Instalacja LPI w CA18DET

Moderator: Moderator

Majkelll
-#Sympatyk
-#Sympatyk

CA18DET pali mniej więcej tyle co F-16, tyle że przyspieszenie ma trochę lepsze :mrgreen:

A tak serio to moje CA w cyklu miejskim pali średnio ok 12 może 13l benzyny 98. Też słyszałem o tym że auto gazu pali więcej, ale wydaje mi się że dotyczy to tylko tych najtańszych instalacji. W moim drugim aucie mam sekwencyjna instalację gazową i nie ma różnicy w spalaniu pomiędzy gazem a benzyną, a jeżeli już to jakieś minimalne. Kolega miesiąc temu zakładał sekwencyjny gaz i też nie zauważył żeby spalanie było większe niż na benzynie.
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

Lashi pisze:Wiem, że marudzę, ale jeszcze jedno pytanko:
-zawsze słyszałem opinie że jak auto pali 10l benzyny to gazu spali ok 2l wiecej...
Jak to jest w rzeczywistości?
Chcę po prostu ustalić ile gazu będzie spalać ca18det w cyklu miejskim...
Dlatego potrzebuje tych danych:
-Czy mit opisany wyżej jest prawdą
-Ile pali ca18det w cyklu miejskim (spokojna, płynna jazda)

Dzieki wielkie za pomoc... to wszystko co jeszcze chciałbym wiedzieć na chwilę obecną... trza isc spac w koncu :)
DAEWOO TICO w cyklu miejskim pali ok 5-7L benzyny na 100km, moje TICO pali 7.5-8.5L GAZU na 100km (12-13L/100km w TERENIE :mrgreen:)...... a za Tico dałem mniej niż większość tutaj za instalację gazową do Nissana... nie myślałeś o takim rozwiązaniu może? 2 samochody?
Ostatnio zmieniony śr 17 lis, 2010 23:46 przez m0rr1s, łącznie zmieniany 1 raz.
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Ze spalaniem to nie mit, tylko tradycyjnie czysta fizyka....
1L benzyny waży ~0.75kg
1L litr LPG waży ~0.55kg

Silnik działa masowo (zasysa określoną masę powietrza i musi mieć podaną proporcjonalną masę paliwa) - dlatego zużycie na obu paliwach jest identyczne ale w ujęciu MASOWYM.

Jeżeli CA pali po mieście 12L benzyny (czyli 9kg) to spali około 16.5L gazu.
Jeżeli będzie palił mniej to znaczy że jest ustawiony bardziej ubogo niż na benzynie - skutki wiadome...
Ostatnio zmieniony czw 18 lis, 2010 00:12 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
Człowiek człowiekowi wilkiem,
a zombie zombie zombie...
Awatar użytkownika
steveo
Coś już wiem
Coś już wiem

A czy ta instalacja LPI nie będzie droższa od Nissana?!To tylko zwykłe ca18 nie widzę sensu tak highendowych instalacji,to nie Cayenne turbo.

Najlepiej wejść na lpg forum,tam są informacje jakie instalacje są dobre itp. .
pozdro
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

inną ciężko wystroić jak należy...
Awatar użytkownika
Barta
Stały gość
Stały gość

błagam zamknijcie to ;(
Obecnie '92 200SX S13 CA18DET GT2860RS
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Żeby ciemnogród dalej żył bzdurami?
Ostatnio zmieniony czw 18 lis, 2010 21:24 przez roball, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Barta
Stały gość
Stały gość

Wiem wiem wiem...
Temat i taki potrzebny jest.
Ale kto jak kto chyba mogę wyrazić swoje niezadowolenie. JA!
Który nie mam pracy bo jeszcze się uczę (ku**a niedługo matura)
Wakacje poświęcam na pracę żeby mieć kasę na utrzymanie Nissana i jakoś daję radę.
Pominę że wtrysk zwiększony niż w serii i nie jest trudno zjarać 20litrów na 100km.
Dlatego pragnę oświadczyć że:
Niniejszy temat służy celom wyłącznie EDUKACYJNYM nie próbujcie robić tego w domu ze swoimi Nissanami!
Niezastosowanie się do w/w zdania kolorem niebieskim grozi tym iż wasz Nissan się na was obrazi i zesra się po tygodniu jazdy w gazie. Dodatkowo stracicie dobrą reputację.

