Kierownica a przegląd

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Fabisz
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Usłyszałem dzisiaj od pana przeglądającego ciekawą rzecz mianowicie gdy już nissan przebrnoł przez 2 minutowy "przegląd" koleś otworzył drzwi i 1 rzecz "a masz na kierownice homologację ?, bo już za to mógł bym Cie nie puścić..." zdziwiło mnie to bo mam Momo Corse więc nie jest to kierownica X z firmy X i już z nią kupiłem auto. Pytanie do was spotkaliście się kiedyś z przepisem mówiącym o tym, że kierownica musi mieć homologację do jazdy "na co dzień" ? bo do startów w zawodach jakiś tam to wiadomo.
Ostatnio zmieniony śr 13 kwie, 2011 08:48 przez Fabisz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Wszystkie elementy w samochodzie muszą mieć homologację na dopuszczenie do ruchu publicznego. W seryjnym samochodzie wszystkie elementy taką posiadają, chyba E4. A te lepsze tuningowe zamienniki mają czasami homologację drogową.
Dużo zamienników ma homologacje FIA, czyli homologacje "wyścigową", która nie dopuszcza do ruchu drogowego.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Jak masz starą a nie jesteś pewien nowej to zawsze możesz ją zapakować do bagażnika jadąc na przegląd - gość się doczepi to mu pokażesz starą i powiesz, że za 5 minut podjedziesz z tym i znowu będą go musieli badać. Z samego lenistwa podbiją :)
Ja tak ostatnio miałem kierownicę i kierunki przednie - ale zwrócił mi uwagę tylko na kierunki i nic z bagażnika nie wyciągałem.
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

I tak dobrze ze Ci z linijka/metrem nie wyskoczył :P
Ostatnio zmieniony śr 13 kwie, 2011 09:27 przez borimichal, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

no u mnie na stacji diagnostycznej na ktorej robie tez sie czepiaja...o kierownice, kubelki, itd. gadalem z szefem i mowi ze np. tak jak ja mam 100% szpere to na upartego powinno tez nie przechodzic bo jest przepis ktory mowi ze pojazd musi byc "nie zmieniony mechanicznie" wiec jest zmiana konstrukcyjna czy jak to ujac i juz dupa:( (nie wiedzialem jak to inaczej ujac ale wszyscy wiedza o co chodzi) :)
Niesz sztuka zabić muche przednia szyba tylko boczną =)))
Awatar użytkownika
Fabisz
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Artur1020 pisze:no u mnie na stacji diagnostycznej na ktorej robie tez sie czepiaja...o kierownice, kubelki, itd. gadalem z szefem i mowi ze np. tak jak ja mam 100% szpere to na upartego powinno tez nie przechodzic bo jest przepis ktory mowi ze pojazd musi byc "nie zmieniony mechanicznie" wiec jest zmiana konstrukcyjna czy jak to ujac i juz dupa:( (nie wiedzialem jak to inaczej ujac ale wszyscy wiedza o co chodzi) :)

Też mam 100% z tyłu ale przynajmniej siła hamowania zawsze wychodzi równiutko ;)
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Fabisz pisze:
Artur1020 pisze:no u mnie na stacji diagnostycznej na ktorej robie tez sie czepiaja...o kierownice, kubelki, itd. gadalem z szefem i mowi ze np. tak jak ja mam 100% szpere to na upartego powinno tez nie przechodzic bo jest przepis ktory mowi ze pojazd musi byc "nie zmieniony mechanicznie" wiec jest zmiana konstrukcyjna czy jak to ujac i juz dupa:( (nie wiedzialem jak to inaczej ujac ale wszyscy wiedza o co chodzi) :)

Też mam 100% z tyłu ale przynajmniej siła hamowania zawsze wychodzi równiutko ;)
wiem:) wglebiajac sie w polskie prawo to sa przepisy ktore przecza sobie wzajemnie :D
Awatar użytkownika
erison
Postojebca
Postojebca

Jak masz szperę to hamowanie zawsze wyjdzie równo.

Na zmiany konstrukcyjne i ingerowanie w mechanikę auta musisz mieć papierek od rzeczoznawcy który na uprawnienia do dopuszczenia pojazdu do ruchu.

