Ceny Paliw

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
wis2brwa
-#Sympatyk
-#Sympatyk
Kontakt:

BloodS pisze: A drugi Egipt czy Libia raczej nie wchodzi w gre...

A mi się właśnie wydaje, że jedyne rozsądne wyjście z tej kupy która nazywana jest rzeczpospolitą jest wyku****nie wszystkich ze stołków.

Ale tego nie da się zorganizować, na to trza czekać

Ja osobiście nie chodzę na wybory i zawsze mam nadzieję, że w dzień wyborów ponad 50% społeczeństwa pomyśli tak jak ja i nie pójdzie oddać swojego nicnieznaczącego głosu. Gdyby chociaż raz byłoby mniej niż 50% frekwencji to by się dowiedzieli, że ludzie mają ich w dupie.

.....aż mi lepiej 8)
Wiscoo

No i co z tego, że nie byłoby pięćdziesięcioprocentowej frekwencji? Wtedy mniejszość by zdecydowała, czyli zapewne moherowo, które jest stałym elementem wyborczym.

Dziwicie się, że jest tak wysoka akcyza? Trzeba czymś łatać dziurę w budżecie, a najlepiej dobrem podstawowym - umówmy się, że mało kto może zrezygnować z tankowania.

Osobną kwestią jest nasz rząd i jego agendy. Mamy największy sejm w Europie (zwłaszcza w przeliczeniu na mieszkańca), do tego senat, przerośniętą i niewydolną administrację, zawiły system prawny - tutaj toną ogromne pieniądze, które my (obywatele) musimy tam ładować, na przykład poprzez wysoką akcyzę (na benzynę, ale także na alkohol na przykład:)). Najprostszym wydawałoby się wymienienie władzy (rządzących), ale problem jest tego typu, że nawet ktoś z prawdziwymi ambicjami i chęciami zmian, jak wpada w tryby administracyjne napotyka na ogromny opór materii w postaci zarówno urzędników samych w sobie, a także wszelkiej maści lobby i "grup nacisku". Nie mówię oczywiście, że zmiany są niemożliwe, ale zobaczcie co się dzieje - wszelkie próby racjonalizacji systemu (KRUS, pomostówki, etc.) od razu powodują protesty. Nawet związki zawodowe w dużych spółkach z kapitałem Skarbu Państwa bardziej przeszkadzają i utrudniają wszelkie zmiany, niż przekazują zdanie pracowników.

I tak możemy szukać źródeł naszych portfelowych problemów, bo kwestia jest dużo bardziej złożona niż koncerny paliwowe, czy brzydki Tusk.;)

Oczywiście, jest to tylko moje zdanie i nikomu nie narzucam takiego spojrzenia na rzeczy, ale prawda, według mnie, jest taka - chcesz coś zmienić, idź w politykę - może Tobie akurat się uda, bo Polska potrzebuje zmian.;)

Pozdrawiam,

W.
Awatar użytkownika
Artur1020
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

bybs pisze:Kurde trzeba coś z tym zrobić!! nie może być tak ze cena paliwa jest ponad 5 zl
Pamietacie ten protest co ktoś napisał na demotach żeby w jakąs tam sobote lać paliwo za śmieszne grosze????
Troche się potem zdziwiłem jak widziałem w widamosciach TVN reportaż o tej sprawie.
Net jest dobrym źródłem rozprzestrzeniania sie wiadomości, wstarczy dobrze pomysleć i dobrze nagłośnić sprawe i sukces będzie, mały bo mały, ale bedzie.

jeszcze niedawno mowiles ze kupujesz rower czy cos tam i nie przeszkadza ci 5zl z paliwo:)

Panowie ja jestem w stanie tam nie tankowac bo i tak nie leje na bp ani na orlenie;/ mozna cos pomyslec na zasadzie tego co napisal roball ale to wymaga solidarnosci i zrobia to zalozmy max 2-3 osoby ze swoimi znajomymi to co to komu da? a niewierze w to ze sie rzuca cale blokowiska,wsie,miasta,etc.
Niesz sztuka zabić muche przednia szyba tylko boczną =)))
Awatar użytkownika
siwy1210
Coś już wiem
Coś już wiem

