Szczerze to w przekładce nie było czegoś co było ciężko ogarnąć.. jedynie części...

na resztę było trzeba tylko czasu, czasu, nerwów no i czasu...
Jak ma się wszystkie (najlepiej rozbitego sx'a jak ja) to idzie wszystko w miarę ładnie...
Teraz mój największy błąd... zaczełem robić nie mając wszystkich części.. chodzi głównie o ścianę grodziową. Najlepiej jest i co najmniej 5 razy łatwiej i szybciej przespawać ją i reszta przekładki = przyjemność przy piwku bo wszystko pasuje i malina..
Ja niestety nie miałem tej grodzi na początku i zaczełem robić na swojej (teraz wilczek ma moją grodz bo kupił odemnie tego rozbitego sx'a a grodz ma mi odesłać.... więc jak tylko zima przyjdzie to mimo że wszystko jest złożone to pewnie i u siebie zamienię żeby w nysce było jak być powinno)
Czemu tak? ściana grodziowa jest powyginana niesymetrycznie i składa się z dwóch blach oddzielonych jakąś 'gumą'... i tu czasem są problemy tego typu że np. gdzie trzeba przykręcić pedał gazu jest np załamanie... albo tu gdzie wyciąć trzeba dziurę na pompkę od sprzęgła jest podwójna ścianka i cięgno od pompki nawet wykręcone na max starcza tylko co tylko na styk... oczywiście wydaje się to nie takie straszne i co prawda nie jest ale jak się bierze pod uwagę to że ma to być robione dla siebie i naprawdę dobrze to nie jest to już takie oczywiste... tym bardziej że ja podałem tylko takie dwa małe przykłady...
Dlatego jak jest opcja żeby kupić tą grodz to polecam... nerwów i czasu można sobie dzięki temu zaoszczędzić o wiele więcej niż te kilka set zł...
Do tego dochodzi jeszcze podstawowa sprawa że jak nie ma się grodzi albo drugiego rozebranego sx'a to nawet nie wiadomo gdzie te otwory i mocowania robić
Napisał bym co i jak dokładnie ja robiłem ale to chyba nie ma trochę sensu... po pierwsze opisując dokładnie każdą czynność to musiał bym tu siedzieć ze 3 dni

a poza tym nikt mnie tego nie uczył więc wszystko co robiłem musiałem wymyśleć sam... dlatego nie będę mącił bo ktoś kto będzie robił to sobie może znaleźć po prostu lepszy sposób...
oczywiście jak by ktoś z czymś konkretnym nie mógł sobie poradzić to wtedy walić jak w dym...

bardziej pomogę jak dam swój nr tel i będę mógł pomóc w konkretnej sytuacji niż siedział tu i wypisywał to co każdy opanuje bez problemu sam..
z tego co mogę dodać... najważniejszym aspektem dla kogoś kto się zastanawia czy robić przekładkę nie powinno być to czy sobie poradzi i czy jest dużo roboty... bo jest sporo dłubania (na grodzi z rhd na pewno duuużo więcej) ale poradzi jeśli ma trochę pojęcia jeśli chodzi o cięcie itd... tylko to czy ma nissana rhd po grubych modach w super stanie za dobre pieniądze i do tego najlepiej drugiego na części lhd
listę części jakie trzeba kupić mogę wrzucić na życzenie

bo jak widziałem co ludzie nazywają całym kompletem to już po przekładce mnie śmieszyło..
fajna sprawa że całego mechanizmu od wycieraczek nie trzeba kupować od lhd

bo do 200sx to nie tak łatwo i drogo... wystarczą ramiona od wycieraczek i silniczek od jakiegoś nissana lhd w miarę podobne do tego z sx i gitara... jedno aluminiowe 'cięgło' idące od silniczka trzeba przeciąć i przekręcić o x stopni, zespawać, dopasować otwór i jego odległość pod dany silniczek i reszta pasuje p&p..

to tak ot jeśli chciał by ktoś zbierać części i miał zamiar tego szukać
kolumny też nie ma co szukać mimo że w lhd stacyjka odstaje na takiej 'nóżce' i trochę dziwnie wygląda bo... jest problem z immobilizerem a po drugie 3 cięcia i plastiki da się bardzo łatwo spasować
Jak komuś nie przeszkadza ręczny po drugiej stronie (w niektórych autach jest tak oryginalnie np honda 2000) to nawet tunel środkowy mona zostawić...
Jeśli chodzi o wiązkę.. jak chcemy zaoszczędzić 600 zł (bo za tyle najtaniej ja znalazłem) to potrzebne kilka godzin i x metrów kabla

ładnie idzie tylko zęby bolą

no i trzeba chyba zrezygnować z wtedy z klimy bo przynajmniej ja nie mogłem wszystkiego tam pomieścić przez kable które tam szły...
jak jeszcze jakieś pytania to na pewno odpowiem ale tak jak mówię nie jestem w stanie krok po kroku wszystkiego opisać
w zamian możecie zajrzeć do mojego "projektu"

bo może będziecie w stanie pomóc