Galopujace ceny walut a cena czesci...

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Jak zapewne czesc z was zauwazyla, dolar kosztuje juz prawie 3zl (2.97zl 23/10/08) co przeklada sie na ceny czesci z importu, jak i rowniez na zamowienie...

Chwilowo wstrzymuje sie ze sprzedaza na allegro, z prostego powodu: nie mam kosmicznej marzy, i codzienne duze skoki dolara, euro i jena powoduja ze nastepnego dnia musze juz dokladac do danej czesci, co jest po prostu bezsensem. Nie nadazam po prostu z podnoszeniem cen (ostatnio komus dolozylem z wlasnej kieszeni do tlokow, korb pautera i nowego walu...), po prostu nawet obciecie wlasnej marzy niewiele juz daje i zaczyna sie doplacac do jeszcze nie zakupionego sprzetu.

Zeby wytlumaczyc to bardziej obrazowo.

TURBINA GT2871R nowa, AR do wyboru cena z wysylka ok ~2 660 zł cena z 07/2008
TURBINA GT2871R nowa, AR do wyboru cena z wysylka ok ~3 574 zł cena z 23/10/08

itd itp...

Zastanawiam sie, czy nie zrobic cennika na www, ktory bylby aktualizowany raz dziennie (automatyczny skrypt), mysle ze by to znacznie ulatwilo zycie, jak i np ze spadkiem jakiejs waluty, automatycznie by spadala cena jakiegos przedmiotu (jezeli nie bylby na stanie i bylby importowany)

Oczywiscie, zawsze mozna ustawic megawysoka marze i nie martwic sie zadnymi skokami walut... ale wtedy w wiekszosci przypadkow trzeba niezle urwac portfel zeby cos kupic od takiego dystrybutora.

Sam jestem w stanie utrzymac ceny w zakupach grupowych, poniewaz te rzeczy zostaly zakupione przeze mnie przed skokami walut. Rosna jedynie ceny transportu, jak i skladowania i wysylki, a to dokladam niestety z wlasnej kieszeni.

...

Innymi slowy - mowiac w skrocie, i szczerze - nie jest to dobry czas na zakupy na czesci za granica, i raczej wszyscy importerzy to odczuwaja, w mniej lub bardziej bolesny sposob. A koniec koncow beda to odczuwac ich klienci.

Ja chyba chwilowo przestane sprzedawac cokolwiek, bo glupie kute tloki do CA na zamowienie to na dzien dzisiejszy prawie 1900zl z wysylka...

Nie wiem czy ktos ma jeszcze takie dziwne przemyslenia... :mrgreen:

http://wiadomosci.onet.pl/1849597,28350 ... osceu.html

http://wiadomosci.onet.pl/1849564,28350 ... osceu.html
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Ja na szczęście zdążyłem załatwić sobie GT2560R(Lorak S.A. :wink: ) jak cena dolara była chyba 2,2-2,4 czy jakoś tak.Wiec jednak miałem szczęście :P .Narazie jest zamieszanie z tym kryzysem, więc nie jest ciekawie dla importerów :roll:
Rice is nice
Obrazek
Awatar użytkownika
Lady GTI
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Widze właśnie,że skaczą Ci ceny na allegro.Pompe nie cały miesiąc trmu płaciłam 495 a już 555.Zniszczyło to troche me plany,chodz nadzieja,że do wiosny to przejdzie.Co mądrzejsi wiedzieli o tym i ozczedności ulokowali w dolarach.
[you] kiedy stajemy na kresce ?
Awatar użytkownika
domino
-#Administrator
-#Administrator

ja mam rowniez glupie przemyslenia tyle w mojej branzy zawodowej tzn mi teraz sie opłaca bo exportuje ale na tym głupim euro ze tak spadło i sie przestarszyłem i sprzedalem straciłem okolo 7 tys zł w ciagu 20 dni

wiec powiem ci na pocieszenie ze nie jestes sam (choc pewnie marne to pocieszenie)
no i na poczatku roku ma sie to wyrównac NIBY
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.

www.oknadomino.pl
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

a dolarek dzis juz po 3.12....

mam qpe cenowych fuckupow w tym tygodniu ojoj... :mrgreen:
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Awatar użytkownika
Lady GTI
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

domino pisze:ja mam rowniez glupie przemyslenia tyle w mojej branzy zawodowej tzn mi teraz sie opłaca bo exportuje ale na tym głupim euro ze tak spadło i sie przestarszyłem i sprzedalem straciłem okolo 7 tys zł w ciagu 20 dni

wiec powiem ci na pocieszenie ze nie jestes sam (choc pewnie marne to pocieszenie)
no i na poczatku roku ma sie to wyrównac NIBY
a ja myśle ,ze grubo w przyszłym roku się to unormuje.Zazdroszcze tym co wzieli kreyty w frankach szwajcarskich hehe

