Roznice miedzy sunny gti a 200sx

Moderator: Moderator

chajs

Jaka jest roznica pomiedzy dwoma tymi silnikami chodzi mi o 1,8?? Chodzi mi o roznice mechaniczne w budowie silnikow itp a takze komp i wogole.
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

podstawowa to taka:
CA18D kontra CA18DET

resztę już łatwo znaleźć.
EMWU is dead
wojciul

Głowica jest ta sama, dół jest ten sam... Nie ma za to turbiny i kolektor ssący ma inaczej umieszczoną przepustnicę... Tzn. rura od filtra idzie nad silnikiem... Jedna skrzynia pasuje do całej serii CA... ECU to samo, tylko, że ma inne mapy pewnie wgrane... Jeżdżą Sunny z silnikiem CA18DET... W sumie to podstawowe marzenie każdego posiadacza starego GTI'ka...
SPARK

wydaje mi sie że silnik z sunny'ego gti b12 (ca18de) miał nieco ostrzejsze wałki od DET'a i wyższy stopień sprężania. Nie miał też natrysku oleju na denko tłoka. Ale nie jestem na 100% pewien.
chajs

Hmm bo moge kupic silnik od gti. byl by problem z uturbieniem go?? To czemu bez turbiny jest miedzy nimi taka duza roznica w mocy??
wojciul

Wałek ssący jest inny w silniku CA16DE... Może być jeszcze różnica w wtryskach... W Sunnym są 270ccm, nie wiem jak w 200sx... Natrysk oleju na denko tłoka jest we wszystkich CA... Jego wyższa moc może wynikać z innego ustawienia odcinki, np. u mnie wynosi ona 8300 rpm... Aha zwykłe 1,6 od zwykłego 1,8 różni się też kolektorem ssącym i paroma pierdułkami związanymi z systemem paliwowym... Wiem, że w 1,6 są jakieś przepustnice dodatkowe sterowane podciśnieniem, ale nie wiem dokładnie co i jak... Znajomy mi kiedys tłumaczył bo ma takiego Suuny'ego jak ja... Najłatwiej przełożyć cały silnik... miejsce pod ICek jest przed chłodnicą, a mocowania silnika pasują.
chajs

Mi chodzi o silniki 1.8 A jaka jest moc 1,6? Bo 1,8 z tego co znalazlem ma 127 ps. No a sx bez turbiny napewno tyle nie ma.
wojciul

Różnie moce podają... Dla 1,6 jest to od 110 do 125 KM, a dla 1,8 od 125 do 140 KM... i nikt tak naprawdę nie wie co jest prawdą.. . w zależności od kraju przeznaczenia są rózne wersje, np. mniejszy przekrój wydechu itp.
kudlaty
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

sx bez turba bedzie mial mniejsza moc niz suuny ktory tego turba nigdy nie mial dlatego ze silniki uturbinione sa odprezane
i juz prawie rok stoi:(
Awatar użytkownika
yabcok
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

A jak wyglada sytuacja z walem w ca16de jest taki sam jak ca18d/et??
chajs

No iu niestety nie jest mi chyba dane jezdzic na turbo. Teraz juz by byla 4 turbina wiec prosil bym zeby ktos mi napisal jak chlop chlopowi co zrobic aby ten silnik bez turbo mial te 130 ps.
Awatar użytkownika
Maretzky
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

chajs pisze:No iu niestety nie jest mi chyba dane jezdzic na turbo. Teraz juz by byla 4 turbina wiec prosil bym zeby ktos mi napisal jak chlop chlopowi co zrobic aby ten silnik bez turbo mial te 130 ps.
Krok 1. Sprzedac 200sxa
Krok 2. KUpic 240sxa
Krok 3. Cieszyc sie jazda autem o mocy okolo 150 KM :)
Obrazek
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

chajs , prawda jest taka jak juz nie raz byla tu wypowiedziana
zaoszczedzisz raz , wydasz 2x
Ty zaoszczedziles wiecej razy nabywając "jakieś" turbiny i teraz masz co chciałes....

kup raz a porzadnie :mrgreen:
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

Święte słowa.
Niektórzy wolą się uczyć na własnych błedach $$$ niż na czyichś.
A jak już się sam przekonałeś to weź skończ to drutowanie i zdaj sobie sprawę że to nia auto dla Ciebie.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
ntr
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

chajs pisze:No iu niestety nie jest mi chyba dane jezdzic na turbo. Teraz juz by byla 4 turbina wiec prosil bym zeby ktos mi napisal jak chlop chlopowi co zrobic aby ten silnik bez turbo mial te 130 ps.
Sorry, ale może Ty nie umiesz jeździć z Turbiną? To dość powszechne zjawisko z tego co widzę, bo tylko jeden właściciel (z aut które oglądałem) dawał autu pracować chwilę na wolnych obrotach zanim je zgasił (tak by turbina mogła spokojnie wyhamować i sie nie zatrzeć z braku oleju).. No i tylko jedno, jego auto, miało zdrowe turbo.. :roll:
Ciekawa zależność 8)
Jest:
'87 Chevrolet El Camino
'95 BMW 328i

Były:
'90 S13, CA18DET + Walbro 255l/h (rozbity/sprzedany)
'99 S14A, SR20DET + PowerFC, Scorpion cat-back @1bar (sprzedany)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”