Kierownica a przegląd
Moderator: Moderator
Usłyszałem dzisiaj od pana przeglądającego ciekawą rzecz mianowicie gdy już nissan przebrnoł przez 2 minutowy "przegląd" koleś otworzył drzwi i 1 rzecz "a masz na kierownice homologację ?, bo już za to mógł bym Cie nie puścić..." zdziwiło mnie to bo mam Momo Corse więc nie jest to kierownica X z firmy X i już z nią kupiłem auto. Pytanie do was spotkaliście się kiedyś z przepisem mówiącym o tym, że kierownica musi mieć homologację do jazdy "na co dzień" ? bo do startów w zawodach jakiś tam to wiadomo.
Ostatnio zmieniony śr 13 kwie, 2011 08:48 przez Fabisz, łącznie zmieniany 1 raz.
- kamilp1908
- -#Klubowicz

- Kontakt:
Wszystkie elementy w samochodzie muszą mieć homologację na dopuszczenie do ruchu publicznego. W seryjnym samochodzie wszystkie elementy taką posiadają, chyba E4. A te lepsze tuningowe zamienniki mają czasami homologację drogową.
Dużo zamienników ma homologacje FIA, czyli homologacje "wyścigową", która nie dopuszcza do ruchu drogowego.
Dużo zamienników ma homologacje FIA, czyli homologacje "wyścigową", która nie dopuszcza do ruchu drogowego.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować 
Jak masz starą a nie jesteś pewien nowej to zawsze możesz ją zapakować do bagażnika jadąc na przegląd - gość się doczepi to mu pokażesz starą i powiesz, że za 5 minut podjedziesz z tym i znowu będą go musieli badać. Z samego lenistwa podbiją 
Ja tak ostatnio miałem kierownicę i kierunki przednie - ale zwrócił mi uwagę tylko na kierunki i nic z bagażnika nie wyciągałem.
Ja tak ostatnio miałem kierownicę i kierunki przednie - ale zwrócił mi uwagę tylko na kierunki i nic z bagażnika nie wyciągałem.
Przedszkole Montessori FaSolLa
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
- borimichal
- -#Moderator

I tak dobrze ze Ci z linijka/metrem nie wyskoczył 
Ostatnio zmieniony śr 13 kwie, 2011 09:27 przez borimichal, łącznie zmieniany 1 raz.
- Artur1020
- Postojebca

- Kontakt:
no u mnie na stacji diagnostycznej na ktorej robie tez sie czepiaja...o kierownice, kubelki, itd. gadalem z szefem i mowi ze np. tak jak ja mam 100% szpere to na upartego powinno tez nie przechodzic bo jest przepis ktory mowi ze pojazd musi byc "nie zmieniony mechanicznie" wiec jest zmiana konstrukcyjna czy jak to ujac i juz dupa:( (nie wiedzialem jak to inaczej ujac ale wszyscy wiedza o co chodzi) 
Niesz sztuka zabić muche przednia szyba tylko boczną =)))
Artur1020 pisze:no u mnie na stacji diagnostycznej na ktorej robie tez sie czepiaja...o kierownice, kubelki, itd. gadalem z szefem i mowi ze np. tak jak ja mam 100% szpere to na upartego powinno tez nie przechodzic bo jest przepis ktory mowi ze pojazd musi byc "nie zmieniony mechanicznie" wiec jest zmiana konstrukcyjna czy jak to ujac i juz dupa:( (nie wiedzialem jak to inaczej ujac ale wszyscy wiedza o co chodzi)
Też mam 100% z tyłu ale przynajmniej siła hamowania zawsze wychodzi równiutko
- Artur1020
- Postojebca

