Sky V35 ma 2 silniki. VQ25DE i VQ35DE. Oba są V6.
Natomiast jeśli chodzi o zapowiadanego na 2007 nowego GT-R to najwięcej plotek mówi, że będzie miał silnik VQ32DETT. Inna opcja to VK45DE, ale jest mniej prawdopodobna.
Swoją drogą ciekawe dlaczego Nissan odpuścił sobie rozwój VVT. Mieli SR20VET, który osiągał 280KM. Mają SR16VE mający 170KM. Honda i Toyota dobrze sobie radzą z i-VTEC i VVT-i.
Off-Top v. 3.00
Moderator: Moderator
-
Kruchy
...ta, tez o tym czytalem gdzies, ale juz nie pamietam gdzie...Musze powiedziec, ze sie az slinie na sama mysl o nowym GT-R, bo jestem ciekaw, czym blysna (a mam nadal nadzieje, ze tak) "male zolte ludziki spod znaku nismo". VQ32DETT brzmi rewelacyjnie...cos jak M3 w ukladzie V i z doladowaniem - po prostu rewela. Jesli by pozostal nawet dzisiejszy naped ATTESSA to mielibysmy kolejnego killera, ktory wyprzedzil nie tylko czasy, ale i samego siebie (tytul z jednego z artykulow o gtr '89/90).Tirinti pisze: Natomiast jeśli chodzi o zapowiadanego na 2007 nowego GT-R to najwięcej plotek mówi, że będzie miał silnik VQ32DETT. Inna opcja to VK45DE, ale jest mniej prawdopodobna.
Swoją drogą ciekawe dlaczego Nissan odpuścił sobie rozwój VVT. Mieli SR20VET, który osiągał 280KM. Mają SR16VE mający 170KM. Honda i Toyota dobrze sobie radzą z i-VTEC i VVT-i.
W ramach ciekawostki powiem, ze czytalem gdzies (oczywiscie niestety nie potierdzone ploty i spekulacje), ze naped nowego GTRa i silnik powstaja we wspolpracy z Cosworthem (nota bene chyba nawet gtr r34 ma cos wspolnego z napedem Cossiego...) i ze nissan rozwazal mozliwosc zbudowania GTRa HYBRYDY...czyli silnik spalinowy, ktorgo moment obrotowy podnosza silniki elktryczne czy jakies tam...brzmi to mocno futurystycznie, ale kto wie. Sama idee chwilowego podnoszenie momentu obrotowego przerabia/lo BMW - do normalnego silnik, byl dolaczany maly elektryczny (napedzajacy wal czy jakos tak) i podnoszacy moment do okolo 1000Nm...
co do zmiennych faz nie mam pojecia, ale biorac pod uwage, ze firmy (o ironio chyba RENO) kombinuja z elektrycznym rozrzadem, temu moze wlasnie nissan zarzucil kwestie vvt na rzecz czegos takiego...no i moze plotki o "gtr hybrydzie" wlasnie stad sie wziely...
Nowy GT-R nie będzie miał ATTESSA. Będzie e-4WD, czyli stały napęd na tył i do tego dwa elektryczne silniki na przednie koła. e-4WD będzie miała też nowa Supra. Toshiba już testuje akmulatory, które ładują się na max w ciągu kilku minut.
I nie jest to futurystyka. JDMowa Micra ma opcję e-4WD, tyle, że tam silnik daje stały napęd na przód a elektryczny silnik dodatkowo na tył.
A elektryczny rozrząd to chyba ma jakiś silnik BMW, Renault ma drive by wire, czyli w pedale gazu jest potencjometr a przepustnicą steruje elektryczny silniczek sterowany przez komputer dokonujący korekt w sygnale pobieranym z czujnika w pedale.
Co do e4WD to nie wiem jaką to ma przewagęnad tradycyjnym rozwiązaniem. W przypadku Micry to jest taka zaleta, że nie potrzeba wału i dyferencjału, a silniczek i akmulator ważą mniej. GT-R i tak będzie miał napęd na tył, a przedni napęd chyba jest prostszy i lżejszy od elektrycznego.
I nie jest to futurystyka. JDMowa Micra ma opcję e-4WD, tyle, że tam silnik daje stały napęd na przód a elektryczny silnik dodatkowo na tył.
A elektryczny rozrząd to chyba ma jakiś silnik BMW, Renault ma drive by wire, czyli w pedale gazu jest potencjometr a przepustnicą steruje elektryczny silniczek sterowany przez komputer dokonujący korekt w sygnale pobieranym z czujnika w pedale.
