Witam,
Musze zamontowac glosniki z tylu - jak kupilem samochdozik to ich nie bylo. Nie ma duzo szerokopasmowych glosnikow 4x6 wiec zastanawiam sie czy nie bedzie lepiej zamontowac w fabrycznych miejscach wysokotonwe i dodatkowe basowe pod tylna polka.
Polka ma juz dziury, a z radia wychdoza mi kable RCA REAR wiec potrzeby tylko stereofoncizny wzmacniacz.
Tylko czy nie ma jakis akustycznych przeciwskazan?
Rozmieszcznie glosnikow z tylu
Moderator: Moderator
Generalnie wystarczą z przodu głośniki dwudrożne a na tył dobry bass.
Ale aby uzyskać lepszy efekt na tył dorzuć w miejsce seryjnych głośniki wysokotonowe, a do bagażnika zaplanuj fajną zabudowę ze wzmacniaczem i dobrym bassem (opcjonalnie polecam kondensator mocy).
Oczywiście nie polecam łaszenia się na tanie głośniki, lepiej dołożyć więcej kaski a mieć coś konkretnego w swoim samochodzie.
Taki właśnie zestaw (przód: dwudrożne, tył: wysokotonowe, bagażnik: zabudowa z dobrym bassem, wzmacniacz, kondensator) wystarczy aby wcześniej Cie było słyszeć niż widać, a i jakością dzwięku nie powstydziłby się żaden meloman
Pozdro!
Ale aby uzyskać lepszy efekt na tył dorzuć w miejsce seryjnych głośniki wysokotonowe, a do bagażnika zaplanuj fajną zabudowę ze wzmacniaczem i dobrym bassem (opcjonalnie polecam kondensator mocy).
Oczywiście nie polecam łaszenia się na tanie głośniki, lepiej dołożyć więcej kaski a mieć coś konkretnego w swoim samochodzie.
Taki właśnie zestaw (przód: dwudrożne, tył: wysokotonowe, bagażnik: zabudowa z dobrym bassem, wzmacniacz, kondensator) wystarczy aby wcześniej Cie było słyszeć niż widać, a i jakością dzwięku nie powstydziłby się żaden meloman
Pozdro!
- Rzodkiewa
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
odradzam pakowanie głośników w tylną półke. Aby głośnik dobrze grał musi miec szczelną i wygłuszoną komore, co jest niemożliwe w przypadku tylnej półki (chyba że bagarznik wygłuszysz
)... w miare to ujdzie jak masz jakiegos sedana i półka jest na stałe... nie wiem czy mówisz teraz o s13/s14 czy o całkiem innym aucie... osobiście polecam na przód 2 drożne + tweetery w słupek, a do bagarznika jakąś łądną skrzynie i wzmacniacz + kondensator... a i tak jak kolega wyżej napisał, naprawde warto zainwestowac w lepszą firme... nie mówie że musisz zaraz kupowac Focala czy B&W, ale Infinity czy JBL są w przystępnej cenie i potrafią naprawde ładnie grac
... a i nie łudź się że za 200zł bedziesz miał wzmacniacz 500W bo takie rzeczy to tylko w erze.
co wy z tymi kondensatorami
do normalnego zestawu jest zbedny na codzien nikt nieslucha mozyki tak zeby kondensator byl potrzebny bo banie by mu rozerwalo....
ja polecam hertza jesli chodzi jakosc i cene dla mnie najlepsza firma....
a jesli o glosniki w pulke to porazka jest... niewiem skad ludzie biora takie pomysly
ja polecam hertza jesli chodzi jakosc i cene dla mnie najlepsza firma....
a jesli o glosniki w pulke to porazka jest... niewiem skad ludzie biora takie pomysly
Ostatnio zmieniony pn 03 maja, 2010 12:36 przez przepson, łącznie zmieniany 1 raz.
graciochy piekniochy od przepsona:)
gg:9503999
tel.509547567
tel.509547567
kondesator po to by swiatelka nie mrugaly gdy bass napie..... A pólke to najlepiej od razu wyrzucic i do bagaznika zrobic sobie zabudowe (samemu idzie to zrobic w miare szybko i nie drogim kosztem). A w zabudowe sprzecicho jak juz wczesniej pisalem. Efekt gwarantowany. Bez polki a z bassem zabudowanym w zabudowie to jest miazga. Wtedy cale auto robi jako dupna skrzynia.
Wiec jeszcze raz --------> tylna polka OUT!
Wiec jeszcze raz --------> tylna polka OUT!
Dzieki panowie za wszelkie odpowiedzi!
Polka out
Tylko mi jej troche szkoda - jest ewidetnie przydatna chociazby aby zaslonic skarby w bagazniku.
A moze megabass (w najblizszej przyszlosci) w bagazniku i polka nad nim? Sa w niej juz duze dziury 2x 6x9 (albo i wiecej - sprawdze)? Oczywiscie zazwsze bedzie mozna ja wyjac...
I tak troche przy okazji: jak lepiej - wzmacniacz z tylu i ekranowe kabelki z sygnalem audio oraz zasilanie ciagniete z przodu na tyl, czy wzmacniacz z przodu, a na tyl dwa, dwuzylowe kable do glosnikow?
Pozdrawiam,
Marcin.
Polka out
Tylko mi jej troche szkoda - jest ewidetnie przydatna chociazby aby zaslonic skarby w bagazniku.
A moze megabass (w najblizszej przyszlosci) w bagazniku i polka nad nim? Sa w niej juz duze dziury 2x 6x9 (albo i wiecej - sprawdze)? Oczywiscie zazwsze bedzie mozna ja wyjac...