To co Roball napisał już było przerabiane kilka razy i za dużo z tego nie wyszło, była telewizja a na stacjach dalej 5,-. Dlatego właśnie że nie da się zorganizować takiej akcji że Zientek będzie lał od 12 do 13 ja do 14 Iwona do 15 Julka do 16 itp, a zalewanie na innych stacjach każdemu będzie pasowało, bo se pojadę kiedy będę chciał i nie będę musiał godzinę czy więcej lać żeby gdzieś dojechać.
Awatar użytkownika
geniula1
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

roball pisze:Niestety to wymaga solidarności, w związku z czym cały pomysł jest tylko piękną utopią ;)
to jest właśnie największy problem.
N/A-LPG KILLER ;)

Japan Auto
Awatar użytkownika
wis2brwa
-#Sympatyk
-#Sympatyk
Kontakt:

Wiscoo pisze:No i co z tego, że nie byłoby pięćdziesięcioprocentowej frekwencji? Wtedy mniejszość by zdecydowała, czyli zapewne moherowo, które jest stałym elementem wyborczym.
mamy takie prawo, że jeśli frekwencja wynosi poniżej 50% to wybory uznaje się za nieważne :wink:
Awatar użytkownika
BloodS
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

No i co wtedy ?? Wybory się powtarza czy rządzą dalej ci sami złodzieje?? Kogo nie wybierzemy i tak wpadnie w te bagno po uszy... a nie ma znaczenia kto będzie nas dymał jeśli dalej będziemy dymani... :?
Awatar użytkownika
bybs
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

ja proponuje skladk na snajpera :D
kazdy da nawet po 50 zl raz na miesiac
losujemy kto z sejmu czy tam senatu odlatuje za zle dzialania na nasza niekorzyść
50 zl x 1000 osob :D dało by napewno rezultat :D

MOZNA :?: :?: :?: :?:

MOZNA :mrgreen:
Ostatnio zmieniony sob 26 mar, 2011 11:11 przez bybs, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
siwy1210
Coś już wiem
Coś już wiem

jestem za
Awatar użytkownika
wis2brwa
-#Sympatyk
-#Sympatyk
Kontakt:

hehehehe ze snajperem najlepszy pomysł :D :D

BloodS pisze:No i co wtedy ?? Wybory się powtarza czy rządzą dalej ci sami złodzieje?? Kogo nie wybierzemy i tak wpadnie w te bagno po uszy... a nie ma znaczenia kto będzie nas dymał jeśli dalej będziemy dymani... :?

po prostu nie wybierać, nie głosować, nie uczestniczyć i tyle...... niech sie jebią sami :lol:
Awatar użytkownika
BloodS
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Zapiszę się do szkółki snajperskiej online i sam chętnie pociągnę za spust :evil:
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

Gadacie o podatkach, akcyzie na paliwo itp. Ale niech ktoś mi wyjaśni jaki wpływ mają podatki na cenę paliwa w momencie gdy jakaś grupa arabów zaczyna krzyczeć - nie chcemy naszego króla/pułkownika/itp.? Otóż żaden - bo podatki zwiększa się nie ze względu na protesty ludności ale po to, żeby nas oskubać - bez względu na protesty. Ceny idą w górę bo jest to najprostrzy pretekst do podwyżek przez koncerny. Cena za baryłkę jakoś nie poszybowała drastycznie w górę mimo dymu w Libii, a ceny za benzynę mamy tak wysokie że to się w pale nie mieści.

Co do akcji z pierwszego posta - BP i STATOIL i tak biorą paliwo z Orlenu w Polsce więc u nas się to średnio powiedzie bo Orlen będzie trzymał ceny, BP ze STATOILem stracą klientów, którzy na rzecz akcji będą kupować w Orlenie a ten i tak będzie tylko zacierał rączki z zachwytu.
Jak to jest, że mówi się tyle o tych podatkach na paliwo a taki Orlen i tak generuje największy zysk w ubiegłym roku? Skądś ten zysk musi się przecież brać...