Co do e4WD to nie wiem jaką to ma przewagęnad tradycyjnym rozwiązaniem. W przypadku Micry to jest taka zaleta, że nie potrzeba wału i dyferencjału, a silniczek i akmulator ważą mniej. GT-R i tak będzie miał napęd na tył, a przedni napęd chyba jest prostszy i lżejszy od elektrycznego.
-
Kruchy
wiec jednak bylo ziarno prawdy w tym co przeczytalem...O e4wd w Micrze slyszalem - zreszta pomysly tego typu byly juz w momencie jak wchodzila na rynek nowa micra i mial byc takze w Europie, ale nie wiedzialem, ze planuja to wsadzic do sky'a...Ciekawe. Sky i supra maja miec to samo?...no to kolejna rewelacjaTirinti pisze:Nowy GT-R nie będzie miał ATTESSA. Będzie e-4WD, czyli stały napęd na tył i do tego dwa elektryczne silniki na przednie koła.
A tak w ogole ciekawe jak to bedzie dzialac, bo to musialby byc max wydajne aku zeby w sportowym aucie napedzac przednia oske przy duzej szybkosci, czy w chwili uslizgu tylnych kol...
PS: W ramach ciekawostki, wczoraj wyczytalem, ze Mazda, po wprowadzeniu na rynek nowego Renessis do RX-8 obiecala, ze w przeciagu dwoch lat wyprudukuje wersje napedzana ...wodorem...
The future is waiting for us..
-
Kruchy
o bmw nie slyszalem...ktore?...watpie...A to co siedzi w Reno to jest chyba tylko "bezprzewodowy pedal gazu"Tirinti pisze: A elektryczny rozrząd to chyba ma jakiś silnik BMW, Renault ma drive by wire, czyli w pedale gazu jest potencjometr a przepustnicą steruje elektryczny silniczek sterowany przez komputer dokonujący korekt w sygnale pobieranym z czujnika w pedale.
.
Ten wodorowy RX-8 ma mieć 110KM.
Co do elektrzycznego rozrządu to nie jestem pewny czy to BMW, ale prawie pewny jestem, że jakiś niemiecki.
A gaz w Renault jest właśnie przewodowy, w odróżnieniu od innych, które są linkowe.
Nazywa się to drive-by-wire throttle i jest standardem w Lagunie II.
IMHO to tylko bajer. Dużo ciekawszy by był elektryczny hamulec i sprzęgło.
Co do elektrzycznego rozrządu to nie jestem pewny czy to BMW, ale prawie pewny jestem, że jakiś niemiecki.
A gaz w Renault jest właśnie przewodowy, w odróżnieniu od innych, które są linkowe.
Nazywa się to drive-by-wire throttle i jest standardem w Lagunie II.
IMHO to tylko bajer. Dużo ciekawszy by był elektryczny hamulec i sprzęgło.
-
Kruchy
tak, rzeczywiscie ponoc tyle ma miec, czyli jakies 50% sprawnosci silnika benzynowego...oj podobnie wygladalo to poczatkwo z dieslami...z 2.0l bylo po 68kucy na poczatku lat 90. Minelo 15 lat i z 2.0 mamy okolo 140...IMHO jak tylko sie zacznie i ta wodorowa machina ruszy to bedzie skok conajmniej na miare mikroprocesora.Tirinti pisze:Ten wodorowy RX-8 ma mieć 110KM.
PS: cos mi sie wydaje, ze rownie dobrze mozna by bylo sie Tirinti spotkac na piwsko, bo widze, ze taksobie tylko sami tu gadamy...Halo, moze ktos zna jakies moto-ploty?
Tyle, że teraz prawie każdy diesel ma turbo, a benzynowy prawie żaden.
Z tego co słyszałem to wodur niezbyt nadaje się do napędu silników spalinowych. Dużo lepjej mu idzie w ogniwach paliwowych. Te narazie są duże i drogie. Ale jak staną się popularne to powinny stanieć i zyskać na sprawności.
A co do PS to chyba wina umieszczenia w oftopie. Trzeba byo założyć osobny wątek.
Z tego co słyszałem to wodur niezbyt nadaje się do napędu silników spalinowych. Dużo lepjej mu idzie w ogniwach paliwowych. Te narazie są duże i drogie. Ale jak staną się popularne to powinny stanieć i zyskać na sprawności.
A co do PS to chyba wina umieszczenia w oftopie. Trzeba byo założyć osobny wątek.