I tak troche przy okazji: jak lepiej - wzmacniacz z tylu i ekranowe kabelki z sygnalem audio oraz zasilanie ciagniete z przodu na tyl, czy wzmacniacz z przodu, a na tyl dwa, dwuzylowe kable do glosnikow?
Pozdrawiam,
Marcin.
240sx s13
wywalić tylną półkę to jest dopiero wiocha
po co komu zabudowa w s13 to ja nie wiem
mała skrzynka bass reflex i szpachla z auta odpada.
[ Dodano: Pon 03 Maj, 2010 15:57 ]
polecam skrzynki vibe
szyby z uszczelek wylatują hehe
po co komu zabudowa w s13 to ja nie wiem
mała skrzynka bass reflex i szpachla z auta odpada.
[ Dodano: Pon 03 Maj, 2010 15:57 ]
polecam skrzynki vibe
szyby z uszczelek wylatują hehe
kto rano wstaje, temu browar wieczorem się przydaje 
zabudowa po to by to wyglądało jak konkretny sytem audio. Skrzynia tez wystarczy, ale chyba kazdy przyzna, że zabudowa prezentuje się lepiej niż kawałek skrzyni z bassem.
A jesli smigasz na zawodach gdy kazdy kilogram jest wazny wtedy zabudowa jest zbedna, ale wtedy także ze skrzynia nie posmigasz
A jesli smigasz na zawodach gdy kazdy kilogram jest wazny wtedy zabudowa jest zbedna, ale wtedy także ze skrzynia nie posmigasz
Zreszta kazdy ma swoj gust. A w temacie chlopakowi nie chodzilo o to co komu sie podoba. Skrzynia ktora przedstawiles wyglada fajnie.
Ciekaw jestem ceny takiej skrzynki.
aaa i plyty nie musza byc obite wykladzina, moze to takze byc skorka
Ciekaw jestem ceny takiej skrzynki.
aaa i plyty nie musza byc obite wykladzina, moze to takze byc skorka
Ostatnio zmieniony pn 03 maja, 2010 15:30 przez wis2brwa, łącznie zmieniany 1 raz.
co do pulki jeszcze nie chodzi o jej wywalenie tylko brak glosnikow w niej:) niskie tony spokojnie zatelepia samochodem przez polke ktora niebedzie przeszkadzala:) a otwory mozesz zlikwidowac i obic sobie pulke nowym materialem... alo kupic deske bez dzior
graciochy piekniochy od przepsona:)
tel.509547567
tel.509547567
Cena czasami nie idzie w parze z jakoscia...a ta na zdjeciu to watpie zeby weszla bez wycianania amortyzatorow. Ja polecam JBL 595 Limited. Mam je i powiem ze graja pieknie bez skrzyni. Tytanowa membrana. Jedne z najdrozszych (500-700zl za pare) ale warto. dokupis kondensator. Skrzynie i wzmacniacz mam audiomedii od kolegi za 100 zl i powiem ze gra to naprawde bardzo czysto.
A wlasnie...jesli komus zalezy zeby gralo czysto a nie pakowac szafe do bagariana. Skrzynia powiem ze lezy idealnie jak dedykowana do tego auta. Zrobie zdjecia i wrzuce. Jak komus bedzie trzeba to moge podac wymiary i wszystkie katy.
Pozdrawiam.
Aha...tu kolega wspomnial cos o kablach..skad ciagnac. Najlepiej gdy sa jak najkrotsze...np wzmacniacz i kondensator...unikniemy spadku mocy. Tak samo z aku ale z tym to raczej nic nie zrobi, czyba ze komus nie szoda jeszcze miejsca w bagarianie.
A co do dziury w polce to stary mam taka ze wyglada jak od sracza...nie wiem co ktos tam mial. Kolpak by sie zmiescil...hmmm...w sumie niezla mysl:P
A wlasnie...jesli komus zalezy zeby gralo czysto a nie pakowac szafe do bagariana. Skrzynia powiem ze lezy idealnie jak dedykowana do tego auta. Zrobie zdjecia i wrzuce. Jak komus bedzie trzeba to moge podac wymiary i wszystkie katy.
Pozdrawiam.
Aha...tu kolega wspomnial cos o kablach..skad ciagnac. Najlepiej gdy sa jak najkrotsze...np wzmacniacz i kondensator...unikniemy spadku mocy. Tak samo z aku ale z tym to raczej nic nie zrobi, czyba ze komus nie szoda jeszcze miejsca w bagarianie.
A co do dziury w polce to stary mam taka ze wyglada jak od sracza...nie wiem co ktos tam mial. Kolpak by sie zmiescil...hmmm...w sumie niezla mysl:P
Ostatnio zmieniony pt 14 maja, 2010 08:06 przez dapper, łącznie zmieniany 1 raz.
(O O/ - - \O O)
--------------------
.oo
Wlasnie tak wyglada - jak wnetrze wychodka na dwie osoby.
Co do kabli to nie ma wyboru: skoro radio z przodu, a glosniki z tylu to trzeba to drutem polaczyc. I pytanie co lepiej ciagnas: zasilanie i audio sygnalowe, czy dwigrube pary do glosniikow.
Co do kabli to nie ma wyboru: skoro radio z przodu, a glosniki z tylu to trzeba to drutem polaczyc. I pytanie co lepiej ciagnas: zasilanie i audio sygnalowe, czy dwigrube pary do glosniikow.
240sx s13