szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Moderator: Moderator

canar
Coś już wiem
Coś już wiem

Panowie mam mały wyciek płynu hamulcowego z tyłu po stronie kierowcy, w miejscu gdzie jest pierwszy klips do przewodu miedzianego. Z tego co widzę w serwisówce, do tyłu idzie jedna linia, az do okolic dyfra, gdzie jest trójnik z którego wychodzą przewody na lewe i prawe koło. Czy można dostać gdzieś taki gotowy dogięty przewód na jedną stronę? Tylko ten jeden jest taki skorodowany, pozostałe wyglądają dobrze.
Awatar użytkownika
milosz123123
Stały gość
Stały gość

Ja kupiłem nowy miedziany i sobie go dogiąłem sam ręcznie, on miekki jest i nie było problemu
Wszystkie części do s13...
Awatar użytkownika
MEFisto087
-#Moderator
-#Moderator

a trójnik jest właśnie mnij więcej na wysokości dyfra od strony pasażera
Sucz 200sx S13
Pickup D22
Parch Patrol Y60<= Sprzedany
Opinie w dziale Giełda
Obrazek
"If it isn’t broken, don’t fix it"
canar
Coś już wiem
Coś już wiem

Dzięki. Czyli znaleźć sklep w którym sprzedają gotowe (zarobione) przewody hamulcowe i działać. Czy jest mi potrzebny wymiar śruby/skok gwintu do takiego przewodu? Czy jest to mocno zestandaryzowane i wszędzie przeważają takie same ?:) No i pytanie które zaoszczędziło by pomiarów, może ktoś wie jakiej długości potrzebuję?;)
Ostatnio zmieniony pt 26 kwie, 2013 18:25 przez canar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
milosz123123
Stały gość
Stały gość

Najprościej zabrać stary na wzór i pojechać :P
Wszystkie części do s13...
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

większość gwintów to m10x1,0

Trochę były zapieczone tłoczki, głównie od strony przewodu, papier 1000 i smar montażowy i jazda, tłoczki płynne chodzą, jeszcze miedziany na prowadzenia klocków i zobaczymy jak tarczy będzie ubywać :)

BTW, a by tak z tyłu lepsze klocki niż z przodu dać, to balans też się powinien troszkę na tył przenieść

Uprzedzam, abs zostaje ;)
Rice is nice
Obrazek
Awatar użytkownika
echo
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Mam luzem 2 zaciski do przodu do s14/s14a i prawdopodobnie zapieczony jeden tloczek. Czym to wyczyscic, wyciagnac? Wrzucic do benzyny, wd40 zeby syf odpuscil?

Dodatkowo czym wyczyscic mocno zakurzona komore silnika zeby nie pozrywac farby? Benzyna ekstrakcyjna?
Jest ten Dubaj, czuć ten Berlin!

Proud owner of s14a
topics35/s14a-270-vt22765.htm
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

Hikiel pisze:
szaman pisze:
Tak jak obiecałem, zamówiłem końcówki drążków z S14 i nie pasują do R33 niestety.
sprecyzuj co ci nie pasuje-dokladnie ;)
Wyglądają na pierwszy rzut oka identycznie ale gwint jest za duży do tego stopnia, że wkładam konćówkę do końca gwintu nie musząc kręcić ;)
no to jak kupiles koncowke od s14 to one sa na gwincie M14x1,5 takie drazki sa w s14 i maximie moze w innych nissanach tez ;),
w s13 jest drazek cienszy na gwincie M12x1,5, wiec wychodzi na to ze bardziej z s13 potrzebujesz koncowke, tylko kwestia jaka jest roznica dlugosci koncowek,

troche takich informacji da sie wygrzebac na stronce IC, ale czasem tez tam maja glupoty popisane/brak informacji.
canar pisze:Czy można dostać gdzieś taki gotowy dogięty przewód na jedną stronę?

w sklepach z czesciami do ciezarowek da sie kupic przewod hamulcowy miedziany na metry, jak jest dobry sklep to ci na miejscu na poczekaniu dotnie na wymagana dlugosc, zalozy nowe koncowki i opracuje koncowki przewodu.

w s13 chyba wszystkie przewody hamulcowe maja koncowki na M10x1 zakonczenie przewodu na stozek wklesly(czyli stocek wykonany wewnatrz przewodu).

dobrze jest miec przewod ze soba, ale z ta informacja powyzej powinni ci dorobic wlasciwy, trzeba tylko nitka/sznurkiem/metrem krawieckim pomierzyc przewod oryginalny, miedz gnie sie w rekach tylko trzeba pamietac zeby nie zagniesc przewodu (czyli w miare lagodne łuki wg wzoru na aucie :) ) jak bedziesz mial przewod dluzszy o kilka mm czy nawet cm to nie problem bo sie zrobi wiekszy luk i dopasujesz do auta.

