Wybor rodzinnego auta

Moderator: Moderator

Wajser
Coś już wiem
Coś już wiem

Powiem tylko, że silnik 2,5tdi w tych starszych audi to jest porażka, jak diesla to tylko 1.9tdi... W 2,5 często rozrząd sie je... itp. ogólnie chyba najbardziej nieudany silnik Audi.
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Wajser pisze:Powiem tylko, że silnik 2,5tdi w tych starszych audi to jest porażka, jak diesla to tylko 1.9tdi... W 2,5 często rozrząd sie je... itp. ogólnie chyba najbardziej nieudany silnik Audi.
taa 1.9tdi a jak go rano odpalasz to sasiadowi w meblosciance szklanki drżą :P
Zreszta 2.5 jest podobnie(do tego spalanie gnojówki kosmiczne)
Wajser
Coś już wiem
Coś już wiem

Hmm nie mówię, że koniecznie TDI, sam nie jestem fanem klekotów... Jednak jesli już diesel to tylko 1.9... 2,5 tragedia. A najlepiej benzyna...
Awatar użytkownika
bybs
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

no nie wiem czy tak ten 1,9 tdi w a6 to lipa z 2,5tdi podobno jest juz nie ciekawiej
u taty na liczniku jest nabite 400 tys z czego od prawie 10 lat na taxi i w siliku nic nie bylo robione
lipa ??
i tak bym wola zalac te 7-8 litrow ropy niz 22 gazu, wymieniac swiece czesciej, przowody, do tego jeszcze na benzynie trzeba jezdzic do nagrzania sie okolo plyny chlodzacego itd
disesel to diesel koniec kropa :D
ale co smienszne moj dupowoz to LPG :mrgreen:
Wajser
Coś już wiem
Coś już wiem

A kto pisze, żę 1.9 TDI lipa?:D Źle zrozumiałeś... 2,5 jest do du... :D
Może coś takiego... http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C11777751 ?
Ostatnio zmieniony ndz 14 mar, 2010 11:08 przez Wajser, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Kazdy diesel to kupa! To napierdzielanie i drganie,I do tego te bajki o spalaniach..
Wajser
Coś już wiem
Coś już wiem

Aż tak anty na diesla nie jestem, ale nie kręci mnie to w ogóle... Kupie starego diesla posypie się coś i sprzedam całe auto bo nie będzie się opłacało go naprawiać... jedyny plus diesla to moment obrotowy... jednak nie rekompensuje to reszty minusów.
Czysta benzyna jest najlepsza... Nie moge patrzeć na auta z 3litrowym silnikiem w gazie... Nie stać cie na utrzymanie takiego auta to nawet nie kupuj... :)
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

borimichal pisze:Kazdy diesel to kupa! To napierdzielanie i drganie,I do tego te bajki o spalaniach..
Żadne bajki, TDI ma wyższą sprawność niż benzyniak i nic tego nie zmieni. TDI będzie zawsze bardziej oszczędne niż benzyna o tej samej mocy (zakładając dobrą kondycję silników).
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
marekz31
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Diesel na samochód dzienny jest lepszy, wygodniejszy do ruszania w mieście, dobre spalanie itp. To już nie są stare diesle.

Osobiście nie lubie diesli, ale wiem że są miejsca gdzie one muszą być - samochody w trase, dostawczaki, terenowki itp.

Na dziennego szukaj diesla.
Awatar użytkownika
domino
-#Administrator
-#Administrator

ja mam 3 litrowego diesla i nie wyobrazam sobie miec benzyny w obecnych warunkach gdzie w 10 miesiecy zrobiłem 40 tys km. no i druga sprawa i to nie bajka pali 8,5-9 litrów na trasie przy stałej predkosci 120 na autostradzie
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.

www.oknadomino.pl
Wajser
Coś już wiem
Coś już wiem

Nie powiem, że nowe diesle są do du... bo szczerze mówiąc sam chciałbym mieć stosunkowo nowe auto z mocnym dieslem... Jednak tutaj mówimy o starszych dieslach, w których nie ma common rail tylko stare dupne pompowtryskiwacze, które jak nawalą to koniec... cena jednego ( mniej więcej, zależnie od marki itp) to około 600zl. Ja dziękuje za takie coś, już wole moje 2.0 benzyna...
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

A ile kosztuje naprawa common raila...20k zł, albo i więcej. Ja sobie właśnie szukam Passata B5/B5FL i tylko werjsa 1.9 TDI i jestem bardziej za tymi tańszymi, bo jak Ci padnie nowy wtryskiwacz to koszt naprawy będzie droższy niż zakup samego Passata.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
Wajser
Coś już wiem
Coś już wiem

Tylko jak często sypią sie common a jak często pompowtryski...
trabirider
Stały gość
Stały gość

jak lejesz gówno to i benzyna ci padnie
Awatar użytkownika
Igorek
Coś już wiem
Coś już wiem

Wajser pisze:Tylko jak często sypią sie common a jak często pompowtryski...
przesadzacie panowie z tą delikatnością diesli i common rail , mój tato ostatnio zalał do 1.6 hdi na common rail benzyny, przjechal 50km samochód zgasł , nowy filtr paliwa ,odpowietrzenie i ropa i wszystko działa jak trzeba.A pompowtryskiwacze w tak dopracowanej jednostce 1.9 tdi z vw , audi itp. to te wtryskiwcze przeżyją reszte podzespołów silnika. Ja uważam ze diesel do auta na codzień, do pracy , w trase i na wakacje to najlepsze rozwiązania. Spalanie jest dużo niższe a nowoczesny diesel ma lepsze osiągi niż taka sama parametrowo benzyna , ale dzwięku benzynowej v8 i tak bym nie zamienił ma v12 q7 ;]
Ostatnio zmieniony ndz 14 mar, 2010 23:04 przez Igorek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto hamuje ten przegrywa !
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”