Taki rzeczoznawca orzeka o dopuszczeniu pojazdów typu SAM do ruchu drogowego.

Dla mnie to bzdura jest na max-a bo jak coś ma np. homologacje FIA to jest to sprzęt dużo bardziej bezpieczny niż zwykła homologacja drogowa E4.

Weźmy sobie dla przykładu pasy bezpieczeństwa:

- zwykłe 3 pkt. seryjne 2" homologacja drogowa E4.
- Pasy 4,5,6 pkt pasy 3" z homologacją FIA że niby dlaczego miały by nie być dopuszczone do ruchu drogowego ? Na jakiej podstawie ?

Ale takie pasy 4,5,6 pkt. już w fotelikach dla dzieci są dopuszczone ba nawet wskazane bo bezpieczeństwo najważniejsze tak. bzdura.

Ciekawe czy jak by wyrejestrować nismo i zarejestrować jako pojazd sam czy niebiescy mieli by podstawy do odsyłania na przegląd takiego pojazdu kiedy większość elementów jest custom. :lol:
Awatar użytkownika
kudec4
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Formalnie i zgodnie z prawem to nie możesz wyrejestrować pojazdu bez złomowania go...a ponad prawem dogadujesz się ze złomem i tyle ale później już go nie zarejestrujesz raczej bo pojazd formalnie nie istnieje...zakręcone te przepisy jak lato z radiem ehh Polska
240sx 1989r
KA24E-R.I.P. [*]
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

erison pisze: Dla mnie to bzdura jest na max-a bo jak coś ma np. homologacje FIA to jest to sprzęt dużo bardziej bezpieczny niż zwykła homologacja drogowa E4.

- Pasy 4,5,6 pkt pasy 3" z homologacją FIA że niby dlaczego miały by nie być dopuszczone do ruchu drogowego ? Na jakiej podstawie ?
Chodzi zapewne o jakies nr np czas zapiecia sie , bezpiecznego odpiecia , wypiecia w razie wypadku etc
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Jestem na 100% pewny, że chodzi o burdel i brak sprzężenia zwrotnego przy ustalaniu przepisów. Różne "grupy" piszą to zupełnie niezależnie i nie zawracają sobie głowy czymś tak błahym jak LOGIKA całości.
Ostatnio zmieniony śr 13 kwie, 2011 17:02 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Fabisz
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

erison pisze:Jak masz szperę to hamowanie zawsze wyjdzie równo.

Na zmiany konstrukcyjne i ingerowanie w mechanikę auta musisz mieć papierek od rzeczoznawcy który na uprawnienia do dopuszczenia pojazdu do ruchu.

Taki rzeczoznawca orzeka o dopuszczeniu pojazdów typu SAM do ruchu drogowego.

Dla mnie to bzdura jest na max-a bo jak coś ma np. homologacje FIA to jest to sprzęt dużo bardziej bezpieczny niż zwykła homologacja drogowa E4.

Ale takie pasy 4,5,6 pkt. już w fotelikach dla dzieci są dopuszczone ba nawet wskazane bo bezpieczeństwo najważniejsze tak. bzdura.

Ciekawe czy jak by wyrejestrować nismo i zarejestrować jako pojazd sam czy niebiescy mieli by podstawy do odsyłania na przegląd takiego pojazdu kiedy większość elementów jest custom. :lol:

Tak wiem, że z e-szperą zawsze równo Ci koła zahamują dlatego dodałem ";)" Co do kierownicy to trochę poszperałem i znalazłem ze kiera musi mieć wybite "E...." coś tam co świadczy o tym, że jest dopuszczona i ma swoistą homologację. Co do zmian konstrukcyjnych to przegląd w takim wypadku jest po prostu droższy czyt. 180 zł.

Mhm ciekawe kto by mógł wystawić zaświadczenie na e-szpere, no nic czasem dobrze, że żyjemy w kraju gdzie da się dużo rzeczy załatwić ...
Ostatnio zmieniony śr 13 kwie, 2011 23:12 przez Fabisz, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

nie wtedy musisz miec zaswiadczenie z homolagacja/dopuszczeniem tego do ruchu
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”