szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Moderator: Moderator

Awatar użytkownika
albik85
Stały gość
Stały gość

wretched pisze: Pyt 3 Co to za kontrolka na zegarach Anti- lock? Wiem że nie mam od takiego czegoś bezpiecznika wsadzonego ale co to? EDIT: Czyżby ABS? Ale nie mam bezpiecznika a chyba działa :?: :?: :?:
275.htm?t=275&start=90
Pyt 1 Czy wymiana szpilek w piastach s13 to duzo zabawy? Bo szczerze mówiąc już zakładając 6mm dystans na tył miałem obawy czy nakrętka łapie odpowiednio mocno.
nie ma duzo zabawy..zdjac zacisk..tarcze..wybic stare..nabic nowe..ja to robilem na aucie
Pyt 2 Pewnie wielu z was praktykowało malowanie felg sprejem na pałe aby sprawdzić mniej więcej kolor na feldze, jak takie koło przygotować? Zrywa się orginalna farbe czy jak?
jak to tylko test koloru...papier scierny..zmatowic i jazda
sil80-->sr20det
Awatar użytkownika
kamilp1908
-#Klubowicz
-#Klubowicz
Kontakt:

Czy seryjny czujnik oleju jest przed czy za filtrem w obiegu?
Po zamontowaniu chłodnicy oleju z termostatem Mocal temperatura oleju wynosi ok 75'C, czujnik temperatury jest zamontowany w miejscu seryjnego czujnika na trójniku. Tyle mi się udało uzyskać podczas eskorty Myszy na jego ślubie.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować :D
Awatar użytkownika
BUGALUS
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

wretched

2. ja na seryjnych felach zjechałem drobną szczotka drucianą bo fele były w bardzo kiepskim
stanie , potem papier ścierny aby były gładkie , kilka warstw sprejem a na koniec
bezbarwnym sprejem
prototype79
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego

http://allegro.pl/przewody-hamulcowe-w- ... 26053.html

siemka
ktos cos moze powiedziec o tych przewodach?
daja rade czy strach na nich jezdzic?
i czy Wy byscie je kupili :) ?
Awatar użytkownika
borimichal
-#Moderator
-#Moderator

dadza rade
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

mielnik pisze:Jak zrobic by elektryczny wentylator sterowany termowlacznikiem wylaczal sie po wyjeciu kluczyka lub zgaszeniu auta?

Potrzebne mi to bo potrafi wiać mi nawet z 30 sekund po wyjsciu z auta, a przy moim mikro akumulatorze ryzykuje jego szybkie rozladowanie :P
wystarczy ze przewod dajacy sygnal z termowlacznika dasz na przekazniku zalaczanym przez + po zaplonie :)
Bast pisze:wolisz żeby Ci się nissan gotował?
Ja kiedyś miałem taką usterkę jak Twój planowany "mod" i powiem Ci że nie jest to dobry pomysł na ciepłe dni.. :lol:
no chyba że masz chłodnicę 52 to może może się uda...

ten wentylator powstał właśnie z myślą o chłodzeniu po zgaszeniu.. w innym wypadku robi to wisco....
tu zalezy jaki jest termowlacznik, jak ma niska temp wylaczania to bez sensu jest zeby zbijal po zgaszeniu silnika np do 80st
Ostatnio zmieniony wt 21 sie, 2012 08:46 przez Ban0ff, łącznie zmieniany 2 razy.
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
Bast
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

Ban0ff pisze:
tu zalezy jaki jest termowlacznik, jak ma niska temp wylaczania to bez sensu jest zeby zbijal po zgaszeniu silnika np do 80st
Tu się muszę zgodzić z Banoffem...

ale i tak nie jest do końca dobrym pomysłem odcinanie zasilania po wyłączeniu zapłonu na ori chłodnicy.. trzeba bardzo uważać... zapomniałem się kiedyś i prawie dwa litry płynu mi wykipiało, a raz pękł przewód..

najlepiej było by ten termowłącznik zdiagnozować i jakoś przerobić jeśli jest zbyt nadgorliwy.. :wink:
Awatar użytkownika
Draxan
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Na jakiej zasadzie się ustawia ciśnienie paliwa na regulatorze ( np. Tomei ) ? Trzyma się obroty na jakiej określonej pozycji np. 1tys i ustawia fabryczne ciśnienie czy jak?
Awatar użytkownika
artoor200sx
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

