Strojenie samochodów
Moderator: Moderator
Siema. Interesuje mnie strojenie samochodów, tworzenie map i tym podobne. Gdzie można się takich rzeczy nauczyć ? Są jakieś książki, filmy, strony, fora, cokolwiek ? Jak to wogóle wygląda miał ktoś może styczność z takimi rzeczami ?
Pewnie że miał, Polecam Manuale z Nistune jak to ogarniesz to na innych standalone też będzie dożo łatwiej
http://www.nistune.com/support-documentation-general.php
http://www.nistune.com/support-documentation-general.php
- kamilp1908
- -#Klubowicz

- Kontakt:
Bardzo rozbudowany jest manual do AEM, Apexi. Tylko, że wszystko po ANG.
Turbo zaczyna pompować, a tylne koła wariować 
Zależy, od której strony i jak szybko chcesz się za to zabrać 
Po wieku sądząc - jak masz teraz możliwość to składaj papiery na uczelnię techniczną i kierunek związany z elektroniką. Potem szukaj roboty w firmie, która robi taki soft nawet dla przemysłu - ogarniesz temat i kto wie, może nawet sam opracujesz jakąś konkurencyjną świnkę.
A jak chcesz po prostu stroić auta to tak jak koledzy pisali - ogarniaj manualki.
Uprzedzając pytania kto to robi w Polsce - jeśli chodzi o przemysł to znajdzie się minimum jedna taka firma
Po wieku sądząc - jak masz teraz możliwość to składaj papiery na uczelnię techniczną i kierunek związany z elektroniką. Potem szukaj roboty w firmie, która robi taki soft nawet dla przemysłu - ogarniesz temat i kto wie, może nawet sam opracujesz jakąś konkurencyjną świnkę.
A jak chcesz po prostu stroić auta to tak jak koledzy pisali - ogarniaj manualki.
Uprzedzając pytania kto to robi w Polsce - jeśli chodzi o przemysł to znajdzie się minimum jedna taka firma
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 08:27 przez mysza, łącznie zmieniany 1 raz.
Przedszkole Montessori FaSolLa
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
Protest Wyborczy
Mateusz Pucharski
Mój wóz to moja twierdza, w tej twierdzy jem i pierdzę...
- roball
- Postojebca Nałogowy

Po pierwsze rozpracuj teorię - jak pracuje silnik spalinowy pod względem fizycznym i chemicznym. Jakie są prawidłowe warunki pracy, jakie są zakresy parametrów i od czego zależą w danych warunkach. Od czego zależy moment, dlaczego jego przebieg jest często ważniejszy dla osiągów od wartości maksymalnej etc.
Jakie są związki pomiędzy stukiem, afr, egt, boost i wyprzedzeniem zapłonu.
Krytyczne jest monitorowanie stuku - każdy ma własną metodę i najczęściej słuchawki własnej konstrukcji, jest do tego uniwersalna elektronika ale mniej pewna niż wprawne ucho.
Potem tylko praktyka - optymalnie na hamowni, w ten sposób bardzo dokładnie widzisz jak np. zapłon wpływa na przebieg momentu i występowanie stuku.
Jakie są związki pomiędzy stukiem, afr, egt, boost i wyprzedzeniem zapłonu.
Krytyczne jest monitorowanie stuku - każdy ma własną metodę i najczęściej słuchawki własnej konstrukcji, jest do tego uniwersalna elektronika ale mniej pewna niż wprawne ucho.
Potem tylko praktyka - optymalnie na hamowni, w ten sposób bardzo dokładnie widzisz jak np. zapłon wpływa na przebieg momentu i występowanie stuku.
Ostatnio zmieniony pn 23 maja, 2011 15:33 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
a zombie zombie zombie...
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
dobrze mówi dac mu wódki! Nie może być mowy o strojeniu jeśli nie wiesz absolutnie wszystkeigo na temat jak silnik działa i jakei sa zależności między parametrami jego pracy. Dopiero jak to wiesz możesz zaczać uczyć się tworzenia map.
nic nie stoi na przeszkodzie zeby wysadzil pare swoich silnikow podczas nauki
oby to nie byly czyjes motory 
Sprzedam przewody teflonowe do turbo w oplocie stalowym, komplet do CA18 (t25/t28/gt2x) 300zl, SR20 320zl info na priv
S13 2JZ / 730HP 820NM
S13 2JZ / 730HP 820NM
Oj tam oj tam
BanOff- próbowałeś może kiedyś wyjąć wtyczkę od wtrysku na chodzącym silniku z systemem CommonRail ? To musi być faza 
-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
czemu?
- m0rr1s
- Postojebca

- Kontakt:
PiotrekŁDZ, ciśnienie w CommonRailu jest spore, jak odłączysz wtrysk to jeszcze wzrośnie. Wzrośnie do takiej wartości, że przez 3 pozostałe wtryski poda wystarczająco dużo ropki, żeby rozkulać silnik na spore obroty 
a później to już tylko kwestia czasu:
http://www.youtube.com/watch?v=58SoI7YK ... re=related
a później to już tylko kwestia czasu:
http://www.youtube.com/watch?v=58SoI7YK ... re=related
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.

-
PiotrekŁDZ
- Prime Druciarz
diesle są głupie jak ja pier**.
czy ta bejca to nie paliła na oleju z turbo?
Apropo samozapłonu ostanio miąłem fajną sytuację w skuterze wodnym kolegi. Świece tak się nagrzały że mieszanka się od nich odpaliła. Silnik na maks obroty ja zrywam fajki i nic
Ale poisżła smzata w dolot i silnik został uratowany 
Apropo samozapłonu ostanio miąłem fajną sytuację w skuterze wodnym kolegi. Świece tak się nagrzały że mieszanka się od nich odpaliła. Silnik na maks obroty ja zrywam fajki i nic
- m0rr1s
- Postojebca

- Kontakt:
pailła, ale efekt będziesz miał ten sam jak odepniesz common raila
turbina też pewnie moment zacznie olej puszczać i masz ; ]
Ostatnio zmieniony wt 07 cze, 2011 08:27 przez m0rr1s, łącznie zmieniany 1 raz.
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.

[/center]