Jaki olej polecacie ?

Moderator: Moderator

chajs

Tak czytam i czytam wszytkie posty w tym temacie i wychodzi na to ze najlpiej jezeli nie wiadomo na jakim oleju jezdzil samochod to zalac polsyntetykiem tak ?? A czy ten catrol RS 10W60 to jest polsyntetyk czy moze byc np mobila polsyntetyk 10W60?? A powiedzcie mi kupilem auto ktore stalo 1,5 roku i olej byl nie zmieniany i musialem im dojechac do domu 80 km czy nic sie nie stalo z turbina ?? Bo strasznie dziwnie chodzi jak by ja blokowalo cos i wogole.
Awatar użytkownika
SZAFA
Stały gość
Stały gość

Czy Valvoline VR1Racing 10W60 to półsyntetyk czy syntetyk bo już nie wiem. Na etykiecie po polsku pół ,a po francusku syntetyk. W niektórych warsztatach mówią że pełny np w GT Servis
Awatar użytkownika
drv
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

chajs pisze:Tak czytam i czytam wszytkie posty w tym temacie i wychodzi na to ze najlpiej jezeli nie wiadomo na jakim oleju jezdzil samochod to zalac polsyntetykiem tak ?? A czy ten catrol RS 10W60 to jest polsyntetyk czy moze byc np mobila polsyntetyk 10W60?? A powiedzcie mi kupilem auto ktore stalo 1,5 roku i olej byl nie zmieniany i musialem im dojechac do domu 80 km czy nic sie nie stalo z turbina ?? Bo strasznie dziwnie chodzi jak by ja blokowalo cos i wogole.
A sprawdzałeś przed wyruszeniem w droge czy tam olej jest, jaki jest stan,
i jak on wygląda :?:
200SX RS13 CA18DET T25 + 2 cale przelot
Wywalony ABS
Wywalony środek:)
Awatar użytkownika
Karrlos
Postojebca
Postojebca

SZAFA pisze:Czy Valvoline VR1Racing 10W60 to półsyntetyk czy syntetyk bo już nie wiem. Na etykiecie po polsku pół ,a po francusku syntetyk. W niektórych warsztatach mówią że pełny np w GT Servis
Podobno teraz są dwa rodzaje (wyczytane na SR.pl)
czarne i szare opakowanie jeden jest pół drugi pełen. (nie wiem który jest który)
Ten stary jest na pewno pół.
EMWU is dead
Awatar użytkownika
Pacek
Proszę nie bić nowego
Proszę nie bić nowego
Kontakt:

Karrlos pisze:
SZAFA pisze:Czy Valvoline VR1Racing 10W60 to półsyntetyk czy syntetyk bo już nie wiem. Na etykiecie po polsku pół ,a po francusku syntetyk. W niektórych warsztatach mówią że pełny np w GT Servis
Podobno teraz są dwa rodzaje (wyczytane na SR.pl)
czarne i szare opakowanie jeden jest pół drugi pełen. (nie wiem który jest który)
Ten stary jest na pewno pół.
Czarny jest na 100% full synthetic, ja wlasnie taki do siebie zalalem. Czyli wychodzi na to, ze w szarym opakowaniu to semi-synthetic.
self-destruction might be the answer
Awatar użytkownika
SZAFA
Stały gość
Stały gość

Aha ja mam zalanie pół bo mam z szarego .Ciekawe jakbym przeszedł na pełny czy coś się stanie :roll: Na tym nie bieże mi wogóle oleju ,a jeżdze ostatnio ostro. Boję się jednak ,że coś się rozszczelni. Silnik ma około 160000 - 180000 i chyba więcej nie będzie miał. Jest suchutki od spodu i wszędzie ale coś się dygam takiego pełnego wlać.
chajs

Jak jezdzisz na pol i wszystko jest ok i nic sie nie dzieje to po co ci pelnego wlewac.
Awatar użytkownika
SZAFA
Stały gość
Stały gość