na koniec dodam ze w niektorych sklepach sa gotowe przewody z koncowkami, ale nie zawsze o potrzebnej nam dlugosci lub nie na miejscu tylko na zamowienie.
Ostatnio zmieniony sob 27 kwie, 2013 11:03 przez szaman, łącznie zmieniany 1 raz.
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

gdzie poza ASO i frsport dostanę blaszki montażowe klocków do zacisków z 300zx z32 przód i tył?
41080-40P26
41080-40P27 takie znalazłem na przód, który jest właściwy?
a tył to 44080-43P25
Rice is nice
Obrazek
Awatar użytkownika
luki343
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Ja mam takie samo pytanie o te blaszki jak kolega wyżej tylko do serii s13?

I jeszcze pytanko o tempomat, dokładał ktoś coś takiego? Bo przyznam że przydałoby mi się takie ustrojstwo na trasie. Myślałem o adaptacji takiego czegoś z opla vectry/omegi B, tylko nie wiem jak rozwiązać sterowanie, tzn. manetkę musiałbym mieć oplowską i nie wiem czy dało by to jakoś przerobić na coś innego, tzn. jakieś guziczki zwykłem czy nawet na sterowanie z 240sx. Wie ktoś coś?
Ostatnio zmieniony pn 29 kwie, 2013 13:23 przez luki343, łącznie zmieniany 1 raz.
CA18
Hikiel
Stały gość
Stały gość

szaman pisze:no to jak kupiles koncowke od s14 to one sa na gwincie M14x1,5 takie drazki sa w s14 i maximie moze w innych nissanach tez ;) ,
w s13 jest drazek cienszy na gwincie M12x1,5, wiec wychodzi na to ze bardziej z s13 potrzebujesz koncowke, tylko kwestia jaka jest roznica dlugosci koncowek,

troche takich informacji da sie wygrzebac na stronce IC, ale czasem tez tam maja glupoty popisane/brak informacji.
Ok, zamówię od S13 i zobaczymy czy podejdą.

Druga sprawa, muszę wymienić klocki przód i tył. Tył znalazłem w driftshopie w normalnej kasie ale przód tylko Hawki, EBC i inne za 500zł. Jest jakiś zamiennik?
Awatar użytkownika
claysman
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Mały problem z masami. Właśnie rozkminiam dlaczego nie mam prądu w aucie i znalazłem dwie nieprawidłowości.
Na rysunku nr.1 przy podłączeniu alternatora są 3 przewody. Kostka i 2 krótkie. One oby dwa są podłączone pod jedną śrubkę? Ja w aucie mam do alternatora podłączony przewód plusowy i dodać mam te dwa z rysunku(+ oczywiście kostka), czy tylko jeden-a ten drugi, czarny (niby masa) przykręcić do obudowy? On długością nie pasuje żeby podpiąć go w jedno miejsce, razem z dwoma pozostałymi)czyli jednym z rysunku+plus od wiązki)
Obrazek

Problem numer 2. Gdzie jest miejsce do podłączenia zaznaczonej na czerwono masy? Nie widze u siebie takiego miejsca-.-
Obrazek
Ostatnio zmieniony wt 30 kwie, 2013 21:37 przez claysman, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
hiszpan
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Normalny zamiennik np brembo/trw czy coś powinieneś dostać w motoryzacyjnym.

Teraz moje szybkie pytanie:) jaką trasą przebiega wiązka główna w kabinie (przy grodzi)??? ma ktoś jakieś foto może? *chodzi o s14a* bo dziś składałem elektrykę i za czort nie pamiętam jak szła a nie chcę żeby potem przy dalszym składaniu przeszkadzała;p
Części mechaniczne SR20DET + osprzęt...
kontakt: 783693864
Awatar użytkownika
claysman
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

hiszpan, sprawdź w serwisówce. Jeśli chodzi o s13, wszystko dokładnie jest pokazane właśnie w serwisówce
Hikiel
Stały gość
Stały gość

Ale przy podawaniu modelu sprzedawcy świecą oczami. Nawet intercars nie ma w wyszukiwarce to nie wiem od czego mam szukać żeby pasowało.

Żeby było smieszniej to przejechalem się ostatnio do ASO Nissana, żeby zapytać o szpilke koła. Gość nazwę auta rozpoznał ale jak zobaczył krótki VIN to stwierdził, że to na pewno jakiś zastępczy bo ma za mało znaków. Debile.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”