Najlepsze ,ze benzyna tanieje,ponoć już poniżej 4zl za litr pewnie w ok.Radomia,bo tam zawsze najtaniej :)
Awatar użytkownika
raven155
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Co do benzyny to ostatniu w zabrzu tankowalem na neste karta za 3,91 za litr, oczywiscie 98 oktan. 95 wychodzila 3,79 przy placeniu karta 8)

Ceny paliw na slasku to jedna z tych zeczy, ktore mi sie tu podobaja.

EOT
Awatar użytkownika
SPIRIT
Stały gość
Stały gość

Tydzien temu zamowilem czesci z us przy kursie 2,7 ale chachmety z banku nie spiesza sie z obciazeniem karty kredytowej i pewnie dowiem sie za tydzien,ze suma jest 20% wyzsza gdy dolar skoczy do 3,5 :? najlepszy okres na realizowanie zakupow i wymiane uszczelek,ktore odkladalo sie przez caly rok :angered:
Dead travel fast
T O W C I Ą G A !!!
Awatar użytkownika
bybs
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

no to lipa WIELKA z tym $$$$$$$ ehhh
a z Uk lub JAP to ceny tez takie kosmiczne wuchodza ?? czy da rade przezyc ???
Awatar użytkownika
domino
-#Administrator
-#Administrator

Lady GTI pisze:
a ja myśle ,ze grubo w przyszłym roku się to unormuje.
no niby analitycy prognozuja ze na koniec roku to sie unormuje... ale tez prognozowali ze euro i dolar nie wróci do wartości 3,8 a juz jest wiecej!!!
Zdrowaś turbino, powietrzaś pełna, gaz z Tobą Błogosławionaśty między kolektorami i błogosławiony owoc żywota twojego moment. Święta turbino, matko mocy, módl się za nami wolnymi, teraz i w godzinę braku wachy amen.

www.oknadomino.pl
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Tiaaa,
jak analityk coś wie to gada o tym głośno zamiast samemu inwestować...
wierzcie im dalej ... :lol:
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
Lady GTI
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

domino pisze:
Lady GTI pisze:
a ja myśle ,ze grubo w przyszłym roku się to unormuje.
no niby analitycy prognozuja ze na koniec roku to sie unormuje... ale tez prognozowali ze euro i dolar nie wróci do wartości 3,8 a juz jest wiecej!!!
Wiesz sprowadzam ciuchy i jakiś czas temu było podobnie.Jak zaczynalam $ kosztował ponad 3zl,potem elegancko spadal do tego stopnia ,ze kupowałam poniżej 2zl,ale to trwało ponad rok,i potem delikatnie ponad 2zl to norma.Mój znajomy w tym okresie poniżej 2zl ulokował w dolarze wszystkie oszczędności.Wszyscy się z niego śmiali,bo to nie małe pieniadze,a teraz każdy wspomina jaki to mądry,przewidywalny człowiek ... heh
Awatar użytkownika
ODINN
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

bybs pisze:no to lipa WIELKA z tym $$$$$$$ ehhh
a z Uk lub JAP to ceny tez takie kosmiczne wuchodza ?? czy da rade przezyc ???
podpowiem ze byl ostatnio chetny do zakupu shiftera z ikeya formula.

cena sprzed paru miechow byla sliczna, 3.5k, na dzien dzisiejszy ponad 4.5k...

wszedzie za granica kupa, bo zlotowka slaba, wlasciwie niewazne w jakiej walucie chcesz sprzet. No chyba ze na dzien dzisiejszy jakies fajne sprzety w meksyku znajdziesz.

http://waluty.wp.pl/kursywalut.html
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

Dobrze ze nie odbiło się to na zakupie grupowym wydechów i IC

No ale to co się teraz dzieje to masakra.
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558

Lista części: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=14275251

My project s13 http://forum.turbokillers.com/tematy23/ ... vt9286.htm
Awatar użytkownika
Lady GTI
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

hhe ja obstawiam ,że zacznie się normować po wyborach prezydenckich.4 lata temu kupowalam dolara po 3,70 w podobnym okresie ,własnie wyborów.Więc może nie będzie takiego dramatu :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”