Wyczyscilem krokowca ,i teraz musze ustawic wolne obroty . Pamietam ze do tego musze odpiac krokowca , i srobka ustawic 900 obr/min . (jak dobrze pamietam , poprawcie jesli sie myle ) Pytanie moje jest takie , czy do tego musi byc rozgrzany silnik ?? czy to nie ma wplywu ??
...:: Gdy Ci smutno jest ogromnie , kup pół litra przyjedz do mnie ::...
Awatar użytkownika
szaman
-#Moderator
-#Moderator

artoor200sx, cieply silnik musi byc zeby ci trzymal nizsze obroty,
odpinasz i ustawiasz na 800 i podpinasz ;)
onepointeightT
--------------------------
Aby wstawić zdjęcia na forum należy(przy użyciu hostingu Zdjęcia Google):
- wrzucić fotki do zdjęcia google,
- dodać zdjęcia do wybranego albumu,
- będąc w albumie i posiadając zdjęcie na fullscreenie kliknąć prawym klawiszem myszy i wybrać "Kopiuj adres obrazu",
- na forum podczas pisania posta przy użyciu znaczników "IMG" wstawić wcześniej skopiowany link.
Awatar użytkownika
mielnik
Stały gość
Stały gość

Ban0ff pisze:
mielnik pisze:Jak zrobic by elektryczny wentylator sterowany termowlacznikiem wylaczal sie po wyjeciu kluczyka lub zgaszeniu auta?

Potrzebne mi to bo potrafi wiać mi nawet z 30 sekund po wyjsciu z auta, a przy moim mikro akumulatorze ryzykuje jego szybkie rozladowanie :P
wystarczy ze przewod dajacy sygnal z termowlacznika dasz na przekazniku zalaczanym przez + po zaplonie :)
Ja kiedyś miałem taką usterkę jak Twój planowany "mod" i powiem Ci że nie jest to dobry pomysł na ciepłe dni.. :lol:

ten wentylator powstał właśnie z myślą o chłodzeniu po zgaszeniu.. w innym wypadku robi to wisco....
a ten przekaznik tez musi byc duzy, czyli 60A czy mniejszy wytrzyma?
Moj termowlacznik dziala miedzy 87 a 82 stopnie.

dzieki za pomoc :)
wretched
Coś już wiem
Coś już wiem

odpinasz i ustawiasz na 800 i podpinasz
Może się czegoś też dowiem, ustawia się wtedy obroty śrubą na przepustnicy czy jakimś innym magicznym diwajsem?
Awatar użytkownika
BUGALUS
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

mielnik - 40A styknie
ten wentylator możesz ustawić tak żeby się wyłączał na dowolny czas lub temperaturę
Ban0ff
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

mielnik pisze:
Ban0ff pisze:

a ten przekaznik tez musi byc duzy, czyli 60A czy mniejszy wytrzyma?
Moj termowlacznik dziala miedzy 87 a 82 stopnie.

dzieki za pomoc :)
a jak masz podlaczony termowlacznik??
Wg mnie powinienes to zrobic w ten sposob.
Przez termowlacznik puscic + po zaplonie, czyli jak sie odpowiednio ciecz nagrzeje zwieraja sie styki w termowlaczniku i na przekaznik wlaczajacy wiatrak idzie +, drugi kabelek od sterowania przekaznikiem podlaczasz do minusa i masz problem z glowy :)
Gasisz silnik, na termowlaczniku znika napiecie i wylacza sie wentylator.
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv

S13 2JZ / 730HP 820NM
Awatar użytkownika
artoor200sx
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz

odpalilem silnik , chodzil sobie na wolnych jakies 10 minut , temperature pokazywalo ok . Odpialem krokowca ustawilem 800 , wpialem wskoczylo na ok 1200 . Przejechalem sie , odpialem znow krokowca obroty 1000 , dokrecilem srobe do konca regulacji a obroty nie chcialy zejsc ponizej 900 . Mam powody do zmartwien ?? nie palowalem go . Silnik chodzi rowno . Mozliwe ze np przepustnica nie jest domknieta ?? Szukac nieszczelnosci w dolocie ?? Czy to szczegol ??
wretched pisze:
odpinasz i ustawiasz na 800 i podpinasz
Może się czegoś też dowiem, ustawia się wtedy obroty śrubą na przepustnicy czy jakimś innym magicznym diwajsem?
Przy silniczku krokowym od strony sciany grodziowej jest taka magiczna srobka na klucz 10 :)
Ostatnio zmieniony wt 21 sie, 2012 20:15 przez artoor200sx, łącznie zmieniany 1 raz.
...:: Gdy Ci smutno jest ogromnie , kup pół litra przyjedz do mnie ::...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”