szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Sykopson
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Siemka, mam u siebie w s13 oryginalnie automat, jednak bede zmieniał na manuala oczywiście. Miałem też zmieniać dyfer bo ponoć automatowy dłuższy, ale tutaj kolega zasiał mi, że gdzieś słyszał, że ktoś mówił, że ktoś pisał, że S13 w automacie miały oryginalnie szperę 25% albo jakoś tak. Prawda to? W sumie jeśli tak, to zostawiam ori dyfer :D

EDIT: w sumie to i tak zostawiam, bo doczytałem że przełożenie to samo, ale jak ze szperą?
Ostatnio zmieniony pn 08 wrz, 2014 21:25 przez Sykopson, łącznie zmieniany 1 raz.
S13 CA18DET
JapanizeD
Awatar użytkownika
st4t1c
Stały gość
Stały gość

Sykopson pisze:Siemka, mam u siebie w s13 oryginalnie automat, jednak bede zmieniał na manuala oczywiście. Miałem też zmieniać dyfer bo ponoć automatowy dłuższy, ale tutaj kolega zasiał mi, że gdzieś słyszał, że ktoś mówił, że ktoś pisał, że S13 w automacie miały oryginalnie szperę 25% albo jakoś tak. Prawda to? W sumie jeśli tak, to zostawiam ori dyfer :D

EDIT: w sumie to i tak zostawiam, bo doczytałem że przełożenie to samo, ale jak ze szperą?
Ojej, stary temat jak świat (chociaż mogę się mylić i jest on starszy) ;). Lewarek, podnosisz całą tylną oś i kręcisz jednym kołem. Jak oba się kręcą w tą samą stronę to jest szpera, jak w przeciwne to nie. Dochodzi do tego fakt ewentualnego stanu samej szpery. Jak nie serwisowana przez lata to może być różnie i w ogóle nie działać. Wtedy trzeba rozebrać dyfer.
Obrazek
Awatar użytkownika
Furious
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

st4t1c pisze:Jak nie serwisowana przez lata to może być różnie i w ogóle nie działać
a jak sie serwisuje vlsd? :>
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

płytkę można zmienić
Tomek89
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

jako tako vlsd się nie serwisuje, można pospinać podkładką ale tak poza tym wymiana i tyle
Ostatnio zmieniony wt 09 wrz, 2014 18:06 przez Tomek89, łącznie zmieniany 1 raz.
Rice is nice
Obrazek
Awatar użytkownika
st4t1c
Stały gość
Stały gość

Furious pisze:
st4t1c pisze:Jak nie serwisowana przez lata to może być różnie i w ogóle nie działać
a jak sie serwisuje vlsd? :>
Jak wcześniej, wymiana płytek, ewentualnie wymiana oleju ale raczej oleje przekładniowe są "prawie" nieśmiertelne. Mam doświadczenia z poprzedniego auta, gdzie były seryjne szpery i przez x lat nikt do nich nie zaglądał. Dlatego tak to ująłem bo różne historie z tego wynikały.
Obrazek
Awatar użytkownika
Litwinow
Stały gość
Stały gość

Kto na forum pisał, że robił klocki łapiące całą powierzchnię tarczy z Murano w zacisku S14?
Obrazek
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Ktos pisal ze znalazl takie co podchodza ale chcial na tym kase zrobic i zaoferowal do sprzedania, nie podajac od czego.
Sugeruje zlookac z evo lub subaru
Awatar użytkownika
MEFisto087
-#Moderator
-#Moderator

coś mi się kołacze że to były klocki z czegoś pokroju Landcrusera :?
Sucz 200sx S13
Pickup D22
Parch Patrol Y60<= Sprzedany
Opinie w dziale Giełda
Obrazek
"If it isn’t broken, don’t fix it"
Awatar użytkownika
Furious
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Binio_ pisze:płytkę można zmienić
wymiana płytek? przeciez VLSD jest nierozbieralne...
st4t1c pisze:Jak wcześniej, wymiana płytek, ewentualnie wymiana oleju ale raczej oleje przekładniowe są "prawie" nieśmiertelne. Mam doświadczenia z poprzedniego auta, gdzie były seryjne szpery i przez x lat nikt do nich nie zaglądał. Dlatego tak to ująłem bo różne historie z tego wynikały.
wymiana oleju gdzie? przecież VLSD jest hermetycznie zamknięte i nie miesza się z olejem przekładniowym dyfra...
Litwinow pisze:Kto na forum pisał, że robił klocki łapiące całą powierzchnię tarczy z Murano w zacisku S14?
Tu proponowałem 2 rodzaje klocków, ale trzeba sprawdzić:
topics54/tarcze-abe-z-murrano-320mm-vt26295,23.htm
Tylko moim zdaniem taki klocek będzie się nierównomiernie zurzywał.
Ostatnio zmieniony śr 10 wrz, 2014 06:19 przez Furious, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
wolek1993
Coś już wiem
Coś już wiem

Czy jeżeli zamieniłem miejscami kabelki od wtryskiwacza to przestanie on działać całkowicie, czy dla wtrysku nie ma znaczenie jak przepływa prąd, tylko liczy się sam przepływ?
Pacjent: 300zx z31, objawy: szósty gar nie pracuje, iskra jest, kompresja jest.
300zx z31 '86 przyszłe drift machine
Awatar użytkownika
PrezesGT
Stały gość
Stały gość

Nie wiem czy w dobrym temacie piszę ale mam taki problem dziś jak wracałem do domu w Nissanie (s13) zaczęły wydobywać się dziwne dźwięki przy skręcaniu, najpierw sprawdziłem płyn od wspomagania i trochę trzeba było dolać więc dolałem. Ale to nie pomogło. Dźwięk jest słyszalny w kabinie gdzieś w okolicach zegarów konsoli środkowej. Jak otworzę maskę to go nie słychać, jest bardziej słyszalny jak skręcam w lewą stronę ale przy jeździe na wprost też się pojawia i słychać go też gdy stoję z włączonym silnikiem.

Jak ktoś domyśla się co to może być proszę o pomoc.
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

wolek1993 pisze:Czy jeżeli zamieniłem miejscami kabelki od wtryskiwacza to przestanie on działać całkowicie, czy dla wtrysku nie ma znaczenie jak przepływa prąd, tylko liczy się sam przepływ?
Pacjent: 300zx z31, objawy: szósty gar nie pracuje, iskra jest, kompresja jest.
niema znaczenia jak jest podlaczony
Robson
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

Robił ktoś jakieś adaptery pod drugie zaciski w s14? Jakieś patenty?
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

Robson pisze:Robił ktoś jakieś adaptery pod drugie zaciski w s14? Jakieś patenty?
przednie?tylne?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”