- Kontakt:
wiem:) wglebiajac sie w polskie prawo to sa przepisy ktore przecza sobie wzajemnieFabisz pisze:Artur1020 pisze:no u mnie na stacji diagnostycznej na ktorej robie tez sie czepiaja...o kierownice, kubelki, itd. gadalem z szefem i mowi ze np. tak jak ja mam 100% szpere to na upartego powinno tez nie przechodzic bo jest przepis ktory mowi ze pojazd musi byc "nie zmieniony mechanicznie" wiec jest zmiana konstrukcyjna czy jak to ujac i juz dupa:( (nie wiedzialem jak to inaczej ujac ale wszyscy wiedza o co chodzi)
Też mam 100% z tyłu ale przynajmniej siła hamowania zawsze wychodzi równiutko
Niesz sztuka zabić muche przednia szyba tylko boczną =)))
Jak masz szperę to hamowanie zawsze wyjdzie równo.
Na zmiany konstrukcyjne i ingerowanie w mechanikę auta musisz mieć papierek od rzeczoznawcy który na uprawnienia do dopuszczenia pojazdu do ruchu.
Taki rzeczoznawca orzeka o dopuszczeniu pojazdów typu SAM do ruchu drogowego.
Dla mnie to bzdura jest na max-a bo jak coś ma np. homologacje FIA to jest to sprzęt dużo bardziej bezpieczny niż zwykła homologacja drogowa E4.
Weźmy sobie dla przykładu pasy bezpieczeństwa:
- zwykłe 3 pkt. seryjne 2" homologacja drogowa E4.
- Pasy 4,5,6 pkt pasy 3" z homologacją FIA że niby dlaczego miały by nie być dopuszczone do ruchu drogowego ? Na jakiej podstawie ?
Ale takie pasy 4,5,6 pkt. już w fotelikach dla dzieci są dopuszczone ba nawet wskazane bo bezpieczeństwo najważniejsze tak. bzdura.
Ciekawe czy jak by wyrejestrować nismo i zarejestrować jako pojazd sam czy niebiescy mieli by podstawy do odsyłania na przegląd takiego pojazdu kiedy większość elementów jest custom.
Na zmiany konstrukcyjne i ingerowanie w mechanikę auta musisz mieć papierek od rzeczoznawcy który na uprawnienia do dopuszczenia pojazdu do ruchu.
Dla mnie to bzdura jest na max-a bo jak coś ma np. homologacje FIA to jest to sprzęt dużo bardziej bezpieczny niż zwykła homologacja drogowa E4.
- Pasy 4,5,6 pkt pasy 3" z homologacją FIA że niby dlaczego miały by nie być dopuszczone do ruchu drogowego ? Na jakiej podstawie ?
Ale takie pasy 4,5,6 pkt. już w fotelikach dla dzieci są dopuszczone ba nawet wskazane bo bezpieczeństwo najważniejsze tak. bzdura.
Ciekawe czy jak by wyrejestrować nismo i zarejestrować jako pojazd sam czy niebiescy mieli by podstawy do odsyłania na przegląd takiego pojazdu kiedy większość elementów jest custom.
- kudec4
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Formalnie i zgodnie z prawem to nie możesz wyrejestrować pojazdu bez złomowania go...a ponad prawem dogadujesz się ze złomem i tyle ale później już go nie zarejestrujesz raczej bo pojazd formalnie nie istnieje...zakręcone te przepisy jak lato z radiem ehh Polska
240sx 1989r
KA24E-R.I.P. [*]
KA24E-R.I.P. [*]
- Binio_
- Postojebca Nałogowy

- Kontakt:
Chodzi zapewne o jakies nr np czas zapiecia sie , bezpiecznego odpiecia , wypiecia w razie wypadku etcerison pisze: Dla mnie to bzdura jest na max-a bo jak coś ma np. homologacje FIA to jest to sprzęt dużo bardziej bezpieczny niż zwykła homologacja drogowa E4.
- roball
- Postojebca Nałogowy

Jestem na 100% pewny, że chodzi o burdel i brak sprzężenia zwrotnego przy ustalaniu przepisów. Różne "grupy" piszą to zupełnie niezależnie i nie zawracają sobie głowy czymś tak błahym jak LOGIKA całości.
Ostatnio zmieniony śr 13 kwie, 2011 17:02 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
a zombie zombie zombie...
erison pisze:Jak masz szperę to hamowanie zawsze wyjdzie równo.
Tak wiem, że z e-szperą zawsze równo Ci koła zahamują dlatego dodałem ";)" Co do kierownicy to trochę poszperałem i znalazłem ze kiera musi mieć wybite "E...." coś tam co świadczy o tym, że jest dopuszczona i ma swoistą homologację. Co do zmian konstrukcyjnych to przegląd w takim wypadku jest po prostu droższy czyt. 180 zł.
Mhm ciekawe kto by mógł wystawić zaświadczenie na e-szpere, no nic czasem dobrze, że żyjemy w kraju gdzie da się dużo rzeczy załatwić ...
Ostatnio zmieniony śr 13 kwie, 2011 23:12 przez Fabisz, łącznie zmieniany 1 raz.

[/center]