Jednak pełny to pełny. na pierwszym rozruchu na zimnym dużo daje. No i w zimie .Ma chyba trwalszy film olejowy tak mi się wydaje przynajmniej. Pełny syntetyk to chyba ten 5W50 a poł 10W60 ale na stronie valvoline polska i zagranicznych nie ma wzmianki o tym czy to poł czy pełny.
Ostatnio zmieniony pn 01 maja, 2006 16:36 przez SZAFA, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
blurek
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

a to ciekawostka ...
castrol
http://www.ext.com.pl - radiolinie, teleinformatyka
rafus

Co sądzicie o tym oleju Olej Midland - słyszałem dobre opinie o tej firmie - z resztą sam w skrzyni mam zalanego midlanda i jestem zadowolony - jest cicho i biegi wskakują leciutko. Ale z silnikiem wolałbym nie eksperymentować, mimo że cena kusząca.
Awatar użytkownika
SZAFA
Stały gość
Stały gość

ostatnio sie dowiedzialem od konsultanta motula ze najlepiej przed zmianą z pół na pełny zastosować engine cleaner z motula. Jak zagwarantował nic silnikowi sie nie ma prawa stać bo podobno to rozpuszcza całkowicie nagar i syf. Wlewa sie to i puszcza silnikna na 15 minut potem zmienia olej. Czy to moze byc bezpieczne ? Mnie doradził Motul 300 Comp. 15W50 do codziennej jazdy z butem na krótkich odcinkach. A ja chce przejsc z 10W60 Valvo semi.
suchar
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

zapytaj p. z Motula, czy ten pan do wlasnego silnika wlałby ten wynalazek...
każdy konsultant, ma za zadanie... zawodowe opowiadanie bajek i wciskanie ludziom takich wniosków, do jakich sami predzej czy poźniej doją.

a propos: oleje Midland to dawny Quaker (amerykańska marka), która ma opinię, że "robi dobre oleje".
Awatar użytkownika
Rafi
Stary Wyjadacz
Stary Wyjadacz
Kontakt:

Nic innego jak obejście akcyzy Vavoline treraz ma napis syntetic blend a kiedyś miał full sintetic . Za sprawa akcyzy na oleje syntetyczne jest ona większa ,Proste ? Taką wiadomość mi sprzedała właścicielka hurtowni z olejami. Ale nadal vavoline rozlewane jest za granicą wiec się nada. Jest jeszcze orlen RACE ZA 153 ZŁ nikt o tym nie słyszał a Orlen latał na tym oleju w Paryż-Dakar i Pajero się nie posypały to chyba się nada do sx'a <=200km. CHester leje i upala swoje s12 bez zastanowienia :) A u niego samochód naprawde dostaje baty tak jak zresztą i u mnie :mrgreen:
[scroll]>>>ORDYNUSS TEAM<<< member #001/06 lepiej być znanym pijakiem niż anonimowym alkoholikiem
[/scroll]
Awatar użytkownika
SZAFA
Stały gość
Stały gość

Gdzieś kilkadziesiąt postów wcześniej ktoś napisał że 10W60 jest dobry do pałowania bo oliwa zachowuje swoje właściwości przy wysokich temp. a, np 5W40 będzie woda. No to nie rozumiem bo np. Motul ma serie 300V i tam są np. 0W30 , 5W40 itd. i to są typowe oleje do sportów ekstremalnych i do pałowania więc na pewno nie może być woda w wysokich temp..Więc jaki tutaj sens? Na pewno literki mają jakiś cel ale nie zawsze :?
Może woda to robi się z np. Lotosa bo na takim kiedyś jeździłem mineralnym i prawie udało mi się zajeździć silnik hondowski :mrgreen:
Heh ileż to mechainków zalecało mi mineralny, a najlepiej lotos bo przebieg 200 000.
Nie wiem kurr.. dlaczego ludzie mają takie przeświadczenie.
W mojej octavi jest 240 000 i jeździ auto na fullsyntetyk 5W50 i jakbym gdzieś zawiózł do średniego mechanika to zalałby minerał bo przebieg duży. A tutaj auto świetnie się spisuje i bierze olej minimalnie ,a nawet wcale.
Assassin
Stały gość
Stały gość
Kontakt:

0w30 czy 5w40 serii 300V sa przeznaczone raczej do wolnossacych aut... tam sie olej tak nie grzeje...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Techniczne”