szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Moderator: Moderator

Kuba.a
Coś już wiem
Coś już wiem

Pany Jany, mam już dość ciągłego odpowietrzania! Czy potrzeba coś dokupić przy wywalaniu clutch dampener'a? A może starczy ostrożnie wygiąć przewód stalowy i skręcić go z gumowym?
Awatar użytkownika
MEFisto087
-#Moderator
-#Moderator

starczy dobrze ułożony przewód, nie trzeba tego niczym zastępować
Sucz 200sx S13
Pickup D22
Parch Patrol Y60<= Sprzedany
Opinie w dziale Giełda
Obrazek
"If it isn’t broken, don’t fix it"
PrzeRuSco
Coś już wiem
Coś już wiem

Czy podstawka do filtru oleju po dokręceniu mufo/nypla powinna być unieruchomiona? Bo u mnie gwint wewnętrzny od mufy jest dłuższy od króćca na który nakręcam mufę i przez to podstawka jest luźno co prawda po dokręceniu filtra oleju już się nie rusza ale olej niestety cieknie.
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

powinno byc tak, ze ten nypel dokreca ci podstawke do powierzchni uszczelniajacej(tej do ktorej uszczelnial wczesniej filtr), a pozniej nakrecajac filtr uszczelniasz miedzy podstawka a filtrem,

sa to dwie osobne sprawy, wiec pomierz sobie dlugosc tego nypla, moze go trzeba lekko skrocic, tak zeby ci dociagal i trzymal podstawke

druga wazna sprawa pamietaj, ze podstawka ma isc uszczelka do silnika, a gladka powierzchnia do filtra, bo w filtrze jest uszczelka.
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
PrzeRuSco
Coś już wiem
Coś już wiem

Dzięki tak właśnie myślałem że będzie trzeba go skrócić, tylko mam nadzieję że nie uszkodze gwintu.
Strony uszczelek ogarnałem :)
W wolne miejsca wkrecajac zaslepke dawać podkładke miedziana czy wkleić na klej do gwintów?
Ostatnio zmieniony pt 07 lip, 2017 17:05 przez PrzeRuSco, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

Sprawdz jak sie mocno wkreca zaslepka, jak ci podkladka uszczelni to ok,
jak nie to tasma teflonowa :)
onepointeightT
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
loxses1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Którędy może mi uciekać woda z chłodnicy w CA? Pod autem sucho, co zauważyłem to że jak postoi trochę i się go odpali, to pluje wodą z wydechu (ale to może od tego, że mało jeździ). Jakieś propozycje?
Kuba.a
Coś już wiem
Coś już wiem

Gdzie stoi? Moim zdaniem to po prostu wilgoć zbierająca się w wydechu. Jakby Ci ciekło z chłodnicy, to byś miał plamę z wody pod przednim zderzakiem ;)
Awatar użytkownika
Paweł
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Jeżeli ubywa z chłodnicy to może być jakiś przewód z drobnym wyciekiem i płyn wyparowuje podczas jazdy dlatego nie widzisz pod autem. Co gorsza to może być uszczelka. Połączył się kanał wodny z tłokiem lub kanałem olejowym. Sprawdź olej jak wygląda.
Awatar użytkownika
TiGRA
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

loxses1, mi płyn dostawał się na tłoki przez łącznik kolektora dolotowego z głowicą przy pierwszym cylindrze. puściła uszczelka między głowicą a kolektorem. To tez sprawdź...
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym. Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym dniu następującym po tym terminie. Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
loxses1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Autko stoi na dworze, ale pod dachem. Jutro będę zmieniać olej, to zobaczymy czy coś w starym znajdę i dam znać.

TiGRA, dzięki za info, to też sprawdzę.
loxses1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

W oleju wody nie widać, także musi uciekać na tłoki, ewentualnie minimalny wyciek z jakiegoś węża. Jakieś pomysły jeszcze?
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

ile ci tego płynu ubywa w jakims czasie?
czy ta woda z wydechu cie tak do poszukiwan sklonila?
onepointeightT
loxses1
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

szaman, ciężko stwierdzić ile i w jakim czasie, bo auto teraz więcej stoi niż jeździ. Ale tak jak jakiś 2 miesiące temu było uzupełniane tak teraz było wyraźnie mniej jak do chłodnicy zajrzałem.
Do poszukiwań skłoniła mnie kumulacja wody w wydechu i ubytku w chłodnicy, zacząłem się zastanawiać czy się to jakoś nie łączy
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

woda z wydechu to efekt pracy katalizatora (o ile jest) i skraplajacej sie wilgoci w wydechu,
ktore po odpaleniu zostaja wydmuchane lub wyciekaja przez dziurki w wydechu, tak pi razy drzwi.

woda dostajaca sie do komory spalania, da efekt bialego dymu i specyficznego zapachu spalin,

na poczatek zamiast panikowac proponowalbym zalac chlodnice do pelna, zalac zbiorniczek do poziomu troche ponizej max. i obserowac stan, jesli wczesniej byl rozpinany uklad chlodniczy, to ubytek wody moze byc spowodowany pozniejszym odpowietrzeniem sie calosci.

sprawdz po nagrzaniu sie auta czy nie masz wyciekow, na przewodach wodnych pod kolektorem dolotowym(troche ich tam jest i slabo widoczne) oraz na zasilaniu i splywie z turbo.

jesli masz dalej oryginalne przewody na silniku to moga one miec rozna szczelnosc przy roznej temp.,
mozesz nimi lekko poruszac jak jest zimny i pozniej na cieplym silniku czy na ktoryms kroccu nie popusci plynu.
onepointeightT
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”