Przeróbka auta,remont blacharsko-lakierniczy i takie tam

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
krisso
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Serdeczne witam dla wszystkich :)
Tak sobie siedze i tak sobie myśle że napisze o tym co mnie boli (oczywiście wszystko w temacie nissana a nie jakichś tam sercowych rozkminek hehe)
Ci co mnie znają to kojarzą temat,ci co nie to zaraz poznają:)
Otóż moja furka czeka na remoncik blacharski i nurtuje mnie kilka kwestii,martwi mnie kilka rzeczy i mam nadzieje że ktoś pomoże,odpisze hehe,pocieszy :)
Otóż przede wszystkim furka będzie miała wycinane wszystkie szyby łacznie z tylnymi małymi i teraz pytanie.Czy da się je potem ładnie wstawić,ew, jeśli coś by poszło nie tak przy wycinaniu to gdzie można dostać nowe uszczelki,może wiecie też za ile.
Druga sprawa to kwestia drzwi.Mam i jedne i drugie drzwi troszke opuszczone (czy nie ma problemu z ich wyregulowaniem? ) Nie wiem czy ma to związek a tymi drzwiami ale mam coś nie tak albo z uszczelką albo z szybą,nie wiem sam ale przy predkości powyżej 60km/h nie domyka się szyba.Tak jakby nie wchodziła w uszczelke i świszcze jak cholera.
W sumie to drażni mnie cała masa drobnostek,jak jakieś tam stukania,czy zawiecha która też wymaga już interwencji...ale skąd na to wszystko brać hehe,no cóż,takie życie.
Apropos samego remontu to pytanie mam jeszcze w kwestii przeróbki przodu.Wiem że trzeba kupić coś jeszcze pod zderzak żeby móc go wogóle zamocować i żeby lampy siedziały jak trzeba,ktoś mnie naprowadzi co to jest,to chodzi o wzmocnienie czy o co?
Nie wiem w sumie co jeszcze napisać o co spytać itd...tak jak mówie..tyle do zrobienia by doprowadzić go do dobrego stanu...że o poważniejszym tuningu nie ma co narazie myśleć hehe :)
I jeszcze pytanie mi się przypomniało.Czy ktoś ma założonego blow offa ale do seryjnego orurowania? W sensie czy jest ktoś kto tylko troche przerobił i ma nadal gumowe rury a nie same błyszczące chromy hehe Jak to wyszło,czy dużo zabawy z tym,bo rozumiem że trzeba usunąć seryjne DV itd ??
Pozdrawiam wszystkich
Ostatnio zmieniony pt 06 kwie, 2007 13:30 przez krisso, łącznie zmieniany 1 raz.
Joe Satriani-Strange Beautiful Music...
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

niewiem jak tylna i przednia szyba, ale tylne boczne sa wklejane, jedna mialem wymieniana i nie ma sladu ze cos z nia bylo robione, mysle ze to kwestia doswiadczenia "wklejajacego"

boczne przednie szyby reguluje sie prowadnicami, rozbierasz tapicere z drzwi i mozliwe ze bedzie trzeba pobawic sie prowadnicami
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
Awatar użytkownika
krisso
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Przypomne tylko że mam s14 więc sprawa bocznych szybek chyba jednak troche inaczej wygląda :(
rodriguez

siemanko..
moze od konca zaczne :)

miedzy pasem przednim a zderzakiem jest takie poziome wzmocnienie (listwa) na niej opiera sie zderzak. poza tym zderzak powinien miec jeszcze dwa mocowania do pasu przedniego - w naroznikach rzecz jasna - takie stalowe listewki o dlugosci mniej wiecej 15cm. w wiekszosci przypadkow przerdzewiale w sito ale da sie bez problemowo dorobic z katownika :)

lampy przykreca sie do pasu przedniego i blotnikow.

Obrazek
manual s. 575

z szybami moze byc problem - radze podjechac do dobrego warsztatu gdzie sie tym zajmuja. tylko nie bardzo rozumiem czemu chcesz demontowac szyby boczne ?

opuszczone dzwi - da sie wyregulowac.
szybe rowniez jak mowil kolega wczesniej - zdejmiesz boczki to odrazu zrozumiesz o co chodzi. zastanawiam sie tylko dlaczego sie opuscily.

Obrazek
manual s. 577

bova na seryjnym orurowaniu mial np 'michal' :
Obrazek

pozdro !
Awatar użytkownika
krisso
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Dziękuje bardzo za te odpowiedzi:) To teraz mam już jasność co do kowersji i tak jak mówiłeś tych mocowań do zderzaka nie mam i trzeba będzie dociąć hehe
Co do szybek bocznych to muszą wyjechac ponieważ będzie remont dachu i malowanie całości.
Rodriqez doszły mnnie słuchy że mieliście lampki do "a" na handel, sam w to watpie ale zapytam dla zasady,macie jakies jeszcze?
pzdr
rodriguez

nie wiedzialem ze masz na mysli konwersje...

mocowania boczne mozna dorobic, z listwa pod zderzak raczej bedzie gorzej, chociaz podejrzewam ze majac w reku orginal dobry kowal da rade:D ze znalezieniem bedzie cieeezko. blotniki pasuja p'n'p. czolowka nieznacznie sie rozni ale nie ma problemow.

temat lamp jak na razie - wielka niewiadoma :)

pozdrowki.
Awatar użytkownika
krisso
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Właśnie się dopatrzyłem że mój przedni zderzak który leży w piwnicy i czeka na konwersje ma ułamany prawy narożny zaczep...myślicie że jest to problem czy można dorobić ,poradzić sobie z tym? Kurde,wogóle powiedzcie jak to jest z naprawą,malowaniem i wogóle doprowadzaniem do dobrego stanu takich właśnie części jak zderzak pęknięty czy jakieś wgniecenie na drzwiach...ja jakś strasznie sceptycznie do tego podchodze i włosy z głowy rwe że to jest niedonaprawienia a przecież remontuje się totalne gruzy że wyglądają jak nówki sztuki.Może mamy wogóle jakiegoś blacharza na forum lub lakiernika? :)
rodriguez

jak bys pokazal zdjecia to bylo by latwiej :)
Awatar użytkownika
krisso
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Nie mam narazie cyfrzaka ale postaram się zrobić na dniach jakoś. Pozytywne info-trafiłem błotniki do konwersji czyli zostały już tylko lampy i ta listwa przednia :)
Pytanie-czy jest na forum ktoś kto przemalowywał całkowicie auto,albo wykonywał poważnijeszą naprawe blacharską jak przeszczem progów albo wstawienie ćwiartki?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”