rb25det w s13? w s14? jest sens?
Moderator: Moderator
- pluto
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Co myslicie na temat takiego swapa w s13? Ma to sens jesli zalozeniem jest uzyskanie 400-450 Km (wiadomo ze apetyt rosnie w miare jedzenia wiec moze i wiecej). Wiadome jest ze moce te mozna uzyskac z sr20det ale nie chce zakuwac silnika i mysle ze rb bedzie lepszym rozwiazaniem. Jaka jest orientacyjna granica rb25det na seryjnych bebechach? Jak bardzo swap taki jest skomplikowany w porownaniu z sr20det no i wiadomo jakie orientacyjne koszta przy zalozeniu ze swapa robie sam z pomoca kolegi?
"try it
love it
mode it"
love it
mode it"
ta moc bendzie najmniej awaryjna w tym swapie.koszta niewyobrazalne!sam silnik rebeli kolo 11kafli i jak tego nie robiles lepiej niebiez sie za to bo ziomus niewiem ale chyba raczej jeszcze tego nikt w pl nie robil ale pewien niejestem.
Sam myslalem nad czyms takim przed dwoma laty, ale wybralem kucie CA. Teraz mam takie moce i ide dalej, ale mysl o RB zostala. Tylko z czasem postanowilem, ze robienie jeszcze jednej S13'ki nie ma sensu, wiec RB pojdzie do jakiegos oldschool'a.
Jak teraz sie namyslasz, to rob RB swap.
Jak teraz sie namyslasz, to rob RB swap.
sens jest na pewno, kwestia czy Twój portfel na to pozwoli. Sześć cylindrów - piękny dźwięk, 2,5 litra pojemności - idzie pięknie z dołu, no i fakt że masz silnik ze skyline'a
.
Co do skomplikowania takiego swapa to z tego co wyczytałem na sxoc.com(sporo tematów na ten temat tam się znajduję), potrzebna jest belka ze skyline'a pod silnik i wał napędowy na zamówienie. No i oczywiście kupa rzeźby z elektryką i zapewne dużo pierdółek które wyjdą w trakcie. Co do ceny samego silnika to myślę, że są do zdobycia za mniej niż 11tysięcy...
Co do skomplikowania takiego swapa to z tego co wyczytałem na sxoc.com(sporo tematów na ten temat tam się znajduję), potrzebna jest belka ze skyline'a pod silnik i wał napędowy na zamówienie. No i oczywiście kupa rzeźby z elektryką i zapewne dużo pierdółek które wyjdą w trakcie. Co do ceny samego silnika to myślę, że są do zdobycia za mniej niż 11tysięcy...
- pluto
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Co do pieniazkow to mieszkam i pracuje obecnie w kanadzie i tam chcialbym kupic jakiegos wyblaklego s13 i wsadzic rb25det. Koszty bylyby mniejsze podejzewam. Wsadzilbm go do kontenera i wyslal do polski. Ciekawe czy celnicy kapneli by sie ile to jest warte. Mozliwe ze zaplacilbym symboliczny podatek w porownaniu do wartosci auta.
Reszta aftermarketowych czesci tez dostepna jest taniej.
Druga opcja to s14 z sr20det i dlubanie stockowego silnika. Mozliwe zakucie. Jaki koszt bylby przygotowanie silnika pod 500km i wiecej?
Ogulnie trudna decyzja przedemna
Reszta aftermarketowych czesci tez dostepna jest taniej.
Druga opcja to s14 z sr20det i dlubanie stockowego silnika. Mozliwe zakucie. Jaki koszt bylby przygotowanie silnika pod 500km i wiecej?
Ogulnie trudna decyzja przedemna
"try it
love it
mode it"
love it
mode it"
na twoim miejscu zastanowilbym sie nad zamowieniem kompletnego zestawu z mckinney motorsport. razem z wiazka itp. chyba ze dokonasz calego swapu w lublinie - GELO.
Sprzedam SHORT SHIFTERY ,, downpipy , frontpipy 3", zegary SWOOSH i SAGA 52mm i 60mm
- pluto
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
hmmm. popatrzylem na ceny r33 w angli i... nie jestem pewien czy warto sobie dupe swapami zawracac. Fajnie byloby miec rb w s13 albo s14 ale skoro mozna za ta sama cene r33 miec razem z przekladka kiery u jarkowego to .... sam juz nie wiem
"try it
love it
mode it"
love it
mode it"
s13 + rb = 20tys zl (buda 5tys, silnik 10tys, swap 5tys(+?))
r33 + przekladka + oplaty = 45+tys zl + ryzyko niezarejstrowania
to jest taka sama cena?
r33 + przekladka + oplaty = 45+tys zl + ryzyko niezarejstrowania
to jest taka sama cena?
Kolektory dolotowe & wydechowe, wydechy, przepustnice, intercoolery, chlodnice, szyny paliwowe, aluminiowe zbiorniki paliwa.
Jeśli to odda komuś do roboty ( np Gelo bo chyba tylko on to robi w PL) no to powinno być właśnie tak jak powiedziałeś.ODINN pisze:s13 + rb = 20tys zl (buda 5tys, silnik 10tys, swap 5tys(+?))
Jeśli kolega by się na to porwał samemu to na 100% wyjdzie taniej. Może nawet ze 4k taniej.
Przy czym robiąc to samemu trzeba się będzie trochę narobić. Ale mając garaż, narzędzia i kilka osób do pomocy nie powinien to być jakiś terror.
I przy okazji tematu. Tylko dwa takie GTSXy jeżdżą po Polsce??(no albo przynajmniej nie jeżdżą a są w trakcie roboty)
GTSX S13
-
driven2madness
- Proszę nie bić nowego

robilem taki swap dla ziomka jak jeszcze mieszkalem w stanach niema az tak strasznie duzo pracy jakby co sluze pomoca jak sie zdecydujesz gdzies jeszcze w papierach mam dokumentacje z swapu
- pluto
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Chyba zle cos to liczylem
Taniej mi ten skyline wychodzil, myslalem ze w 30-35tys sie zmieszcze. Bo taki limit.
Tak, zamierzam to robic sam. Zawsze zaoszczedzi to troche kasy a pracy przy tym sie nie boje, nawet sprawia mi to przyjemnosc a po wszystkim satysfakcje.
Wydaje mi sie ze 20tys zl to bardzo optymistyczna wersja jednak przy tym swapie.
Tak, zamierzam to robic sam. Zawsze zaoszczedzi to troche kasy a pracy przy tym sie nie boje, nawet sprawia mi to przyjemnosc a po wszystkim satysfakcje.
Wydaje mi sie ze 20tys zl to bardzo optymistyczna wersja jednak przy tym swapie.
"try it
love it
mode it"
love it
mode it"
Myślę ze spokojnie powinieneś się zmieścić w 20k na ten projekt jeśli robisz go sam.
GTSX S13
- pluto
- Proszę nie bić nowego

- Kontakt:
Jak jest z czesciami do rb? Gdzie mozna je dostac i czy ceny sa szokujace. Nawet takie rzeczy jak komplet uszczelek, paski itp. Zanim zacznie sie cos dlubac to tez powinno sie miec pewnosc ze wszystko cyka jak trzeba. Co nalezaloby wymienic na starcie. Bo kupic silnik to nie problem ale zajrzysz do niego dopiero jak go kupiusz wiec nigdy nie wiadomo. W razie jakiejs drobnej awarii niechcialbym zeby auto stalo 2 miechy bo czesci nie mozna dostac.
"try it
love it
mode it"
love it
mode it"