-
Kruchy
no nie przesadzaj...subaru impreza, misiek evo, silniki VAG 1.8T, saaby, nowy colt CTZ (chyba ma takie oznaczenie) HA - Nowa renia Meganka Sport! ...rover dupowoz! (chyba 620i) - zszokowalem sie tym...i pewnie jeszcze kilka o ktorych zapomnialem.Tirinti pisze:Tyle, że teraz prawie każdy diesel ma turbo, a benzynowy prawie żaden.
Nie ukrywajmy stosowanie turbin w autach ma tez niestety wiele minusow, dlatego poza autami sportowymi nie oplaca sie ich wstawiac...o dieslach nie mowie.
Co do wodoru, to jasne, ze to sa dopiero poczatki i w lepsze sa ponoc ogniwa, ale w tym widze nieprawdopodobne mozliwosci na przyszlosc...pomysl sobie o aucie miejskim na wodor - Tokyo bez smogu?...bomba. W autach typu nowego Peugeota 1007 takie rozwiazania sa wystarczajace. (nota bene Pug wchodzi w II polowie 2005)
A tak jeszcze z innej beki...
Wchodzi obecnie do sprzedazy w USA patent o nazwie DOD, czyli Displacement on demand. Nowy Chevy Impala bedzie to mial. 5.3 litra V8...ale jak jedziesz po miescie i nie potrzebujesz powera, to V4 cicho spi, a Ty jak chcesz, to pocierasz magiczna lampe i wyskakuje Ci potezny Dżin - 5.3 V8 i 303 koniki rozpoczynaja galop...
Temat celowo w off-topie, o ktorym wszyscy juz zapomnieli, by nierobic syfu na forum.
No jasne, że bywają silniki turbo bęzynowe. Tyle, że takie miewają topowe wersje danego modelu. NAtomiast w dieslu turbo to standard i tylko czasami lowendowe są N/A.
Z innej beki.
No to Chevy się spóźnił.
Chrysler już od kilku miesięcy ma coś takiego pod nazwą MDS (multi displacement system). Taki V8 5.7 ma 300C. Tyle, że to się sprawdza w amerykańskich realiach i poniżej V8 nie ma sensu. Turbo działą podobnie. Jak się jeździ na niskich obrotach to pali mało, a jak na wysokich to ma dużo mocy. Honda z kolei przy niskich obciążeniach miesza powietrze ze spalinami i zmniejsza dawkę wtryskiwanego paliwa.
A Chevy ma lepszego dżina.
Kupujesz Chevrolete a dostajesz Daewoo.
Jasne, że wątek o Z350 nie był na to dobrym miejscem. Ale można było założyć wątek "plotki o przyszłości motoryzacji".
Z innej beki.
No to Chevy się spóźnił.
Chrysler już od kilku miesięcy ma coś takiego pod nazwą MDS (multi displacement system). Taki V8 5.7 ma 300C. Tyle, że to się sprawdza w amerykańskich realiach i poniżej V8 nie ma sensu. Turbo działą podobnie. Jak się jeździ na niskich obrotach to pali mało, a jak na wysokich to ma dużo mocy. Honda z kolei przy niskich obciążeniach miesza powietrze ze spalinami i zmniejsza dawkę wtryskiwanego paliwa.
A Chevy ma lepszego dżina.
Kupujesz Chevrolete a dostajesz Daewoo.
Jasne, że wątek o Z350 nie był na to dobrym miejscem. Ale można było założyć wątek "plotki o przyszłości motoryzacji".
-
Kruchy
Do Guta z topicu z Ankieta o desce do s14
A ten Pug, to masz racje, to byl Parotech - pisalem w nocy i zjadlem litere.
pozdrawiam.
PEACE
nie wytlumacze Ci, bo sie nie da. Tobie sie podoba, mnie kompltnie nie. Uwazam, ze jest po prostu brzydka i w dodatku dla mnie niespojna. Mnie sie kojarzy tak jakby ktos nie wiedzial co narysowac i po prostu na sile polaczyl tunel srodkowy ze wskaznikami. Dla mnie dno, w przeciwienstwie do calego auta, ktore mi sie bardzo podoba. A tak w ogole to podoba Ci sie np. deska w audi s2 z poczatku/polowy '90?...dla mnie podobny brak polotu. Ale to tylko moje zdanie i nie mowie, ze akurat jedyne sluszne...po prostu moje.Guta pisze: O gustach sie nie dyskutuje,kazdy ma swoje zdanie,ale prosze mi powiedz,która cześć deski rozdzielczej tego skyline'a jest tandetna i zaprojektowana z brakiem konceptu?
Bo dla mnie(i tylko dla mnie) ta deska jest(tak jakby,pogladowo) rozwinieciem s13.
peace
pozdrawiam.