Zamiast akcji - nie tankuję na BP czy Statoilu. Proponowałbym akcję NIE TANKUJĘ NA ORLENIE 2011. Obowiązuje przez cały rok. Zaczynamy od prostego nagłośnienia sprawy na Facebooku - w końcu to jest w modzie i nawet telewizje interesują się czasami grupami z Facebooka i potrafią o nich mówić w wiadomościach - stąd szansa na dotarcie do większej ilości ludzi, a nie bawienie się w jakieś łańcuszki typu wyślij to do 30 osób... - nie tędy droga.

Po pierwsze - tworzymy na Fejsie grupę - NIE TANKUJĘ NA ORLENIE 2011. W opisie grupy piszemy dlaczego - tak żeby każdy widział sens tej inicjatywy.
Po drugie - nagłaśniamy sprawę gdzie się da jeśli chodzi o fora itp. itd.

Po trzecie - zbieramy chętnych całym rokiem - stąd szanse, że po pewnym czasie zainteresują się tą akcją media.

Po czwarte - wlepy :D Wlepa na aucie z logiem NIE TANKUJĘ NA ORLENIE - na pewno zainteresuje innych kierowców "dlaczego?". Daje to szanse pozyskania kolejnych chętnych. Wlepy albo robią inicjatorzy akcji za symboliczną złotówkę, albo udostępniamy wzór wlepy dla wszystkich i każdy robi to sam we własnym zakresie.

Po piąte - akcje jednodniowe wiadomo, że są do kitu - taka akcja nagłaśniana jest na miesiąc, czy półtora przed, zbierze iluś tam chętnych - więc tak naprawdę nikt tego nie odczuje. Ale ta akcja trwająca rok ma szanse, że po pewnym dłuższym czasie w końcu odniesie skutek - chociażby taki, że zostanie zauważona.

Po szóste - nikt nie powiedział, że to będzie trwało tylko w 2011 - jeśli będzie istniała realna szansa na to, że uczestników będzie przybywać to kontynuowanie tej inicjatywy w 2012 roku może być zagrożeniem dla Orlenu, który w końcu może obniży te ceny.

I nie mówcie mi o podatkach bo jak słyszę o zyskach Orlenu to i tak mi się nóż w kieszeni otwiera.
Poza tym spadek dochodu dla Orlenu = spadek dochodu dla prezesów, którzy jak wiemy mają dobrych znajomych w rządzie.

Taka akcja po dłuższym czasie ma szanse na zebranie dużej ilości uczestniczących - więc nawet jak będziemy mieć te 10.000 osób które nie zatankują na Orlenie przez cały rok (a mogły) to już jest jakaś sumka.
Ostatnio zmieniony sob 26 mar, 2011 11:42 przez mysza, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Awatar użytkownika
matthew
Stały gość
Stały gość

bybs pisze:ja proponuje skladk na snajpera :D
kazdy da nawet po 50 zl raz na miesiac
losujemy kto z sejmu czy tam senatu odlatuje za zle dzialania na nasza niekorzyść
50 zl x 1000 osob :D dało by napewno rezultat :D

MOZNA :?: :?: :?: :?:

MOZNA :mrgreen:
1. matthew - 50zł

tylko proszę podać nr konta :lol:
Awatar użytkownika
xZealoTx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

mysza, jeszcze tylko dodam ze kupując rope od kogoś, kupujemy ją za niezmienną X czyli np, kupujemy milion baryłek (80$ za baryłke) to płacimy 80mil$ proste
ale jesli po tygodniu baryłka skoczy do 140$ to my dalej dostajemy tą wache za 80$
kumpel mi to tłumaczył ze jakies zabezpieczenia bla bla bla

tam ze jak to mozliwe ze baryłka wzrosnie i my odrazu mamy podwyzki na stacjach
Niskie, Szerokie... i jedzie się Bokiem
S14a in Progress (4%)
Honda CB600F Hornet (94bhp) (100%)
Awatar użytkownika
mysza
-#Administrator
-#Administrator

exactly - o tym też zapomniałem...
Przedszkole Montessori FaSolLa

Protest Wyborczy

Mateusz Pucharski

Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”