szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
Crenshaw
Stały gość
Stały gość

siema, mam pytanko. Jest gdzieś na forum jakaś fotorelacja lub opis jak wyciągnąć turbinę z CA? Zabrałem się dziś do tego bez kanału, ale chyba nie ma szans, żebym doszedł do wszystkich śrub z góry? Da się to zrobić bez kanału lub podnośnika? Dodam, że pół auta stoi już na kobyłkach i jutro kładę się pod spód, ale nadal nie jestem pewny czy mi się to uda, bo robię to pierwszy raz.
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Da sie, kweatia gumowych rak i odpowiednich narzedzi ,)
ZimnyY
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Ja przy wyciagnietym silniku mialem problem ( tez pierwszy raz to robilem) ale to przez zapieczone sruby
Awatar użytkownika
Crenshaw
Stały gość
Stały gość

u mnie śruby puszczają bez problemów, mam tylko problem z jedną śrubą pod kolektorem (bo chcę wyjąć turbo razem z kolektorem) i tymi łączącymi turbo z DP. Chyba po prostu odkręcę razem z DP i już na wierzchu sobie rozkręcę.
Awatar użytkownika
kacus13
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

da sie da sie :D ja wyciaglem lezac pod autem tak ze ledwo co oddychalem nabawilem sie klaustrofobi ale da sie :D dla chcacego nic trudnego :D
Awatar użytkownika
Crenshaw
Stały gość
Stały gość

i to mi się podoba! dzięki :)
Awatar użytkownika
Crenshaw
Stały gość
Stały gość

wyjąłem turbinę, tutaj opisałem moje problemy które znalazłem, proszę o podpowiedzi:
topics43/dziwny-dzwiek-przy-wzroscie-bo ... htm#260532
mucek6
-#Klubowicz
-#Klubowicz

Potrzebuje przewodów w oplocie do turbo i uszczelki miedzy turbo a downpipe do s14. Gdzie sie o nie zgłosić? Driftshop czy może byłaby jakaś tańsza alternatywa?
Awatar użytkownika
kacus13
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

banoff?
mucek6
-#Klubowicz
-#Klubowicz

Dzięki kacus13 :)
Awatar użytkownika
Crenshaw
Stały gość
Stały gość

mam kolejne bardzo poważne pytanie :P Czy BOV jest w ogóle do czegoś potrzebny? mam plan go zdemontować, ale nie jestem pewien, czy będzie to bezpieczne. Naczytałem się, że zabezpiecza silnik, ale wydaje mi się, ze nie daje nic poza dźwiękiem, który defacto mi nie bardzo leży. Bez blow off'a ciśnienie w układzie spada, tak samo jak z nim. Czyli skoro nie zależy mi na dźwięku, można go wywalić?
Awatar użytkownika
Nero
Stały gość
Stały gość

Siema. Pilnie poszukuje osoby ktora podlaczy emu i wystroi rb26 w tydzien czasu max. Auta potrzebuje na japfest w innym przypadku nie mam jak jechac :( pomocy
Oo\_____/oO VS Oo\_____/oO
Awatar użytkownika
BloodS
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Crenshaw pisze:mam kolejne bardzo poważne pytanie :P Czy BOV jest w ogóle do czegoś potrzebny? mam plan go zdemontować, ale nie jestem pewien, czy będzie to bezpieczne. Naczytałem się, że zabezpiecza silnik, ale wydaje mi się, ze nie daje nic poza dźwiękiem, który defacto mi nie bardzo leży. Bez blow off'a ciśnienie w układzie spada, tak samo jak z nim. Czyli skoro nie zależy mi na dźwięku, można go wywalić?
Blow Off zabezpiecza turbinę. Wypuszcza nadmiar ciśnienia zaworem powodując ten świszczący dźwięk, żeby to ciśnienie po odbiciu od zamkniętej przepustnicy nie wróciło się na łopatki wirnika turbiny (gdzieś czytałem, że może uszkodzić łożyska wirnika powodując luzy, aczkolwiek nie słyszałem, żeby się to komuś stało...).
Gdy to ciśnienie wraca w układzie bez bova słychać charakterystyczne "tu-tu-tu-tu-tu" teoretycznie hamując nieco obroty wirnika. S13 z CA nie ma wcale zaworu upustowego w serii, wystarczy zamontować stożek, żeby usłyszeć te słynne odbijanie się ciśnienia o łopatki (tzw. pigeon). Normalnie tego nie słychać przy zwykłym filtrze powietrza bo duże plastikowe puchy dość dobrze tłumią ten odgłos. Mnie osobiście się bardziej podoba taki dźwięk niż poświskiwania bova :) Dodatkowo Blow off to tylko dodatkowy układ, który może się zepsuć, zaciąć, nie domykać i potem też są cyrki z uciekającym ciśnieniem :)
Tyle ode mnie.
Awatar użytkownika
Binio_
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy
Kontakt:

Nero pisze:Siema. Pilnie poszukuje osoby ktora podlaczy emu i wystroi rb26 w tydzien czasu max. Auta potrzebuje na japfest w innym przypadku nie mam jak jechac :( pomocy
Ciężko będzie... zabrałeś się w ostatniej chwili za to :/
Może BRT by Ci to ogarnął chociaż nie wiem bo za tydzień zawody mają następne...
Jak się sprężysz to są szanse o ile nie jest zawalony robotą ;)
Awatar użytkownika
Neo2005
Sponsor
Sponsor
Kontakt:

Nero pisze:Siema. Pilnie poszukuje osoby ktora podlaczy emu i wystroi rb26 w tydzien czasu max. Auta potrzebuje na japfest w innym przypadku nie mam jak jechac :( pomocy
Mestwin wiem że ma roboty sporo ale może Kali to zrobi?
Części tuningowe bovy, naby, pasy szelkowe, wskazniki, turbo timery,stozki, kierownice i wiele wiele innych - zawsze w dobrych cenach !!! 505-205-558

Lista części: http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=14275251

My project s13 http://forum.turbokillers.com/tematy23/ ... vt9286.htm
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”