Swoją drogą roball sorry że pytam ale czemu ty wszystko wiesz? To tak głupio trochę :mrgreen:
Ostatnio zmieniony czw 18 lis, 2010 21:30 przez Barta, łącznie zmieniany 1 raz.
Obecnie '92 200SX S13 CA18DET GT2860RS
Wiscoo

A rachunki też płacisz? I za "mieć co do garnka"? Czy pracujesz tylko na swoje wydatki? To nic osobistego, ale też bez takich opinii, proszę Cię. Dobrze zrobiona instalacja gazowa dłużej pożyje niż zaniedbana benzyna. Koniec, kropka.
Awatar użytkownika
thoreg
Coś już wiem
Coś już wiem
Kontakt:

Czytam ten temat i mam jedno do powiedzenia autorowi: nie stać Cię na Nissana. Pomijając nawet gaz, to zadawanie pytania o to ile ewentualnie paliłby gazu, znaczy ni mniej ni więcej, że Nissan zeżre Cię finansowo pod względem eksploatacji. Dobra rada: zostań przy Corsie.
Awatar użytkownika
m0rr1s
Postojebca
Postojebca
Kontakt:

LPI, z tego co wyczytuję byłoby najlepszym rozwiązaniem, bo bardziej podatnym na modyfikacje, ale i tak trzymam się swojej opinii ;)
utrzymuję dwa auta, 240sx i tico sx, rachunki itp też ogarniam a kokosów w pracy nie zbijam ;) fakt, nie mam dzieci na utrzymaniu ;)
Nissan will get you through times with no money better than money will get you through times with no Nissan.
Obrazek
Majkelll
-#Sympatyk
-#Sympatyk

Zgadzam się z Wiscoo.
Jak chłopak chce, niech jeździć taniej zaoszczędzi na dobre części żeby samochód jeszcze długo mu posłużył :P Moim zdaniem lepsza dobrze utrzymana nyska z dobrą instalacją LPG niż skatowana i zdrutowana byle jak nysa na benzynę. Niektórzy mają nissana do jazdy codziennej a inni kupują tylko na przejażdżki. Ja po pierwszym miesiącu jazdy nissanem podliczyłem wydatki na paliwo i wyszło mi ponad 1000 zł, to prawie średnia krajowa.

Rozmawiałem z jednym, podobno bardzo dobrym gazownikiem, mówi że zakładał już dużo instalacji sekwencyjnych do CA18DET i jeszcze chyba nikt nie narzekał że się to psuje. Koszt odpowiedniej do tego modelu instalacji to ok. 2700-2900zł.

P.S. Zauważyłem że na turbokillersów LPG działa chyba jak in vitro na "moherowe berety" :mrgreen:
Ostatnio zmieniony pt 19 lis, 2010 00:01 przez Majkelll, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
steveo
Coś już wiem
Coś już wiem

Czytam ten temat i mam jedno do powiedzenia autorowi: nie stać Cię na Nissana. Pomijając nawet gaz, to zadawanie pytania o to ile ewentualnie paliłby gazu, znaczy ni mniej ni więcej, że Nissan zeżre Cię finansowo pod względem eksploatacji. Dobra rada: zostań przy Corsie.
Matko Bosko,a s13 to luksusowy wózek za 500tys pln ,że byle część kosztuje xxxxx pln?Zwykły japoński hatchback z turbiną i napędem na tył.Olej jedynie droższy trzeba lać.Fura jest prosta w budowie i dużo można zrobić samemu,więc na robocie można zaoszczędzić na jakąś koszulkę z krokodylem np.
pozdro
Awatar użytkownika
roball
Postojebca Nałogowy
Postojebca Nałogowy

Jak dla mnie każdy sam decyduje co robi ze swoim autem,
proszę tylko żeby nie pisać NIESPRAWDZONYCH bzdur typu gaz ma wyższą temp. spalania, silniki się od gazu psują itp.

Jeszcze raz napiszę dla tych co nie oglądali obrazków na poprzedniej stronie:
LPG i benzyna to różne frakcje tej samej grupy związków - różnią się wyłącznie długością cząsteczki, chemicznie to węgiel i wodór - w stałej proporcji (CnH2n+2).

Silniki psują się po przerobieniu na LPG jeżeli powodem przeróbki jest BIEDA,
gwarantuję że od tej samej biedy psują się na benzynie...
Awatar użytkownika
xZealoTx
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

scooter pisze:
Jeshu pisze:P.S. Gaz to jest do zapalniczek :twisted: (Sory ale nie mogłem się powstrzymać)
a ropa do traktorów :lol: ja też nie mogłem
zajebiste zapalniczki sa na benzyne.......... cd. tez nie mogłem :D
Niskie, Szerokie... i jedzie się Bokiem
S14a in Progress (4%)
Honda CB600F Hornet (94bhp) (100%)
ODPOWIEDZ

Wróć do „Wszystko o wszystkim”