PEACE
W sumie,nie widzialem deski z audi S2,jesli jest to normalna deska audi 80 z dodanymi paroma wskaznikami to zgodze sie ze wyglada dosyc niesportowo.Kruchy pisze:Do Guta z topicu z Ankieta o desce do s14
nie wytlumacze Ci, bo sie nie da. Tobie sie podoba, mnie kompltnie nie. Uwazam, ze jest po prostu brzydka i w dodatku dla mnie niespojna. Mnie sie kojarzy tak jakby ktos nie wiedzial co narysowac i po prostu na sile polaczyl tunel srodkowy ze wskaznikami. Dla mnie dno, w przeciwienstwie do calego auta, ktore mi sie bardzo podoba. A tak w ogole to podoba Ci sie np. deska w audi s2 z poczatku/polowy '90?...dla mnie podobny brak polotu. Ale to tylko moje zdanie i nie mowie, ze akurat jedyne sluszne...po prostu moje.Guta pisze: O gustach sie nie dyskutuje,kazdy ma swoje zdanie,ale prosze mi powiedz,która cześć deski rozdzielczej tego skyline'a jest tandetna i zaprojektowana z brakiem konceptu?
Bo dla mnie(i tylko dla mnie) ta deska jest(tak jakby,pogladowo) rozwinieciem s13.
peace
pozdrawiam.
PEACE
Co do skyline'a mi sie podoba tylko r34 jesli chodzi o calosc, a starsze,cóż zaraz mnie ktos pewnie zlinczuje, ale podobaja mi sie tylko tylne swiatla
Na zdjeciu deski PIERWSZEGO OFICJALNEGO SKYLINE'A POLSKI to mi tylko kierownica psuje wyglad no i troche dziwna szczelina przy radiu,a reszta spoko jest.
Zreszta ja tam duszy artysty nie mam,tylko dusze rzeznika
peace
Name?
-Abu Dalah Sarafi.
-Sex?
-Four times a week.
-No, no, no..... male or female?
-Male, female...... sometimes camel.......
-Abu Dalah Sarafi.
-Sex?
-Four times a week.
-No, no, no..... male or female?
-Male, female...... sometimes camel.......
To, że kupiłem 200sx, było poniekąd faktem zauroczenia deską w S13; ponadto pozycja za kierownica jest dalece zajebista i naprawde wygodna i "sportowa". Miałem okazję jechać kilkoma ciekawymi wózkami, ale zchodząc na ziemię - cały ten "feel" za kólkiem S13 jest czymś, co mówi "musze go mieć, musze go mieć !!" - dlatego tez kupiłem S13 
- Załączniki
-
- Richard_07.jpg (70.67 KiB) Przejrzano 6162 razy
-
- rice06.jpg (59.48 KiB) Przejrzano 6162 razy
-
Kruchy
Znalazlem link do PAROTECHA i do zdjec srodka tez.
Jeszcze kilka rzeczy ja bym po swojemu zmienil w tym projekcie
bo np. dla mnie ta decha strasznie "zaczernia" wnetrze...ale sposob spasowania zegarow autometera jest miodzio i kierownica tez, poza tym to wytloczenie loga firmy - niezly lans...o kompie i dvd nie mowiac..
z dorabianych desek - to jedna z fajniejszych jakie widzialem. MOgla by byc tylko obszyta skora i to najlepiej z dodatkiem jakiegos jasnego koloru (bialy?)...ale podstawa jest super - widok zza kiery jak w f1.
http://www.project-parotech.fr.st/ - link do zdjec srodka.
http://www.parotech.com/206.html - link do strony Parotecha - imho bardzo dobrej
(francuska finezja nawet tu
)
i przykladowe zdjecia dechy Puga
Jeszcze kilka rzeczy ja bym po swojemu zmienil w tym projekcie
z dorabianych desek - to jedna z fajniejszych jakie widzialem. MOgla by byc tylko obszyta skora i to najlepiej z dodatkiem jakiegos jasnego koloru (bialy?)...ale podstawa jest super - widok zza kiery jak w f1.
http://www.project-parotech.fr.st/ - link do zdjec srodka.
http://www.parotech.com/206.html - link do strony Parotecha - imho bardzo dobrej
(francuska finezja nawet tu
i przykladowe zdjecia dechy Puga
- Załączniki
-
- 206cc_parotech_ess205.jpg (91.27 KiB) Przejrzano 6144 razy
-
- 206cc_parotech_pic09400.jpg (37.54 KiB) Przejrzano 6143 razy