczkami na jakimś radyjku za 2,5 kzł (też clarion) i wznacniaczu za 1,5 kzł (jbl gto) w zabudowie w sklepie i musze przyznać ze ten clarion, choć najtańszy, Alpin'a (type E to szmira) i JBL (gto gra jakoś za ostro i o dziwo bez ładnego basu) zmiażdzył strasznie ! kosztując najmniej.
Nie miałem okazj tego porównać z troszek droższymi Helixami czy Hertzami (które słyszałem i ich brzmienie mi nawet pasuje - tweeterki troszke ograniczałem) czy Powerbass'ami (nei moge się doczekać żeby je usłyszeć, bo strasznie zachwalacie), ale jak na 199zł za Clariona to grało neiźle ;]
Jade dzisiaj dalej szukać i przedewszystkim słuchać innych głośniczków;]

[ Dodano: Wto Sie 29, 06 12:42 ]
jeśłi chodzi o pułke tylnią to ostatnio kupiłem tam najlepsze głośniki jakie możma dac na tylnią półkę - Powertec PW-4648 38zł i 200w czystego dzwięku :twisted: :twisted:
i sprawują się idelanie (gdyż są na codzień są wyłączone :mrgreen: - włączam tylko jak mam pasażera żeby słyszał coś oprócz bum bum bum :roll: ). Co Ciekawe są to też głośniki 4x6 (inny rozstaw srób ARGHT - zmarnowałem na to sporo czasu) i grają duuuzo gożej od seryjnych, 15 letnich, Clarionów. Wymieniłem bo seryjne już się porostu rozleciały :(
oki to tylko taka dygresja dotycząca mojego zdania o głośnikach z tyłu. Od tyłu to można robić duzo inne, ciekawsze, zeczy ze swoją kobietą :lol:
pozdro
Awatar użytkownika
ToM
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Zerknij jeszcze raz do MM, slyszalem ze wlasnie od 25.08 (piatek) jest przecena.
Co do sluchania glosnikow w szafie to kij nie odsluch 90% glosnikow zagra inazczej w Aucie.
Odnosnie Clarion,Alpine, JBL to sobie lepiej darowac te glosniki. Odnosnie PB to nie jest to jakis HI-END, jednak jak za taka cene bardzo fajne glosniczki (chodzi o tansze modele).
Odnosnie JBL GTO to chca za niego 1.5k :shock: za 1.5k mozna miec owiele fajnejszy wzmacniacz np. taki jak moj uD Pro 7.2x ( http://www.u-dimension.pl/nasze_produkt ... id=5&kid=5 )
ODPOWIEDZ

Wróć do „Car Audio”